Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility SZIRÁKI ZSUZSANNA / KÉZMŰVES ALAPSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

SZIRÁKI ZSUZSANNA / KÉZMŰVES ALAPSZAK

„A műhelyünk felszereltsége végtelen lehetőséget adott, hogy kísérletezzek, játsszak, fejlesszem az ötleteimet.”


Zsuzsanna Kézműves alapszakunk textilművesség specializációján végzett. A mintatervezésben találta meg azt, amiben igazán kiteljesedhet alkotóként. Bár nem egyenes út vezette ehhez a területhez, mára egyértelmű számára, hogy jól választott.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?

Szeretek rajzolni és festeni. Van bennem egy 2D vizuális vonal, de szeretem a kézműves kreatív tervezést és alkotást is. A textiltervezés pont ezt a két részemet ötvözi.

Miért ezt a szakot választottad?
Gyerekkoromban mindig a rajz és technika órákon éreztem magam a legjobban. Éreztem, hogy kreatív vagyok és vonzódom a művészetekhez, de nem tudtam helyre rakni magamban, hogy mit csináljak és hogyan. Valahogy azt gondoltam tévesen, hogy lesz egy “rendes” diplomám és majd mellette hobbiból alkotgatok. Anglisztika szakos hallgató voltam, amikor felfelé utazva a 2-es metró mozgólépcsőjén, megpillantottam az akkor még BKF Kézműves szakot hirdető plakátját. Rögtön tudtam, hogy én ide szeretnék járni.
Mi inspirál?

Az élénk színek, a kreatív megoldások és más művészek ilyen jellegű munkái.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Tetszett másodévben a formatervezési feladat, ahol sokat kísérleteztem hajtogatott absztrakt geometrikus formákkal és felületük festésével. Élveztem ebben a munkában, hogy minimalista, de annyi lehetőség rejlik benne.
 Másik kedvenc munkám harmadévben egy mintatervező feladat volt. Egy természeti jelenségből indultam ki, az esőből. Ezt absztrahálva alkottam színes, csíkos mintákat mivel szeretem az élénk színeket és az optikailag kontrasztos képeket.
 


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Szeretem beleélni magam mások helyzetébe, szeretek ráhangolódni másokra.
Diplomamunkámban az emberi személyiségtípusokat és azok ábrázolási módját vizsgáltam. Ehhez segítségül a jungi alapokon nyugvó Myers-Briggs típus indikátor tesztet használtam. E tesztet kitöltöttem saját magam is, és megkértem a barátaimat, hogy ők is töltsék ki. Emellé minden személlyel készíttettem egy kollázst a jelenlegi énképükről. A teszt eredményei alapján ezeket a kollázsokat tovább gondolva fejlesztettem ki a lakástextil, tapéta és bútortextil kollekciómat.
 

 


A bútortextilek gyártására a szublimációs transzfernyomást találtam a legmegfelelőbbnek. Végeredményként a huszonöt mintából négy került kivitelezésre tapétacsík és négy párna formájában.
 

 Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Két kedves, türelmes, profi szaktanárom volt, T. Doromby Mária és László Edina, akik eszméletlen sokat segítettek nekem, hogy fejlődjek. A műhelyünk felszereltsége is végtelen lehetőséget adott, hogy kísérletezzek, játsszak, fejlesszem az ötleteimet. Azt is kiemelném, hogy a METU Kézműves szakának légköre nagyon barátságos, ez nekem tényleg sokat jelentett, bátorságot adott.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Én nagyon szerettem ide járni. Megtanított arra, hogy hogyan használjam a kreativitásom tudatosan és a barátságos közeg nagyon támogató tud lenni a fejlődésben.

Hogy érzed magad frissdiplomásként?
Megkönnyebbülten :) és büszkén, hogy van egy erős diplomám, ami igazolja azt, hogy kompetens tervező vagyok.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
A bizottság szigorú volt és színvonalas bírálatokat kaptunk. Akkor kicsit megijedtem ettől, de most már hálás vagyok, hogy egy ilyen hiteles védésen vehettem részt.

Milyen terveid vannak a jövőre?
A jövőben lakástextilek és enteriőrök tervezésével szeretnék foglalkozni, egyelőre leginkább egy csapat tagjaként. Ezen kívül gyerekeket szeretnék tanítani.