Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Sylvia Plachy előadás és portfolió review | Budapesti Metropolitan Egyetem

Sylvia Plachy előadás és portfolió review

A világhírű, magyar származású, New Yorkban élő és alkotó Sylvia Plachy a Vizuális Kommunikáció Tanszék felkérésére október 2-án egyetemünkre látogatott, hogy Fotográfia szakos hallgatóinknak prezentációt tartson munkásságáról, majd néhány kiválasztott nemzetközi és magyar diákunk kifejezetten erre az alkalomra összeállított portfolióját megtekintse, és értékelje.

"Szeretem a szelet, meg a fényt, meg mindazt, ami változik, és ami megváltoztat minket."

Kivételesen inspiráló, lenyűgöző volt találkozni élőben Sylviával, hallgatni és végignézni egy fantasztikus élet munkájának állomásait, elhivatottságát, sokszínűségét, a világhoz, a valósághoz való viszonyát, megtudni, hogy időlegesen szereti párba, csoportba rendezni fotóit, egy „másik dimenziót adva ezzel a képeknek”, hogy milyen futni az idő után, és belecsöppenni, megélni iszonyatosan nehéz helyzeteket, amikor segíteni nem, csak kedvesnek tud lenni az ember.

„A fotográfia egy csendes nyelv, és én a meglepetést szeretem” -mondja, „egy-egy képet egy adott pillanatban lehet elkapni, ez a csoda a fényképezésben…oda kell menni, bele kell lépni, erő kell hozzá, lélek kell hozzá. Rengeteget kell dolgozni utána a képeken, hogy olyan legyen, amit szeretnél. Nem az számít, hogy mire fényképezünk, mert végezetül a lényeg, hogy egy valódi, igaz kép szülessen, hogy úgy adjuk vissza a világot, ahogy mi látjuk.”
photograph ©Sylvia Plachy


A hallgatóság soraiból kérdések merültek fel a képek vágásáról, komponálásról, hogy mikor, milyen géppel fényképez, használ-e digitális kamerát. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy gépben komponál, utólagosan nem vágja meg a képeit. Elmondása szerint általában legalább 5-6 géppel dolgozik egyidejűleg, mindegyik más, pl. panoráma, Hasselblad, mert nem tudni, hogy amikor ott van az ember, melyik lesz a jó. 

A művésznő a Műcsarnokban rendezett Dalok fekete-fehérben című, november 24-ig megtekinthető önálló tárlatára érkezett Budapestre.
photograph ©Sylvia Plachy


Sylvia Plachy ’56 után hagyta el családjával az országot 13 évesen, 21 éves volt, mikor először újra visszatért Magyarországra. Harminc évig dolgozott fotográfusként a New York-i Village Voice hetilapnak, olyan hírességeket fotózott többek között, mint Tilda Swinton, Rainer Werner Fassbinder, Michelangelo Antonioni, vagy Andy Warhol. Hat könyve jelent meg, képeivel rendszeresen találkozhatunk a New York Times, Fortune, Art Forum, Granta, Grand Street, New York magazinban és más lapokban. Fotói magángyűjteményekben, valamint olyan múzeumokban és intézményekben találhatók, mint a new york-i MoMA, a Houston Museum of Fine Arts, az SF Museum és a High Museum. 2010-ben elnyerte a DGPh, a Német Fotográfiai Társaság Dr. Erich Salomon díját.PORTFOLIO REVIEW

Az előadást követően két harmadéves, riportfotográfia specializációs nemzetközi hallgató, a sudani Ahmed Alaeldin Osman és az indiai, Kolkatából érkezett Debomit Chakraborty, valamint Jenei Boldizsár, Varga Viktor, Lázár Eszter és Horváth Anita mutatták be munkáikat a művésznőnek. Megkérdeztük őket, mit jelentett számukra Sylviának prezentálni.


 

 

photograph ©Ahmed Alaeldin Osman


„Igazán csodálatos élmény volt Sylviával találkozni, és bemutatni neki a képeimet, nagyon bátorító, ahogyan értékelte a munkáimat, és pozitív visszajelzést adott nekem.” Ahmed Alaeldin Osman


 

 

photograph ©Debomit Chakraborty


„Fantasztikus, hogy lehetőségem adódott egy világhírű fotográfusnak prezentálni a munkáimat, hogy átnézte a portfóliómat. A művésznő által készített fényképek alázatossága és pontos megítélése elbűvölt, ösztönzőleg hat a további szakmai tevékenységre. Úgy gondolom, hogy az Egyetem részéről élenjáró kezdeményezés, hogy ilyen lehetőséget biztosított nekünk. Ahogyan a fényképeimet értékelte, és elmondta a véleményét, arra bátorít, hogy tovább folytassam a projektjeimet.” Debomit Chakraborty


 

 

photograph ©Jenei Boldizsár


„Nagyon megtisztelő, hogy én lehettem az egyik szerencsés kiválasztott, akinek megnézte a munkáit Sylvia. Jó érzés volt látni, hogy szerinte is jó út az, amin járok, de én szeretnék egy még jobb utat ásni magamnak. A jelenleg készülő diploma anyagomba tekinthettünk bele, ahol egy valós pásztorembert, Sáfián Lászlót és családját mutatom be, azzal a céllal, hogy egy mai valós, a hagyományt megtestesítő pásztorcsaládnak milyen is az élete a XXI. században” Jenei Boldizsár

Varga Viktor bemutatott projektje a sötétség természetével, az emberre való hatásával és fotografikus megjelenésével foglalkozik.


photograph ©Varga Viktor


„Érdekes volt Sylvia Plachy előadásán keresztül egy másik fotográfiai szemléletmódot megismerni, és a portfolio review keretében saját, jellemzően erőteljesen konceptuális munkáimra is így tekinteni.” 


 

photograph ©Lázár Eszter


„Tanulságos volt kikerülni a komfortzónámból: mindig meglep, milyen sokoldalú a fotográfia, és fontosnak tartom minél több oldalról megérteni, -ebben segített nekem Sylvia.“ Lázár Eszter


 

 

photograph ©Horváth Anita


„Sylvia Plachy előadásán keresztül egy sajátos látásmódot ismerhettünk meg. Felemelő volt, hogy én is prezentálhattam egy folyamatban lévő munkámat, és beszélhettem a további terveimről.” Horváth Anita


A borító- és csempeképek ©Sylvia Plachy munkájának felhasználásával készültek.

Az események készült képeket Szabolyik Bence másodéves Fotográfia szakos hallgató készítette.

2019. 10. 07.

Hírek

categories.hallgatoink

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzetközi Koordinációs Iroda, hogy a METU minél több hallgatója és munkatársa értesüljön változatos mobilitási lehetőségeinkről.

erahír

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzet …

categories.hallgatoink
Művészet

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön arculatuk megújításához grafikai pályázatot hirdetett...

sajtihírcsempike

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön& …

Művészet
Művészet
Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát

design

Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát …

Művészet
Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky György tölti be a rektori pozíciót.

kinevezés_

Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky Györg …

Üzlet
MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Kiválósági Fesztiváljára.

success_fest

MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Ki …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rendezett a turizmus világnapja alkalmából

meturizmus

A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rende …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programmal.

BDW-csemp

METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programm …

Művészet
A 100-nál több országból hallgatót fogadó Budapesti Metropolitan Egyetem, a 100-nál több országból látogatót fogadó SZIGET Fesztiválon!

A 2023-as SZIGET Fesztivál EU Meeting Point programjában a METU két oktatója, Rada Péter nemzetközi-rektorhelyettes és Kovács Attila, az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai kar dékánja tartottak előadást az EU jövőjéről és a visegrádi együttműködésről.

sziget

A 100-nál több országból hallgatót fogadó Budapesti Metropolitan Egyetem, a 100-nál több országból látogatót fogadó SZIGET Fesztiválon!

A 2023-as SZIGET Fesztivál EU Meeting Point programjában a METU két oktatója, Ra …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...