Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Prakfalvi Anna / Tervezőgrafika mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Prakfalvi Anna / Tervezőgrafika mesterszak

„A mesterképzésnek köszönhetően egy teljesen új világ és gondolkodásmód tárult elém.”

Prakfalvi Anna Képi ábrázolás alap-, majd idén Tervezőgrafika mesterszakunkon diplomázott. Számos tárlaton láthattuk már munkáit: az Entreé 2017-es kiadásán, a METU Graphic Passage-on, Venice Design 2018-on a Palazzo Michiel-ben, Egerben a Tipozóna3-on, a Lengyel Filmtavasz keretében a Művész Moziban, a toruni 10. plaster "Heat of the Moment" című szabadtéri kiállításán. 2017-ben a Képző pályázat fődíjasa volt. Előadott a FLASH! 2019-en a tavaszi szemeszterben, ahol a legjobb előadóknak járó prezentációs díjat vehetett át.

  

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Már az óvodában is alig vártam, hogy vége legyen a csendes pihenőnek és végre leülhessek az asztalhoz rajzolni! De igazából a gimnáziumban derült ki számomra, hogy egyik tantárgy sem köt le annyira, mint a rajz.

Miért ezt a szakot választottad?
Alapszakon leginkább a manuális technikákkal ismerkedtünk meg; és úgy gondoltam a mai világban nem árt, ha tudom mi fán terem a számítógépes grafika is. A mesterképzésnek köszönhetően egy teljesen új világ és gondolkodásmód tárult elém.

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
A METU-ra jártam Képi ábrázolás szakra. (Korábbi diplomainterjúnk Annával)

Mi inspirál?
Igazából nem tudom. Talán minden és semmi?! :)

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Nagyon élveztem a különböző plakát és illusztrációs feladatokat, mert különböző technikákkal és más és más stílusokban is kipróbálhattam magam.

  


A Keith Jarrett szövegvizualizációt is a kedvenceim közé sorolnám, mert főszerepben a tipográfia volt. A betűkkel való játék pedig, addig ismeretlen volt számomra.

 

Utolsóként a Greetings from Finland képeslap sorozatomat említeném, amit az Erasmusos élményeim inspiráltak.

   

   


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám Sylvia Plath: Az üvegbura könyvtervezés volt az írónő naplórészleteivel összefésülve, továbbá a témához kapcsolódó infografikák és kinetikus plakátok.

  

Úgy gondolom, Magyarországon még mindig tabu témának számít, ha valaki pszichiáter/pszichológus segítségére szorul. Ezért választottam a mentális betegségek témakörét, hogy a kívülállók számára könnyebben értelmezhetővé tegyem a betegségeket, azok kialakulásainak folyamatát; így elfogadóbbak legyenek egymással az emberek. Az illusztrációkon keresztül mutatom be a „búrán kívülieknek” azokat a masinákat, amelyek mozgatják egy mentális zavarral küzdő ember elméjét.

  


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Rengetek mindennel! Bár szabad kezet kaptunk a feladatoknál, oktatóink mégis mindig terelgettek és szakmai tudásuk átadásával kihozták mindenkiből a legjobbat.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Először is hajrá! :)
A METU-n segítenek megtalálni önmagadat/a stílusodat, ami egy hatalmas lépés a grafika világában (szerintem).


Hogy érzed magad a friss(másod)diplomásként?
Furcsa! Igazából még nem fogtam fel, hogy szeptemberben nem az egyetemre kell mennem, hanem (remélhetőleg) munkába.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Elég lámpalázas vagyok, de a védés végül is nem volt annyira rossz, mint amire számítottam! A legjobb része a védésnek nem csak az volt, hogy végre túl vagyok rajta, hanem hogy láthattam/láthattuk a csoporttársaim kész munkáit.

Milyen terveid vannak a jövőre?
A közeljövőre már vannak tervek – kisebb/nagyobb projektek és Erasmus szakmai gyakorlat. Aztán meg majd meglátjuk, mit hoz a jövő, de szeretnék a tervezőgrafikusként elhelyezkedni itthon/külföldön.