Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szatmári Sára / Kereskedelem és marketing alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szatmári Sára / Kereskedelem és marketing alapszak

Hogyan mutatnád be magad a világnak?  

Bár Sárának hívnak, mindenki csak Sacinak szólít, ezt valahogy jobban szeretem, illetve ennek a különböző kreatív becézéseit is szokták használni. Örülök, hogy úgy érzem másodszorra már jó egyetemet választottam magamnak, megnyerve ezzel rengeteg élményt. Keresem még a pontos utamat, de úgy érzem ebben tökéletes partner és segítség a METU. 


Miért a METU-ra jelentkeztél anno?  

Tanulmányaimat egy másik egyetem hallgatójaként kezdtem meg. Már az elején éreztem, hogy nem érzem magaménak sem az egyetem légkörét, sem a választott szakot, de nem szerettem volna feladni, ezért másfél évig kitartottam a döntésem mellett. A változás akkor kezdődött amikor egy év után több barátom is egyetemre ment, köztük többen a METU-ra. Láttam, hogy mennyire szerettek bejárni az óráikra, mennyire kellemes az egyetem légköre és mindenki nagyon nyitott és barátságos. Engem is tárt karokkal vártak minden programon, így egy idő után sokkal inkább éreztem, hogy már ide tartozom, mint a saját egyetememre. Ekkor jelentkeztem át a METU-ra. 

Elsősorban az emberek hozzáállása egymáshoz és az egyetemhez is. Kezdettől fogva a szaktársaim és a tanáraim lelkesedése és motivációja, ami a leginkább megfogott. Végül is emiatt is kerültem ide, mert láttam milyen jó a társaság és nagyon ajánlották is számomra a METU-t. Illetve persze az, hogy itt gyakorlatias oktatásban részesülünk, ami számomra nagyon fontos volt. Olyan oktatóktól tanulhatunk, akik a mai napig aktívan részt vesznek az üzleti életben és saját tapasztalataikat örömmel adják át számunkra. 


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Először, amikor elkezdtem sejteni, hogy máshol szeretném folytatni a tanulmányaimat, akkor kettő szak jött nálam szóba: a pszichológia és a marketing. A régi egyetememen, ahol Nemzetközi gazdaságtant tanultam, illetve már gimnáziumban is, volt egy-kettő marketinghez kapcsolódó tárgyam, amit élveztem. Így amikor eljött, hogy végül váltani szeretnék és nem csak egyetemet, hanem szakot is, úgy éreztem ez lenne a leginkább az, ami érdekelne és illene is hozzám, a pszichológiát pedig megtartottam egyelőre hobbiként.  

Sokszor úgy érezhetjük, hogy nagy az elvárás a munka világában, mindenhol rengeteg tapasztalatot várnak el, ha a szakmában szeretnénk elhelyezkedni, amihez valóban nem elég csak könyvekből tanulni, folyamatosan képeznünk kell magunkat és azt hiszem ebben tökéletes partner a METU. Segítséget nyújt nekünk ebben, ugyanakkor hagy is minket kibontakozni és kreativitásra ösztönöz minket. A tréningek pedig adnak ehhez egy plusz tudást is.  


Melyik a kedvenc helyed az egyetemen?  

A körépületben az ebédlő, ahol összegyűltünk nagyobb szünetekben, egy kávéra is vagy a kültéri részeken a lakókocsik, ahova szintén be lehetett ülni beszélgetni. Esetleg még hátul a gazdasági terület, ahova a többség azért jár, hogy mindenkivel tudjon váltani egy-két szót. 


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen, mi alapján döntsön?  

Mindenképpen fontos, hogy olyan egyetemet és szakot is válasszunk, ami illik hozzánk. Ez nagyon evidensnek tűnik, de én is, és sokan mások is, szerintem abba a hibába esnek, hogy más szempontokat tartanak szem előtt és sokszor akaratlanul is másoknak akarunk esetleg megfelelni. Nagyon hasznos lehet, ha kikérjük olyan diákok véleményét, akik már az adott intézményben tanulnak, ugyanakkor nem szabad csak arra hagyatkozni sem, mert mindannyian mások vagyunk és ami valakinek beválik, nem garantálja, hogy nekünk is be fog. 

Nekem abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeimet az egyetemünk. Szerettem volna, olyan helyen tanulni, ahol a tanárokhoz bármikor fordulhatok szívesen segítenek, ez pedig a mostani online oktatásban még inkább fontosnak bizonyult. E mellett úgy érzem nagyon naprakész, friss információkkal látnak el minket az üzleti életet tekintve is. E mellett szerintem a legfontosabb szempont a közösség, hogy milyen emberek és hangulat vesz minket körbe mindennapjaink során. Egy jó társaságnak köszönhetően bármire képesnek érezzük magunkat, motiválhatnak és lelkesíthetnek minket céljaink elérésében, míg negatív közegben pont az ellenkezője történik. 


Mesélj kicsit a szakodról! 

Egy alapismeret a marketinget illetően szerintem már majdhogynem létszükséglet a mai világban. Bárhol kezdünk ezután dolgozni, akár egy nagy multinál vagy saját vállalkozás beindításán gondolkodunk, hasznunkra fognak válni az itt tanultak. Ez a szak ad egy alapvető gazdasági ismeretet, fejleszti a kreatív gondolkodásunkat többek között, valós problémákat, esettanulmányokat oldhatunk meg és piackutatásban is részt vehetünk tanáraink segítségével. Attól függően, hogy melyik irányba szeretnénk elindulni, melyik terület érdekel minket a legjobban specializálódunk egy adott területre. Számomra ez a reklám és PR világa. 


Melyik a kedvenc tantárgyad és miért? 

Jelenleg a reklámpszichológia a kedvencem. Összekapcsolja azt a két dolgot, ami kifejezetten érdekel: a marketing és a pszichológia világát. Az oktatónk, Marschall József pedig szintén az egyik kedvenc tanárommá vált. Számunkra is érdekesen mutatja be ezt a világot és nagyon interaktívak az órái, rengeteg lehetőséget ad a kibontakozásra és véleménynyilvánításra. Emellett a tréningek úgy gondolom, remek fejlődési lehetőséget biztosítanak, így mindenképp szeretnék részt venni azok közül is még egy-kettőn. 


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

A kedvenc élményeim a gólyaévemhez és legfőképp a gólyatáborhoz kapcsolódnak. Ahogy már említettem, számomra nagyon fontos a közösség, a METU-n pedig az első perctől kezdve egy nagyon jó csapat vett körbe, mentoraink folyamatosan segítették a beilleszkedésünket és számíthattunk egymás segítségére egyetemi tanulmányainkat illetően is. 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Igen, összességében nagyon is az! Szerintem mindannyiunk számára nagyon hasznos, hogy megspórolhatjuk azt az időt, amit az ingázással töltenénk az egyetem és otthonunk között. Az előadásokon szerintem sokkal többen vesznek részt, jobban követhetőek az órák ilyen módon. Sokkal kommunikatívabbak így az órák, merünk bármikor kérdezni a tanároktól is és olyan probléma sem merül fel, hogy esetleg nem látjuk jól a táblát és emiatt maradunk le. Némelyik gyakorlat esetében érzem azt, hogy jó lenne bent lenni az órákon, de csak amiatt mert sok csapatfeladat van, ami könnyebb és élvezetesebb lenne, ha személyesen is összetudnánk dolgozni a feladatokon és persze hiányzik maga az egyetem hangulata, légköre is. 


Miben látod a METU szupererejét?  

Leginkább abban, hogy itt a legtöbb oktató ténylegesen naprakész az üzleti életet tekintve és ezt a tudásukat igyekeznek átadni számunkra. Sok egyetemen tanuló hallgatótól lehet sajnos azt hallani, hogy túlságosan is a lexikális tudásra helyezik a hangsúlyt a gyakorlati tudás megszerzése helyett. E mellett rengeteg lehetőséget nyújt az egyetem a fejlődni vágyóknak, tréningekkel, különböző előadásokkal vagy akár karrier tanácsadással.  


Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Bódis Gábor tanár úr ugrott be elsőként, ahogy mondtam is, számomra az a legfontosabb, hogy ki hogyan áll másokhoz és a világhoz és a tanár úrnak a segítségét, véleményét bármikor ki tudtuk kérni amikor szükségét éreztük és nagyon lelkesen áll a mi fejlődésünkhöz és a tanításunkhoz is. 


Mi lenne a 3 szupererő, amit választanál magadnak?  

Az első szupererő biztosan a teleportálás képessége lenne, az állandó rohanás elkerülése miatt, ráadásul sokszor előfordul, hogy egy programot azért kell kihagynom mert hosszú és körülményes lenne az oda, illetve hazajutás. A mindennapi élet megkönnyítése mellett, az egész világot be lehetne járni ezzel a képességgel. Ehhez kapcsolódik a második szupererő, hogy minden létező nyelven tudjak beszélni, hogy nyelvi akadályok se okozzanak problémát. A harmadik képességgel bajban vagyok, de talán az erő lenne, hogy ne fáradjak el túl hamar és mindehhez és egyéb tervekhez is bőven legyen energiám. 


Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

A METU szuperhősét mindenképpen egy nagyon színes karakternek képzelném el, rengeteg kézzel: az egyik fotózna, a másik egy ruhát vagy ékszert alkotna meg, a harmadik esetleg marketingesként egy kampányt tervezne éppen, illetve még jó pár szakot kiemelhetnénk. Ezzel is megjelenítve a sokszínűséget és kreativitást, amit az egyetemünk képvisel. 


Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

Nehéz kedvenc oktatót mondani, nem is szeretnék választani egyet, ugyanis a legtöbb tanárunk úgy áll hozzánk, mint egy mentor, szívesen segítenek és próbálnak mindenféle módon fejleszteni minket és a tudásunkat, közben megadva ehhez a kellő támogatást. 


"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Leginkább azt, hogy egyetemünk valóban hagy minket alkotni, arra ösztönöz minket, hogy jobban megismerjük és fejlesszük önmagunkat. Rengeteg különböző emberrel találkozhatunk egy normál egyetemi nap során is, a művészeti és üzleti hallgatók is közös órákon vehetnek részt, értékes kapcsolatokat szerezve ezzel a jövőre nézve. 


Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Kreativitás, fejlődés, kibontakozás.

 

Milyen élményed kapcsolódik az alkotóegyetemességhez? 

Például amikor egyénileg vagy csapatban kell egy hosszabb feladatot összeraknunk, ami tervezést majd csapatmunka esetén összehangolást is igényel és végül annyira belefeledkezünk egy projektbe, hogy már észre se vesszük és folyamatosan fejlesztjük közben remélve, hogy minél jobb eredményt érünk majd el vele. Akkor érzem igazán alkotónak magam, amikor egy olyan feladatot kapok, hogy rögtön elkezd járni az agyam, hogyan is lehetne megvalósítani és nem is igazán érződik már feladatnak. 


Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Vizsgaidőszakban mindennapos amikor egymást átsegítjük az ilyen nehezebb pillanatokon. Ilyenkor mindig próbáljuk kizökkenteni egymást ebből az állapotból, a közös tanulások is sokat segítettek az ilyen helyzetekben. 


Milyen alkotói utazásod volt a METU-n?  

A legfőbb alkotói utazásom azt hiszem, még csak most kezdődik meg a szakdolgozattal. Ezt leszámítva kisebb alkotások természetesen folyamatosan vannak. Az egyik ilyen, ami kicsit összetettebb feladatunk volt egy piackutatás. Az elején azt sem tudtuk pontosan hol kezdjünk neki, majd szépen lassan elkezdtük megtervezni, összedolgozva egy csapatban. Sorban létrehoztuk a kutatásainkat, kérdőívet és interjúkat készítettünk. Rengeteg éjszakázásnak és sok kávénak köszönhetően végül mi is és az oktatónk is meg volt elégedve a munkánkkal. 


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Ahogy megkezdtem az egyetemet csatlakoztam a Hallgatói Önkormányzathoz, most már harmadik éve vagyok a szervezet tagja. Nagyon sokat tanulhattam a csapatmunkáról, kommunikációról. Régebben sokszor nem tudtam kifejezni a gondolataimat, ezzel még ma is küzdök, hogy megfelelően kifejezzem magam, nagyon sokat segített benne a HÖK. Sokszor nagyon konfliktuskerülő voltam, de egy ilyen csapatban meg kell tanulni felvállalni és kiállni a véleményünkért. Úgy érzem nagyon sokat fejlődtem nekik köszönhetően, valószínű, hogy ezek nélkül a tapasztalatok nélkül a nagyköveti programba sem mertem volna belevágni. 


Miért jelentkeztél idén nagykövetnek?  

Igazából már a tavalyi év során is sokat gondolkodtam a jelentkezésen, de arra jutottam, hogy minél több tapasztalatot szerzek a METU-val kapcsolatban annál hitelesebben tudom nagykövetként képviselni az egyetemet és a szakomat. Több barátom is részt vett az elmúlt években a nagyköveti programban és mindannyian csak pozitívan meséltek róla, így végképp biztossá vált számomra, hogy szeretnék én is jelentkezni és kipróbálni ezt a lehetőséget. Elsősorban a tapasztalat és élmények szerzése miatt jelentkeztem, illetve mindig is szerettem csapatban dolgozni és új embereket megismerni, így ez egy másik fő tényező volt. A nagyköveti programtól leginkább egy jó csapatot várok, akikkel közösen fejlődhetünk, tanulhatunk valamit egymástól és egy kicsit kiléphetünk a komfort zónánkból. 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Legfőképp a barátaimmal töltött idő, egy beszélgetés, társasjáték vagy bármilyen közös program, ami igazán feltölt. De mostanában, a helyzetnek köszönhetően egyre több időt töltök a természetben kirándulással, különböző helyek felfedezésével, illetve a jóga világával barátkozom most. Az önfejlesztés egy másik fontos szerepet tölt be az életemben, ezért is jelentkeztem a Pszinapszis szervezői csapatába, így egy éven keresztül aktív tagja lehettem egy pszichológiai csapatnak is. Ezek mellett pedig folyamatosan keresek még olyan tevékenységeket, amivel kicsit jobban ki tudnám magam fejezni és egyszerre kikapcsolódás is lenne. 


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Előadásokkal kapcsolatban ajánlanám a TED előadásokat, bármilyen témában lehet nagyon érdekeset találni, az egyik kedvencem Brené Brown előadásai. Könyveket tekintve rengeteget olvasok, az utolsó kettő kedvencem Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors és Edith Eva Eger: A döntés című könyvei voltak.  


Mi a kedvenc zenei műfajod? 

Nagyon „mindenevőnek” tartom magam a zenéket tekintve. Szerintem majdnem minden műfajban találnék olyat számot, ami tetszik. Nagyon hangulatfüggő, hogy éppen milyen stílusban keresgélek. Fall Out Boy, Andrea Bocelli, Imagine Dragons, Gipsy Kings dalokat bármikor szívesen hallgatok, magyar együttesek közül pedig a Margaret Island és Bagossy Brothers Company amik talán a legközelebb állnak most hozzám, de még biztosan rengeteg kedvencet kihagytam. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Mindenképpen a gólyatábort említeném meg, nagyon meghatározó élmény és remek lehetőség a kapcsolatépítésre. Illetve az első élményemet az egyetemen, ami a Start MyBrand tréning volt. Itt is sok emberrel ismerkedhettem meg, ami még inkább megkönnyítette az egyetem elkezdését és biztonságérzetet adott, hogy mindenhol volt egy ismerős arc és persze maga a tréning is hasznosnak bizonyult.  


Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Több lehetőséget köszönhetek az egyetemnek, például munkával kapcsolatban is melyeket nagyon élveztem. E mellett rengeteg mindenben fejlődtem úgy érzem, ahogy mondtam, a HÖK-nek és tréningeknek, egyes óráknak köszönhetően sokat fejlődött a kommunikációm, sokkal magabiztosabban tudom megformálni a véleményem, ha szükségét érzem. 


Hogy érzed, fogják-e segíteni az egyetemi évek a karrierterveidet? 

Úgy érzem, hogy mindenképpen. Sokat fejlődtem, rengeteg embert ismerhettem meg, akiktől szintén sokat tanulhattam. És rengeteg olyan élményt szereztem az egyetemnek köszönhetően, ami feledhetetlen. Az oktatóimnak és tréningeknek köszönhetően már sokkal magabiztosabban tudok részt venni egy állásinterjún és úgy gondolom magában a munka világában is.