Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Őry Szilveszter / Média design alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Őry Szilveszter / Média design alapszak

„A legfontosabb, hogy a METU elindított egy úton. Vagyis egyszerre rengeteg úton, és az én kezemben van a választás lehetősége. Olyan ismereteket szereztem, amire nem is gondoltam volna.”

Őry Szilveszter Média design alapszakunkon diplomázott. Munkáját bemutathatta a 2017-es OMDK-n, ahol az INSTALLÁCIÓ 2 kategória megosztott 2. díját vehette át, valamint a TedxMETU-n a Belvárosi színházban 2017-ben és az Urániában 2018-ban is.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Mert a média design sok területet foglal magába. Egy kis design, egy kis barkácsolás, egy kis fotózás, egy kis videózás, egy kis elektronika, egy kis programozás, és ezt a listát még folytathatnám. 

Miért ezt a szakot választottad?
Az előző válaszomban említett multidiszciplinaritás az, ami igazán megfogott ebben a szakban. Sosem gondoltam azt, hogy egy dolog lesz csak, amivel egész életemben foglalkozni szeretnék. Mindig is több minden érdekelt egyszerre, és bár amikor ezt a szakot választottam még nem tudtam pontosan mi is vár rám, de azt sejtettem, hogy izgalmas és változatos lesz. Szerencsére így is lett.

Mi inspirál?
Nincs olyan valami, amire azt mondanám tudatosan, hogy na, most ez inspirál. De közben meg gondolom minden inspirálóan hat rám, amit az életem összes pillanatában tapasztalok. Ki tudja...

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Hú, sok volt, de néhányat talán ki tudok emelni.  Első félévben egy nagyon izgalmas feladatot kaptunk. Egy áltudományos, fiktív tárgyat kellett készítenünk, amihez valamilyen reklámanyagot is kellett gyártanunk, hogy elhitessük az emberekkel, hogy ez egy valódi termék. Ebből a feladatból bontakozott ki az első komolyabb egyetemi installációm, az iqnore. Ez egy áltudományos készülék, aminek a segítségével kiszűrhetjük az alacsony IQ-val rendelkező emberek hangját, ezáltal az így keletkezett káros hullámok nem jutnak be az agyunkba. Az installációval ennek a készüléknek a működését mutattam be oly módon, hogy az installáció utcazajt imitáló hangját lehetett különböző gombok segítségével szűrni. Továbbá az érdeklődők le tudták tesztelni azt, hogy az ő hangjukat átengedi-e az iqnore vagy sem. Annak érdekében, hogy hihető legyen a termék, szórólapokat készítettem hozzá, melyben a működését részleteztem. Illetve a szórólap tovább vezetett az iqnore weboldalára, ahol még több információval láttam ez az érdeklődőket. (Volt, aki elhitte, hogy tényleg működik) Ezzel a munkámmal jutottam el az Országos Művészeti Diákköri Konferenciára is, amit egyáltalán nem gondoltam volna az egyetem előtt, hogy ez ilyen korán megtörténhet velem.A második félévben szabadon választható témában kellett stop motion animációt készítenünk. Nagyon szerettem ezt a feladatot, mert egy számomra addig ismeretlen területet fedezhettem fel, és rögtön el tudtam mélyülni benne.


Smurfs - stop motion animációHarmadik és negyedik félévben UX design órán mindenkinek egy-egy mondatban leírt alkalmazást kellett megterveznie az órákon folyamatosan szerzett tudás segítségével. Nem telt sok időbe, hogy teljesen beleszeressek a felhasználói élmény tervezésbe, és ez az óra indított el azon az úton, amin jelenleg is járok.

AR Tuning applikáció


Végül a Lux-YZ nevű installációmat mutatnám be. Feladatunk az volt, hogy egy olyan tárgyat alkossunk, amivel játékosan lehet interakcióba lépni. A megvalósítás során valami olyan interakciót szerettem volna kialakítani, amit eddig még nem tapasztaltam. A Lux-YZ egy hangszer, ami fény segítségével állít elő és transzformál hanghullámokat. Adott hat gumicső, amikbe felülről egy-egy LED világít, alulról pedig egy-egy fényérzékelő figyeli a fény erősségét. Ahogy a gumicsövekkel játszik az ember, úgy változik a fényérzékelőbe jutó fény mértéke, ami által változik a hang is. Ennek az installációnak a készítése során az egyetemen tanult dolgok széles skáláját tudtam hasznosítani. Például szükség volt programozásra, forrasztásra, alapvető elektronikai ismeretekre is.


   

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad? 
Diplomamunkám, a spherequencer, egy interaktív audiovizuális installáció, amellyel dob szekvenciákat, loopokat lehet alkotni, nem megszokott módon. Az egyedi interakció során a spherequencer dob hangokat játszik le, annak megfelelően, hogy a felhasználó hogy rendez fehér fagolyókat különböző koncentrikus körök mentén. Minden hanghoz tartozik vizuális megjelenés is, amelyek a beépített LCD kijelzőn jelennek meg.

Azért ezt a témát választottam, mert mindig is fontos szerepet játszott a zene az életemben, korábban több hangszeren játszottam, például doboltam is. Így diplomamunkám készítése során is egyértelmű volt, hogy olyan installációt szeretnék készíteni, melynek valamilyen módon köze van a zenéhez, hangszerekhez. Ezt mindenképpen úgy szerettem volna megvalósítani, hogy ne legyen szükség zenei előképzettségre az installáció használatához. Úgy gondolom a spherequencerrel ez megvalósult, mert nem lehet rajta úgy rendezni a fagolyókat, hogy ne jönne létre egy érdekes ritmus.  


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
A legfontosabb, hogy elindított egy úton. Vagyis egyszerre rengeteg úton, és az én kezemben van a választás lehetősége. Olyan ismereteket szereztem, amire nem is gondoltam volna. Itt tanultam meg egyszerűbb áramköröket forrasztani, ami ezáltal kedvelt elfoglaltságommá vált, de említhetném még a rengeteg programismeretet, vagy a hasznos tanácsokat, amikkel a tanárok láttak el minket nap mint nap. Továbbá egyetemi éveim alatt különböző szakmai körökben mutathattam meg magam, ami szintén szuper dolog.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Ha Média design szakra jelentkezik, akkor úgy gondolom nagyon sok mindent meg fog ismerni, amire azelőtt talán nem is gondolt, hogy érdekli. Sok mindenbe belekóstolhat, és ezután könnyen eldöntheti, hogy a média design melyik iránya érdekli jobban. Ha úgy érzi, hogy nem csak egy szakma iránt érdeklődik aktívan, kíváncsi a különböző technológiákra és ezek kapcsolatára, felhasználási lehetőségeire, akkor a média design szak jó választás lesz. Nekem legalábbis annak bizonyult.

Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Jó érzés, hogy lett egy diplomám, de a mindennapi életemet nagyban nem befolyásolja ez a tény. Persze most biztos mások lennének a mindennapjaim, ha nem jártam volna a METU-ra. Összefoglalva úgy gondolom pozitívan hatott az életemre az itt eltöltött három év, és kíváncsian várom a jövőt.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Összességében szuper, mint általában minden félév végén a kipakolás, ahol megmutatjuk, amit abban a félévben csináltunk. Jó érzés ilyenkor visszajelzést kapni a munkámról, és ez a diplomavédésemen is így volt.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Néhány hónapja elkezdtem dolgozni UX/UI designerként, tehát a közeli terveim közé tartozik, hogy ez továbbra is így legyen, és legyen lehetőségem még sokat tanulni, fejleszteni magam. Talán majd egyszer csinálok egy doktorit. Dr. Őry Szilveszter… tök jól hangzik, nem? Távlati célom, hogy boldog és önazonos legyek. :)