Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Szabó Eszter / Nemzetközi gazdálkodás | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szabó Eszter / Nemzetközi gazdálkodás


Hogyan mutatnád be magad a világnak? 

Szerintem egy nagyon vidám személyiség vagyok, mindig igyekszem mindenben megtalálni a pozitívumot. Szeretek új emberekkel megismerkedni és feszegetni a határaimat, kipróbálni magam új dolgokban. Bár sokszor nem tudom épp merrefelé is tartok, de ha találok magamnak egy célt azt mindenképp meg szeretném valósítani. 


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Nagyon sokat őrlődtem melyik egyetemet válasszam. Elmentem az összes nyílt napra amire lehetett, de valahogy egyiket se éreztem magaménak. Majd egy kollégám ajánlotta a METU-t. Aznap mindent elolvastam az egyetemről, amit csak tudtam, majd eljöttem a nyílt napra is, ott megvettek. Sosem voltam magolós típus, aki egy adott séma alapján tud csak dolgozni, tanulni. Itt rögtön tudtam azonosulni a gyakorlatias oktatással és tudtam, hogy megtaláltam a helyem.  


 
Mesélj kicsit a szakodról! 

Mindenről tanulunk, de tényleg. Alapvetően gazdasági, matekos tárgyaink vannak, de ezeket kiegészítik jogi, marketinges és az EU-val kapcsolatos tárgyak. Szóval mindenbe belekóstolunk. Az üzleti életben pedig biztos tudást ad, amely versenyképessé tesz majd a nemzetközi piacon.  


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Kiskoromtól kezdve folyamatosan változott, hogy mi szeretnék lenni, majd az egyik nyári munkám alatt kitaláltam, hogy mindenképpen gazdasági vonalon tanulok tovább. Nagyon boldog voltam, úgy éreztem, igen most már tudom a választ. Majd egyszer csak eljött az idő, amikor döntenem kellett. Felhívtam a bátyámat, hogy mit tanácsol, melyiket válasszam. Itt a nemzetközi gazdálkodás, ami megannyi lehetőséget kínál, mert annyira sokszínű, nem mellesleg világszintű a tananyag, de ki tudja tudnék-e teljesíteni? A másik pedig gazdálkodás és menedzsment, ami ugyanúgy remek szak, de ott sokkal pontosabban meg van határozva mit is kezdhetsz a diplomáddal. Fel is dobtam az érmét, de az eredményt már nem kellett megnéznem. Biztos voltam benne, hogy a nemzetközi gazdálkodásra kell mennem. A legjobban az tetszik benne, hogy mindenről is tanulunk és nagyon sokszínű tudást ad. 


Melyik a kedvenc tantárgyad? 

Ez nekem olyan, mint kedvenc oktatót választani. Lehetetlen. Mindegyik órát élveztem egytől egyig, és mindegyik adott valami pluszt, ami hozzám tett, hogy jobbá váljak. 

 

Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek?  
Nem kell stresszelni, senki nem tudja, rögtön hova szeretne menni, ha igen akkor az pedig nagyon nagy szerencse! Ülj le és gondold át, hogy hol képzeled el magad a jövőben, és válaszd azt a szakot, ami a legtöbbet adja ahhoz, hogy amit elképzeltél valóra is tudd váltani. Azt pedig, hogy hol, egy nyílt napon és az ott hallgatóktól fogod megtudni. Ne félj kérdezni, nem veszíthetsz vele semmit! Az érettségin sem kell nagyon izgulni. Ha eddig készültél, baj már nem lehet! Amint ott leszel, csak nevetni fogsz, hogy miért izgultál ennyit! 

A METU egy folyamatosan fejlődő egyetem, éppen ezért rendkívül naprakész, és mindent megtesz, hogy a legjobbak közé tartozzon. Az oktatóink mentorként állnak mellettünk, hogy valóra váltsuk az álmainkat, úgy, hogy közben egyediek maradhassunk. 


Melyik a kedvenc helyed a METU-n?  

A lakókocsik és az ebédlő évszaktól függően, mert mindig találok ismerős arcokat.  


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

A Nestlé Hackathon verseny. Nagyon jó tapasztalatszerzés volt, ahol új emberekkel ismerkedhettem meg és megoszthattuk egymással az ötleteinket.


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Nagyon örülök, hogy az egyetemünk ilyen könnyen és jól kezelte a kialakult helyzetet, valamint az átállást. Hiányoznak a benti órák, de igyekszem megtalálni mindenben a jót, így nekem a legnagyobb pozitívum, hogy tovább alhatok és könnyebben össze tudom egyeztetni a munkámat és a sulit. 


Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse?  

Dr. Antoni Alfonz és Dr. Weiszenberger Mariann. Olyan szakmai tudásuk és tapasztalatuk van, amit egyszer majd én is szeretnék elérni. Mindezek mellett nagyon közvetlenek és segítőkészek. Nekem pedig olyan szerencsém van, hogy Dr. Weiszenberger Mariann lett a szakdolgozati konzulensem, Dr. Antoni Alfonz pedig a csapatunk felkészítő tanára egy versenyen.  


Miben látod a METU szupererejét?  

Rendkívül innovatív, jó hangulatú és felkészült.  


Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

Nőként képzelem el, hosszú összefogott barna hajjal és azzal a tipikus szuperhős ruhával, ami természetesen narancssárga lenne.


Mit tanultál meg a METU-n, ami sokat jelent számodra?  

Nagyon szerencsés vagyok, mert a METU-n mindent megtanulhattam, amit szerettem volna. A tréningek remek segítség volt önmagunk megismeréséhez és fejlődéséhez. Egy egyetemtől pedig azt várom, hogy legyen mindig naprakész és segítőkész.  


Egyedülálló oktatási módszerrel (myBRAND) portfólió alapú oktatásban veszünk részt, ami azért nagyon jó, mert folyamatos visszajelzést kapunk arról, hogy állunk, miben fejlődtünk és mit tanultunk meg. Ezt nem biztos, hogy mi magunktól észrevennénk, vagy egyértelműnek éreznénk, hogy ezt is megtanultuk és alkalmazzuk. Ezt a portfóliót később csatolni tudjuk a szakmai önéletrajzunkhoz is, így a leendő munkaadónk is könnyen áttekintheti és könnyebben tud dönteni. 


Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

Szerencsére olyan oktatóim vannak, akik mind példaértékűek. Hihetetlen tudásuk és szakmai tapasztalatuk van. Idén talán Dr. Antoni Alfonz, Dr. Izmindi Richárd és nem utolsó sorban Dr. Klein Tamás - akinek köszönhetem, hogy nagykövet lehetek, mert a jelentkezéskor ő segített és ösztönzött. 


"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Nálunk nem csak a művészek alkotnak. Sok mindenben hagyhatjuk ott önmagunk egy kis darabját, legyen az egy projekt, rendezvény vagy egy kutatás. 


Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Egy új projekt létrehozása, flow, fejlődés, önmegvalósítás. 


Milyen élményed kapcsolódik az alkotóegyetemhez? 

Idén érzem azt talán a leginkább, hogy alkotó vagyok. A specializációm egyik tárgya a Projektmenedzsment, ahol a saját ötletünket valósíthatjuk meg és ez által tanuljuk meg a folyamatokat. A félév végén pedig lehetőségünk van ezt prezentálni befektetők előtt is. 


Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Szerintem mindenkinek eljön az a pillanat a félévben, amikor minden összesűrűsödik és összecsapnak a feje fölött a hullámok. Szerencsére az oktatóink nagyon megértőek és segítőkészek, és remek tanácsokkal látnak el minket. 


Milyen alkotói utazásod volt?  

Erre remek példa az előbb említett projekt feladatunk. Nagyon izgalmas, ahogy minden héten egyre közelebb kerülünk a célunkhoz. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Egyértelműen az első tréning napunk. Csak azt éreztem, hogy igen…jó helyen vagyok. 


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

MHT (Marketing Hallgatói Team) tag vagyok és több versenyen is részt vettem, például a Nestlé Hackathon, vagy az Országos Logisztikai Csapatbajnokságon. Remek tapasztalatszerzés.

 

Miért jelentkeztél idén nagykövetnek?  

Remek élmény METU-snak lenni és szeretném másoknak is megmutatni miért is érdemes ezt az egyetemet választani.  


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Imádok olvasni és táncolni. Egy jó könyv kiszakít a szürke hétköznapokból. A tánc pedig számomra önkifejezés. Kiskoromtól kezdve táncolok, és ebben tudok a leginkább önmagam lenni és kimutatni az érzelmeimet.  


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Én a TED előadásokért vagyok oda. Annyi mindent tudnak hozzánk adni. 


Mi a kedvenc zenei műfajod? 

Mindenevő vagyok. A kedvenc előadóm Eminem és Halsey, a kedvenc zenekarom pedig a Punnany Massif. 


Hogy érzed, fogják-e segíteni az egyetemi évek a karrierterveidet? 

Mindenképpen. Rengeteg gyakorlati tudást szerzünk és folyamatos visszajelzéseket kapunk ezzel segítve a személyes fejlődésünket.  


Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Önmagam megismerésében, és hogy hogyan tudom hasznosítani a saját tudásomat. Sokkal nagyobb önbizalommal megyek ma már be egy állásinterjúra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy remek álláslehetőséget kaptam és én is elmondhatom, hogy szeretek bejárni a munkahelyemre.