Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szemerédi Lili / Turizmus és vendéglátás alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szemerédi Lili / Turizmus és vendéglátás alapszak


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Ha a racionális okokat nézzük, akkor amiatt, mert rengeteg nyelv tanulására van lehetőség, köztük a jelnyelvre; tetszett a myBRAND program, ami szerintem kiemeli a METU-t az összes többi egyetem közül, szimpatikusak voltak az Erasmus lehetőségek, valamint engem kifejezetten a szálloda menedzsment szak fogott meg. De őszintén? Engem főként az emocionális okok győztek meg. Amikor beléptem az egyetem épületébe, egyből átjárt az a semmivel sem összetéveszthető METU életérzés. A hallgatók szuper barátságosak és kedvesek voltak, rengeteget beszélgettem velük. Az oktatókon pedig érződött, hogy egyenlő partnerként bántak a diákjaikkal. Én pedig ezt kerestem. 

Egy befogadó, családias közösségre vágytam, ahol önmagam lehetek, valamint barátságos oktatókra, akikkel lehet beszélgetni, még akkor is, hogyha a véleményünk eltérő. Szerettem volna, hogyha számít mit gondolok és azt el is mondhatom. Számomra már a nyílt napon nyilvánvalóvá vált, hogy ide fogok járni. És így is lett. 


Mesélj kicsit a szakodról! 

Turizmus-vendéglátás szak azoknak való, akik szeretik az embereket és szeretnek velük együtt dolgozni. Akik szeretnek utazni és új nyelveket tanulni, és akik szeretik a pörgést és a folyton megújuló kihívásokat. Ezen a szakon betekintést kapunk abba, hogy mi is az a turizmus, hogyan működik egy vállalkozás, bővíthetjük a gasztronómiai tudásunkat és még sok minden mást. 


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Számomra egyértelmű volt, hogy emberekkel szeretnék együtt dolgozni. Imádok nyelveket tanulni, utazni és azt, hogy ha a munka, amiben vagyok az sosem kiszámítható, hanem folyamatosan változik és új kihívásokat hoz. A későbbiekben szeretnék szállodában dolgozni. Én ezért választottam a turizmus-vendéglátás szakot. 


Melyik a kedvenc tantárgyad? 

A kedvenc tárgyam a vállalatgazdaságtan, amely segített betekintést nyerni a különböző vállalati formákba, a működésükbe és annak feltételeibe. Nagyon hasznosnak érzem, hiszen a későbbiekben magas, akár vezető pozícióban képzelem el magamat, amihez kell ez a tudás. Ezenkívül, ugyan nem a kötelező tárgyaim között van, de nagyon szerettem a pszichológiát, mert nagyon érdekesnek tartom az emberi viselkedést, annak különböző formáit és a háttérben húzódó okait. Úgy gondolom, hogy ezeket nagyon fontos megértenünk, hogy egy-egy cselekvésre mi motivál egy adott embert, amit vezetőként fontos tudni. 


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen, mi alapján döntsön?  

Azt tanácsolnám, hogy azt az egyetemet válasszák, ahol a legjobban érzik magukat. Amikor belépsz egy egyetem területére, akkor érzed a hangulatot, amit az ott tartózkodó emberek teremtenek meg. Egy nyílt nap előadásán látod, hogy az oktatók milyen mentalitással állnak hozzá a tanításhoz, vagy hogy a hallgatók szeretik-e az ottani rendszert, képesek-e szenvedéllyel beszélni róla. Ha azt látod, hogy ez megegyezik azzal, amit te elképzeltél magadnak, akkor valószínűleg az lesz a neked való egyetem. Ezen kívül azt tanácsolnám nekik, hogy nem kell megijedni, hogyha nem oda veszik fel őket, ahova eredetileg szerettek volna bejutni. A lényeg, hogy felvételt nyerjenek valahová valamilyen képzésre, mert onnantól kezdve, már lesz lehetőségük eljutni oda – még ha csak idővel is – ahova eredetileg szerettek volna kerülni. 

Én 15 éves koromban megfogadtam, hogy nem megyek olyan szakra, ahol van bármilyen matekos tantárgy, hiszen nagyon nem az erősségem. Ennek ellenére mégis egy közgazdász végzettséget adó szakot választottam. Rettegtem tőle, hogy nem fogom tudni teljesíteni az adott feltételeket, de eddig nagyon jól sikerült minden tárgyam, sőt – isteni csoda történt, hívjátok a Vatikánt – a kedvenc tárgyam is matek alapú. Az oktatók olyan hatékony módszereket tanítanak, amelyekkel könnyedén és gyorsan megoldhatjuk a való életben – akár egy munkahelyen – felbukkanó problémákat. Én ezt nevezem életrevaló tudásnak. Ezen kívül én a gimnáziumi éveim alatt mindig arra vágytam, hogy számítson a véleményem, hogy ki merjem mondani azt, amit egy témával kapcsolatban gondolok és ennek ne legyenek negatív következményei a tanárnál. Úgyhogy nem is lehetnék ennél boldogabb, hogy a METU-t választottam, hiszen itt az oktatókkal tényleg mentori viszonyt ápolunk. Bármilyen témában megkereshetjük őket, segítenek, tanácsot, ötleteket és lehetőségeket adnak, segítenek nekünk kibontakozni. 


Melyik a kedvenc helyed az egyetemen?  

A körépület ebédlője. Ott van mindig a legnagyobb élet. Ha volt egy kis szabadidőm, biztos, hogy oda ültem be. Mindig voltak bent ismerősök, ezért az ember sohasem volt egyedül, ha tanuló csoportot szerveztünk, akkor ott tanultunk. Napokat töltöttem bent egymás után az ebédlőben reggeltől estig a vizsgaidőszakban, hogy pár nagyon kedves barátomat korrepetáljam és később mindannyian át is mentek a vizsgán. 


Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

Dr. Behringer Zsuzsanna Éva már több tantárgyat is oktatott nekem, valamint versenyre is készültünk már együtt. Nagyon szeretem a személyiségét, egy nagyon pozitív, kreatív, támogató és motivált ember, akinek meg van az a képessége, hogy inspiráljon engem. A közös munkák alatt partnerként segített a fejlődésemben, bátorított és bármilyen helyzetben is voltunk éppen, reményt nyújtott. 


"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Számomra azt jelenti, hogy bármilyen feladattal is találkozunk az egyetemen, azt mindig személyre szabhatjuk, hozzáadhatjuk a mi egyéniségünket. Nem klónokat képeznek, hanem kíváncsiak arra, hogy ki is vagy te, milyen ötleteid és képességeid vannak. Az egyetem segít abban, hogy felfedezz és csiszolj a képességeiden, hogy megalkothasd magad. 

Az oktatók kifejezetten szeretnek csoportos beadandó feladatokat adni nekünk. Elmondják, hogy milyen kérdésekre keresik a választ, de rajtunk áll a témaválasztástól kezdve, a kivitelezésen át, hogy milyen programot használunk - tehát minden. Csak a képzeletünk szabhat határt. A beadandók végén a csoportok általában előadják, hogy mire jutottak a feladattal és soha nem szokott két ugyanolyan megoldása lenni. Én ilyenkor érzem a legjobban, hogy alkotok. Amikor a megálmodástól, a megtervezésen át eljutunk a kivitelezésig. 


Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Egy álomból valóságot kreálni. 


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Nagyon nehéz egyetlen élményt kiemelni, mert szerintem maga a „METU életérzés” az élmények sorozata. De talán a kedvenc élményeim közé az tartozik, amikor egy feladat kapcsán új emberekkel ismerkedünk meg és onnantól kezdve elválaszthatatlanok vagyunk. 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Szeretem, hogy sokkal produktívabb így az oktatás, hiszen nem kell egyik helyről a másikra rohangálnom, nem kések el az óráimról, és sok időm szabadul fel, hogy nem kell utazgatnom. Ezt a felszabadult időt pedig sikerül magamba visszafektetnem és ennek örülök most a legjobban. Miben látod a METU szupererejét? 

Úgy látom, hogy a METU tényleg az életre készít fel minket. A leggyorsabb, legkorszerűbb megoldásokat oktatják, gyakorlati tudást kapunk, tapasztalatot így a munkánk során is erősebb alkalmazottaknak számítunk. #életrevalótudás  


Mi lenne a 3 szupererő, amit választanál magadnak?  

Fotografikus memória, hogy sokkal kevesebb idő alatt sokkal több mindent tanulhassak meg. Gondolatolvasás, hiszen a szakmában emberekkel kell együtt dolgoznunk és jó, ha sikerül hamar kiismernünk egymást és egy hullámhosszra kerülnünk. Teleportálás, mert szeretem, ha pörgés van, ezért az egész napom általában tele van tömve programokkal reggeltől estig, és így legalább produktívabban használhatnám ki az egész napot. 


Mit tanulnál meg az egyetemen, ami sokat jelent számodra?  

Én azt tanultam meg, amit a legjobban vártam az egyetemtől: hogyan lehetek önmagam. Segítettek rájönni, hogy mik az erősségeim és a gyengeségeim, majd lehetőséget és segítséget adtak ahhoz, hogy ezeket tudatosan fejleszteni tudjam. Tulajdonképpen erről szól a myBRAND program. Ezen kívül leginkább azt tanulnám, hogy hogyan kell az emberekkel bánni, megérteni és irányítani őket, jó főnök/vezető lenni. 


Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Volt egy országos verseny, amire csapatban már egy hónapja készültünk, amikor az egyik lány személyes okok miatt sajnos kiesett a leadási határidő előtt egy héttel. Új csapattagot kellett keresnünk, valamint egy teljesen új ötlettel kellett indulnunk. Bár nagyon kevés volt az idő, minden nap több órát dolgoztunk rajta és sikerült beadnunk a pályázatunkat. Stresszes és pörgős egy hét volt, de megérte a belefektetett időt. :) 


Milyen alkotói utazásod volt a METU-n?  

Vállalatgazdaságból volt egy nagy beadandó projektünk, ami a gyakorlati jegyünket határozta meg. Egy általunk kitalált kezdő vállalkozásnak kellet negyedévekre lebontva kiszámítani az egy éves költségvetését. Először féltem, nem tudtam, hogyan kezdjek hozzá, de némi gondolkodás után egy egyszerű témánál maradtam, cukrászdát „nyitottam”. Két héten keresztül dolgoztam a feladaton és a végén sajnáltam, hogy csak 4 oldalt írhattam. Nehezen indult, de nagyon tetszett a tervezés és a számolások, ahogy szépen lassan a vállalkozás összeállt a fejemben. Ha lehetett volna, szívesen folytattam volna. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Az első vizsgám és amikor megkaptam az érdemjegyet rá. Turizmus és szabadidő volt az első vizsgám az egyetemen és nagyon féltem tőle, nem tudtam hogyan készüljek, milyen kérdésekre, feladatokra számítsak, ezért úgy éreztem, hogy megtanultam az összes jegyzetemet, lehet, hogy nem tudok semmit. Majd egy nyílt nap kellős közepén kaptam róla az értesítést, hogy beírták a jegyemet, 5-ös lett. És lehet, hogy viccesen hangzik, de akkor és ott annyira megkönnyebbültem, hogy örömömben elsírtam magam. Ez az élményem azóta is arra ösztönöz, hogy igenis megéri tanulni, megéri odatenni magam, mert képes vagyok rá, hogy kiválóan teljesítsek és mindig nagyon szeretem ezeket a visszajelzéseket. 


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Már második éve vagyok MHT tag, amit nagyon élvezek, mert mindig új emberekkel találkozunk például a nyílt napokon vagy az Education. Könnyedén megtalálom a hangot a középiskolákból érkező diákokkal, és a saját pozitív tapasztalataim alapján sikerül elérnem, hogy ne féljenek az egyetemtől, sőt kifejezetten várják azt, a bennük lévő kétségek ellenére is. Ezek az alkalmak mindig energiát adnak és szuper élmények. 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Sok könyvet olvasok, főleg pszichológiai témákban és főképp angolul. Szeretek különböző történeteket írni egyelőre csak saját magamnak, de remélem, hogy egyszer majd publikálhatok is. Szeretek főzni/sütni és kifejezetten imádok gyerekekre vigyázni. Ezen kívül futok, boxolok és lovagolok is.  


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

A Ludwig Múzeum Időgép kiállítását ajánlanám, főleg azt a részét, amely a nem túl távoli disztópikus jövőt, illetve futurisztikus jelenünket boncolgatja az orvostudománnyal. 


Mi a kedvenc zenei műfajod, zenekarod, előadód? 

Nagyon széles a zenei ízlésem, általában hangulatomtól függ, hogy milyen zenét hallgatok. De ha muszáj lenne választanom, akkor talán Pop-ot hallgatok legtöbbször, és a kedvenc előadóm ebből a kategóriából Ariana Grande. 


Hogy érzed, fogják-e segíteni az egyetemi évek a karrierterveidet? 

Én úgy gondolom, hogy a Metropolitan Egyetem az életre nyitja ki nekünk a kaput. Nem csak elméleti, de gyakorlati tudást kapunk, belelátunk a vállalatok működésébe és ezt mind csapatban elemezzük. Hagyják, hogy kísérletezzünk és belevigyük a feladatokba a saját személyiségünk, hiszen sosem csak egy helyes válasz van. Rengeteg kapcsolatot építünk ki egyetemi éveink alatt, ezért, ha a későbbiekben lenne egy saját vállalkozásom, már most biztosan tudnám, hogy kikkel szeretnék együtt dolgozni, legyen szó akár marketing specialistáról vagy belsőépítészről. 


Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

A METU segített abban, hogy merjek önmagam lenni. Lehetőségeket adott, hogy bármit is szeretnék, arra van lehetőségem és támogatnak benne. Így történt meg, hogy most szeptembertől kínaiul tanulok. :)