Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Schrődl Stefánia Mercédesz / Kézműves tárgykultúra alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Schrődl Stefánia Mercédesz / Kézműves alapszak

„A tanáraim segítettek, hogy a maximumot tudjam kihozni magamból, egy nyitottabb tervezői gondolkodást sajátíthattam el.” 

Stefánia Kézműves tárgykultúra alapszakunk öltözék- és kiegészítő tervezés specializációján diplomázott.


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Már gyerekkorom óta szeretek alkotni. Én az a kislány voltam, akinek több saját kézzel készített babaruhája volt, mint bolti. A pályaválasztásomkor kreatív területet kerestem, olyat, amit mindig szívvel-lélekkel tudok csinálni, és valahogy evidens volt, hogy ruhatervező legyek. A sors is efelé sodort az életem során.

Miért ezt a szakot választotta?
Az egyetem előtt a középiskolai tanulmányaimat is művészeti szakközépiskolában végeztem. Azok alatt az évek alatt kiderült számomra, hogy szeretem ezt a területet, és úgy éreztem, itt élhetem ki magam, és tudom meg mutatni másoknak ki vagyok, a divat segít kifejezni önmagamat.

Mi inspirál?
Nincs ami konkrétan inspirál, szinte mindenben megtudom találni azt, ami engem megfog, és újat tudjak alkotni belőle. 

Melyek voltak kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Nehezen tudok választani, mert mindegyik valamiért a szívemhez nőtt, valamilyen formán mindegyik a részem. Talán a füge inspirálta öltözetemet emelném ki. Az anyagmanipuláció grafikus hatású, a fehér textilhez a cérna adja tulajdonképpen a színt.

 


A Farkas Zsófia szobrász által inspirált munkám kivitelezése során sok kihívással és problémával szembesültem, leginkább a merevítés terén. De végül egy egész érdekes megoldást találtam ki, hogy a levegő segítségével alakítsam ki a formát, amit az anyagválasztásom tett lehetővé. A végleges darab ejtőernyő anyagból készült, így mozgás közben válik láthatóvá formája.


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomamunkám címe A hiba esztétikája. Az inspirációm egy videó, amelyben öt modell mesél az arcuknak jellegzetes karaktert adó szeplőikről. Kerestem még különleges modelleket, akik az átlagtól eltérnek, de a divatvilág mégis felkarolta őket. A kollekcióban alapdarabokat torzítok, az arányukat megváltoztatva. Azért választottam ezt a témát, mert szerintem ez aktuális, mindig is aktuális lesz, és foglalkoztatni fog minket mi a szép. A szépség relatív fogalom, szerintem mindig függ az aktuális társadalmi elvárástól, gondolkodástól és folyamatosan változik. Ennek a határát próbáltam feszegetni a kollekciómban.


 Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Az elmúlt három év alatt sokat fejlődtem. A tanáraim segítettek, hogy a maximumot tudjam kihozni magamból, egy nyitottabb tervezői gondolkodást sajátíthattam el. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Mert sokat lehet tanulni és fejlődni: a tanárok támogatnak, azon vannak, hogy mindenkiből a maximumot hozzák ki, és amiben csak tudnak, segítenek. A műhely jól felszerelt és ott is kapunk segítséget kivitelezésnél, ha elakadunk. Jó légkörben lehet dolgozni.

Hogy érzed magad frissdiplomásként?
Örülök, hogy sikerült megcsinálnom, és izgatottan várom a mesterképzést.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
A diplomavédés feszült egy nap volt, de azért élveztem. Jó lezárása a három évnek és érdekes volt minket nem ismerő emberek véleményét meghallgatni. A védésből is sokat tanultam.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Most várom, hogy milyen lesz a mesterkezes. A későbbiekben gondolkozom egy saját márka létrehozásában, vagy egy jó csapathoz becsatlakozni tervezőként.