Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Valentin Dóra / Marketing mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Valentin Dóra / Marketing mesterszak


Hogyan mutatnád be magad a világnak? 

Egy olyan lány vagyok, akit nem lenne nehéz összekeverni Dr. Szöszivel, ha a hajszínt és a ruhatáramban lévő rózsaszín ruhák arányát néznénk. De én nem ügyvédnek készülök, hanem olyan marketingesnek, aki szereti folyamatosan képezni magát és nem szereti a sablonos bemutatkozást. Akit szeretnek felhívni a barátok, ha valami baj van, mert tudják, hogy segíteni fog, hogy megoldódjon a helyzet és valaki, aki elismeri, ha hibázik. 


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Nekem kevesebb pontom volt, mint amennyi egy állami hely megszerzéséhez szükséges, ebben a helyzetben úgy döntöttem, hogy fizetek azért, hogy tanulhassak, és azt egy olyan helyen teszem, ami megfogott a nyílt napon és azóta el sem engedett! Hiszen nagyon tetszett már elsőre is a METU gyakorlatorientáltsága. Ezért a nyílt nap után, amin részt vettem, a felvi.hu oldalon megváltoztattam a sorrendemet és a METU-t tettem a dobogó tetejére. Nem bántam meg, újra és újra megtenném! 


Milyen tényezők fogtak meg az egyetemen? 

Nyitottság és közvetlenség: nemcsak a diáktársaimmal volt könnyű az első perctől kezdve beszélgetni, hanem a tanáraimmal is. Gyakorlatiasság: Nem mindegy, hogy az ember végig üli sok héten át ugyanazt a monoton előadást vagy "észre sem veszi", hogy megint tanult valami újat. Választható tárgyak sokszínűsége: jelnyelv, arculattervezés és a különböző tréningek nagyon felkeltették az érdeklődésemet, hiszen ezek által az ember még többet tud fejlődni.  


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek?  

Aki tanácstalan annak azt ajánlom, hogy nézze meg a Felvin a szakos összesítőt, ahol tudományterületek szerint a Magyarországon elérhető összes szak megtalálható. Nézze végig, hogy mi az, ami egy kicsit is érdekli, aztán azoknak a szakoknak nézze meg a leírását, majd azt, hogy mely egyetem kínálja a képzést. Ha ez meg van, innentől már sokkal könnyebb az út. Érdemes az ismerősöktől kapott információ, és a neten olvasható adatok alapján két-három lehetséges egyetemet kiválasztani, majd ellátogatni az Educatio kiállításra, ahol az összes intézmény egyszerre kint van. De még érdemesebb az egyetemek saját nyílt napját megnézni, hiszen legtöbbször ott érik olyan impulzusok az embert, amik sokat segítenek a döntésben. Nem mindegy, hogy egy számítógépen látott vélemény vagy a saját benyomásaid határozzák meg, hogy hol töltöd a következő 3-5 éved! Tudom, hogy sok befolyásoló tényező van egy egyetemi felvételi során, de én mindenkinek azt tanácsolom, hogy az alapján döntsön, amit ő jónak talál, hiszen, ha saját magad hozod meg a döntést és elégedett vagy vele, tanulás közben nem lesz benned sok "Mi lett volna ha?" típusú kérdés és nyugodtan tudsz koncentrálni a fontos dolgokra és sokkal több dolgot leszel képes elérni a tanulmányaid alatt.  


Mesélj kicsit a szakodról! 

Sokan mondják a kommunikációról és a marketingről, hogy “büfé szak” és bárki eltudja végezni. Ha az ember nem akar fejlődni és nem akar kezdeni valamit a tanultakkal és az életével, akkor bizony beleragadhat a csináltam egy diplomát fázisba. Viszont aki profitálni szeretne abból, amit tanul és motivált, érdekli a szakma, az sok tudást és kapcsolatot meríthet az egyetemi évekből! Azon kívül, hogy sok tapasztalattal lesz gazdagabb, amit később a munkája során is hasznosítani tud. A tréningeken megszerzett tapasztalat tovább bővítheti a tudásunkat és általa fejleszthetjük önmagunkat, különböző képességeinket és a visszajelzések által tudjuk, hogy jó irányba indultunk-e el. Nem mindegy, hogy egy új kezdőnek munkába álláskor marketing területen a kampánytervezés alapjait kell magyarázni vagy rendelkezik ezzel a tudással gyakorlatban és már csak abban kell neki segíteni, hogy az adott vállalatnál, mit, hogy szoktak csinálni és mi lesz az ő feladata a projektben!  

A METU nemcsak az alapvető, könyvből megszerezhető tudást biztosítja a tanulói számára, hanem egy inspiráló környezetet, útmutató mentor tanárokat, és gyakorlati feladatokat is ad mellé. Senkinek nem mindegy, hogy egyenrangúként kezelik-e a véleményét vagy éppen lenézik, szabad-e hibáznia, segítenek-e neki. A METU-n a legtöbb tanár és munkatárs belead mindent a legjobb tudása szerint, hogy fejlődj. Amikor elkezdtem ezt az iskolát, arra számítottam, hogy útmutatást, példát és barátokat kapok az iskola által. Ebben nem is kellett csalódnom, mert megtaláltam a saját közegemet - igen még úgy is, hogy nem voltam gólya táborban -, és a számomra legérdekesebb területeket. 


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Sokan mondták, hogy illene hozzám, mert elég beszédes, de összeszedett személyiség vagyok, akit érdekel a média világa. Már akkor tudtam, hogy ez a szak többről szól, mint hogy "ide jelentkezek, mert sokat tudok beszélni". Eleinte azt hittem, hogy a média világa az én utam, de amikor megtudtam, szakirányválasztásnál, hogy van PR, reklám, marketing specializáció, akkor tudtam, hogy semmi sem történik véletlenül. Nekem ezt a szakot kellett választani ahhoz, hogy eljussak a marketinghez, mert előtte nem is tudtam, hogy ezt szeretném. Így kicsit sorsszerűnek érzem, hogy ez történt és azóta az alapszakos Kommunikációs diplomám után már a Marketing MSc képzésén tanulok, az pedig nem is volt számomra kérdés, hogy a METU-n csinálom meg a mesterképzést, hiszen már jól ismertem az egyetemet, több tanárt, így tudtam, hogy jó helyen leszek.  

Nekünk élmény a tanulás, hiszen a közös munka során a gyakorlatokon, nem kell füzet fölött görnyedve szélsebesen leírni a vetített diákon lévő szöveget, hanem hétről hétre közösen haladva létrehozunk valami újat az instrukciók alapján. Olyat, ami hasznosabb tudást ad, mint egy szakkönyv végigolvasása a vizsgára. 


Melyik a kedvenc tantárgyad? 

Kedvenc tantárgyam a digitális marketing, mert a legtöbb olyan dolgot tudtam meg, ami hétköznapi emberként is érdekelt marketingről. Például, mi alapján kapod a hirdetéseket különböző platformokon. Az órát tartó tanár stílusa és előadásai nagyon közel hozták hozzám a tárgyat és a gyakorlati órát nagyon könnyen lehetett követni. Olyan tartalmat tudtunk létrehozni, mintha egy marketing szakmában dolgozó készítette volna.  


Miért jelentkeztél idén nagykövetnek?  

Hogy segíteni tudjak másoknak is döntést hozni a jövőjüket illetően, melyik egyetemet válasszák. Azért szerettem volna nagykövet lenni, hogy segíthessek én is az iskolának abban, hogy kitűnjön a sok egyetem között azokkal a lehetőségekkel, tárgyakkal, értékekkel, amelyeket képvisel. Hiszen én átéltem ezeket és szívesen mesélem el másnak is. Szeretném, hogy valaki majd azt mondhassa rólam: ő volt az, aki segített döntenem, mint ahogy nekem is volt egy ilyen METU-s személy a nyílt napon, amin részt vettem. 


Melyik a kedvenc helyed az egyetemen?  

Az étkező a kedvenc helyem, mert mindig találni ott ismerős arcokat, akikkel lehet pár percet beszélgetni, ezért ez a helység hiányzik a legjobban, mert jelenleg nincs lehetőségem arra, hogy random beszélgetésekbe kezdjek az ismerősökkel. 


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Mikor már vége volt az egyik gyakorlatnak fel akartuk köszönteni az egyik barátnőnket, akivel egy csapatban voltunk az órán. Sajnos, nem volt nálunk csak a torta, mert azt hittük majd az étteremben megesszük, de kezdődött az óra. Így esett, hogy úgy ünnepeltünk, hogy a tanárunkkal együtt hoztunk kést és szalvétákat az ebédlőből az ünnepléshez és végül egy jó kis partit csaptunk mindazokkal, akik még a teremben voltak a köszöntéskor. 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

A legtöbb tanár ebből a helyzetből is megpróbálja kihozni a maximumot a technika adottságainak megfelelően. Számomra nagyon leegyszerűsítette az online tanulás az iskolába járást, hiszen a nyolcas órára nem kell 2 órát utaznom, csak itthon megreggeliznem és máris élvezhetem a tanulást. Kicsit nehezebb megismerni, így a többieket, de számos lehetőséget és alternatívát találnak ki arra, hogy mégis egy csoportnak érezzük magunkat. Szerencsére, már olyan generációhoz tartozom, akinek jó barátja a technika, így számomra az online tanulás nagyon pozitív tapasztalat. Miben látod a METU szupererejét?  

Nagytudású szakmában elismert tanárok, nyitottság, közvetlenség, gyakorlatiaságra törekvés, kitűnő alkalmazkodási képesség, a helyzetekre való gyors reagálás. 


Mit tanultál meg a METU-n, ami sokat jelent számodra?  

Hogy lehet hibázni, mert abból is tanul az ember. Nem kell rögtön tökéletesen sikerülnie valaminek, ahhoz, hogy később a legjobb megoldássá váljon. Szabad kérdezni, mert senki nem fog "megenni", ha nem tudsz vagy nem értesz valamit. És jobb, ha ezt teszed, mintha rosszul és feleslegesen dolgozol. Nem elég egy szempontot figyelembe venni egy projekt elkészítésénél, fontos a csapatmunka és a diverzitás, hiszen ez teszi kreatívabbá, hitelesebbé és reálisabbá a közösen elkészített munkát.  


Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Példakép Szabó Béla, aki a Telekom kommunikációs igazgatója jelenleg. Ő a szakmán belül is igazi egyéniség, aki nem egy megtanult rutin alapján dolgozik a cégnél. Mindig előre tekint és keresi az újdonságokat, amelyekkel megoldhatóak a helyzetek. Szeretném én is ezt képviselni. 


Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

Dr. Lukács Rita a kedvenc oktatóm. Sosem volt vele órám az egyetemen, mégis nagyon sokat köszönhetek neki eddig. Életem egyik legszerencsésebb döntése volt őt választani konzulensnek, még úgy is, hogy csak mások tapasztalata által ismerhettem. Míg írtam a dolgozatot a legkisebb "ez a betű jó helyen van ott" kérdéstől a fél oldalon át fogalmazott kérdésig mindenre választ adott és sokat segített, hogy elégedett lehessek a dolgozattal. Valamint sokat jelentett az is, hogy bízott a munkámban és bennem annyira, hogy a saját nevét is a dolgozathoz adva javasolta a TDK-n való részvételemet. Nagyon emberséges, jó humorú, segítőkész ember, akire számíthatok még a diplomám megszerzése után is. Utóirat: ne jelentkezzetek hozzá túl sokan, mert az MSC diplomamunkát is nála szeretném írni, szóval kell egy hely nekem. 
 

"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Amikor a semmiből valami lesz, azt alkotásnak hívjuk. Mindegy, hogy ez egy műalkotás vagy egy új projekt - a METU-n BIZTOS, hogy alkotnod kell. Kihoznod magadból a legjobbat, részt venni a közösben. Ezáltal lehetsz a végén büszke magadra, hogy a te munkád is benne van valami újban, hiszen segítettél létrehozni. Nekem konkrétabban alkotás egy új projekt létrehozása, buyer personák elképzelése és a videókészítés. 


Melyik élményed kapcsolódik a METU-n alkotóegyetemességhez? 

Amikor egy gyakorlati tárgyamból előadást kellett tartani a félévi munkánkról, ott a projekt elmondása után, mindig éreztem, hogy alkotó vagyok! Létrehoztunk valami újat. A szakdolgozat írása közben is olyan érzésem volt, hogy alkotok valamit, amit később a sajátomnak tudok tekinteni, és megdolgoztam érte. Szóval, számomra az egyetemen minden olyan feladat, ami mögött munka van és létrehoz valamit, az alkotás érzését adja. 


 Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Megnézni egy műsor forgatását. Előadók között szerepelni egy konferencián, ahol kíváncsiak a véleményemre. Új barátok megismerése az egyetem által, akiknek hasonló az érdeklődési körük az enyémhez. Megszerezni egy BSC diplomát. Megtalálni, hogy mit szeretnék csinálni az életben.  


Van olyan oktatód, akivel szívesen beszélgetnél személyesen pár kérdés erejéig?  

Papp-Váry tanár úrral beszélgetnék, mert ő az alelnöke a MMSZ-nek (Magyar Marketing Szövetség), megkérdezném, hogy szerinte milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy jó marketinges? És hogyan védené meg ezt a szakmát attól, hogy valaki azt mondhassa rá, hogy "ezt bárki megtudja csinálni". 


Milyen alkotói utazásod volt a METU-n?  

A legtöbb alkotói utazáson az egyetemen az embernek nem kell egyedül végig mennie, mert segítik a csoporttársai. Viszont a Premiere Pro megismerése közben egyedül kellett teljesíteni a félévi elvárásokat. Nagyon tetszett a videókészítés, viszont nem éreztem magam elég kreatívnak benne másokhoz képest. Folyton azon gondolkodtam, hogy mit tudnék jobban csinálni, ami görcsössé tett. Egyszer kaptunk egy olyan feladatot, hogy egy interjúra, amit készítünk egy teljesen másról szóló képsort vágjunk alá, ami egy szóval kapcsolódik csak a témához. Nagyon nem tudtam elsőre, hogy mit is tegyek, le voltam törve, aztán egyszerűen átmentem a szomszéd nénihez kapálni és ezt vette fel a húgom, míg az interjúalanyom éppen kirándulni volt a Bükkben. Mikor egymásra raktam a hangsávot és a képet azt éreztem, hogy ez így tökéletes. Megszületett valami, ami tetszik és tényleg csak egy pontom kapcsolódik. Így történt, hogy egy elkeseredett helyzetet, amikor azt hittem nem fog sikerülni olyat alkotni, ami tetszik, megmentett az egyszerűség. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Reklámpiaci esettanulmányok óra keretein belül Papp-Váry tanár úr nekünk szegezte a kérdést, hogy ki szeretné megnézni az RTL reggeli stúdióját. Elsők között jelentkeztem rá! Később kiszámoltam, hogy ahhoz, hogy reggel 6-ra a stúdiónál legyek, nem kevesebb mint 2:30 kor kell felkelnem. Így ez a kaland nagyon korán indult és annyira jó sikerült, hogy az egyik kedvenc élményemmé vált az egyetemen eltöltött idő alatt! 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Óriási Netflix fanatikus vagyok! Egyszerűen mindent megnézek és folyamatosan ötleteket merítek belőle a jövőre nézve, akár tudományos bölcsességről, akár a következő álom nyaralásom helyszínéről legyen szó. Nagyon szeretek olvasni, táncolni és takarítani. Viszont az első számú tevékenység, amivel a szabadidőmet tölteni szeretem, az a párommal közös programok és a barátaimmal való kapcsolattartás, legtöbbször egy jó kis borozós este vagy egy vérremenő társasjáték parti közben.  


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Előadás: Aki szereti a musicaleket, annak mindenképpen életében egyszer látnia kell a Rebecca című musicalt az operettszínházban.  
Könyv: a fantasy rajongóknak nyugodt szívvel ajánlom Sarah J. Maas összes könyvét és Ilona Andrews Kate Daniels sorozatát. Viszont, ha komolyabb témákra evezünk, akkor Kevin Leman Születési sor(s)rend című könyve segíthet megérteni az embereket. Rövid válaszom a kérdésre: (olyan tényleg KÖTELEZŐEN olvasni kéne mindenkinek) Szerintem Elenaor H. Porter: Az élet játéka és az öröm játéka örök című könyvei leírják azt, ahogyan az embereknek érdemes lenne élni az életét.  


Mi a kedvenc zenei műfajod? 

Sosem volt kedvenc műfajom, a nagyon techno és a heavy metal zenéken kívül bármit bármikor meghallgatok bármilyen nyelven. Nagyon szeretem a Margaret Island, Honeybeast, Hiperkarma előadókat - a Spotify lejátszási listám szerint, az év nagy részében őket hallgatom. 


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Papp-Váry Árpád tanár úrral sok szakmai konferencián vettünk részt az alapképzés alatt, ahol sok szakmabelivel találkozhattunk és velük együtt sajátíthattunk el tudást. Ez különösen nagy élmény volt, hogy már tanulóként megtapasztalhattuk egy konferencia közegét és együtt bővíthettük a tudásunkat elismert szakemberekkel. És a TDK! Sosem gondoltam, hogy valaha OTDK konferencián fogok részt venni. Mindig láttam a plakátokat, elkönyveltem magamban, hogy létezik, aztán egyszer csak a részese lettem a konzulensem ajánlására. Nagyon tetszett, hogy a pandémia ellenére meg volt tartva a konferencia online és nagyon jóleső érzés volt, hogy a tanárom úgy gondolta, hogy a dolgozatomat megéri nevezni a megmérettetésre. Ez adott egy olyan magabiztosságot, hogy sikerült jól szerepelnem és megnyernem a házi versenyt, még úgy is, hogy az első két percre lefagyott a laptopom a nagy izgalmak közepette.  


Hogy érzed, fogják-e segíteni az egyetemi évek a karrierterveidet? 

Az állásinterjúkon, amiken eddig részt vettem, mindig érdeklődve fogadták a munkáltatók a projektekről szóló információkat, amiket elmondtam nekik. Így szerintem előnyösek lehetnek a METU-s évek a munkakeresésben, valamint a kiépített kapcsolati háló segíthet megoldani különböző problémákat.