Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Schrődl Stefánia / Divat nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Schrődl Stefánia / Divat nagykövet 2020

Stefánia Kézműves tárgykultúra alapszakunk öltözék- és kiegészítő tervezés specializációján diplomázott, jelenleg Divat- és textiltervezés mesterszakunk divattervezés specializációjának hallgatója. Ebben a tanévben ő képviseli nagykövetként a Divat területet. Munkáit láthattuk a METU tárlatán a Szombathelyi Képtárban, a 2018-as Marie Claire Fashion Days-en, a Thai Fashion Trophy-n, a BAUHAUS PERFORMANCE VERSION 2.0 előadáson a LUMU kiállításának finisszázsán és a METU LOOK Fashion edition kifutóján, a Budapest Central European Fashion Weeken is.

 

Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra?
Megtisztelő, hogy engem választottak a szakom egyik képviselőjének. Azzal, hogy nagykövet lettem,  lehetőségem van arra, hogy az egyetem által szervezett programokon megoszthassam az érdeklődőkkel a szakon szerzett tapasztalataimat, vagy éppen a felvételivel kapcsolatos élményeimet. 

Miért ezt a szakot választottad?              
Mindig szerettem alkotni, fontos számomra, hogy valami kreatív és manuális dologgal foglalkozhassak. Ez számomra felszabadító érzés. Hozzám mindig közel álltak ruhák és a divat, úgyhogy nem volt kérdés, hogy ezzel szeretnénk foglalkozni.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 
Mindenki önmaga lehet, a feladatokban megtalálhatja a számára izgalmas inspirációkat. Jó és segítő légkörben lehet dolgozni. A tanárok célja az, hogy minden hallgatóból kihozzák a maximumot úgy, hogy közben támogatják mindenben.

  


Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Minden félévben sok kihívással kell megbirkózni. Egyik félévben volt egy Bauhaus inspirálta objekt feladatunk.  Az elkészült munkák utána két alkalommal is megjelentek egy rendhagyó performansz keretén belül. Újfajta feladat volt a mesterszakon, hogy a kötés óra során a kötőgép használatát is megtanulhattuk. Az elmúlt félévben pedig egy olyan márkát kellett újragondolnunk, ami a tervező halálával megszűnt, de egy csapat újraindította. Nekünk egy kis kapszula kollekciót kellett terveznünk ehhez kapcsolódóan.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
A gyakorlati tárgyak a kreativitást, gondolkodási folyamatot, problémamegoldási képességeket fejlesztik.  Az elméleti tárgyak az ehhez szükséges háttértudást adják meg.

  


Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Minden tantárgynak van haszna, nem tudnék kiemelni közülük egyet. De én inkább a gyakorlati tárgyakat preferálom. :-)

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
Részt vehettem a Thaiföldi Nagykövetség Kereskedelmi képviselete által kiírt Thai Fashion Trophy pályázaton, ahol autentikus thai anyagokkal dolgozhattam és készíthettem ruhákat ezekből. Ez nagy élmény volt, ráadásul a bemutató helyszíne is exkluzív volt, hiszen a Kiscelli Múzeumban mutathattuk be a ruháinkat.

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Mindegyiket szerettem. De ha ki kell emelnem egyet, akkor az a Bauhaus 100. évfordulójára készített ruhaobjektem lenne az, mert ott elengedhettem a fantáziámat és különleges anyagokkal, megoldásokkal kísérleteztem.  Vagy amikor először jött be a kötés óra és felfedezhettük ennek a technikának a sokféleségét és a benne rejlő kifogyhatatlan variációkat.

  


Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Nem tudok kiemelni egy feladatot, én mindig keresem és megtalálom a magam kihívását.

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Az alapszakos diplomamunkám megjelenhetett a Marie Claire Fashion Days bemutatóján és a BCEFW keretén belül a Young Talents Shown is bemutathattam a kollekcióm. A már említett Bauhaus projekt során készített ruha objektem pedig nemcsak a Magyar Nemzeti Galériában, hanem a Ludwig Múzeumban is látható volt.

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
A feladathoz elkezdek inspirációt gyűjteni, majd egy koncepciót kitalálni, amire felépíthetem a munkámat.

 

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Egy közös projektfeladat van beépítve atantervbe, de az elméleti órákon is tudsz találkozni más szakos hallgatókkal. Szerintem nagyon fontos segíteni egymást, hiszen ezáltal olyan kapcsolatokra lehet szert tenni, amik a jövőben akár munkakapcsolattá is alakulhatnak.
Én például a formatervezőktől kértem segítséget, hogy lézervágóval vágjanak ki pár kiegészítőt, illetve alkatrészt az egyik ruhámhoz. De ugyanígy a fotósokat is meg lehet kérni, hogy fotózzák be a féléves munkákat, vagy éppen a diplomakollekciót.  Ezek persze oda-vissza működnek.

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
A középpontban a ruhatervezés és annak a kivitelezése áll. Magába foglalja azokat a feladatokat, ami a tervezéshez és a végleges munkák minőségi kivitelezéséhez, majd prezentálásához szükséges. Mint az inspiráció keresés, tervezés, makettezés, anyagkísérlet, megfelelő anyagok megtalálása, elkészítése és annak befotózása a témának megfelelő koncepcióban.


  


Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
A Divat- és textiltervezés mesterképzés divattervezés specializációján  kollekciótervezéssel, kísérletezéssel, kivitelezéssel  foglalkozunk.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Számtalan területen el tud dolgozni, aki ezen a szakon végez. Van, aki saját márkát kezd építeni, de akár jelmeztervezőként is el lehet helyezkedni színházban vagy filmes produkciókban, már befutott márkáknál akár itthon, akár külföldön. Attól függ, hogy ki milyen irányultságú, mi érdekli. 

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Szeretnék saját márkát létrehozni egy nagy csapattal, de mármeglévő csapathoz is szívesen csatlakoznék, ahol izgalmas és színes projektekkel foglalkozhatok. Számomra nagyon izgalmasak az új anyagfejlesztések, az alternatív, környezetbarát textíliák. Szerintem nagyon fontos a környezetünkkel foglalkozni, a problémákra felhívni a figyelmet, illetve alternatívát kínálni és azt elérhetővé tenni.

 

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Mindenképpen menjen el a nagy divateseményekre (MCFD, BCEFW) vagy a Kiscelli Múzeum Ragyogj! című kiállítására, a Magyar Nemzeti Galériába a Rotschild Klára kiállításra

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed? 
Érdemes nézegetni ezeket az oldalakat: Nowfashion, Vogue. Szerintem a nagy divatmárkák online felületeit is ajánlott követni, de ugyanígy érdemes a magyar tervezők oldalait is böngészni. Elsősorban azt a tervezőt, vagy márkát érdemes követni, aki közel áll hozzád és inspirálni, motiválni tud.

Mivel töltöd a szabadidődet?
Szabadidőmben is szeretek alkotni, utazni és múzeumba járni. Az aktív kikapcsolódást szeretem, számomra fontos a mozgás, a sport és a természet közelsége is.

Milyen koncertet ajánlanál?
Én ugyan nem vagyok koncertre járós típus, a társaság miatt szoktam elmenni. A fesztivál hangulatot viszont nagyon szeretem, mert sokféle emberrel lehet megismerkedni.

Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
A portfóliójuk legyen sokoldalú.

 

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
A portfólióba sok mindent bele lehet rakni: pódium rajzokat, divatrajzokat, divat illusztrációkat, korábbi munkáikat, anyag kísérleteket, felület manipulációkat.

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Szerintem, aki alapszakra jelentkezik annak érdemes. Beleláthat az egyetemi légkörbe, megismerheti az oktatókat és akár barátokat is szerezhet. 

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Izgalmas, kihívásokkal teli. 

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Több kiállításra, divateseményre mennék el, hogy tájékozottabb legyek a felvételin. De ugyanezt a területet választanám.  :-)