Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility szakos dániel | Budapesti Metropolitan Egyetem

szakos dániel

TERVEZŐGRAFIKA 1 – 1. díj

Dániel Tervezőgrafika mesterszakunk hallgatója.


PÁLYAMUNKÁJA: Serpenta betűcsalád


A Serpenta különlegessége, hogy minden egyes karaktere két azonos betű összefonódásából áll. A pixel-szerű betűcsalád – vonalvastagság szerint - 6 különböző változatot tartalmaz. A tervezés mellett fontos szerepet kapott a pixelbetű történetének kutatása, és a betű felhasználási területeinek feltárása is."

Témavezető: Kóthay Gábor

  

Mit jelent számodra az OMDK-n elért eredmény?
Nagy feltöltődést jelent. Grafikusként az ember számtalan helyről kap visszajelzést, de a prezentáció utáni pillanat - amikor a tervezőgrafikai szakma legelismertebb oktatóitól érkezik véleményt – megismételhetetlen.

Miért pont ezzel a projekteddel pályáztál?
Az második félév végén a tanári kar két projektemet találta érdemesnek – akkori készültségi állapotuk alapján – az OMDK-n való megmérettetésre. A Serpenta mellett a Magyar Nemzeti Galéria számára készített kártyaterv volt a pakliban, de tekintve a második évvel járó egyéb teendőket, ennek továbbépítését elengedtem. Bár a betű akkor már kész közeli állapotot mutatott, még rengeteg munka volt hátra. A tervezés folytatásához pedig kellő ösztönzéssel bírt az a tény, hogy a munkámat bemutathatom az országos döntőn.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
A rajzolás és a matematika szeretete gyerekkorom óta elkísér. Úgy érzem, hogy ezen két területen szerzett jártasságom egyszerre kamatoztatható a betűtervezésben.

Miért ezt a szakot választottad?

Kezdettől fogva igyekeztem a tervezőgrafika minden ágában kipróbálni magam. Ehhez egyrészt az egyetem adott nagyon jó terepet az alapszakos éveim során, másrészt a levelező tanrendnek köszönhetően a munkámban is mindenevő lehettem. (webdesign, reklámgrafika, arculattervezés). Eközben észrevettem, hogy a feladatokban a betűkkel való foglalatosság a legkedvesebb számomra, ezért vállalkoztam arra, hogy a BA diplomamunkám során készített arculattervem alapját egyedi betűkből felépített logotípia alkossa. A tervezésben való elmerülés azonnal hozta a felismerést, miszerint nagyon összetett és nehéz feladat előtt állok, ezért nagyon megörültem, hogy betűtervező-tipográfus szakirány is indult a Tervezőgrafika mesterszakon, ahol rengeteget tanulhattam.


Mi inspirál?
A világ grafikai színtere óriási ütemben fejlődik, és pezseg, ezért szerintem egyre nehezebb formabontó dolgokat alkotni. Imádom azokat a pillanatokat, amikor valami új munka láttán mégis tátva marad a szám. Inspirál az a tudat, hogy ebbe a folyamatba mindenkinek van lehetősége beleszólnia.

Mivel szeretnél foglalkozni a jövőben?
A tervezőgrafika olyan területeivel, ahol a betűnek, betűtervezésnek fontos szerepe van.

Melyek a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Sok kedvenc van, az egyik talán a Typochonder plakátsorozat. Plakátok formájában kellett grafikai alapfogalmakat megszegnünk. Én egy fiktív eseményarculat köré építettem a koncepciómat. A másik a saját kézírásom alapján készített betűm. Vagy említeném még a Magyar Nemzeti Galéria számára készített francia kártya tervemet, amelyben az egyedileg tervezett betűk a galériában található festményekkel fuzionálnak."