Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Történelem, kultúra és alkotás - megjelent Takács Ádám műve, a METU Teória 2. kötete | Budapesti Metropolitan Egyetem

Történelem, kultúra és alkotás - megjelent Takács Ádám műve, a METU Teória 2. kötete

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara 2020-ban ünnepelte 10 éves jubileumát, amelyet a Művészet- és Designelméleti Intézet egy saját kiadványsorozat elindításával koronázott meg. A sorozat különlegessége, hogy a szerkesztés, grafikai munkálatok és a könyvekben megjelenő számos fotó is karunk oktatóinak munkája. 

“Az ötlet az volt, hogy megjelentetünk képes, design és művészeti írásokat, másrészt szövegfókuszú, elmélet orientált köteteket a sorozatban.” - meséli Dr. Pörczi Zsuzsanna, a kiadványsorozat megálmodója és a kötetek szerkesztője, a Művészet- és Designelméleti Intézet intézetvezető-helyettese. - “Az elméleti intézet oktatói által nyújtott kurzusok, a közös projektek mellett a METU Teória olyan értékes tartalmak közvetítésére jött létre, amelyeket valamilyen szempontból különösen értékesnek gondolunk.” 

A METU Teória néven indított sorozat elsőként megjelenő kötete Dr. Vadas József professor emeritus professzor ‘Hol gyár állott, most iskola’ című műve volt, nemrégiben pedig Takács Ádám ‘A történelem igézete’ című kötete is polcokra került az Írók Boltjában. 


A kötet megvásárolható az Írók Boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45.) és webáruházában. 


A mű szerzője, Takács Ádám filozófus-történész a Budapesti Metropolitan Egyetem, illetve az ELTE Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszékének oktatója. 

Az ‘Előadások a múlt, a tudás és az alkotás kapcsolatáról’ alcímet viselő kötet a METU Művészeti és Kreatívipari Kar 2020 őszén indított, ’Kritikai gondolkodás és művészet’ című kurzusának anyagát ülteti át írott formába. A kötet az online órákon elhangzottak alapján, élő szóból építkezve alkot szöveget - ezzel gyakorlatilag egy új, szóbeliséget és írásbeliséget ötvöző műfajt teremtve. 

A könyv egyik legfontosabb célja annak megértetése, hogy a történeti látásmódot mindig adaptálhatjuk saját világunk adottságaihoz, mert segíthet, hogy jobban tudjunk navigálni benne. 

A kötet olyan tartalmakat közvetít, amelyek a teljes egyetemi közösség számára értékesek és fontosak. Azonban a szerző, Takács Ádám szerint a mű nem csak diákoknak és oktatóknak szól: 

Az egyes fejezetekben tárgyalt témák olyanok, hogy a középiskolás diáktól a történelemszakos hallgatón át a bölcsész kutatóig és hétköznapi olvasóig szinte mindenki találhat benne számára releváns elemeket. Az eddigi visszajelzések alapján, volt, aki tankönyvként, volt, aki nyári olvasmányként kezelte.” 

A kötet az online órákon elhangzottak alapján, élő szóból építkezve alkot szöveget - ezzel gyakorlatilag egy új, szóbeliséget és írásbeliséget ötvöző műfajt teremtve. Ez a szabadabb beszédmód egyszerre személyességet, és egy sajátos egzaktságot kölcsönöz a szövegnek. 

“Ez nem volt könnyű folyamat, számos kérdés, dilemma merült fel. Mennyire hagyjuk meg az élőbeszéd jellegét az anyagnak? Maradjanak-e benne azok a részek, amelyek „nem könyvbe valók”, de visszaadják a hallgatókkal való interakció ízét, hangulatát, atmoszféráját, adott esetben például a humort, ami gyakran fontos eleme az ismeretközvetítésnek.  Az írások tükrözik a „múltbeli” kurzus atmoszféráját, ám szövegként is működnek, akadémiai szempontból is kifogástalanok.” - osztotta meg szerkesztőként Dr. Pörczi Zsuzsanna. 

A kötet nem csak diákoknak, de oktatóknak is szól, hiszen olyan tartalmakat közvetít, amelyek a teljes egyetemi közösség számára értékesek és fontosak. 

Dr. Pörczi Zsuzsanna szerint a történetiség, a történelemmel való foglalkozás kérdése megkerülhetetlenül fontos minden alkotó és gondolkodó ember számára, ez azonban gyakran nem válik egyértelművé a középiskolai történelemoktatás folyamatában. 

“Miért érint minket a történelem? Mi dolgunk vele? Hogyan viszonyuljunk a múlt jelen jövő kapcsolatához? Ezek a történelem igazi kérdései, nem pusztán a történelem eseményeinek, évszámainak ismerete, bár ezek nélkül nem beszélhetünk történeti tudásról. A múlt, a saját múltunk, annak a közösségnek a múltja, amelyhez tartozunk mindannyiunkat személyesen érint, meghatározza számos szempontból jelenünket és az, hogy hogyan viszonyulunk mindehhez, komoly hatással lehet a jövőre is, amit építünk, ha építünk. A kritikai gondolkodás alapja a történetiséggel való megfelelő viszony, ezért gondoltunk arra, hogy felkérjük Takács Ádámot, az ELTE kiváló oktatóját, hogy meséljen erről hallgatóinknak. Ami művészeti képző intézményként különösen fontos számunkra, hogy milyen módon kapcsolódik a művészet a történelemhez, mennyiben történeti és mennyiben képes arra, hogy múlt és jelen között közvetítsen, hozzáférhetővé tegyen számunkra olyan időket, amelyek más módon elérhetetlenek maradnának, hiszen az a világ, az a kor, amelyben születtek, már nincsen.” 

2021. 09. 03.

Hírek

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Richárd személyében. Az új vezető célja, hogy a METU a régió legnagyobb és legelismertebb magánegyetemévé váljon.

METU Nagy Lajos

Új vezérigazgató a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) új vezérigazgatót nevezett ki Wenczel Ri …

Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
Művészet
Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája annak a nemzetközi kiállításnak, ami október 4-én nyílik az Artus Stúdióban.

hír csempe

Design for the common good

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kara a házigazdája an …

Művészet
Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismertebb egyetemével írt alá együttműködési megállapodást Dr. Vasa László tudományos rektorhelyettes.

ada

Együttműködési megállapodás aláírása az ADA University-vel, Azerbajdzsán legnívósabb egyetemével

Azerbajdzsán egyik legfiatalabb, rendkívül innovatív és nemzetközileg legismerte …

KommunikációTurizmusÜzlet
Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak magáénak bank és pénzügyi területen.

metu

Közgazdász nagyágyút igazolt a Budapesti Metropolitan Egyetem

Richard A. Werner professzor jelentős nemzetközi tudományos karriert tudhatnak m …

KommunikációTurizmusÜzlet
A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a kazahsztáni Almatiban működő Kenzhegali Sagadiyev University of International Business (UIB) egyetemmel.

kazah

A Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködési megállapodást kötött Kazahsztán vezető magánegyetemével

Együttműködési megállapodás aláírására került sor a Budapesti Metropolitan Egyet …

Művészet
Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyetemek diplomatervezetei közül a legizgalmasabbakat.

Octogon megjelenések

Tervezőgrafika mesterdiplomák az Octogon magazinban

Az OCTOGON online az elkövetkezendő időszakban sorra bemutatja a különböző egyet …

Művészet
Művészet
A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot négy lelke című animációs filmjét jelöli a „legjobb nemzetközi film” kategóriában a 2024-es Oscar-díjra.

gauderaron

A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának animációs filmjét jelöli Magyarország az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójának a Kojot n …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...