Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility SZABÓ ATTILA / MÉDIA DESIGN ALAPSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

Szabó Attila

„Igyekszem olyan lehetőségeket felkutatni, amiben megtalálom önmagam és egyedit tudok alkotni.”

Attila Média design alapszakunkon diplomázott. Egyetemi évei alatt részt vett több iskolai projektben, nyílt napokon és az Educatio kiállításon is találkozhattak vele a METU iránt érdeklődők.

 


Miért ezzel a területtel foglalkozol? 
Mert folyamatosan változik a technika fejlődésével, ami nagy szabadságot ad. A művészeti és technikai ismeretek mellett jó problémamegoldó és kreatív készségeket is igényel. Szeretem ezt a változatos munkakört, és hogy új dolgokat hozhatok létre, vegyítve az egymástól teljesen eltérő tudományokat.


Miért ezt a szakot választottad?
Média designerként nem nagyon unatkozik ez ember és folyamatosan olyan egyedi problémákkal kerül szembe, melyek komplex készségeket igényelnek. Ezt a szakmát nem lehet összehasonlítani a többivel. Gyermekkorom óta érdekelnek a filmes trükkök és speciális effektusok és ez a szak áll a legközelebb ehhez a területhez. A tanulmányaim alatt a digitális látványtervezéssel, kompozitálással és 3 dimenziós tervezéssel, valamint  játék és mobil applikációs fejlesztéssel is megismerkedtem. Mindezek mellett nem hagyhatóak ki a sorból a grafikai, tipográfiai és az elektronikai ismeretek sem. Ezek mind jó alapot nyújtanak ahhoz, hogy egyedi problémákat is meg tudjak oldani, legyen az egy színpadi díszlet, vagy egy múzeumi kiállítótér, interaktív felületek, vagy éppen mobil applikációk. Az igényes kivitelezés fontos részét képezi a problémamegoldásnak.


Mi inspirál?
Ha nagyon általánosan akarok fogalmazni, a természeti jelenségek vannak a legnagyobb hatással rám, de folyamatosan figyelemmel kísérem a kortárs művészetet is. Általában azok a dolgok inspirálnak, melyek a szépségük mellett mélyebb tartalmakat is hordoznak önmagukban. Ha nyitott szemmel járunk a világban, sok olyan apró csodát láthatunk, melyek sokak számára rejtve maradnak. Szeretek felfedezni és kísérletezni, gyerekként rácsodálkozni az új dolgokra.


Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Az első évben a kreatív foglalkozásokon kaptunk egy adatvizualizációs feladatot, melyet én igyekeztem nem hagyományos grafikai úton megoldani. Próbáltam kicsit elrugaszkodni a szokványos megoldásoktól és így született a Pí-kígyó nevű szobrom, ami elektronikai hulladékból és fluoreszkáló szálakból készült el. Az egész alkotás a ledes kiegészítők mellett, a felületén uv-fényre reagáló festéket kapott, ami olyan hatást kelt, mintha világítana a sötétben.A másik kedvenc munkám a harmadik évben a videó mapping órára elkészített, Ikozaéder projekciós vetítésem. Ez egy térbeli illúzión alapuló videó, amit egy 70 centis félbevágott térbeli test felületére vetítettem egy sima irodai projektor segítségével.Az egyéni munkák mellett másodévesként az iskola 10. születésnapjára rendezett épület vetítésben is részt vettem valamint, tavaly nyáron két reklámvideón dolgoztam két osztálytársammal, Barna Zsuzsával és Csata Sárával az ingatlan.com megbízásából.


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Egy mikrokontroller vezérlésű lámpatest lett a diplomamunkám. Ez egy tanulmányi modell, ami a szokványos beltéri világítástól eltérő működési mechanizmuson alapul. Megalkotásánál fő szempont volt a fény természetes mozgása, a természeti jelenségek és a szenzoros vezérlés ötvözése. A lámpa külseje egy növényi gubóra hasonlít. Az alumínium csöveket parametrikus formában tekertem és illesztettem egymáshoz. A lámpa sejtelmes fényét egy speciális világító szál adja a ledes fényforrásokon kívül. Egy olyan természetesebb fényforrást kialakítása volt a cél mesterséges anyagokból, ami a szoba dísze is lehet egyben. A vezérlése szenzorokkal valósult meg, melyek a hagyományos villanykapcsolót váltják ki. Úgy gondolom, a jelenlegi gombokkal vezérelt világ sokkal egyszerűbbé és emberközelivé válhat a gesztusvezérléssel, valamint a szenzororos rendszerekkel.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
A tanáraim támogatása és a suli felszerelése nagy segítséget jelentett, hogy szabadon alkossak és az órai munkák alatt is nagy szabadságot kaptunk, hogy kipróbáljuk magunkat a különböző helyzetekben. Lehetőséget kaptunk, tét nélküli kísérletezésre a szoftverekkel és az eszközökkel, amit egy éles helyzetben egy munkahelyen már nem valószínű, hogy megengednek. A cégek az erőforrásaikkal igyekeznek gazdaságosan számolni és ott elsőre sikerülni kell az eltervezett dolgoknak, nincs lehetőség többször is nekifutni egy problémának.


Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Tapasztalataim alapján annak lehet jó választás ez a szak, aki olyan dolgokat akar alkotni, amiről a legtöbb ember álmodni sem mer. Fontos megemlíteni azt is, hogy a képzés főként gyakorlatorientált. Ebben a szakmában fontos a tapasztalatszerzés, nem elég elméletben megvizsgálni a lehetőségeket. Én azt gondolom, a média design szak nem csak egy munka, hanem egyfajta életstílus is. Folyamatosan keresni kell a lehetőségeket és nem elég “dizájner” körökben otthon lenni. Fontos, hogy aki elvégzi ezt a szakot, annak folyamatosan tovább kell képeznie magát, nem elég egyszer beleugrani a dolgok közepébe.


Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Az igazat megvallva én szívesen maradtam volna plusz egy évet még a suli falain belül, mert erre a képzésre kicsit kevésnek érzem a 3 évet. Amikor felvételt nyertem a szakra, nagyon vártam az új élményeket és a potenciális lehetőségeket, hogy megtaláljam önmagam és azzal foglalkozzam, ami valóban érdekel. Sok szakmát kitanultam, de ez volt az első olyan, amit azért választottam, mert hiszek benne, hogy ez az én utam. Gyermekkorom óta sokat barkácsolok és szeretem kipróbálni a régi és új dolgokat, technikai eszközöket, gépeket. Az agyagozástól a grafikai munkákon át az elektronikai ketyerék tervezéséig elég széles palettában kutatok, hogy érdekes és új dolgokat alkossak meg, mert úgy érzem, ezzel tudok hasznos és értékes munkát végezni, valamint érvényesülni a nagyvilágban.


Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Két csoportban vizsgázott az osztályunk és én ott voltam mind a két nap, hogy még utoljára együtt lehessek a többiekkel. Mindenki nagyon izgult, hogy jól szerepeljen, és jól teljesítsen az utolsó nagy vizsgán, annak ellenére, hogy jól ismerjük már egymást és a tanárainkat is. Szerintem nagyon jó hangulatban telt a védés és szép munkák születtek lezárásként. Mindenki elindult egy úton és lelkiismeretesen végigjárta a három év alatt.


Milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretném kiegészíteni az ismereteimet a Formatervező mesterszakon a közeljövőben és a nyelvtudásomon is javítani kicsit. Távlati terveim között saját vállalkozás és egyedi termékpaletta is szerepel. Szeretnék ezen a pályán maradni és izgalmas projektekben részt venni. Kapcsolati rendszert építek és leendő munkatársakat keresek. Igyekszem olyan lehetőségeket felkutatni, amiben megtalálom önmagam és egyedit tudok alkotni. Jelenleg nagyon izgalmas területnek tartom a lakás-automatizálást és a beltéri világítástervezést, valamint a videó projekciós munkákat.