Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nagyköveteink - Granovitter Attila / Belsőépítészet | Budapesti Metropolitan Egyetem

Granovitter Attila - Belsőépítészet

A NAGYKÖVETSÉGRŐL 

Elismerés, hogy képviselhetem a szakomat! Emlékszem anno a felvételire, milyen nagy erővel készültem, és bejutásom után milyen sokat dolgoztam és tanultam, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot sajátíthassam el a témában. Így, hogy most a diploma után én lehetek ennek a szaknak a képviselője, ez nagy öröm számomra. 

MIÉRT EZ A SZAK? 
Olyan helyre akartam menni érettségi után, ahol szabadon engedhetem a fantáziám, alkothatok. Később jöttem rá, hogy nagyon érdekelnek a látványos belső terek, azok megoldásai, és nem utolsó sorban a formabontó épületek. Így találtam rá az akkor még BKF művész képzéseire. 

MIÉRT A METU? 
Főként az oktatás színvonala, a sok új ember, a felszereltség és az alkotási szabadság miatt ajánlanám ezt az egyetemet. 


 


INTERJÚNK ATTILÁVAL


Környezetkultúra alapszakon végeztél 2017-ben, mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt.
Az alapszak három éve alatt rengeteg feladattal láttak el minket, a komolyabb tervezési feladatoknál nem egyszer csapatmunkára is szükség volt, több héten keresztül. Többek között egyedi bútort, installációkat, éttermet, lakóházat kellett tervi szinten megvalósítani, de belekóstolhattunk a gépészeti és világítási tervek készítésébe is.

Melyik tantárgy miben segített Neked?
Én inkább a gyakorlati tantárgyakat szerettem, az elmélet sosem volt az erősségem, bár a Kortárs művészetek óra nagyon izgalmas volt. A főtárgyra való készülés közben megtanultam egyre szebb maketteket készíteni, de számítógépes ismereteim is bővültek, beleértve a 3D tervezést is.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
Mint említettem a Kortárs Művészetek óra tetszett a legjobban, nagyon elvont ez a korszak, és szerintem ez menő. A mai belsőépítészet több elterjedt "dísze" is ebből az alkotói korszakból származik, mindenképp hasznos volt ez az óra!

Mit találtál a legizgalmasabbnak?
A diákéletet emelném ki. Persze, a gyakorlati órák és a makettezés is izgalmasak voltak, de mindezt csoportban, olyanok társaságában, akik ugyanúgy szeretik ezt csinálni, mint én, mindennél jobb volt!


Attila HÖK-ösként is képviselte hallgatótársait

Mi volt a kedvenc projekted és miért?
Úgy érzem, a diplomamunkámra értem el azt a szintet, amire igazán büszke lehetek. Rengeteg munka áll mögötte, de mind tervezésben, mind látványokban ezt érzem a legszebb munkámnak. Feladatom egy zeneiskola megtervezése volt, ezért is vannak hangszerek a képeken. Az épület ritmusosan tagolt, pont mint egy dallam.


Melyik feladat okozta a legnagyobb fejtörést?
A szakdolgozatom :), sikerült olyan izgalmas és friss témát választanom, amihez szinte alig van írott forrás, így nagyon sokat kellett keresgélnem.

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Az első félévet sajnos gyengén kezdtem, de ahogy egyre több mindent szívtam magamba, egyre jobb eredményeim lettek, végül sikerült egy nagyon jó eredményű diplomamunkát készítenem.

Te hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Erre nehéz lenne ráilleszteni egy sablont, minden feladat más, de a háttérkutatás mindenképp fontos első lépés, valamint a konzultáció másokkal, hogy ők hogy gondolkodnak a feladatról...innentől igazából kreativitás az egész :)


Féléves kiértékelésen


Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal?
A csoportos munka nagyon sokat számít ezen a szakon! Igazából nem kötelező, de hihetetlen energiát ad a közös munka, vagy, ha van kitől kérdezni, ha elakadunk egy-egy feladatban.

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
A környezetkultúra, a saját környezetünk alakításáról szól. Arról, hogy a környező tereket olyanra hangoljuk, hogy az harmóniában legyen érzékeinkkel.

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Szerintem azt a látásmódot sajátítja el, mellyel érzéseket formálhat tereken keresztül.


Gyakorolni, gyakorolni :)Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Sok cég keres fiatal belsőépítészt, az itt megszerzett tudás jó alap ezen a területen. De olyan sok dologba kóstolunk bele ez alatt a pár év alatt, hogy más szakirányba is van lehetőség gondolkozni.

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Bennem az egyetemi évek alatt egyre jobban letisztázódott, hogy a belsőépítészeten belül a látványtervezéssel és modellezéssel szeretnék komolyabban foglalkozni. 3D-s ismereteim fejlesztésére az egyetem is nyújtott lehetőségeket, de önszorgalom is kellett hozzá.

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Év közben számos olyan kiállítás van, ahol a szakmai cégek megmutathatják termékeiket, én a Construma és Konyhakiállításokat szeretem nagyon ezek közül.

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
A mai világban a közösségi oldalak rendelkeznek a legnagyobb inspirációs és "kedvcsináló" lelőhelyekkel. Pár célirányos követés az instagramon vagy a facebookon garantáltan megerősíti az érdeklődést. Ajánlom például ezeket böngészni: Design + Magazin vagy a Home + Living oldala, az instán pedig ezek a kedvenc oldalaim: @architectureinteriors, @interior123, @interiordose, @archixxi 

Te mivel töltöd a szabadidődet?
Ami szabadidőm van, azt 3D-s látványtervek készítésével, gitározással, énekléssel és sportolással töltöm.

Milyen koncertet ajánlanál, Neked mi a kedvenced?
Szakmabeliként illik "Architects"-et hallgatni :). Személyes kedvenc a Periphery és James Arthur.


Attila, a zenész


Milyen tanácsot adnál egy most felvételizőnek?
Azt tanácsolnám, hogy nézzen meg minél több egyetemet/ főiskolát, látogasson el nyílt napokra, sok érdekes infóval lehet gazdagabb!

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Ezt a kérdést én is boncolgattam, mikor jelentkeztem, ezen a szakon előny, ha perspektivikus rajzokkal, belső és külső terek rajzaival, csendéletekkel készültök.

Neked milyen élmény volt a felvételi?
Nagyon izgultam, nagyon be akartam kerülni, és nem bántam meg, hogy előtte fél évig készültem külön rajztanárral.

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Valószínűleg még jobban rákészülnék, jobban utánajárnék a kiszemelt szakmának! 


ITT OLVASHATSZ MÉG ATTILÁRÓL:
Diploma-METU