Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Rajzzal benépesített üres campuszaink | Budapesti Metropolitan Egyetem

Rajzzal benépesített üres campuszaink

Március közepe óta campuszaink kihaltak, a pezsgő egyetemi életnek most nyoma sincs, hiányoznak nekünk a nyüzsgő termek, műhelyek. Reméljük, hamarosan újra találkozhatunk a METU falai között, de addig is nézzétek meg, jelenlegi és volt hallgatóink milyennek képzelik a saját lényeikkel telerajzolt Rózsa és Rottenbiller utcai épületeket.

Az ihletet a felhívásra a Hype and Hyper szuper #stayhomecreative – városi terek rajzsorozata adta, amelynek kiemelt borítóján az Animáció mesterszakunkon diplomázott Rebák Tamás alkotása látható.

A rajzok mellé kértünk természetesen egy kis sztorit is, hogy mit jelentenek hallgatóinknak ezek a terek, milyen élmények fűződnek hozzájuk.
Lássuk!

//////////////////////

Pataki Szandra: „A Rottenbiller campus a főhadiszállásunk a tanulmányaink alatt. Ahogy közeledik a vizsgaidőszak, szinte itt kelünk és fekszünk. Jó élmények, jó közösség, rengeteg munka. Remélem a következő félévben már mi töltjük meg az épületet. Addig pedig rajzolt kis agymenéseink randalírozhatnak kedvükre.”
Szandra Animáció alapszakunkon végzett, jelenleg mesterszakunk hallgatója. Alkotásai számos fesztivál programjában szerepeltek, többek között a 12. BuSho Rövidfilm Fesztiválon, a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál gyermekfilmes válogatásában, a 2. Magyar Filmhéten, a Bauhaus Konferencia Animotion 2014 programjában. Ezután jött a diplomaév és született meg a WireLess, a diplomafilm, amelynek tervével elnyerte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának támogatását. Innentől pedig megkezdődött az a két év, amikor a film 24 fesztiválon szerepelt és számos díjat bezsebelt. Elnyerte a legjobb animációnak járó díjat a 3. Magyar Filmhéten, Szeged Város Díját a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon, filmjét bemutatták a 70. Cannes-i Filmfesztivál Short Film Corner nevű programjában is. Legutóbbi projektje mesterszakosként a Petri György Ahogyan című verséhez készült ajánló.
Szandra munkáit itt tudod követni.

//////////////////////


Zsemberi-Szígyártó Miklós: „Igazából nekem az órákon túl a szünetek cigizései adták a legtöbbet, illetve a nap végi sörözések a csoporttársakkal, mesterekkel. Szerencsére ez még mindig megmaradt, csak már volt csoporttársakkal és volt mesterekkel. A képen ez az érzés jön vissza, kicsit álomszerűbben és sokkal magányosabban.”


Miklós Tervezőgrafika mesterszakunkon diplomázott. Alapszakos diplomamunkáját az Analysis kiállításon lehetett látni, díjat nyert a műtárgy.com által fiatal pályakezdő képzőművészek számára kiírt pályázaton. Kiállított a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett programján, a Te jössz?! tárlaton, a Graphic Passage-on, valamint a GRAP-ban is. Jelenleg szabadúszó grafikusként dolgozik, emellett saját grafikákat, plakátokat és művészkönyveket készít. Most épp Zsibbadás című diplomamunkájának kiadásán dolgozik a Semmelweis Kiadóval és a Now books and music-kal, korábbi diplomainterjúnkat itt találod.
Az alábbi linkeken nézhetitek meg Miki munkáit: itt és itt.

//////////////////////

Koszó Gréta: "A Rózsa utcai campuszon mindig is imádtam a büfé részleget, ahol többször is átalakítások folytak, hogy minél otthonosabb helyet kapjunk. Emlékszem, amikor bekerült ez a firkafal, alig vártam én is, hogy pingáljak rá valamit.”Gréta Tervezőgrafika alapszakunkon végzett, 2019 őszén elnyerte az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál tudományos illusztrációs díját Japán-Magyar Képes Szótárával. Végzése után Angliába költözött, ahonnan most ideiglenesen visszatért Magyarországra.
Kövesd Gréti munkáit az Instagramon!

//////////////////////


Csóka Dóra: „Sokan ismerjük azt az érzést a Rotiban, amikor a negyediken lenne óránk, de a lift tele, és hatalmas sor áll még előtte. Ilyenkor kénytelenek vagyunk a nehezebb utat választani, a lépcsőket. Olykor elképzelem, milyen lenne, ha a fokok megmászása helyett könnyedén felúszhatnánk, sőt akár tengeri állatok is segíthetnének órára menni, mint ezek az édes manátuszok."Dóra Animáció alapszakunk hallgatója és az Animáció terület nagykövete. Az animáció mellett a lovaglás a mindene, így nem meglepő, hogy neki a karantén tartogatott igazán jó dolgot is.
Dóriról interjúnkban is olvashatsz.

//////////////////////


Eszteró Anett: „Alapszakos koromban, mikor még lehetett az udvaron cigizni, sokszor álltunk ez alatt a tető alatt, ha akkor is ott napozott volna ez a csaj, biztos, hogy úgy néztünk volna mi is, mint a delfin.”


Anett Képi ábrázolás
, majd Tervezőgrafika mesterszakunkon diplomázott. A 2019-es Bogyólé Borcímke Pályázaton első helyezést ért el, kiállított a 10. Plaster elnevezésű programon Torunban, a II. PosterFest különdíjasa. Munkája látható volt az OPLA. Karantén című online plakátkiállításán is.
Itt és itt nézhetitek meg Anett munkáit.

//////////////////////

Márián Gábor: „Kanári a szénbányában” – mondják az olyan emberre, aki valamely veszélyre annak bekövetkezte előtt figyelmeztet. A kanárimadarakat jó száz évvel ezelőtt bányászok használták arra, hogy jelezzék számukra a szén-monoxid vagy metán gázok esetleges jelenlétét, így elkerülve a végzetes balesetet.
Sajnos nem minden veszéllyel kapcsolatban kapunk előrejelzést, hirtelen belecsöppenünk egy adott szituációba, amit legjobb tudásunk szerint kezelnünk kell. Ennél a példánál sokkal kellemesebb emlékek miatt választottam a METU Rózsa utcai campusának A és B épület közötti határmezsgyéjét: a legtöbb órám ezekben az épületekben volt, ez volt számomra a biztonságot adó fészek! :-)”Gábor Képi ábrázolás alapszakon, majd Tervezőgrafika mesterszakunkon végzett. Azóta szabadúszó grafikusként főleg csomagolásokat és kiadványokat tervez. 2017 óta a Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának tagja és alelnöke, rendszeresen részt vesz képzőművészeti kiállításokon. 2018-ban díjazott volt a XXI. Esztergomi Fotográfiai Biennálén.
Gábor munkáit itt és itt tudod megnézni.

//////////////////////

Fehér Anna Ditta: „Elképzeltem, hogy a munka során használt eszközeink lényekké alakulva elszabadulnak Rózsa utcai campuszunkon… A tonnányi papírfecni, vonalzó most mind életre kel.”

 


Panni Környezetkultúra alapszakunk után Építőművész mesterszakunkon diplomázott, előadója volt a TEDxMETU-nak. Nyarait évek óta a Himalájában tölti önkéntesként, ahol találkozott a Dalai Lámával is. Nehezen szakadva el a METU-tól, jelenleg alumnaként a Belsőépítészet terület egyik nagykövete egy alapszakos és egy mesterszakos hallgatótársával együtt, így alkotva nagyszerű csapatot.

//////////////////////

Dósa Ildikó: „Azért választottam ezt a képet, mert nekem mindig is meghatározó volt maga az egyetem épülete. Rózsa utcai campusra jártam, minden nap azt láttam, ha jöttem be, ha kint levegőztünk, ha mentem el, már az utca végéről észrevettem a sárga csíkos épületet. Ott ismertem meg rengeteg kedves, tehetséges, sokszínű embert, ott tudtam igazán kibontakozni. Sokszor a mai napig mutogatom, hogy „látjátok, én ott tanultam!” és ha arra is közlekedek egymagam, akkor én is biztosan ránézek a legjobb tanulmányi éveimet felölelő helyre."
Ildikó Tervezőgrafika mesterszakunkon végzett. Munkája során a nem megszokott utakat keresi, a tervezés számára örök kihívás és folyamatos tanulási folyamat. Vele dolgoztunk a 2018-as művészeti tájékoztató kiadványunk arculatán. Egy igazi, elvadult cirkuszi világot álmodott meg nekünk integető oroszlánnal, angyalszárnyú porondmesterrel, levélmintás hintalóval és lepkeszárnyas logóval. Inspiráló volt együtt dolgozni vele és jó volt látni, hogy a felvételizők is rajongtak a munkájáért.
Mint egyik legjobb 2018-as diplomázónkkal, Ildivel is olvashatsz interjút weboldalunkon!
Ildi Instagram oldala

//////////////////////

Prakfalvi Anna: „Sok emlékem fűződik ehhez a kis udvarhoz. Itt 'tévedtem el' először mikor előkészítőre siettem, és mikor anatómia órára próbáltunk időben beérni első szemeszterben. A kedvenc termembe - a műhelybe- is ezen a kis udvaron át lehet eljutni. Első fotós órámon, a camera obscura képen is ezek a falak jelentek meg fejjel lefelé a tanterem falain. És végül, de nem utolsósorban a diplomavédésre is az udvarból nyíló teremben került sor!”
Anna Képi ábrázolás alap-, majd Tervezőgrafika mesterszakunkon diplomázott. Számos tárlaton láthattuk már munkáit: az Entreé 2017-es kiadásán, a METU Graphic Passage-on, Venice Design 2018-on a Palazzo Michiel-ben, Egerben a Tipozóna3-on, a Lengyel Filmtavasz keretében a Művész Moziban, a toruni 10. plaster "Heat of the Moment" című szabadtéri kiállításán. 2017-ben a Képző pályázat fődíjasa volt.
Annával készült diplomainterjúnkat itt találod.
Anna Behance oldala
Instagramon pedig itt követheted.

2020. 05. 24.

Hírek

A regionális divat körforgása- ERASMUS BIP program a METU-n

Erasmus BIP programot szervezett a Budapesti Metropolitan Egyetem ’Circularity in Regional Fashion’ / ’Körforgás a regionális divatban’ címmel, a Sapientia EMTE és az AMD Berlin egyetemek részvételével

bib csemp 05.29

A regionális divat körforgása- ERASMUS BIP program a METU-n

Erasmus BIP programot szervezett a Budapesti Metropolitan Egyetem ’Circularity i …

KommunikációÜzlet
Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

protokollhircsempe

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Vi …

KommunikációÜzlet
Művészet
Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallgatók tervezési projektjeit, valamint egy építészet jövőjéről szóló filmet mutat be.

fugametcsemp

Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallga …

Művészet
Művészet
Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs gyártója tartott gyakorlati bemutatót az építészeti piacon kimagasló eszközökkel, technológiákkal.

ercoutohir

Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs …

Művészet
A jövő protokoll szakemberei versenyeznek májusban

Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll versenyt rendez a METUImmár tizenkettedik alkalommal rendezi meg nagyszabású Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll versenyét a Budapesti Metropolitan Egyetem...

veresenyfot

A jövő protokoll szakemberei versenyeznek májusban

Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra &eac …

Művészet
Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjai.

metcsempehír

Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és kö …

Művészet
Kopátsy Sándor aforizmái ihlették a METU új, hallgatói kiállítását

Kopátsy Sándor, Kopp!  - Aforizmák című kötete a 2021-ben a Pallas Athéné Könyvkiadó által kiadott életműsorozat ötödik, különleges darabja...

uj-kopp-hir_

Kopátsy Sándor aforizmái ihlették a METU új, hallgatói kiállítását

Kopátsy Sándor, Kopp!  - Aforizmák című kö …

Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális láthatóságának növelése A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) adott otthont a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) közösen szervezett Kárpát-medencei Rektori Konferenciának és kerekasztal beszélgetésnek 2024...

aláírós

Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...