Pap Beatrix / Tervezőgrafika mesterszak

„Fontosnak tartom, hogy grafikusként sokoldalú legyek, és bármire tudjak megoldást találni.”

Pap Beatrix Tervezőgrafika mesterszakunkon diplomázott. Munkáját beválogatták a 10. jubileumi Szkopje Poszter Fesztiválra és kiállított a Tipozóna 3 keretében Egerben is. 

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Egész életemben a kreatív és alkotói tevékenységek kötötték le a figyelmem, így nem is volt kérdés számomra, hogy az egyetemen is ezzel szeretnék foglalkozni. A grafika rendkívül sokszínű ág, tele van kísérletezési lehetőséggel, közben az ember sokat megtanul saját magáról is.

Miért ezt a szakot választottad?
A sokszorosító eljárásokon kívül nagy hangsúlyt kapnak a szakon a digitális eljárások, nyomdai kivitelezés, betűtervezés is. Mivel széles az érdeklődési köröm, mindenképp olyan szakra volt szükségem, ahol többféle dolgot is kipróbálhatok, aztán később eldönthetem, melyikbe szeretnék jobban belemélyedni. Fontosnak tartom, hogy grafikusként sokoldalú legyek, és bármire tudjak megoldást találni, a tervezőgrafika pedig megadja erre a lehetőséget.

   

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
Képi ábrázolás alapszakot végeztem, szintén a METU-n.

Mi inspirál?
Legfőképp a természet, irodalom, zene, videójátékok, pszichológia, társadalmi problémák, a saját és közvetlen környezetemet érintő kérdések.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
A könyvillusztrációs feladatokat nagyon szerettem. Minden könyvnek megvan a maga hangulata, amit képekkel kibővíteni szórakoztató kihívás. Jó volt látni, ahogy 12 ember egymástól teljesen különböző vizuális világot alkot ugyanahhoz a történethez, és mégis mind erősíti a könyv hangulatát. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg könyvéhez csomagolópapírra készítettem színes nyomatokat, Franz Kafka: Az átváltozás novellát pedig kis linómetszetekkel illusztráltam.

  

 

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

  

 

Franz Kafka: Az átváltozás

A grafikai műhelyben készítettem egy sorozatot az óceánszennyezésről, és egy nagy plakátot az erdőirtásról. Néha már a csapból is a környezetvédelmi téma folyik, de addig kell rá felhívni a figyelmet, amíg nincs késő.

  


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám amellett, hogy személyes véleménynyilvánítás, egyben szabad értelmezésnek is helyt adó 20 darabos plakátsorozat. Azért kapta a Hatalom címet, mert meggyőződésem, hogy a feldolgozott témák fő problémája az emberi hatalomvágy és önzőség. Lehet szó az ember természet feletti hatalmáról, szerelmi rivalizálásról, háborúról, mások döntése feletti hatalomról (abortusz, eutanázia), vagy a társadalmi osztályok közti különbségről. Fontosnak tartottam olyan diplomamunkát megalkotni, melyhez a több hónapnyi elkészítési idő mellett lelkileg is kötődhetek, ezért olyan témát választottam, amely évek óta erősen foglalkoztat. A gondolatok elindítói különféle világirodalmi könyvek, novellák, történelmi és politikai események, tanulmányok, személyes tapasztalatok – vallás, társadalom, nemi identitás, és környezetvédelem témában.

   

 

Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
A változatos tantárgyak mellett nagy kedvencem volt a könyvkötő workshop, ahol minden félév végén elkészíthettük az általunk megtervezett könyveket, csomagolásokat, arculati elemeket. Így nemcsak a nyomdára vagyunk utalva (pénzben és időben), hanem szükség esetén tudunk kézzel is dolgozni. Nyáron lehetőségünk nyílt részt venni a művésztelepen, ahol több évfolyammal együtt próbáltunk ki új technikákat, mellette persze a túra és a szórakozás sem maradt ki a programból.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Segítőkész tanárokkal leszel körülvéve, szabadon kibontakozhatsz a téged foglalkoztató kérdésekben, és rengeteget fogsz fejlődni.

  

Hogy érzed magad a friss(másod)diplomásként?
Kissé kimerítő volt az utolsó félév, de megérte. Jó érzés magam mögött tudni a gyerekkori álmom, hogy grafikus legyek.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Az opponensek mindenkinek részletesen kielemezték a diplomamunkáját, ami sokat segít abban, hogy objektíven lássuk a saját alkotásunkat, és fejlődhessünk. Összességében jó élmény volt, szerintem mindenki megkönnyebbült, hogy megcsinálta. Nagyon szép munkák születtek az évfolyamon.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Mivel az utóbbi időszakban az engem foglalkoztató kérdéseket dolgoztam fel, ami lelkileg fárasztó, ezért most inkább a szakmai, munkahelyi fejlődésre szeretnék koncentrálni, ahol ügyfeleknek dolgozunk. Mellette természetesen a szabadidőmben jöhetnek személyes projektek, vagy plakátversenyek, ha még maradt bennem plakátos ihlet. :)