Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Németh Anna / Belsőépítészet nagykövet 2020 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Németh Anna / Belsőépítészet nagykövet 2020

Anna Környezetkultúra alapszakunk másodéves hallgatója. Állandó tagja a Művész Marketing Hallgatói Teamnek, közösségünk meghatározó személyisége agilitásával, örökös jókedvével, tenni akarásával, segítőkészségével. Az idei kampányunkban ennél jóval többre vállalkozott, a Belsőépítészet terület egyik nagykövete harmadmagával, a mesterszakos Diával, és az alumna Pannival együtt.Milyen érzés, hogy Téged választottak területed, szakod nagykövetének, mit jelent ez számodra? 
Amióta tudtam, hogy erre lehetőség van, nagy álmom volt, hogy nagykövet legyek, és most hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy az lehetek.

Miért ezt a szakot választottad?
Mindig is építész szerettem volna lenni, és itt pontosan azt találtam meg, amivel később foglalkozni szeretnék. 

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania? 
A Metu-ra járni számomra hihetetlen élmény! A tanáraim közvetlenek, nem sajnálják az időt minden egyes diákra. A követelmény nem teljesíthetetlen, érdekes feladatokat kapunk és minden segítség rendelkezésünkre áll. Számomra a társaság, amibe kerültem felbecsülhetetlen, rengeteg időt töltünk órákon kívül is bent, hogy más szakokon tudjunk barátoknak segíteni. 


      


Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell megbirkóznod az egyetemi évek alatt!
Az elmúlt években csak olyan feladattal találkoztam, ami ugyan kihívást okozott, de fejlesztette a kreativitásomat és izgalmasnak találtam.

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
Az összes tantárgyam összefügg egymással, többnyire egymást segítik, ha az egyik tárgyban úgy éreztem, megakadok, akkor a többiben mindig találtam megoldást.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Elméleti tárgyaim közül leghasznosabbnak az Alkalmazott pszichológiát tartom, mert amellett, hogy megtanítanak minket a szakmánkban rugalmasan mozogni, fontosnak tartom, hogy az embereket is megismerjük, az emberi viselkedésbe is betekintést nyerhessünk.

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
Új feladatokkal találkoztam minden alkalommal, új embereket ismertem meg.


   


Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
Első félévben volt egy feladat, amiben egy természeti formát kellett elemezni, a struktúráját megfigyelni, elemeire szedni. Egész félévben egyre inkább távolodtunk el formai szinten a természeti formáktól, és egyre izgalmasabb dolgokat fedeztünk fel. A végső feladat az volt, hogy egy búvóhelyet kellett terveznünk.

Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Amikor a különböző tárgyakat össze kellett kapcsolni a félév végi értékelés során.

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Első félév végi értékelés során először éreztem azt, hogy az egész féléves hajtás megérte, a tanáraim elismerően beszéltek a munkáimról és ez nagyon jó érzés volt.

Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Amikor megkapok egy feladatot és csak akkor kezdek neki, ha már magam elé vettem egy papírt és ceruzát. Mindent, ami eszembe jut, papírra vetek, fontosnak tartom, hogy először elemezzem a feladatot, írjam le az első gondolatokat, aztán elkezdek részleteiben gondolkozni, belekötök saját magamba, elgondolom, mi lenne, ha máshogy csinálnám, mint azt elsőre elképzeltem.


   


Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Vannak feladatok, amik során nem árt, ha a szaktársaimmal együtt dolgozom. Eddig kötelező nem volt, de sokkal hatékonyabban ment minden, amikor valakivel együtt dolgoztunk. Elképesztően hálás vagyok, hogy ennyiféle területről ismerhetek diákokat, mert tudunk egymásnak segíteni és más szakról más véleményt tudok kapni egy-egy munkámra.

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
A Környezetkultúra szak első évben egy átfogó képet ad a belsőépítészet és a formatervezés területéről. Második félév végére kell eldönteni, hogy melyik az, ami jobban érdekel, és szakirányt választani. Szakirányválasztás után is fontos tudni, hogy a két irány között rugalmasan lehet mozogni.

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Elsősorban belsőépítészettel és formatervezéssel foglalkozunk.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Akiket én ismertem, mesterképzésre mentek a szak elvégzése után, onnan pedig már magabiztosan tudtak elhelyezkedni a szakmában.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Belsőépítészettel szeretnék foglalkozni, de érdekel a bútortervezés is.


   


Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Fontosnak tartom, hogy mindenki találjon olyan alkotót, akinek a munkái nagyon tetszenek, aki inspirálja őket. Amennyire tudja, nézze meg a művész alkotásait élőben, hogy személyes élményként tudjon mesélni róluk.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed? (pl a te kedvenc fb és insta oldalaid)
Az Architectural Digest cikkeit nagyon szeretem, rengeteg hasznos dologról olvastam már ott.

Mivel töltöd a szabadidődet?
Szabadidőmben sokat rajzolok, imádok utazni, várost nézni, új helyeket felfedezni.

Milyen koncertet ajánlanál?
Bármit, ami kicsit kikapcsol.

Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Minden felvételizőnek csak azt tudom tanácsolni, hogy érdeklődjenek széles skálán, ne féljenek a felvételi folyamattól, magabiztosan jelenjenek meg.


   


Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
A portfólióba olyan munkák kerüljenek, amikről tudnak beszélni, amivel tudnak azonosulni. Nem kell a megadott 10-15 munkánál több, azzal senki nem kerül előnybe.

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
A felvételi előkészítő hasznos, megismerhetik a tanárokat, konzultálhatnak a portfólióról és helyben is dolgozhatnak a tanárokkal.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Én úgy mentem a felvételire, hogy izgultam, de nem féltem. Csak bízni tudtam abban, hogy felvesznek, hiszen sokat dolgoztam a felvételiért, mindent megtettem, amit csak tudtam. Az interjút pedig kifejezetten élveztem, a tanárok nagyon kedvesek voltak, közvetlenek és érdeklődők. Ami nem tetszett nekik, azt megkérdezték, miért úgy csináltam, ha pedig meg tudtam rendesen indokolni, akkor nem kötözködtek.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Nem csinálnék semmit másképp.