Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szakváltás egyetemen belül vagy egyetemek között | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szakváltás egyetemen belül vagy egyetemek között

Nem könnyű döntés annak a kiválasztása, hogy milyen felsőoktatási intézményben és milyen képzést elvégezve tudjuk elképzelni a jövőnket, még akkor sem, ha vannak határozott céljaink vagy jövőképünk.  

Később pedig előfordulhat, hogy a választott irányon folytatott tanulmányok kevésbé kapcsolódnak terveinkhez, vagy egyszerűen csak váltani szeretnénk. 

Szerencsére nem kell örökké elköteleződni sem szakirány, sem pedig intézmény mellett, hiszen lehetőség van arra, hogy átjelentkezz és szakot válts, akár intézményen belül vagy azok között is — egyetem váltással. 

Ennek a követelményeit, feltételeit és lépéseit mutatjuk be cikkünkben. 


Minden, amit a szakváltásról tudni kell 


szakváltás egyetemen belül


Mielőtt a szakváltás mellett döntesz, gondold át, hogy mennyiben a szak, és mennyiben az intézmény miatt gondolkodsz a váltáson. Maradhatsz az adott képzési területen — ekkor csak azon belül mész át másik szakra, de dönthetsz akár más intézmény mellett is.  

Nálunk, a Budapesti Metropolitan Egyetemen mindig örömmel látjuk azokat a diákokat, akik elég bátrak és tudatosak ahhoz, hogy belássák: elsőre nem a megfelelő döntést hozták, de másodjára már jobban szeretnék csinálni. Természetesen ennek nem mindig magához az intézményhez van köze — rengeteg olyan külső körülmény van, ami hatással lehet erre a döntésre. 

Lehet, hogy a tanulmányaid elején — akár már az első félév közben — fontolgatod a váltást, de jó, ha tudod, hogy az időzítés döntően meghatározza a lehetőségeidet. 

Szakváltásra alapvetően kétféleképpen van lehetőség: 

 1. átvétellel évközben 
 2. újra jelentkezéssel felvételi eljárás útján 

Átvétel lehetséges: 

 • intézmények között 
 • intézményen belül 

Az egyik fontos tudnivaló, hogy átvétel csak akkor lehetséges, ha ugyanazon képzési terület egy másik szakán folytatódnak a tanulmányok, illetve két félév elvégzését követően csak az ismételt felvételi eljárást követően lehet váltani.  

Ebben az esetben a szakváltás úgy megy végbe, hogy az aktuális tanulmányok teljesen félbemaradnak és egy éven belül a felvételi eljáráson keresztül felvételt nyersz az újabb szakra. Ilyenkor nincs kikötés arra vonatkozóan, hogy milyen szakra lehet váltani, csak az a lényeg, hogy legfeljebb egy éven belül megtörténjen a beiratkozás az új szakra. 

Mik az átvétel további szabályai? 

 • az átvételig a jogviszony folyamatos legyen 
 • az átvétel nem automatikus, a fogadó intézménynek engedélyeznie kell 
 • állami ösztöndíjas képzésre akkor lehet bekerülni, a van megüresedett hely  
 • az átvétel csak azonos képzési szinten történhet, de osztatlan képzésről lehetséges a váltás alapképzésre, osztatlan vagy alapszakról felsőoktatási szakképzésre  

Mire kell figyelni a szakváltáskor az állami ösztöndíjas képzés esetében? 

Az egyik a hallgatói nyilatkozat aláírásával írt kötelezettség, amely kimondja, hogy a képzési idő másfélszeresén belül meg kell történnie a diplomaszerzésnek. Ha ez nem sikerül, akkor vissza kell fizetni a képzési költség felét. 

Ennek a számolása eltér a szakváltás két módjától függően: 

 • Felvételi eljárás útján történő szakváltás esetén újraindul a számolás, és ismét a képzési idő másfélszerese áll rendelkezésre a diplomaszerzésre. Ha ez nem teljesül, akkor nem csak az újabb, hanem az előző képzésen igénybe vett állami félévek költségének felét is vissza kell fizetni. 

 • Átvétel esetén nem indul újra a számolás, így annyival kevesebbel kell számolni. 

A másik vállalt kötelezettség kimondja, hogy a diplomaszerzést követő húsz évben az állami ösztöndíjas tanulmányi félévek idejének megfelelő ideig hazai munkaviszonyt kell betölteni. Ebbe beleszámítanak a korábbi képzés félévei is mindkét szakváltási mód esetében. 


Mire figyeljenek az önköltséges hallgatók? 


Önköltséges képzés elhagyása során — amennyiben félév közben történik a szakváltás — az egyetem az idővel arányosan visszafizetheti az önköltséget. A befizetett összegből visszajáró százalék arányát az adott intézmény határozza meg, erről érdemes a honlapján tájékozódni!  

Emellett figyelni kell a határidőkre is, időben jelezni kell a szakváltási szándékot! 

Ha szakváltáson gondolkodsz, nézd meg a METU Képzési területeit: 

 • Kommunikáció 
 • Üzlet 
 • Turizmus 
 • Művészet 


Szakváltás egyetemen belül 


átjelentkezés másik szakra egyetemen belül


A szakváltás egyetemen belül is történhet — ennek feltételeit (az általános oktatási törvényi feltételeken felül) minden főiskola és egyetem maga határozza meg, amikről a saját honlapjukon tájékoztatnak. 

A váltás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy a korábbi tanulmányi teljesítményt milyen módon tudják beszámítani, hogyan működik pontosan a szakok közötti kreditpont-átvétel. 

Jó hír, hogy önköltséges képzésről lehetőség nyílik államilag támogatott formájú képzésre bekerülni akkor, ha megvan a szükséges felvételi pontszám, úgyhogy erre a lehetőségre érdemes figyelni! 


Átjelentkezés másik szakra egyetemen belül 


Átjelentkezés másik szakra egyetemen belül a METU-nál is van lehetőséged, erről néhány fontosabb információ: 

 • képzésváltásnak minősül az intézményen belüli szak, munkarend, képzési hely, illetve a képzés nyelve közötti váltás 

 • minden hallgatónak tanulmányai során egyszer engedélyezhető az alábbi képzésváltások mindegyike: szak, munkarend (tagozat), képzési hely, képzési nyelv váltása 

 • szakváltás csak azonos képzési szintre engedélyezhető, kivéve, amikor a hallgató alapképzésről felsőoktatási szakképzésre (FOSZ) szeretne váltani 

 • szakváltás képzési területen belül engedélyezhető, kivéve művész képzésről művészetközvetítő képzésre, valamint fordítva 

 • a Neptun rendszeren keresztül, kérvény beadásával kérheted a képzésváltást minden félév bejelentkezési időszakában. A kérvény elérésének pontos időpontjáról az aktuális félév bejelentkezési tájékoztatójában találsz információt 

 • a képzésváltás díja 16.000 HUF, amely elutasítás esetén is kivetésre kerül. Amennyiben több váltást is kérsz (pl, szak-, és munkarendváltás), úgy a díja is annyiszor 16.000 HUF lesz 

 • a korábbi képzéseden már teljesített kötelező tárgyaid automatikusan elismerésre kerülnek az új képzéseden abban az esetben, ha azok a tárgyak az új mintatantervedben is kötelező tárgyként szerepelnek. Amennyiben szabadon választható tárgyakat is szeretnél elismertetni, ahhoz a „Kreditátviteli kérelem METU-n belül” kérvény beadása szükséges. 

A Képzésváltással kapcsolatos további információkért először tekintsd meg a Coospacen elérhető tájékoztatóinkat.  

Kérdés esetén pedig fordulj bizalommal a Hallgatói Információs Központhoz. 

Bővebben az alábbi oldalainkon tájékozódhatsz: 

2022. 09. 23.

Hírek

A regionális divat körforgása- ERASMUS BIP program a METU-n

Erasmus BIP programot szervezett a Budapesti Metropolitan Egyetem ’Circularity in Regional Fashion’ / ’Körforgás a regionális divatban’ címmel, a Sapientia EMTE és az AMD Berlin egyetemek részvételével

bib csemp 05.29

A regionális divat körforgása- ERASMUS BIP program a METU-n

Erasmus BIP programot szervezett a Budapesti Metropolitan Egyetem ’Circularity i …

KommunikációÜzlet
Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

protokollhircsempe

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Vi …

KommunikációÜzlet
Művészet
Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallgatók tervezési projektjeit, valamint egy építészet jövőjéről szóló filmet mutat be.

fugametcsemp

Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallga …

Művészet
Művészet
Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs gyártója tartott gyakorlati bemutatót az építészeti piacon kimagasló eszközökkel, technológiákkal.

ercoutohir

Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs …

Művészet
A jövő protokoll szakemberei versenyeznek májusban

Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll versenyt rendez a METUImmár tizenkettedik alkalommal rendezi meg nagyszabású Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll versenyét a Budapesti Metropolitan Egyetem...

veresenyfot

A jövő protokoll szakemberei versenyeznek májusban

Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra &eac …

Művészet
Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjai.

metcsempehír

Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és kö …

Művészet
Kopátsy Sándor aforizmái ihlették a METU új, hallgatói kiállítását

Kopátsy Sándor, Kopp!  - Aforizmák című kötete a 2021-ben a Pallas Athéné Könyvkiadó által kiadott életműsorozat ötödik, különleges darabja...

uj-kopp-hir_

Kopátsy Sándor aforizmái ihlették a METU új, hallgatói kiállítását

Kopátsy Sándor, Kopp!  - Aforizmák című kö …

Művészet
Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mesterszakos hallgatói, az őszi féléves Tervezés kurzus keretében olvasást népszerűsítő animációs rövidfilmeket készítettek a Pagony kiadó számára...

pagobyhír

Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mestersz …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...