Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szabó Viktória / Média Design alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szabó Viktória / Média Design alapszak


Hogyan mutatnád be magad a nagyvilágnak?  

Amit érdemes tudni rólam az a szakmám iránti elköteleződés, illetve az a mérhetetlen nyitottság, amivel hozzáállok a dolgokhoz: nem ítélkezem, véleményt alkotok, de elfogadom mások nézeteit is (akkor is, ha ellentétes a sajátommal). Ambivalensen állok kb. mindenhez, mert egy diskurzus esetében több szemszögből megvizsgálok egy szituációt és az empátiám miatt képtelen vagyok konkrét álláspontot foglalni bizonyos helyzetekben. 


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Mert meggyőzött a nyílt nap: nemcsak a szakkal szimpatizáltam anno, hanem az iskola atmoszférájával. Színes, nyitott, innovatív, piacképes, gyakorlatias. A tanárok és a hallgatók is közvetlenek, segítőkészek, a felszerelés kielégítő. És mert újító, nem áll be a sorba a többi hagyományosabb elvű intézmény mögé. A METU nem feltétlen a berögzült szokások híve, hanem az új ötleteké és megoldásoké. Ez már a nyílt napon is érezhető volt, csak még nem tudatosult bennem, nyilván amíg nem tapasztaltam meg. De az évek alatt ezt láttam benne. 


Mesélj kicsit a szakodról!  

Nehéz felsorolni mert több szakot érint: első félév grafika, arculat terv, tipográfia, kiadványszerkesztés, ismerkedés a videojáték és installáció készítéssel. A többi években már fotográfia, videó vágás, green screen, vfx, animáció, 3D és 3D mapping, zenei labor, játéktervezés  

Gyakorlatias és piacképes oktatást kapunk. Már diplomaszerzés előtt van esélyünk a szakmánkban dolgozni (tapasztalat). Nem kell, hogy profi légy csak legyen motivációd és érzéked az adott területhez. Nem lábat lógatni meg papírt szerezni jössz, hanem tanulni! Itt nyitottak a hallgatói véleményekre: rendszeres kérdőívvel vizsgálják tanórákról és a tanárokról alkotott véleményt és FIGYELEMBE IS VESZIK! Mert ez alapján változtatnak pl. a tanmeneten. 


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Több lábon szeretnék állni. Eredetileg az animációt is megjelöltem, de itt többek között azt is tanulunk így picit olyan az érzésem mintha többet kapnék. 


Melyik a kedvenc tantárgyad? 

Jelenleg a 3D mapping mert nagyon látványos tárgyakra vetíteni és audioreaktív animációkat tervezni. 


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek, mire figyeljen és mi alapján döntsön? 

A portfólióján minél hamarabb kezdjen dolgozni. Ne féljen, ha nem művészeti intézményből érkezik: én közgazdász középsuliba jártam. Ragadjon meg minden lehetőséget portfóliója bővítésére: pályázatok, házi versenyek, autodidakta módszer, netes tutorial-ok. A honlapon szerepel minden szak oktatási rendje, az alapján számíthat a jelentkező rá, hogy milyen programok és készségek szükségesek a jelentkezéshez. 


Melyik a kedvenc helyed az egyetemen?  

A Roti büfé - lehet kártyával fizetni és a büfés néni mindig kedves. Rengeteg hely van trécselni vagy projektfeladaton dolgozni. Órán kívül pedig lehetőségünk van pár szót itt is váltani nemcsak a hallgatókkal, de a tanárokkal is. 


Milyen oktató helyett mentor élményed van?  

Szacsva y Pál szakvezetőnk és Csáki László animációs oktató áll közel a szívemhez, tőlük több olyan kritikát és elismerést is kaptam, amik lelkesítettek a grafika és animáció, filmkészítés területén a fejlődésre. Sosem éreztem mások irányába bizonyítási vágyat, de tőlük mindig törekedtem az elismerésre.  


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Ez nem konkrét élmény, hanem jelenség: de imádtam a rendszeres programokat, party-kat, workshopokat, csoportokat (mint MHT, ESN, nagyköveti stb.) a szociális élete itt mindenkinek kinyílik. 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Időt spórol és kényelmes, ha az internet nem vacak, de gyakorlati szempontból nehezebb és hiányzik a szociális kontaktus, a Roti büfében gangelés és az órán a tanárok is könnyebben tudnak segíteni - persze így is megoldják sokan. Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Sok nagyszerű oktató tanít minket. Mindig próbálok magamhoz mérten fejlődni. Ha nem egoista dolog ezt írni, én magam hőse vagyok, hiszen több kihívást is áthidaltam és önmagam legyőzése számomra az igazi győzelem. 


Miben látod a METU szupererejét?  

Gyorsabban reagál az eseményekre, támogatja az újító gondolatokat és a hallgatók karrier építését. Nyitott igazából bármire és nem földhözragadt.

 

"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Azt, hogy mindamellett, hogy a hallgató rájön miként válhat hobbi művészből megélhetési művésszé, arra is lehetőséget kap, hogy ne csak a trendeket és igényeket elégítse ki alkotói téren, de önkifejezése, véleményformálása, önálló gondolatai is legyenek - ezeket pedig ne legyen rest kreatív módon leképezni. 


Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Ha alkotsz, - akár a konyhában vagy a műhelyben vagy egy laptop mögött - ott mindig olyan munkafolyamat zajlik, ami lelkesedéssel és izgalommal tölt el. 


Milyen élményed kapcsolódik a METU-n az alkotóegyetemességhez? 

Amikor installációt készítünk komplex megoldókészséget igényel: általában egy tárgy, animáció, és audio anyag alkot egy installációt. Mind a tárgy elkészítése (kézzel) mind az animáció és hanganyag készítés (szoftver segítségével) egy külön szakirány. Mi pedig helyt állunk mindben (persze nem azonos szinten).


Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Nagyon sokszor! Hiszen pont amiatt, hogy több területen helyt kell álljunk, szembesülünk azzal, hogy nem mindenben vagyunk egyformán erősek. Ilyenkor hajlamos az ember lebecsülni magát, de a szaktársaimmal folyamatosan biztatjuk egymást. 


Van olyan oktatód, akivel szívesen beszélgetnél személyesen pár kérdés erejéig?  

Erre amúgy simán van lehetőség szerintem. De egyébként: a már korábban említett Csáki Lászlóval szívesen beszélnék hogyan érdemes nekilátni egy komplett animációs sorozat elkészítésének. Liszka Tamással nagyon jókat lehet beszélgetni, nagyon intelligens és sok témában jártas így olyan érzés mintha bármiről lehetne vele beszélni! A filmrendezés kulisszatitkairól szívesen diskurálnék vele. 


Milyen alkotói utazásod volt a METU-n?  

Induláskor fogalmam sem volt, mik a lehetőségeim. A mi korosztályunkat nem támogatják annyira a szülők ezen a pályán (persze mindig van kivétel) mert a szocializmusban nevelkedett réteg számára hihetetlen, hogy a 8-12 órás sztenderd eladói, tanári, és hasonló munka mellett 12-20 órás laptop előtt görnyedős, kávét gargarizálós grafikusok, multimédia művészek, különféle designerek is képesek jövedelmet szerezni. Nagy piaca van a szakmánknak, hiszen az imázs, külalak, digitalizáció egyre nagyobb hangsúlyt kap az cégeknél. Melyik cég nem akar egy profi weboldalt, egy szép logót vagy reklámot magának? :) Így amint ez tudatosult bennem nagy lelkesedéssel és egyéni gyakorlással törekedtem fejlődni és kihozni a projektjeimből a legtöbbet. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Az első félév. Minimális szoftverismerettel kerültem be, és bár segítettek az oktatók, nem vártam, hogy álljanak felettem, amíg kitanulom az egyes szoftverek használatát. Bedobtak a mély vízbe, amikor animációt és arculati elemeket kellett tervezzünk. De, amikor beletanultam a tanulásba - tanulni is meg kell tanulni - akkor már minden könnyebb volt. 


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Mindenhova jelentkeztem ahová lehetett - ezt javaslom másnak is. Az egyetem nem arról szól, hogy bemész/bejelentkezel órára és hazamész. Aktív résztvevőjeként több kapu is megnyílik. Voltam ESN tag, MHT-s, HÖK-ös, nagykövet, részt vettem METU SPORT eseményen, voltam adományozós vásáron, nyílt napokon, iskolák nyílt napjain, Educatio kiállításon. :) 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Már hobbira nincs időm így a szabadidős tevékenységem kimerül a filmen elalvásra és a főzésre. Viszont régen rengeteget rajzoltam szabad kézzel, festettem, pasztell krétáztam, blogoltam, képregényt és történeteket írtam. 


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Légy nyitott: kortárs és klasszikus műveket is javaslok- a történelem, a korszakok sok inspirációt adnak. Újabb es régebbi filmeket, gondolatébresztő alkotásokat javaslok. Ne csak mások utasítására tanulj meg dolgozni, alkotni is tanulj meg azáltal, hogy véleményt formálsz- kövess aktuálpolitikai- nem propaganda, közéleti podcasteket/ diskurzus videókat és légy naprakész, kövesd a trendet, kísérletezz más stílusokkal.  


Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Kapcsolati tőke, karrier, közvetlenebb és szociálisabb személyiség, önbizalom növelés. 


Hogy érzed, fogják-e segíteni a METU-s évek a karrierterveidet? 

Nem, hogy segíti, de ezek az évek alapozták meg. Sokat köszönhetek a METU-nak és ezt nem győzöm hangsúlyozni. Nem mindenki érzi így, de a lehetőségekért tenni is kell, nem elég ülni és várni :) ehhez kellenek az órán kívüli tevékenységek, csoportok, rendezvények, és rengeteg autodidakta gyakorlás, önfejlesztés! Nekem abban segített, hogy diploma előtt egy évvel már pályakezdő szakmabeli lehessek. Jelenleg a karrierem lépcsőfokait építgetem :)