Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szilágyi Gábor / Filmoperatőr művész mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szilágyi Gábor / Filmoperatőr művész mesterszak

„Filmet alkotni egy olyan dimenzió, ami számomra életre szóló kihívás.”

Gábor Filmoperatőr művész mesterszakunkon diplomázott. Így jöttem című filmjét bemutatták a 43. Magyar Filmszemlén, a Művész Moziban rendezett Kitörés című diplomafilm vetítésen, és tagja volt az 51. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon Kristály Glóbuszt nyerte Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkasáknál című film operatőr csapatának.

  


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Kezdhetném úgy, hogy mióta az eszemet tudom, operatőr szeretnék lenni.. de én gyerekkoromban sokáig hittem, hogy rock sztár leszek. Végül persze az élet máshogy hozta. Mármint a művészetek iránti szenvedélyem megmaradt, csak egyre inkább a fotográfia kötötte le a figyelmem. Innen pedig egyenes út vezetett a mozgókép világához. Ehhez nyilván az is hozzájárult, hogy a szüleim a televízióban dolgoznak, ebben nőttem fel. Család szinten szeretjük nézni és elemezni a filmeket. Filmet alkotni pedig egy olyan dimenzió, ami számomra életre szóló kihívás. 

Miért ezt a szakot választottad?
Sokáig foglalkoztatott a rendezés, de végül a képalkotásnál maradtam. Ragályi Elemér személye pedig sokat segített a döntés meghozatalában.

  

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Gimnáziumi éveim alatt volt szerencsém egy évet Dániában tölteni, ahol egy úgynevezett népfőiskolában a filmes szakot választottam. Itt rengeteg gondolatébresztő képzésen és kurzuson vettünk részt, majd amikor hazajöttem a Novusba jártam Xantus János osztályába, ahol arra jöttem rá, hogy szeretném megtanulni a képi ábrázolás és a vizuális történetmesélés formáit. Így jutottam el odáig, hogy amikor meghallottam: Szabó Gábor vezetésével indul operatőr képzés, egyből jelentkeztem.

Mi inspirál?
Közhely, de minden. Vagyis akármi, ami szembejön. Lehet ez egy párbeszéd a villamoson, egy japán anime, egy zeneszám, egy hangulat, egy hosszú autóút, egy beszélgetés egy jó baráttal, egy arc, aminek története van…és még sorolhatnám. Leginkább az ember központú témák foglalkoztatnak. Nem az a lényeg, honnan jön az ötlet, hanem, hogy hogyan használod, azt hiszem ezt Godard mondta.

  


Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Nehéz választani. Valahol mindet szerettem, mindegyik hozzám adott valamit, és persze mindből fejlődtem. Nagyon örülök neki, hogy volt lehetőségem 35mm-es filmre forgatni, de a stílusgyakorlatokat és még a legtöbbször random ötletekből kialakult operatőri gyakorlatokat is élveztem.

  

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Érdekes, hogy az ember a két év alatt mennyit álmodozik arról, hogy majd mi lesz, milyen lesz a diplomamunkája. Aztán mikor odakerül, mennyire máshogy alakul. Ez nálam is igy volt, de egyáltalán nem bánom. Az én diploma filmem egy fontos társadalmi problémára, a nők bántalmazására hívja fel a figyelmet. A filmet, nővérem Szilágyi Fanni rendezte, aki Gothár Péter osztályában végzett filmrendező szakon, az SZFE-n. A tavalyi évben a világ szinte felrobbant ezügyben, a nők helyzete, nagyobb figyelmet kapott, mint valaha. Természetesen mi is gondolunk erről valamit, minket is erősen foglalkoztat ez a téma, engem is, mint férfit. Ezért döntöttünk úgy Fannival, hogy csináljunk erről egy filmet, és hívjuk fel egy olyan szegmensére ennek a témának a figyelmet, amivel aránylag keveset foglalkozik a sajtó, a párkapcsolatokon belüli, úgymond csendes bántalmazásra.

  

  

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Azt gondolom, hogy  tanáraim: Szabó Gábor, Kardos Sándor, Szaladják István, Ragályi Elemér, Vecsernyés János, Nagy András, Pállfy György és Hajdú Szabolcs, nem csak szaktudásukkal, de emberségükkel is szerves részét képezték a fejlődésemnek. Nagyon sokat köszönhetek nekik. Mindezek mellett a Sparks és az Origo műtermei és felszereltsége is nagy segítséget adott a képzés során.

Hogy érzed magad friss(másod)diplomásként?
Minden rendben, köszönöm. Egyre több olyan munkát kapok, amiben bizonyíthatom a tudásom. 

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Jó volt újra látni a tanáraimat, nem volt rossz élmény. 

Milyen terveid vannak a jövőre?
Szerintem, nagyjából az, mint mindenki másnak, aki ezen a pályán próbál érvényesülni. Jó munkákat kapni, ahol lehetőségem nyílik a kreativitásra és a fejlődésre, amelyekben van kihívás.