OPLA. Karantén

„Otthon vagyunk, de mégis olyan, mintha elvesztettük volna egy időre az igazi otthonunkat, a világunkat, a földet, egymást. Olyan helyzetbe kerültünk, ami elgondolkodtat és talán meg is változtat minket.”

Erre a megváltozott helyzetre reflektál plakátokkal 29 meghívott alkotó és az OPLA csapata. Online kiállításuk a Szimpla Kert 3D Plakátfalán látható április 8-tól, részletes infók az OPLA oldalán!

A kiállítás megnézhető itt.


Megnyitó: április 8., 19.00
A kiállítást megnyitja Árendás József (Munkácsy Mihály-díjas grafikustervező, Érdemes művész)
A kiállításmegnyitó a Zoom Meeting programon keresztül fog zajlani, az alábbi linken: https://us02web.zoom.us/j/597900728), itt lehet beszélgetni az alkotókkal, résztvevőkkel, valamint a Facebookon élőben is nyomon lehet majd követni a megnyitót az eventben.

Kiállító oktatóink, jelenlegi és volt hallgatóink:
Antal Amanda, Csordás Zoltán, Ducki Krzysztof, Eszteró Anett, Faniszló Ádám, Gál Krisztián, Huszlicska Áron, Korolovszky Anna, Márián Gábor, Prakfalvi Anna, Tálas Wanda, Tóth Andrej, Tóth Tamás, Turóczi Panka, Vad Bence, Wirth Georgina, Zsemberi-Szígyártó Miklós

További kiállítók:
Árendás József, Bakos István, Biacsics Renáta, Csuth Péter, Dombovári Ágnes, Gyárfás Gábor, Horkay István, Imreh Abigél, Kemény György, Kulinyi István, Medve Zsuzsi (Ostástka), Molnár Gyula, Orosz István, Vándor Rita, Varga Annagizi, Varga Gábor Farkas


Interjúnk az OPLA. két alapító tagjával, oktatóinkkal, Korolovszky Annával és Gál Krisztiánnal

Hogyan jött az ötlete az online kiállításnak? 
Anna: A karantén adta az ötletet, illetve hogy egyébként is elérkezett az idő a következő OPLA kiállításunk megnyitójához. A Szimplában egy éve már, hogy kb. 3 havonta rendezünk egy tematikus kiállítást, és az a projektünk, ami áprilisra volt időzítve úgy gondoltuk, hogy még várhat és inkább durrantunk most egy aktuálisabb témát.

Mennyiben volt másabb így a munka? 
Anna: Bizonyos szempontból sokkal akkurátusabban tudtunk haladni a szervezéssel, mint élőben szoktunk. A boldog békeidőkben volt, hogy nehezebben jött össze, hogy leüljünk beszélgetni egy-egy adott projektről, és sokszor ezeknek a baráti megbeszéléseknek teljesen más lett a vége. Az online tér segített a gyors kommunikációban és ötletelésben, és egyáltalán nem elhanyagolható tényező itt ebben az esetben a két új OPLA tagunk berobbanása - Eszteró Anett és Zsemberi-Szígyártó Miki -, akik folyamatosan segítettek bennünket és a jobbnál-jobb ötleteiket dobálták nekünk a kiállítás kapcsán. A felkért alkotók is sokkal gyorsabban reagáltak most, mint általában szoktak.
Krisztián: Anna fentebb mindent elmondott, csak ráerősítenék, hogy Anett és Miki - akik a METU-n végeztek Tervezőgrafika mesterszakon - munkája rengeteget hozzátett az OPLÁ-hoz, mentalitás, kreativitás és az operatív munka területén is. Négyen még jobb dolgokat leszünk képesek létrehozni.


   

Antal Amanda / Csordás Zoltán / Ducki Krzysztof / Huszlicska Áron


A Ti életeteket mennyiben módosította, változtatta meg a járvány? 
Anna: A munkavégzésemet tekintve nincs változás, eddig is itthonról dolgoztam, de erősen érezhető, hogy megrogyott a gazdaság, a megrendelői volumen csökkenésnek indult. Nem borult fel teljesen az életem, de a társas kapcsolatok hiánya, a fizikai kontaktus hibernálása a szeretteimmel, borzasztóan hiányoznak. Az aggódás, a bizonytalanság a jövőt tekintve sem tesz jót, legyengít. Tehát lelki vonatkozásban vizsgálva a kérdést, teljesen megváltoztatta a járvány az életemet. Próbálok minden nap valami hasznosat csinálni, olyan dolgokkal foglalkozni, hogy azt érezzem a nap végén, hogy ma sem keltem fel hiába.
Krisztián: Nekem gyakorlatilag semmi időm nincs. Csak kapkodom a fejem. Mindent online kell intézni, kommunikálni. Egész nap egy számítógép előtt ülni, mert azon keresztül van csak külvilág, elég nyomasztó. A bicajozás a pesti utcákon, a megnyitók, a társaság nagyon hiányzik.

   

Eszteró Anett /  Márián Gábor


Hogy telnek a napjaitok, milyen az online oktatás? 
Anna: Én jóval kevesebbet tanítok, mint Krisztián. Három kurzusom van a héten, de élőben sokkal könnyebb volt. Vannak dolgok, amiket nem lehet visszaadni monitoron keresztül, vagy nem ugyanúgy. Ezt az állapotot még sokan nem szokták meg (én magam sem), és amíg nem fogadjuk el, hogy ez nem csak egy rossz álom, hanem ezzel mostantól együtt kell élnünk és fel kell építenünk egy új rendszert, különben nem tudunk továbblépni. A diplomázóknak most sokkal nehezebb ez az új helyzet, és lassan haladnak a feladatokkal, úgy látom, hogy ez az egész vírus okozta világhelyzet lebénította őket. Sokszor azt érzem, hogy a tanításon túl, a mi feladatunk most az is, hogy egy kicsit helyrebillentsük, vagyis a konzultációk során kizökkentsük őket a mindennapi letargiából.
A külföldi diákjaimnak pedig olyan feladatot adtam ki a szemeszter elején, amin keresztül tudnak beszélni az érzelmeikről, a gondolataikról és meg tudnak küzdeni akár a félelmeikkel, vívódásaikkal. Ha elég őszinték magukkal, akkor ez a művészkönyv, amin munkálkodnak, segítség lehet ennek a járvány okozta felfordult világuk feldolgozásban is.
Krisztián: Nekem is nehezebb az online oktatás. Hiába van az ember otthon, ahol csak deréktól felfelé kell felöltözni és a kávé is jobb, mégis nehezebb. Hiányzik a találkozás, szembenézés, összenevetés, az atmoszféra. Nem akarnék nagyon magasztoskodni, de a művészet érzékeny dolog, a videókonferenciák áthidalják a helyzetet, de nemigen vannak katarzisok. Meg fogjuk oldani a feladatainkat, vannak tartalmas kozultációk. A diákokat sajnálom, főleg akik szeretnek, szeretnének szóban, személyesen prezentálni a kipakoláskor és bemutatkozni a diplomavédésen. Hónapokig dolgoznak az eredményért és méltatlan a helyzet. Igyekszünk nagy figyelmet fordítani erre, hogy érezzék, a befektetett kreativitás és munka minden körülmények között megtérül.

   

Faniszló Ádám / Gál Krisztián


   

Korolovszky Anna / Prakfalvi Anna / Tálas Wanda


  

Tóth Andrej / Turóczi Panka


  

Tóth Tamás, / Vad Bence / Wirth Georgina


  

Zsemberi-Szígyártó Miklós


További alkotások az OPLA. Facebook oldalán

2020. 04. 06.

Hírek

Művészet
Rajzzal benépesített üres campuszaink

hallgatóink fantáziája kimeríthetetlen ​

Rajzzal benépesített üres campusaink hírcsempe

Rajzzal benépesített üres campuszaink

hallgatóink fantáziája kimeríthetetlen ​ …

Művészet
Művészet
Integrált Társművészeti Gyakorlat - Radnóti Project

színházi kurzus Remete Krisztina vezetésével

Integrált Társművészeti Gyakorlat - Radnóti Project  hírcsempe

Integrált Társművészeti Gyakorlat - Radnóti Project

színházi kurzus Remete Krisztina vezetésével …

Művészet
Művészet
Integrált Társművészeti Gyakorlat - 1.5° PUNK​

online betunkurzus Szilágyi Csilla vezetésével

Integrált Társművészeti Gyakorlat - 1.5° PUNK​ hírcsempe

Integrált Társművészeti Gyakorlat - 1.5° PUNK​

online betunkurzus Szilágyi Csilla vezetésével …

Művészet
Üzlet
11 egyetem kutatói fogtak össze: nagyszabású HR kutatási projekt indult a koronavírus járvány munkaerő piaci hatásairól

Nagy örömmel adunk hírt róla, hogy a „Koronavírus-válság: Kihívások és HR válaszok” című új kutatás projektbe a Budapesti Metropolitan Egyetem is meghívást kapott!

hrkutatas_csempe_0521

11 egyetem kutatói fogtak össze: nagyszabású HR kutatási projekt indult a koronavírus járvány munkaerő piaci hatásairól

Nagy örömmel adunk hírt róla, hogy a „Koronavírus-válság: Kihívások és HR válasz …

Üzlet
Üzlet
Hogyan küzd meg az IT vezető a vírushelyzettel?

Összefoglaló az Executive MBA for IT szakirányú továbbképzés meetupjáról

emba for it meetup 20200514

Hogyan küzd meg az IT vezető a vírushelyzettel?

Összefoglaló az Executive MBA for IT szakirányú továbbképzés meetupjáról …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
Legyél Te is a METU Nagykövete!

Elindult következő nagyköveti programunk

Legyél Te is a METU Nagykövete! hírcsempe új

Legyél Te is a METU Nagykövete!

Elindult következő nagyköveti programunk …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
Művészet
OP_ART projekt

közös munka a pécsi Janus Pannonius Múzeummal

OP_ART projekt  hircsempe

OP_ART projekt

közös munka a pécsi Janus Pannonius Múzeummal …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
Új METU kutatás májusban: Pénzügyi kultúra a felsőoktatásban tanulók körében

A Budapesti Metropolitan Egyetem az Állami Számvevőszék támogatásával 2020 májusában a felmérést indított, annak érdekében, hogy megismerjük a felsőoktatásban tanulók tudásának, attitűdjének, viselkedésének aktuális jellemzőit.

penzugyiiq_0514

Új METU kutatás májusban: Pénzügyi kultúra a felsőoktatásban tanulók körében

A Budapesti Metropolitan Egyetem az Állami Számvevőszék támogatásával 2020 május …

KommunikációTurizmusÜzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...