Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szabó Viktória / Média design nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szabó Viktória / Média design nagykövet 2020

„A művész médium, amivel formálja a társadalmat."

Viki jelenleg másodéves a Média design alapszakon, a közgazdaságtantól jutott el a művészi pályáig. Az egyetemen annyira aktív, hogy a nagyköveti teendői mellett a Művészeti Marketing Hallgatói Team tagjaként is támogatja a METU marketing és kommunikációs tevékenységét, közösségét. Tanulmányai után külföldi kihívások elé is szívesen állítaná magát, álma, hogy saját animációs sorozatot csináljon. 


   


Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra? 
Büszke vagyok rá, és izgalmas érzés! Sokat jelent nekem, hiszen segíthetek másoknak megérteni, mit is takar a szakom, mik a lehetőségei azoknak, akik ezt a területet tanulják, és valahol nekem is sikerélmény szembesülni ezekkel a tényekkel: hogy hasznos és kifizetődő szakmát választottam, amit örömmel képviselek. 

Miért ezt a szakot választottad?
Mert gyakorlatorientált és mert több műfajt ölel magába, így több területen is helyt tudok majd állni. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Fiatalos, modern környezet, ahol érzem a változni és fejlődni akarást, illetve ezek a törekvések meg is valósulnak. Közeli kapcsolatban állunk a tanárokkal, családias környezet, és igazi élet van, meg közösségi szellem. A hely és az atmoszféra is kellemes. Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Művész szakos hallgatóként szerintem mindannyiunk nevében kijelenthetem, hogy a szűk határidők lettek a legnagyobb mumusaim az évek során. Az is újdonságként ért, hogy hirtelen megnőtt az ügyintézések száma is, hiszen már nem hagyhatom ezeket a szüleimre. Ez az év egyértelműen önállóbbá és magabiztosabbá tett. Bár elsőre ijesztően hangzik, egyáltalán nem kivitelezhetetlen, az ember hozzászokik. Igazából felemelő érzés az a szabadság, ami az egyetemi évekkel jár.

Melyik tantárgy miben segít Neked?
Főként gyakorlati tárgyaim vannak. Nagyon sok szoftverrel ismerkedünk és dolgozunk, de van olyan tárgyunk is, ahol a két kezünkkel dolgozunk: prototípusokat, maketteket, installációkat készítünk, fotózunk. A filmes környezettel is ismerkedtünk, utómunkálatokkal, zöld hátterezéssel. Tevékenyek vagyunk mind mentálisan mind fizikailag. Egy adott projekt előkészületei, elkészítése és finomítása nagyon sok energiát és kreativitást igényel. Általánosságban megtanít nyitottabbá, elrugaszkodóbbá válni, arra, hogy ne féljek csapatban dolgozni és másoktól segítséget kérni.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
A maga módján mindet. Hogy egyénileg ki melyik részét tudja hasznosítani, azt nem tudhatom. Számomra a művészettörténet elengedhetetlen, hiszen hogy akarnánk bármit is alkotni minimális történelmi háttértudás nélkül úgy, hogy ne ütközzön semmilyen etikai tényezővel sem. A társadalom ismeret volt számomra a legizgalmasabb, mert médiumként fontosak számomra az éppen aktuális trendek és nézetek, az emberek igényei, és reakciói a különböző ingerekre. Segített megértenem, milyen volt a világ néhány’ életfilozófiával’ ezelőtt, és merre tart most...


 


Mit találtál a legizgalmasabbnak?
A gyakorlati órákat, a brainstormingokat, az installáció készítés folyamatát, az ötletelést, a konzultációkat. Ezután jött a tervek megvalósítása, ami egyenesen lehetetlennek tűnt, de végül elképzelhetetlen módon mégis sikerült! Majd a projekt befejezése után érzett kiteljesedést és elégedettséget, kicsi izgalmat, tetszik-e majd másnak is, amit alkottam.

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Nehéz választani. Talán az, amikor videojátékot készítettünk. Nagyon menő feladat volt, királynak éreztük magunkat a feladat után. Nem is gondolná az ember, mire képes mindössze fél évnyi összegyűjtött tudással és némi segítséggel az iskolánktól és tanárainktól! Szerencsére nem szenvedtünk hiányt egyikből sem.

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Egyértelműen az installáció készítés. Nehéz valami újat kitalálni, a fejünkben kiforrott dolgokat tárgyakká alakítani, a mondanivalóinkat érthetően tálalni. Az installáció a legizgalmasabb és talán a legmodernebb módja az önkifejezésnek. Valljuk be, lehetek akármilyen jó szónok, sokkal érdekesebbek a gondolataim, vagy a nézőpontom audiovizuális kivetülései, mint egy hosszas monológ.


 


Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Már egy év után is rengeteg újdonságot tanultam, de azért olyan nagyszabású dolgokat még nem tudok felmutatni ilyen rövid idő után. Mindent itt tanultam, grafikus beállítottságú vagyok, így ezen kívül minden újdonság volt számomra; mind a szoftverhasználat, installálás, programozás, animáció... van még hova fejlődnöm, de a legnagyobb sikerem az, hogy itt tanulhatok és fejleszthetem magam képzett tanárokkal és rengeteg nagyszerű emberrel, akikkel együtt tanulom ezt a szakmát.

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Csoportos brainstorminggal, ha van rá mód, és a határidő előtti időszakban nyitott szemmel járok a világban. Bármilyen helyzetből lehet inspirálódni, az ötletek véletlenszerűen jönnek, teljesen váratlanul és helytől, vagy időtől függetlenül. A telefonomban szoktam jegyzetelni, ha eszembe jut valami, aztán igyekszem minél előbb elkezdeni a feladatot, nehogy kicsússzak az időből. A tanáraink pedig folyamatos konzultációkkal segítenek minket egy- egy projekt esetében.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Csoportmunkáink kb. fele-fele arányban vannak, néha választható, így nincs ránk erőltetve, ha nem érezzük szükségét. Korábban sosem szerettem másokkal dolgozni, de itt rájöttem, hogy rengeteg terhet levesz az ember válláról, és sokkal jobb ötletek születnek csoportosan, mint egyénileg.
Projekt és ötletfüggő, ki tudom-e használni az iskola sokszínűségének előnyeit. Volt már olyan projektem, ahol egy Fotográfia szakosra, vagy egy marketingesre volt szükségem. De nem kell, hogy közös munka legyen, néha az is elég, ha van kitől tanácsot vagy vélemény kérnem.


    Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Egy szóval: mindenről. Nagyon nehéz a szakomról beszélnem, mert nagyon sok területet ölel magába. A modern világ legnépszerűbb és leghálásabb szakmája. A világ vizualizációja. Jelmagyarázatok. Az aluljárókban lévő piktogramok, a reklámok és cégérek az utcán, a márkajelzés a cipődön, a legújabb film a moziban, vagy egy látványos videoklip, a weboldal, amit tanulás helyett böngészel. Ezek mind-mind unalmasak és üresek lennének vizuális karakterek vagy motion graphics nélkül...

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Húha! Mindennel és bármivel! Sok lehetőségünk van a filmiparban (2D, 3D grafika, VFX-es munkálatok, filmes utómunkák, animáció), az üzleti életben, mint arculattervező, vagy webdesinger, kiadóknál kiadványszerkesztő vagy illusztrátor... a határ a csillagos ég!

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Volt, aki saját vállalkozást indított, szabadúszóként lett sikeres, volt, aki egy nívós cégnél helyezkedett el. Specifikusat nem tudok mondani, mindenki más területen lelte meg a sikerét, az biztos, hogy aki akar, az talál magának lehetőségeket, hiszen a képzettsége és a tehetsége már adott.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Több pozícióban is el tudom képzelni magam. Ahogy korábban említettem, grafikusi beállítottságú vagyok, így hihetetlenül érdekel az arculattervezés, egy komplett cég megjelenésének felépítése. Az animáció készítés is érdekel, sokat foglalkoztam történetírással (és az egyetemen is tanítják), így szívesen készítenék egy animációs sorozatot. A másik, ami érdekel, kicsit talán váratlan válasz, de tetoválóként is el tudnám képzelni magam. Hihetetlenül nagy kultusza van, örökké trendi, és az önkifejezés egyik legáltalánosabbá vált módja.


   


Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Comic con, vagy mozi az éppen aktuális filmekkel. A legjobb módja, hogy magunkba szívjuk a különböző műfajok sajátosságait és elemezgessük kicsit szakmaibb szemmel. Budapesten sok helyen régi klasszikusokat is vetítenek, amiből szintén sok inspirációt lehet meríteni, és megismerkedni az akkori technikákkal. Youtube-on sok zöld hátteres BTS videó van fent a népszerűbb filmekről. Facebookon rengeteg workshop, gyorstalpaló, animáció és 3D kurzus, UX design képzések és hasonló események vannak meghirdetve. A kiállítások is hasznosak, nagyszerű módja kihasználni a diákkedvezményeket az efféle rendezvényeknél! Szakirodalmat ritkán olvasok, inkább a közösségi médiából és más médiumoktól próbálok tájékozódni (például az ex MOME hallgatótól, Cinthya Dictatortól).

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed? (pl a te kedvenc fb és insta oldalaid)
Sokan a szakomból különböző youtubereket követnek, akik szakmabeliek (pl. Broadtest), illetve rengeteg tutorial található fent különböző szoftverekről. Én inkább külföldieket (Terry White) követek, de szerencsére van már pár hazai képviselője is a szakmánknak. Ezen kívül facebook és instagram. Nem böngészek nagyon mást, ez a két platform is bővel elegendő ingert és információt tartogat a mindennapokra. Ha viszont ez nem elég, az lenne a tanácsom, hogy kövessenek néhány nívós céget: Blizzard Entertainment, Disney, EA stb.

Mivel töltöd a szabadidődet?
Imádok moziba járni vagy a barátaimmal lenni, sorozatokat nézni, de azokkal lassan haladok. Az időm nagy részét a különböző projektek vagy a munka tölti ki, az egyetem mellett dolgozom vetésforgóban több pozícióban, többek között már a szakmámban is: a különböző rugalmas beosztású diákmunkák mellett arculat-és logótervezéssel foglalkozom.


 


Milyen koncertet ajánlanál?
Sokan a magyar zenekarok hívei és talán nekem is azt kellene ajánlanom, mert hazai, de őszintén szólva, én egyiket sem hallgatom, mindig is más kultúrák érdekeltek és ezért sok műfajjal barátkozom. Mindenkinek azt a koncertet ajánlom, ami a szívéhez közel áll. Szerencsére Budapesten rengeteg lehetősége van az embernek, sok előadó (külföldi és hazai) megfordul a városban. Én a retro Synthwave, electro, pop és jazz kedvelője vagyok.

Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Hogy ne féljenek! Minden elbíráló tanár nagyon szigorú és kritikus a felvételin- ahogy azt kell- de ez senkit se bátortalanítson el!
Emlékszem, én totálisan azt hittem, hogy esélyem sincs. A felvételi utáni napokban teljesen kétségbe estem, még OKJ képzésre is jelentkeztem, hihetetlenül amatőrnek éreztem magam. Az OKJ szóbeli felvételije előtt kaptam meg a hírt, hogy felvettek a METU-ra!
Bízzatok a tanárok szakértelmében és rutinosságában: ők meglátják a potenciált bennetek! Lehet, hogy nem érzed magad a legtehetségesebbnek, de mindig emlékezzetek, hogy tanulni jöttetek, nem kell profinak lenni!

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Érdemes minél korábban elkezdeni készülni a felvételire. Mindenképp olvasd el a felvételi tájékoztatót, mert nagyon hasznos információkat tartalmaz a portfóliód összeállításáról.
Szerintem egy igényes portfólió kulcsa, hogy minél színesebb legyen. Minél többet mutatsz magadból, annál könnyebb az elbírálás. Több műfajban is mutasd meg mennyire vagy jó, persze érdemes azt kihangsúlyozni, amiben a legjobb vagy. Kellenek szakmai jellegű alkotások, de ne félj megmutatni a saját stílusodat és személyiséged a műveiden keresztül, kifejezetten örülnek a vázlatfüzetes kincseknek! Nekem rengeteg plakátot kellett készítenem a középiskolámban rendezett különböző témájú versenyekre, illetve ismerősöknek is rendszeresen rajzoltam fanskicceket, magamtól pedig képregényeket, karaktervázlatokat stb. Ajánlom ezen a szakon az elektronikus munkákat (3D-s anyagok, videók, animációk, motion grahics, bannerek, webdesignok stb).


 


Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Annak ajánlom, aki abszolút nem biztos magában. Nekem Miskolcról nem lett volna könnyű Budapestre utazni az előkészítő napjaira, sem anyagi sem időbeli okokból. De ha másnak ez kivitelezhetőbb, akkor mindenképpen megéri! Sok pozitívumot hallottam róla, de az én példámból látható, hogy nem feltétel a felvételhez, csak ajánlott!

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Félelmetes. Úgy éreztem, rajtam kívül mindenki tehetségesebb nálam, és nem értettem, mit keresek ott a közgáz érettségimmel. Hallgattam, ahogy a többi felvételiző arról beszél, hogy a Kisképzőn vagy más hasonló kaliberű helyen végzett. Én pedig ott ültem a vesztesek nyugalmával az otthon összetákolt portfóliómmal. A felvételi egyébként izgalmas és kihívásokkal teli volt. Tesztelték az intelligenciánkat, a probléma megoldó képességünket és a tehetségünket egyaránt.
Nagyon meghatározó és tanulságos élmény volt.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Igen, egy valamit biztosan: Média design mellett Animáció szakra is jelentkeztem, de már megsúghatom, hogy csak másodsorban. És sajnos túl későn kezdtem el a kiadott felvételi feladat elkészítését, amitől kicsit összecsapott lett. A mai napig zavar a hanyagságom...