Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Tokai Dia - Belsőépítészet | Budapesti Metropolitan Egyetem

Tokai Dia - Belsőépítészet

A NAGYKÖVETSÉGRŐL
Ez a feladat nagyon sok felelősséggel jár, mert nem csak az új generációnak segítünk az önfelfedezésben, de az Egyetem jó hírnevét is fényesítjük.

MIÉRT EZ A SZAK?
Nem sokat tudtam erről a szakról nyílt nap előtt, de ahogy beültem, és körbevettek a makettek, tervek és vázlatok, egyből szerelmes lettem.

MIÉRT A METU?
Itt mindenki szabadon kifejezheti a kreativitását és gyakorlatorientált képzések keretein belül fejlesztheti magát.


 

 


INTERJÚNK DIÁVAL

Dia Környezetkultúra alapszakunk után most Építőművész mesterszakunk hallgatója, és a Belsőépítész területünk kiskövete.

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt! Rengeteg olyan feladattal találkoztam az évek során, ami nagyon megijesztett elsőnek, de a végére beleszerettem. Családi házat, középületet és kollégiumot is terveztem már a félévek során, és mindegyik egy picivel nagyobb kihívás volt, mint az előző. A feladatok szerteágaznak, de mégis összefüggnek és egymást építik.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
A kedvenc tantárgyam, a Kreatív tervezés megtanított arra, hogy meglássam az új lehetőségeket egy már meglévő épületben, ami elengedhetetlen ehhez a szakmához.

  

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Az Emberképet. Segített egy kicsit jobban megismerni saját magamat és a szociál-pszichológiát.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
A félévenként érkező új kihívásokat. 

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
A kedvencem egy középület tervezése volt és azért, mert teljesen elengedhettem a fantáziámat és egy olyan fantasztikus új épületet tervezhettem, ami teljesen az enyém volt. Az egész ötlet elsőnek teljesen eszeveszettnek tűnt, mivel kiszabaduló szobákat terveztem, és azoknak igazán nincs is szabálya, de nagyon jól sült el a végén. 

 

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Egy étterem megtervezése negyedik félévben. A feladat elvégzése azért volt olyan nehéz, mert nem tudtam megszeretni ezt a projektet. Sehogy sem akart összejönni, és mégis bele kellett tenni mindenemet, amim volt, ez pedig nagyon nehéz :).

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
A legbüszkébb arra vagyok, hogy mostanra az alsóbb évfolyamosok hozzám fordulnak rengeteg olyan problémával, amiben úgy gondolják, tudok segíteni, illetve nagyon szeretem, hogy a Művész Marketing Hallgatói Team (MHT) tagja vagyok. MHT-sként minden nyílt napon, illetve az Educatio kiállításon is részt tudok venni, és így a fiatalabb, esetleg tanácstalan érettségizőknek tudok segíteni.

 

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához? 
Rengeteg-rengeteg-rengeteg rajzolással, vázlatolással, kutatással és firkálással. Elsőnek mindig megpróbálom elhagyni a fix tudásomat, és csak játszani az alapfeladattal.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
A csoporttársaimmal nagyon sok projektben remekül együtt tudtam dolgozni. A többi szak diákjaitól személy szerint nem kértem túl sok segítséget, de mindig tudtam, hogy bármivel fordulhatok hozzájuk. 

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
A környezetkultúra név valóban elég megfoghatatlan, ezért úgy szoktam magyarázni, hogyha kérdezik, hogy ez egy út a lakberendezés és az építészet között. Kötetlenebb mind a kettőnél, és sokkal szabadabb gondolkodást enged.

 


Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Belsőépítészettel, tértervezéssel, akár bútorok, vagy kertek tervezésével is.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Rengeteg belsőépítész stúdió van ma Magyarországon, akik tárt karokkal várják a pályakezdőket. Vannak olyan bútorforgalmazó, irodaépítő és hasonló cégek, akik kapkodnak a friss diplomás belsőépítészekért.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben? 
Épületek, lakások megtervezésével, kivitelezésével. Tervben van egy saját belsőépítészeti stúdió alapítása is néhány csoporttárssal.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
Konkrétan belsőépítészettel foglalkozó oldalakat, amik tényleg jók lennének én személy szerint még nem találtam. Én mindenképpen a Pinterest, illetve a Behance oldalakat tudnám ajánlani, ott remek inspirációs képeket lehet találni egyes projektekhez, az elsőn órákat el tudok böngészgetni kutatás címszó alatt :).

Mivel töltöd a szabadidődet?
Leginkább videójátékokkal, illetve olvasással töltöm. Általában a fantasykat, vagy a krimiket kedvelem. Éppen most tartok Ernest Cline: Ready Player One című könyvének a végén, ezután már behűtve vár néhány krimi, amit egy német barátom ajánlott. Az életemben fontos szerepet játszik a rajzolás, még akkor is, ha csak firkálgatásról van szó munka közben, vagy a buszon ülve.Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Hogy ne siessék el a döntést. Fiatalok még, és a lábuk előtt hever minden lehetőség. Egyék csak meg azt a plusz egy kocka csokit, időzzenek egy kicsit többet reggelente pizsamában, és ne féljenek a választástól, merjenek kérdezni. Ha valamiről úgy gondolják, tetszik nekik, de félnek tőle egy kicsit, akkor nyugodtan próbálják ki, ha nem sikerül elsőre, majd sikerülni fog másodszorra!

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Először is, ne stresszeljenek rá, mert nem tökéletes, kifejlett művészeket keres az egyetem, hanem olyan kreatív, fantáziával megáldott fiatalokat, akikkel lehet dolgozni, akiket lehet fejleszteni. Másodszorra pedig, azokat a munkákat tegyék a porfóliójukba, amiket ők szeretnek, amiről tudnak beszélni, és el tudják mesélni, hogy miért ezt választották, mit mond el ez róluk.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Természetesen, mint mindenki más is, borzasztóan meg voltam ijedve az egésztől, de a végére sikerült ellazulnom. A felvételi feladatok szórakoztatóak voltak és kreatívak, így hamar megértettem, hogy mit kell csinálnom.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt? 
Mindössze annyit változtatnék, hogy előbb kezdem el kicsit a porfólióm összeválogatását, összeállítását.