Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Tokai Dia / Belsőépítészet nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Tokai Dia / Belsőépítészet nagykövet 2020

Dia Környezetkultúra alapszakunk után jelenleg Építőművész mesterszakon másodéves hallgató. Tavaly már erősítette lelkesedésével és szaktudásával a Nagyköveteink táborát, évek óta oszlopos tagja a Művész Marketing Hallgatói Teamnek. Ebben a kampányban is a Belsőépítészet terület egyik nagykövete egy alapszakos, és egy alumna hallgatótársával együtt, így alkotva egy remek csapatot.  


   


Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra?
Nagyon megtisztelő számomra! Szeretem ezt az iskolát és örülök, hogy képviselhetem a kampányidőszak alatt.

Miért ezt a szakot választottad?
Eredetileg egy teljesen másik szakra ültem be egy nyílt nap alkalmával, de nem tudtam hova tenni a 'Környezetkultúra' szak nevét. Egyszerűen nem értettem mi az, hogy mire kell gondolni, úgyhogy úgy döntöttem ezt is megnézem. Mikor rájöttem, hogy ez belsőépítészet, egyszerűen beleszerettem és onnan már nem volt megállás.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Erre a kérdésre nagyon hosszasan tudnám ecsetelni a pozitív élményeimet, ami az egyetemen történt velem, de arra sajnos most nincs idő. Röviden annyit mondanék, hogy az egyetem nagyon fiatalos és nyitott az új dolgokra. A tanárok közvetlenek és segítőkészek, a diákok nagyon barátságosak. Természetesen ez az egyetem sem tökéletes, de szeretne fejlődni, és a fejlődéshez kikéri a diákok véleményét is!


   


Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
A szakon töltött lassan négy évem alatt elég sok különböző kihívással kerültem szembe. Mikor felvételiztem, el sem tudtam képzelni, hogy lesz moduláris elemekből bútorcsalád, egy viccnek szánt ötletből egy félévnyi tervezés és a lehetetlenből talán!

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
Erre a kérdésre nem tudok teljes körűen válaszolni. Annyira sok tantárgy volt az Alapszak és a Mesterszak alatt is már, hogy néhányszor én sem tudom elkülöníteni. Ezek mind összefüggnek, egymásra épületnek és ilyen módon mindegyikből rengeteget tanul az ember.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
A bútor- és épületszerkezettan órákat. Ez két külön óra volt, de egymáshoz szorosan kapcsolódtak. Az egyik inkább arról szólt, hogy a bútorokat milyen elemekből, milyen módon, milyen technikával készítették a múltban, és milyennel a mai modern eszközökkel. A másik arról szólt, hogy egy épületet hogyan kell alapozni, szigetelni, felépíteni: csupa olyan praktikus dolog, ami kelleni fog a későbbi munka során.


  


Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
A kedvenc projektem egy háromemeletes középület megtervezése volt. Az alsó szinten kisebb-nagyobb üzletek foglaltak helyet, a felső kettőn pedig különböző díjnyertes filmek ihlette szabaduló szobák. Az egész feladat nagyon szórakoztató és játékos volt, imádtam vele foglalkozni.

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
A legnagyobb fejtörést egy cukrászda megtervezése okozta. Egy ilyen tervezési folyamat során megesik, hogy nem áll össze az alap koncepció és nem lesz olyan jó a végkimenetel, vagy a sok nehézség miatt elkezdjük nem szeretni a projektet. Ez bárkivel megesik és el kell őket fogadni. Ilyenkor félre kell tenni a munkát és mással foglalkozni egy kevés ideig, aztán új ötletekkel, frissen vissza kell hozzá térni. A végén úgy könnyebben összeáll!

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Az alapszakról a büszkeségem a középületes projekt elkészült terve és modellje volt. 28 óra munka volt az épületet papírból kivágni és elemenként felépíteni, és minden percét élveztem. Az egész projekt az én vidám, energikus személyiségemet tükrözte, és bár nagyon sokszor saját magamat is sarokba állítottam az ötleteimmel, a végeredménnyel nem is lehetnék boldogabb.

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Egy csomag skicc-pausz papír, egy csomag minél színesebb filc és valami nagyon jó zene kell a tervezés megkezdéséhez. Hogyha nincsenek ötletek, akkor is el kell kezdeni firkálgatni, játszani a gondolatokkal. Érdemes mindent lerajzolni, vagy leírni, ami eszünkbe jut, mert később a segítségünkre lehetnek!


   


Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
A többi szakkal nem kell együtt dolgozni, hogyha valaki inkább egyedül szeretne boldogulni, de néha nagyon jól jön a segítség. A fotósokhoz le lehet menni befotóztatni a kész modelleket, a formatervezők eszközeivel 3D nyomtatás is végezhető, a grafikusok pedig segíthetnek megtervezni egy arculatot akár!

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
A belsőépítészet ügyes-bajos dolgairól, a tervezési folyamatokról.

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Az emberi környezettel, építészettel, belsőépítészettel, akár kerttervezéssel és bútortervezéssel is. Minden olyasmivel, ami egy embert körbevesz életében.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Általában tervező stúdióknál vagy értékesítési irodáknál helyezkednek el.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Szeretnék egy saját tervezőstúdiót alapítani a későbbiekben, talán néhány itteni szaktárssal együtt.


 


Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Mostanában egyre nagyobb sajtóvisszhangot kap mindenfajta építészeti és belsőépítészeti projekt, és egyre több és több érdekes forrás van. Én mindenképpen az építészfórum honlapján nézelődnék, ott vannak a legfrissebb bejegyzések egy helyre összegyűjtve.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed? 
Facebookon és instagrammon én nem ismerek olyan oldalakat, amiket érdemes követni. Ott inkább csak érdekes cégek vannak fent, nagyszabású beruházások nemigen. Én inkább az építészfórumot javasolnám.

Mivel töltöd a szabadidődet?
Leginkább videójátékokkal és olvasással. Szabadidőmben is sokat szoktam rajzolni, az egyik nagy hobbim a varrás is.

Milyen koncertet ajánlanál?
Sajnos nem szoktam koncertekre járni, nem tudok ajánlani.


   


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Hogy ne próbálják meg többnek mutatni magukat, mint amilyenek. Mi nem hibátlan, befutott művészeket keresünk, hanem olyan új jelentkezőket, akik érdeklődnek, akik kíváncsiak, csinálni akarják és a látásmódjuk még formázható, az ötleteik pedig frissek. Nem kell megijedni, hogyha valami nem megy még, majd megtanuljuk együtt, egymást segítve, ezért járunk egyetemre!

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
A portfólióba olyan rajzokat, grafikákat tegyenek, amikre valamiért büszkék, még akkor is, hogyha utólag belegondolva ezek nem tökéletesek. Hogyha nem tudnak még kiválóan rajzolni, nem gond, a lényeg a térlátás, és a probléma megoldás. A többin pedig majd a rajzórák keretein belül lehet dolgozni!

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Szerintem nem szükséges, én sem vettem részt előkészítőn.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Természetesen borzalmasan meg voltam ijedve, amikor ott ültem, de sikerült ellazulnom. Érdekes feladatok voltak; egyfelől rajzolás és festés, másfelől pedig egy kisebb tervezési feladat. Én mindegyiket nagyon élveztem, és visszatekintve, nagyon jó móka volt.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Nem, egyáltalán nem :)