Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Tancsa Melitta Patrícia / Kommunikáció és Médiatudomány alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Tancsa Melitta Patrícia / Kommunikáció és Médiatudomány alapszak

Hogyan mutatnád be magad a nagyvilágnak? 

Sziasztok! Tancsa Melitta Patrícia vagyok. Egy iszonyú pörgős - pár embernek talán túl pörgős - lány, aki mindig mosolyog és beszél! Ha kíváncsi vagy még, akkor beszélgessünk! 


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Gimisként eldöntöttem, hogy a METU diákja szeretnék lenni, megfogott a nyílt napok légköre, az a társasági élet, amit a kötelező tanórákon túl kínál. Ennek akartam a részese lenni. Sok társasági programot szervez az egyetem, amelyek által több különböző szakról is megismerkedhetsz diákokkal, ezek mind nagyon szimpatikusak voltak a számomra. 


Mesélj kicsit a szakodról! 

A Kommunikáció- és médiatudomány szakot azoknak ajánlanám, akik a kommunikációs képességüket fejleszteni szeretnék. Akár azért, mert nem igazán mernek beszélni mások előtt, akár azért, mert állandóan beszélnének. Ezen a szakon önbizalmat kapnak, megismerik önmagukat és a különböző kommunikációs helyzetek kezelését. Úgy gondolom, hogy a METU-n megszerzett tudást bárhol tudom majd hasznosítani magánéletben és a munka világában egyaránt, mert aktuális tudást kapunk kézhez. 


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Nagyon fontos számomra a kommunikáció a mindennapi életemben, imádok sokat beszélni és ezen a szakon megtanuljuk magunkat kifejezni kreatív, hatásos módon. Technikákat tanulunk, hogy mindezek közben önazonosak is maradjunk, amik a jövőre nézve elengedhetetlenek a munkahelyünkön. 


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen, mi alapján döntsön?  

Az első megérzése alapján döntsön, amikor egyetemeket rangsorol. Látogasson el minél több nyílt napra, ha nem biztos még, hogy melyik a legmegfelelőbb a számára. A legfontosabb pedig, hogy ne izguljon! 

Ha egy olyan egyetemet szeretne, ahol szórakozva tanul, akkor jöjjön a METU-ra! Minden nap értékes, a mindennapi életben hasznosítható dolgokat tanulunk egy olyan barátságos és befogadó környezetben, amit máshol nem biztos, hogy ilyen formában megtalál. Nekem többet adott, mint amit vártam, és a mai napig többet ad. 


Melyik a kedvenc tantárgyad? 

Az orosz nyelv a kedvenc órám, nagyon szeretek más kultúrákat megismerni és az orosz egy nagy kihívás a számomra, nem tanultam hozzá hasonló nyelveket, angol teljesen eltér, ezért ez egy új kihívás.  


Milyen oktató helyett mentor élményed van a METU? 

A kedvenc oktatóm Rembala Tünde, rendkívül segítőkész és nem utolsósorban szuper tanár. Új nyelvet tanulni soha nem egyszerű, főleg, ha az eddig tanult angolhoz semmi köze. Nekem jelen esetben ez az orosz, de a tanárnő nagyon segítőkész, lehet rá mindig számítani és akár órán kívül is a segítségünkre van. 


"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Az alkotóegyetem számomra egy olyan hely, ahol ki tudok teljesedni, támogatói háttérrel. Az egyetem szabadságot ad, hogy önmagunk lehessünk, és megtaláljuk a mi saját utunkat. 


Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Kiteljesedés, kreativitás 


Melyik a kedvenc helyed a METU-n?  

A lakókocsik! Melyik egyetem mondhatja el magáról, hogy van az udvaron egy lakókocsija? Projekttárgyak helyszíneként mindig szuperált, ha videót kellett felvenni, vagy csak ha tanultunk közösen, kreatív ötletek és megvalósításuk kincsesládája volt. 


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

A kedvenc élményem Multimédiás eszközhasználat órán volt. A feladat az volt, hogy a teremben kifüggesztett térképre mindenkinek dobnia kellett darts nyíllal, majd amilyen települést kidobtunk, oda el kellett menni 3-4 fős csoportokban, és le kellett filmeznünk különböző, (az órán megtanult) filmes technikákat használva. 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Pozitívumként azt emelném ki, hogy több időm van. Ugyanúgy részt veszek és jelen vagyok az órákon, de számomra nagyon fontos a szociális élet, és ez jelenleg nincs meg, nappalis diákként ez hiányzik a legjobban. Neked ki a kedvenc szuperhősöd?  

Ha a legőszintébben akarom megmondani a választ, akkor az anyukám, nekem ő a példaképem. De ha a jól ismert szuperhősök közül kellene választanom a kedvencemet, akkor Thor a választottam.  


Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Megmondom őszintén számomra a szakmám példaképe Szűcs Gergő. Engem az alázata és a tudása lehengerelt, hiteles előadónak tartom és adok is a szavára. Úgy gondolom, hogy könnyen megtalálja a hangot másokkal, és nekem nagyon szimpatikus az az életút, amit eddig bejárt és ahol most tart. 


Mi lenne a 3 szupererő, amit választanál magadnak?  

1.Mindig legyen szerencsém, szerintem ez nagy hatalom, bármibe belekezdek jól jövök ki belőle. 

2.Mások szupererejét magamba tudjam szívni, így akár több szupererőm is lehetne, több mindent ki tudnék próbálni. 

3.Repülést választanám harmadikként, hát mennyire jó buli lenne! Nincs több dugó, teljes relax és csak szálldogálnék. 


Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

Leginkább egy védelmező magasabb erőnek tudnám elképzeli, akire, ha ránéznek az erőt is látom, mint ahogy az egyetem is, ott van mögöttünk: támogat és terelget. Finoman alakít és közben hagy alakulni. 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

A legjobb töltekezés számomra, ha azok az emberek vesznek körül, akiket szeretek és valami közös programot csinálunk, de egy fárasztó nap után is fel tud tölteni egy aerobic edzés.  


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Könyvet szeretnék ajánlani, mégpedig Carmine Gallo: Storytelling. Sok önfejlesztő könyvet olvasok, nagyon szeretem őket, és ez a könyv rengeteg hasznos tippet, információt oszt meg az olvasóval a kommunikáció varázserejéről. 


Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

A célom az, hogy a jövőben coachként dolgozzak, jelenleg még nem értem el ezt a célt, de a itt az egyetemen minden nap olyan impulzusok érnek és olyan elméleti tudást tudok szerezni, ami segít a későbbiekben a gyakorlati részét biztos alapokra helyezni. 


Milyen élményed kapcsolódik az alkotóegyetemességhez? 

A nagyköveti program teljes egészében. Alkothatok, fejlődhetek, kiteljesedést és sikerélményt ad. Én akkor érzem magam a leginkább alkotónak, amikor a nyílt napokon az érdeklődőknek mesélek a tapasztalataimról, illetve általános, számukra fontos információkat adok át a szakkal kapcsolatban. A legjobb érzés az, amikor tudsz segíteni, tanácsot adni és valaki ennek hatására a METU-t választja. 

A legizgalmasabb alkotói utazásom az volt, amikor az egyik budapesti gimnáziumba tartott tematikus héten kellett egy egész napos foglalkozást megterveznem, körülbelül 15-16 éves diákoknak, branding témakörben. Hatalmas elismerés volt, és kihívás is egyben. Először megtorpantam egy pillanatra, mert ilyesfajta projektben még nem vettem részt, de elkezdtem gondolkodni, minél kreatívabb ötleteket kitalálni. Sajnos a pandémiás helyzet miatt elmaradt az előadás. Egy mini tréninghez hasonló napot szerettem volna összerakni. Elkeseredett vagyok, de bízom benne, hogy még lesz olyan időszak, amikor újra meg lehet tartani. 

Ami jelenleg a legmeghatározóbb élmény, az a METU-n betöltött pozícióm a marketing csapatban. Nagyon büszke és boldog vagyok, hogy az egyetemen dolgozhatok és egy szuper csapat része lehetek. 


Hogy érzed, fogják-e segíteni az egyetemi évek a karrierterveidet? 

Biztos vagyok benne! A METU-n megszerzett gyakorlati és elméleti tudással egy kreatív tükröt tudok mutatni magamról a munkaerőpiacon, amivel előnyt is szerezhetek akár egy állásinterjú alkalmával. 


Mit tanulnál meg az egyetemen, ami sokat jelent számodra?  

Azt tanultam meg, hogy nincs lehetetlen, ha bízol magadban és kitartasz a céljaid mellett, akkor bármi sikerülhet!