Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szécsi Richárd / Turizmus és vendéglátás alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szécsi Richárd / Turizmus és vendéglátás alapszak


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Mert tetszett az egyetem modern, fiatalos légköre, illetve az is, hogy maga a campus területe nem túl nagy - ettől az egész közeg barátságosabbnak és családiasabbnak hatott. A campus nagysága számomra adott egy biztonságot, mert kis községből jöttem és jó érzés volt, hogy nem kellett egy nagy egyetemen tájékozódnom. Sok volt a külföldi diák - tetszett a multikulturális közeg, úgy véltem, itt fontos mindenki számára az, hogy elfogadja a másikat bármilyen háttérrel is rendelkezzen az illető. És ez leendő turizmusos hallgatóként, és a különböző kultúrák kedvelőjeként nagyon imponáló volt számomra. A jó lokáció és közlekedés is fontos volt nekem, mert vidékről jártam az egyetemre. Tetszett még az amerikai stílusú oktatás, széles specializációs választék a szakon belül. Az iskola kommunikációja is nagyon diákközpontúnak tűnt, ami sokkal jobban megszólított és sokkal inkább nekünk szólt, mint bármelyik másik egyetemé akkoriban. 


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek?  

Szerintem használja ki a szak által nyújtott nyelvtanulási lehetőségeket, járjon minél több nyelvórára és próbálja meg minél előbb megcsinálni a szak követelményeihez tartozó nyelvvizsgákat, mert ezzel sok szaktársamnak gondja akadt, és sokszor már csak ennyi választja el őket a diploma megszerzésétől, (mármint a nyelvvizsgák megléte vagy meg nem léte). Turizmuson vannak olyan tárgyak, amiket angolul is el lehet végezni, szerintem ezek olyan lehetőségek, amikkel muszáj élnie egy a jövőben több nyelven beszélő szakembernek. Fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk, mert most van időnk igazán tanulni! 

Elsősorban a gyakorlatias, naprakész tudást emelném ki a METU kapcsán, illetve a fejlődési és ösztöndíj lehetőségeket. Nekem kétszer is volt szerencsém elnyerni a Campus Mundi szakmai gyakorlat típusú ösztöndíját tavaly és tavaly előtti nyáron, így a nyaraimat Amerikában tölthettem szakmai gyakorlaton egy resort területén, angol anyanyelvű környezetben. 


Mesélj kicsit a szakodról!

Szerintem kapunk egy erős szakmai alapot, amely elengedhetetlen a közgazdász szakmában, mindezt úgy, hogy nem terhelnek minket felesleges, elavult tudással, naprakész szakembereket akarnak belőlünk faragni, modern környezetben, innovatív módszerekkel. A specializáció választást követően pedig célegyenesen tanuljuk a szakma azon szakirányát, amire a jövőben szükségünk lesz. A tárgyak kapcsán kiemelném, a logikus egymásra épülő tantervet, és a számtalan specializációs lehetőséget így mindenki érdeklődésének megfelelően választhat az alapok elsajátítását követően. Úgy gondolom, hogy közgazdász szakmának ez egy kreatív ága, ahol van lehetősége az embernek a saját ötleteit is megvalósítani miközben emberekkel foglalkozhat, ez egy olyan terület, amellyel a világ bármely részén elhelyezkedhetünk, mert a turizmus világszintű. Nyelveket, kultúrákat ismerhetünk meg általa új nézőpontokat, perspektívákat adhat számunkra. 


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Mert ez volt az egyetlen egyetem, ahol akkoriban létezett külön rendezvényszervezésre szakosodó specializáció és én már akkor tudtam, hogy rendezvényszerevező szeretnék lenni.  


Melyik a kedvenc tantárgyad és miért? 

Köves Tamás tanár úr rendezvényszervezéssel kapcsolatos órái, elsősorban a gyakorlati órák, ahol a szakma egyik kiválóságától tanulhattam meg a rendezvényszervezés fortélyait, egyetemi éveim alatt ezen tárgyakat éreztem leginkább kedvesnek. Bódis Gábor tanár úr marketing alapismeret órái, mely az előadó előadásmódja, az órák interaktivitása és az anyaghoz rendelt felejthetetlen példák miatt számomra mai napig emlékezetes. 


Melyik a kedvenc helyed az egyetemen?  

A Nagy Lajos úti campus kertjében található lakókocsik, illetve a főépület alagsorában kialakított kis "kuckós" beülők a lépcső mellett a mosdókkal szemben. 


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Ha egyetem és offline élmények, akkor bulik - szerintem az egyetem ebben is sokat fejlődött az évek során és színes programskálát kínál a diákság számára, ahol megismerhetnek új embereket vagy éppen csapatépítő jelleggel elmélyíthetik, szorosabbá tehetik az addigi barátságokat, ismeretségeket. Számomra mai napig a gólya táborom élményei a leginkább emlékezetesebbek. az ott lévő csapatépítő játékok során a felsőbb éves csapatvezetőink mindent elkövettek azért, hogy jól érezzük magunkat és igazi csapatot kovácsoljanak belőlünk. Ezek az ismertségek, barátságok végig kísérték az egyetemi éveimet és mai napig tartanak, és biztos vagyok benne, hogy kikerülve a munka világába, majd ugyanúgy számíthatunk egymásra. 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Számomra az volt a pozitívum ebben az egészben, hogy rengeteg időt meg lehetett spórolni azzal, hogy az órák előtt és után nem kellett utazással tölteni még az időt. Miben látod a METU szupererejét?  

Szakmájukat gyakorló, profi és sikeres szakemberek tanítanak minket, tanáraink a legújabb szakmai ismereteket és gyakorlati tapasztalatukat adják át, a munkaerőpiacon hasznos szakmai fogásokat tanulhatunk. Jó hangulatú órákon, inspiráló, motiváló közegben tanulhatunk, partneri viszonyt tudsz kialakítani oktatóiddal.  


Neked ki a kedvenc szuperhősöd?  

Kedvenc szuperhősöm gyerekkoromban a Disney filmekből jól ismert Herkules volt, példakép: édesapám és édesanyám; a sztárvilágból a Maroon5 énekese, Adam Levine, Rihanna, Harry Styles - akik pedig számomra mindig is ikonként szolgáltak abban, amit elértek és hogy kisemberekből, különböző hátterekkel lettek azok, akik...És hogy nem számít honnan jössz, ha vannak álmaid és céljaid, nincs olyan dolog, ami megállíthatna. Te vagy a saját sorsod kovácsa, ami a boldogságodhoz kell az ott van benned. 


Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Köves Tamás tanár urat, a szakmai tekintélye és tudása miatt.


Mi lenne a 3 szupererő, amit választanál magadnak?  

1) Beszélni és érteni a Föld összes nyelvét; 
2) Bárhova, bármikor el tudjak utazni, - időben és térben egyaránt; 
- ezt a kettőt azért, hogy még jobban megismerjem a Föld történelmét és kultúráit. 
3) Örök egészség - hogy az ilyen karanténos helyzeteket elkerülhessem. 


Mit tanulnál meg az egyetemen, ami sokat jelent számodra? 

Jobb nyelvoktatási lehetőségeket, nagyobb óraszámban, komolyabb elvárásokkal, annak érdekében, hogy tényleg lehetővé váljon a diákok nagy többségének a nyelvvizsgaszintű tudás elérése az egyetemi évek alatt.  

Hallgató helyett alkotók vagyunk - a rengeteg tréning, önálló és csoportos projektfeladatok miatt, ahol mindig volt alkalmunk megmutatni a bennünk rejlő kreativitást. Számomra ezek mindig fontosak voltak az egyedi fejlődésem miatt is. 


Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

Számomra igazi mentor szerepet töltött be az egyetemi éveim alatt a konzulensem, Köves Tamás, aki 3 féléven keresztül segítette és kísérte végig a szakdolgozatom alakulását. 


"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Szerintem a rendezvényszervezés is egyfajta alkotást, alkotói szemléletet és munkát igényel. Az egyetemen pedig ezt a szemlélet módot is elsajátíthattam, megtanulhattam, hogy hogyan kell megalkotni egy tökéletes rendezvényt, miről ismerhető meg az, ha felejthetetlen rendezvényt sikerült készítenem. 


Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Egyedi, megismételhetetlen rendezvény, pillanatnyi öröm, az emléke örökké tart. 


Milyen élményed kapcsolódik az alkotóegyeteméghez? 

Amikor saját rendezvényemet kellett megalkotnom vagy kiviteleznem egy óra keretében.


Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Két alkalommal is sikerült megnyernem a Campus Mundi ösztöndíjat és 3-3 hónapot tölteni az Egyesült Államokban, az egyetem Erasmus irodájában sokat segítettek a pályázattal kapcsolatban. 


Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Amikor először utaztam ki Amerikába nyári munkára, szinte mindenből elsőre át kellett mennem, ahhoz, hogy tudjak a kitűzött időpontban indulni a szakmai utamra. Azonban sajnos a gazdasági matek II. vizsgám nem sikerült, és már nem volt alkalmam többször megismételni. A vizsgán pont a gyakorlati órát tartó tanárom volt jelen (Magyar Tímea tanárnő), aki nagyon sajnálta az egész esetet és tudta is, hogy nem lesz több alkalmam már vizsgázni, amitől kissé el voltam kenődve. A tanárnő és én is tudtam, hogy ennél több volt bennem és jobban tudtam az egész féléves anyagot, minthogy az egész tárgyat újra csináljam, de sajnos tényleg nem volt alkalmam többet vizsgázni. De ősszel ismét hozzá vettem fel a tárgyat és végig biztatott, az órái alatt adta nekem az impulzusokat, hogy ne adjam fel meg tudom idén könnyen csinálni a tárgyat és végül sikerült is az első vizsgán négyessel átmennem, ami nagyon nagy boldogságot jelentett nekem akkoriban, de a tanárnő biztatása és hite nélkül biztos nem sikerült volna, amiért nagyon hálás voltam és vagyok neki mai napig. 


Miért jelentkeztél idén nagykövetnek?  

Elsősorban az előző évek kampányai miatt tetszett meg ez a lehetőség, úgy éreztem részese szeretnék lenni ennek a szuper lehetőségnek, mert szimpatikusnak találtam az egyetem diákközpontú felfogását és, hogy valódi arcok állnak a reklámok mögött. Úgy voltam vele...csak nem lehet olyan nagy kihívás, csak magamat kell adnom és mesélnem kell az élményeimről. Továbbá szeretném az utolsó alapszakos félévemet kihasználni és valamit visszaadni a rendszernek, amit 3,5 év alatt kaptam, úgy gondolom közel a diplomám megszerzéséhez; egészében és átfogóan látom a szakomat és a benne rejlő lehetőségeket így teljes képet tudok adni a jövőbeli jelentkezők számára. A nagyköveti szerep számomra elsősorban önismereti szempontból fontos azt várom tőle, hogy még jobban megismerjem önmagamat azáltal, hogy ezen program keretein belül kamatoztatom az erősségeimet, továbbá javítok azon, amiben kevésbé vagyok jó, mindezzel felturbózva az önbizalmamat. 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Hetente futás a szabadban és pilates, minőségi időtöltés a barátokkal és a családdal, rengeteg zenehallgatás új előadók, számok keresése - ha tetszik egy szám szeretem megnézni a szövegét, és megérteni miről is szól valójában a dal, mert számomra ez egy fontos kifejezési eszköz. Egészséges életmód és táplálkozás - vega és vegán étkezés, új alternatívák receptek megismerése, kipróbálása. 


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Könyv: Szerb Antal: Utas & Holdvilág, 
Sorozat: 13 reasons why 
Film: David Attenborough: Egy élet a bolygónkon 
Kiálltás: Bécs, Mumok, Andy Warhol Exhibits  


Mi a kedvenc zenei műfajod, előadód? 

Műfajok: Pop, R&B. 
Előadók: Rihanna, Ariana Grande, OneRepublic. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Megismertem az egyik legjobb barátomat, aki egyben a szaktársam is volt egy ideig, ő tette igazán örömtelivé az egyetemi éveimet.  


Hogy érzed, fogják-e segíteni az egyetemi évek a karrierterveidet? 

Szerintem biztosan fogják, mivel úgy gondolom a megfelelő szakmai háttér mellett olyan gondolkodásmóddal gazdagodtam az oktatóim jóvoltából, amit máshol nem tanítanak. Illetve olyan szakmai, ösztöndíjas programokban vehettem részt, ami nem minden diák számára adatik meg.