Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Pénzes Ádám / Mozgókép nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Pénzes Ádám / Mozgókép nagykövet 2020

Ádám Mozgóképkultúra és médiaismeret alapszakunk hallgatója és a Mozgókép terület nagykövete. Évek óta Művész Hallgatói Teamünk lelkes tagja, minden nyílt napunkon, az Educatio kiállításon, szakmai megmozdulásokon is találkozhattok vele. Örökmozgó, egykori táncos - ez indította el a filmezés felé is: szerette volna megörökíteni a mozdulatait.

Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra?
Nagyon jó érzés, de talán az a legjobb, hogy sok sulis társammal együtt csinálhatjuk.

Miért ezt a szakot választottad?              
A média videós/filmes oldala már középiskolás korom óta vonzott és mindig is szerettem a kamerával "játszadozni".

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Egy szóval: önmegvalósítás. A tanáraink mindenben a partnereink és támaszaink, sőt, a legtöbb dologban szabad kezet adnak, hogy a lehető legjobbat tudjuk kihozni magunkból és ez hatalmas lehetőség.

 

Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Nagyon sok különböző csoportos, illetve stúdió gyakorlatos feladatot kaptunk. Mindegyik kihívás volt, de ezeknek köszönhetően teljesen máshogy állok most ezekhez, mint ahogyan korábban tettem. Sokkal jobb munkákat adok ki a kezemből ma már.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
Egyik kedvencem a dramaturgiai ismeretek óra volt, aminek hála megtanulhattam, hogyan kell egy jó sztorit fordulatról fordulatra, drámáról drámára felépíteni.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
A filmes intézmények jogi háttere, ami talán alkotóként a leghasznosabb volt. Mivel nem igazán voltam tisztában a szellemi alkotásokra vonatkozó jogi szabályozással, így kimondottan nagy segítséget jelentett ez nekem.


 

Educatio kiállításon


Mit találtál a legizgalmasabbnak?
Legizgalmasabb élményem az egyetemen talán a „kipakolás” volt. Mindig az utolsó két hétben kellett a legtöbbet dolgoznom, de ezt a szakaszt élveztem a legjobban.

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Utolsó évben az utolsó gyakorlati tantárgyunkra készültünk közösen, stábként kellett egy irodalmi szituációt újragondolnunk és egy jelenetet leforgatni belőle. Talán itt mutatkoztak meg legjobban az elmúlt idők eredményei, hogy honnan hova jutottunk, és itt volt, hogy először éreztük, milyen az igazi "nagybetűs" filmforgatás.

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Számomra a filmkészítésben a látványtervezés volt az, ami kellően sok fejtörést okozott.

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Sok mindent csináltam, amióta egyetemre járok, de talán az elmúlt két évben értem el a legtöbbet. Ismert előadók videóklipjeiben dolgozhattam, mint operatőr. A Művész Hallgatói Team tagjaként több sulis rendezvényen részt vehettem és képviselhettem az iskolámat, szakomat.


Operatőri munkám


Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Mozgóképes hallgatóként elmondhatom, hogy minden a „megírással” kezdődik. Mindig összeszedem, hogy az adott munkához mire van szükségem, összegyűjtöm ezeket a kellékeket, eszközöket és utána nekiállok megvalósítani.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Nagyon! Sok különböző szak van az egyetemünkön, és bár úgy tűnhet az adott pillanatban, hogy mindent meg tudsz oldani, de sose tudhatod, mikor lesz szükséged mégis egy jó grafikusra, animátorra vagy esetleg egy jó formatervezőre. Az, hogy más szakokkal tudunk együtt dolgozni, ez mindenképp nagy előny mindenkinek, ki tudja, lehet, hogy nem csak egy alkalomra szóló az együttműködés!

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Kisfilmek, montázs videók, nagyjátékfilmek. Minden olyan munka, ami kamerával készül egy megírt történet alapján, sok munkatárssal és feledhetetlen élményekkel. Mert a mozgóképkészítés erről szól, történetet mesélünk el.Operatőri munkám


Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
A mozgóképen a rendezés, írás, operatőrködés és a vágás az elsődleges irányvonalak. De a hároméves képzés alatt betekinthetünk a látványtervezésbe, hangtechnikába is, tehát a filmkészítés minden egyes részletére van lehetőségünk rálátni és azokkal foglalkozni is.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Biztos vagyok benne, hogy nagy eséllyel mindenki megtalálja a maga helyét ott, azon a területen, amivel ő foglalkozni szeretne a tanult szakmáján belül.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Még mindig nyitott az út előttem. Az elsődleges célom, mikor bekerültem, az volt, hogy a vágóként érvényesüljek. Azonban ez két éve megváltozott és az operatőrködés az, ami jobban kezdett érdekelni. Az utóbbi hónapokban az egyéni megbízások hatására, amelyekben nekem kellett a rendezői feladatokat is felvállalni, a rendezői irány is el kezdett mozgatni. Most egyelőre a rendezői és az operatőri munkák érdekelnek a legjobban.


 

Diplomafilm forgatás első napja

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Ha egy-két kortárs, illetve klasszikus író alkotását ismerjük, az sosem árt, viszont ha már filmes szakról beszélünk, a klasszikus filmek azok, amiket szerintem jó, ha ismernek az érdeklődők, esetleg egy-egy rendező nevét és munkásságát is érdemes alaposabban megismerni. És nem utolsó sorban a mozi a legjobb barátunk :). Ha van időnk, akkor érdemes rendszeresen beiktatni a mozizást, mert a filmek igazi hangulatát mindig a mozi fogja átadni és ez a jövőben sem fog megváltozni.

 

Kedvenc könyv: Harry Potter sorozat (kép forrása) // Egyik kedvenc film: Sötét lovag trilógia (kép forrása)


Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
Általában a facebookon szoktam követni a nagyobb filmes/sorozatos eseményeket, oldalakat. Aztán ha ott találok egy cikket, úgy keresek rájuk, hogy több, más helyről is tájékozódjak a témáról.

Mivel töltöd a szabadidődet?
Szabadidőmben is filmezéssel szoktam foglalkozni. Saját történetet találok ki, amit megírok, majd elkészítek. De sokat fotózok, sportolok is, illetve szeretek utazni, ha van több napnyi szabadidőm.

Milyen koncertet ajánlanál?
Sajnos nem vagyok nagy koncertre járó, inkább a "bulizós" kategória vagyok, de ha valaki valami újat szeretne kipróbálni, amiről esetleg nem hallott még, és vevő is az újdonságokra, akkor egy Qlimax eseményt ajánlanék. (Ez egy Hard dance/Hardstyle egy éjszakás nagy buli, mini fesztivál.)

Forrás Qlimax facebook oldala


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
A legfontosabb az, hogy sose féljenek megvalósítani azt, amit kitaláltak! Rossz ötlet nincs, csak visszafogott.

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Filmes hallgatóként nálunk a sztori „minden”. Kitalálni, mit szeretnénk megvalósítani, papírra vetni, összeszedni mindent a megvalósításhoz és csak a legvégén megvalósítani. A felvételi is pontosan ilyen, egy alaposan kidolgozott sztorira szükség van. Természetesen az időt sem szabad elfelejteni, érdemes időben elkezdeni kidolgozni az ötletet, ne hagyjuk utolsó pillanatokra!

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Az előkészítő nagy segítség lehet, ha valaki úgy érzi, hogy nem igazán tudja, hogyan álljon neki a porfóliója elkészítésének.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Nem is az érettségi miatt izgultam, hanem már azért, hogy hogyan fog sikerülni a felvételim. Az elején nagyon izgultam, de ahogy jöttek a fordulók, én csak egyre jobban rápörögtem, és csak csináltam, csináltam, fordulóról fordulóra jobban vártam, hogy csinálhassam és megmutathassam, milyen ötleteim vannak, így végül nagyon élvezetesre sikerült.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Amit bánok, hogy nyílt napra nem tudtam elmenni, jó lett volna már előre személyesen hallani a suliról és a képzésről, megismerni a tanárokat, már itt tanuló diákokat.


 

Az Art Open! workshop napon / Munka közben