Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Share Point 11 - MADE BY NATURE | Budapesti Metropolitan Egyetem

Share Point 11 - MADE BY NATURE

INTERAKTÍV PREZENTÁCIÓ
smART! XTRA feat. Share Point a Trafóban 


Ki gondolná, hogy a növények is éreznek? Jó, tudjuk, hogy élőlények, de nincsenek érzékszerveik, nem rendelkeznek állandó helyváltoztatási kényszerrel se. De akkor hogyan képesek felismerni és azonosítani a környezetükben lévő társaikat és különbséget tenni az emberek között? És hogyan tudnak mozogni? Mert szögezzük le, tudnak. Ja, igen! Mit is keresnek különféle sejtek és baktériumok egy újragondolt Björk-lemezborítón? És a természet számára hogyan válhat az ember tárgylemezzé, felületté, szerepeik milyen módon értelmezhetők újra? Egyáltalán, mi köze mindennek a művészethez? 

A válasz a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Média design és Tervezőgrafikaszakos hallgatóinak és oktatóinak interdiszciplináris munkáiban rejlik. Az egyetem 2013 tavaszán indult eseménysorozata, a Share Point tematikus estjei olyan projektekkel ismertetnek meg, amelyek a design, a művészetek és a kreatív ipar több területéhez is kapcsolódnak, lehetőséget adva a jelenlegi és egykori hallgatók bemutatkozására. A tavaly tavasszal megrendezett első közös szervezésű trafóklubos ANIMÁCIÓÓÓ est után a 11. Share Point fókuszába ezúttal a természet, mint ihletforrás kerül. 


Időpont: 2016. április 6. 19 óra 

Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza
1094 Budapest, Liliom u. 41. 

Meghívott résztvevők: KOVÁCS Mihály Gergely, MÁRIÁN Gábor, KOROKNAI Zsolt
Moderátor: Kiss Bea
Sorozatszerkesztő: KOVÁCS Andrea 


Kovács Mihály Gergely interaktív „fitogén bionergetikai” robotikus installációja, a PLAN-T egy ARDUINO alapú szenzoros erősítő rendszer segítségével táncoltatja meg a cserepes növényeket, melyek egy sajátos koreográfia mentén, a saját maguk által kiadott, mikroamperben mérhető elektromos jelek rendszerkombinációjában mozognak, leképezve belső biológiai viselkedésük mechanizmusát. Márián Gábor grafikai sorozata, a Kozmogónia darabjai pedig a világhírű izlandi énekesnő, Björk Biophilia c. multimédiás projektjét továbbalakítva engednek betekintést egy sajátos szimbolikájú természeti világba. Az epikus dalok ihlette mikroszkopikus léptékű makrouniverzumokat és űrbéli égi jelenségeket ábrázoló, grafikai, festészeti és fotografikus eljárásokat egyesítő képzőművészeti alkotások egy mitikus-organikus világképet rajzolnak elénk. Koroknai Zsolt land art munkáiban a természet és ember reflektált viszonyát vizsgálja, a jelek és nyomhagyások fikcióin, beforrott mintáin keresztül digitális képzetekből merítkezve. Videóműveiben főszerepet kap a természet mátrixa, a repetíció, a remix, az értelmezés és újraértelmezés gesztusai, az ember pedig a természet kivetülésének alapjaként, egyfajta tárgylemezeként definiálódik.


KOVÁCS MIHÁLY GERGELY
2015-ben diplomázott a METU Média design alapszakán, jelenleg az Animáció mesterszak hallgatója.

MÁRIÁN GÁBOR
2008-2010 között festészetet és fotográfiát tanult a Théba Művészeti Akadémián és a Fotografus.hu Fotóiskolában. 2014-ben diplomázott a METU Képi ábrázolás alapszakán, ahol jelenleg a Tervezőgrafikamesterszakon folytatja tanulmányait.

KOROKNAI ZSOLT
Munkácsy Mihály-díjas tervezőgrafikus művész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika szakán szerzett doktori diplomát, jelenleg a METU docense. Kutatási területei az elektrográfia, a performativitás és a társművészeti hatások vizsgálata a videóművészetben.


Letölthető program