Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Tóth Dominika / Texhibition | Budapesti Metropolitan Egyetem

Tóth Dominika / Texhibition

Dominika Kézműves tárgykultúra alapszakunk textilművesség specializációján diplomázott. Jelenleg Divat- és textiltervezés mesterszakunk textilművesség specializációján tanul. A textiltervezés szerinte határtalan lehetőségeket rejt magában és folyamatos kísérletezésre inspirálja. Munkája látható lesz a Határtalan Design, 14. madeinhungary + 7. MeeD kiállítás TEXHIBITION projektjén belül a Bálnában.Milyen munkád került be a kiállításra, kérlek írj róla kicsit? Mi inspirálta ezt a munkádat?
Egy egyetemi feladat során tervezett jaquard szövet került be a kiállításra. A minta megtervezésekor a Matyó hímzésből indultam ki, ezen belül pedig a tulipán és a levélminták stilizálásával variáltam. Végül a választás a tulipán egy olyan részekre bontására esett, mely során az egyes szirmok egymásra csúsztatva, két rétegben jelennek meg a mintaelememben. A választott mintaterv végül Kőszegen került kivitelezésre, ahol most először láthattuk a tervezett mintánkat szövőgépek által megjelenni szövetként. Ez hihetetlenül látványos és újabb tervezésre motiváló volt.Mit jelent számodra, hogy kiállítasz majd a Bálnában? 
Egy kiállítás lehetősége mindig nagy öröm és megtiszteltetés. Úgy érzem, ilyenkor a tervező egy gondolatfolyamatot tud megosztani a koncentrált munkájában. Nem csak az jelent sokat számomra, hogy a Bálnában kiállíthatok, hanem az is, hogy egy ilyen sokszínű, határokon átívelő kiállítás része lehet a munkám. Fantasztikus, hogy rendszeresen megrendezésre kerül a Határtalan Design Madeinhungary + MeeD kiállítás és találkozó, mert ez által különböző gondolatmenetek találkozhatnak egy helyen, és tárulnak elénk.

  


Divat- és textiltervezés mesterszakunk textilművesség specializációján tanulsz. Mikor döntötted el, hogy ezzel a területtel szeretnél foglalkozni?
Az általános iskola végéhez közeledve egyre jobban kezdett érdekelni a rajzolás, az öltözet- és kiegészítő tervezés, persze ez mind amatőr szinten. Középiskolában divattervezést tanultam, de mindig is foglalkoztattak a különböző kézműves technikák. Az egyetemre jelentkezve úgy éreztem számomra az öltözéktervezés specializáció lesz a következő lépés, azonban a munkáim helyettem beszéltek. Mikor megismerkedtem a textiltervezés specializációval, már nem is volt számomra kérdés, hogy erre jelentkezzek. A mesterszakra való jelentkezésnél pedig szerettem volna, hogy minél komplexebb legyen a szakmai tudásom a textiltervezést illetően, ezért is folytattam tanulmányaimat ezen a területen.


 

Mit tanácsolnál annak, aki most készül felvételizni, vagy csak elkezdett érdeklődni ez iránt a terület iránt, hogyan készüljön, miért ezzel a területtel foglalkozzon?
Azt tanácsolnám, hogy járjon nyitott szemmel a világban, hisz bárhol rátalálhat az inspiráció. Úgy hiszem, hogy a textiltervezésnek a szépsége abban rejlik, hogy megnyílnak a határok, és hogy végtelen a repertoárja annak, ami adaptálható textilé. Illetve az, hogy a textiltervezésnek több ága létezik, ennek köszönhetően játszhatunk akár a textúrákkal, akár a struktúrákkal vagy akár a faktúrákkal is. Ez a fajta szabadság teszi izgalmassá és sokszínűvé a textiltervezést.

 

Alapszakos diplomainterjúnk Dominikával