Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility ON AIR – A magyar televíziózás hőskora | Budapesti Metropolitan Egyetem

ON AIR – A magyar televíziózás hőskora

A hazai televíziózás hőskorát idézi meg hallgatóink filmes vizsgamunka-interjúsorozata, amelyben több generáció számára is ismert, jelentős televíziós személyiséggel beszélgetnek az alkotók.

Az életműinterjú-sorozat vendégei voltak:
Bayer Ilona szerkesztő-riporter, műsorvezető; Egri János sportújságíró, műsorvezető; Koncsik László gyártásvezető; Márton István rendező; Sajdik Ferenc grafikus, karikaturista Tóth József Füles fotográfus, karikaturistával közösen, Sommer Kati maszkmester, Takács Vera rendező, dramaturg; Vajek Jutka szerkesztő-riporter.


Az ON AIR sorozat elkészítésében több szak – többségében Televíziós műsorkészítő alap- és mesterszak, illetve Divat- és textiltervezés, Tervezőgrafika, Design- és művészetmenedzsmentAnimáció mesterszak – hallgatói vesznek részt összesen huszonketten, akik vizsgafeladatként kisebb csoportokban életműinterjúkat készítettek a hazai televíziózás nagyjaival. A hallgatópárosok az általuk kiválasztott, számukra inspiratív tévés legenda életművét fél éven át tartó kutatómunka során ismerték meg. A kutatás végére elkészítették a komplett tévés interjú adásmenetét, ezt követően kérték föl interjúalanyaikat a szereplésre, majd forgatták le december elején, több napon át a METU házi stúdiójában.

Az adásrendezés, az operatőri munka, az utómunka-koordinálás, a gyártásvezetés és a logó is hallgatóink munkáját dicséri.
A kurzus során elkészült interjúkból nyolcat a METU YouTube csatornáján mutatunk be.

 

Ismerkedés a hazai televíziózás történetével

Az Integrált társművészeti gyakorlatok, illetve a TV műfajtörténet 1. kurzusok keretein belül hallgatóink először a Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyre látogattak el novemberben, Born Ádám és Bánszki Kristóf oktatóink kalauzolásával. Megismerhettek egykori technikai eszközöket (pl. képmagnó, régi kamera), láthatták kultikus műsorok (pl. Kapcsoltam...) kellékeit, jelmezeit (pl. Tévétorna), találkoztak olyan klasszikus tévés bábfigurákkal, mint a TV Maci, Mazsola, Bunyós Bálint vagy Dörmögőék; valamint zaj-zörejezéssel és hangalámondással rögtönzött szinkront is készítettek. A látogatás célja elsődlegesen az volt, hogy a hallgatók felkészüljenek az ON AIR című sorozatra: ne csupán családi elbeszélésekből, könyvekből vagy újságcikkekből, de testközelből is megtapasztalhassák, milyen volt a magyarországi televíziózás anno.

A következő félév tervei közt szerepel a magyar televíziózás ikonikus alakjait bemutató interjúsorozatunk folytatása, hogy a mindenkori tévés osztályok hallgatói megismerhessék és a nagyközönség számára bemutathassák egykori nagyjainkat, illetve a jelenkor televíziósait.
A produkció minden stábtagja egyetemünk hallgatója és oktatója, dolgozója.

Vezető tanárok: Bánszki Kristóf, Born Ádám, Csukás Sándor, Dévényi Rita, Krajcsovits István
Tanszékvezető: Rozgonyi Ádám
Külön köszönet: Ács Ferencnek, Csiszár Kingának, Egyed Máténak, Kovács Zoltánnak, Miklós Marinak, Orosz Tibornak, Schlett Annának, a Schwindl Kft.-nek, Simon Andrásnak és Simon Györgynek