Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nagyköveteink - Bognár Martin / Média design | Budapesti Metropolitan Egyetem

Bognár Martin - Média design

A NAGYKÖVETSÉGRŐL 
Az utolsó évem megkoronázásaként, egyfajta elismerésként éltem meg, hogy engem választottak a területem nagykövetének. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy három éve még én is a METU nyílt napjaira jártam, és miközben a hallgatói előadásokat figyeltem, azon agyaltam, hogy vajon én mit fogok elérni az egyetemi éveim végére. Most visszatekintve azt tudom mondani, hogy elégedett vagyok. 


MIÉRT EZ A SZAK? 
A média, illetve a művészet területein belül több irány is érdekelt egyszerre, ugyanakkor teljes mértékben nyitott voltam arra, hogy új dolgokat is megismerjek. Tudtam, hogy ez a szak lehetőséget ad arra, hogy sokféle munkafolyamatban kipróbáljam magam, kísérletezzek a különböző eszközökkel, technikákkal. Lényegében szerettem volna megtalálni a saját utamat, és ez a három év alatt sikerült is. 


MIÉRT A METU? 
A legfontosabbnak a gyakorlatorientált oktatást tartom, ami hasznos, ha az ember piacképessé szeretne fejlődni. Az oktatók, a különböző feladatok, és kisebb-nagyobb kihívások megfelelő alapot biztosítanak ahhoz, hogy bárki el tudjon indulni a szakmájában, aki szorgalmas, és elkötelezett az iránt, ami érdekli.


 


INTERJÚNK MARTINNAL


Média design alapszakon végeztél 2017-ben, mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt.
A Média design szak sokszínűségének köszönhetően nagyon sokféle feladatot kellett megoldanom az utóbbi három év alatt, amelyek nem csak technikai megoldásokban különböztek egymástól, hanem szinte minden szempontból más-más megközelítést igényeltek. Az első félévben leginkább állóképekkel dolgoztunk, míg a második félévtől már mozgóképekkel is, a további félévek során pedig ezeket vegyítettük különböző munkákban, projektekben. Ugyanakkor emellett voltak olyan feladataink is, amiknél kevésbé hagyatkozhattunk a vizualitásra, ami számomra kihívás volt. Ilyen feladatokkal programozás során találkoztam.


 Melyik tantárgy miben segített Neked?
Kezdetben a legtöbbet a Média design kurzus segített az állóképekkel való munkában, ekkor dolgoztam először Illustrator, illetve Indesign programokkal is. Ezt követően a Média labor lett a kedvenc kurzusom, ahol megismerkedtünk a 3D tervezéssel, illetve a filmes, vizuális effektek, digitális utómunkák készítésével. Azóta is ez az a két szakterület, amivel leginkább foglalkozok, és igyekszem magamat fejleszteni bennük. 

  


Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
A leghasznosabbnak Gulyás Péter Tanár úr kurzusait tartottam, például a Művészetfilozófiát. Amellett, hogy nagyon érdekes előadásokat tartott, és hasznos ismereteket kaptunk, mindig gondolatmegindítóak voltak a különböző témák, amiket felvetett. Ez pedig fontos egy egyetemi előadásnál, mert így a hallgató nem csak figyel és tanul, hanem gondolkodik, és saját véleményt formál.


Mit találtál a legizgalmasabbnak? 
A legizgalmasabbak számomra mindig az egyéni projektek voltak. Természetesen a csapatmunkákat is élveztem, és hasznosak voltak, de mindig is azokat a kihívásokat szerettem a legjobban, amiket saját erőmből és tudásomból kellett megoldanom a kezdeti fázistól egészen a végső finomításokig.


 


Mi volt a kedvenc projekted és miért?
Az egyik kedvenc projektem a második év végén született. Média labor kurzus keretein belül kaptuk azt az egyéni feladatot, hogy bármilyen rövid, mozgóképes anyagot készítsünk csupán annyi kikötéssel, hogy legyen benne 3D-s elem, illetve VFX (vizuális effekt) is. Ebbe nagyon sok energiát és időt fektettem bele, illetve ami a legfontosabb, hogy nagyon sokat tanultam az elkészítési fázis alatt. Kezdetben a kamerával felvett nyersanyagaimhoz több tesztfelvételt is készítettem, illetve a 3D-s karakteremhez is sok teszt, illetve próbarender kellett, amíg az oktatóimmal folytatott konzultációk után megkapták a végleges kinézetüket.Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Számomra a fent említett projekt okozta egyben a legnagyobb fejtörést is, hiszen egy olyan dologba vágtam bele, amilyet magamtól korábban még nem csináltam, illetve az elkészítéséhez rendelkezésre álló időnk is viszonylag szűkös volt. Emellett az egész projektet saját magunknak építettük fel, fázisról-fázisra mi magunk haladtunk az oktatói közreműködés mellett. Ennek köszönhetően nem csak azt tanultam meg, hogy hogyan érdemes felépíteni egy ilyen projektet, hanem a különböző munkafolyamatokhoz szükséges kisebb-nagyobb eljárásokat, trükköket is elsajátítottam.


Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Talán a saját utam megtalálására. Nagyon elveszve és tanácstalanul érkeztem ide a METU-ra, és sokáig keresgéltem a helyemet, mire megtaláltam azt, amiben jó vagyok, és ami iránt kellő motivációt és elszántságot érzek. Miután pedig ezt megtaláltam, a suli mellett sokat fejlesztettem saját magamat is, hogy aztán el tudjak helyezkedni benne.


Te hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Az itt eltöltött évek során megtanultam, hogy nem ugorhatok fejest egy feladat megoldásába. Nyilvánvalóan minden különböző szakirányú feladat más-más megközelítést igényel, de a magam részéről minden munkát úgy kezdek, hogy előtte felmérem a lehetséges megoldási lehetőségeket, "praktikákat", majd ezekkel lefuttatok néhány próbát, és aztán azzal dolgozom tovább, amelyik a legjobban bevált. Mindenesetre nekem egy feladat megoldása sok kisebb részletből indul, és csak utána épül fel végül egy nagy egésszé.


Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal?
Több olyan feladatunk is volt, amit kisebb csoportokban kellett megoldanunk. Más szakosokkal csupán az első év során nyílt lehetőségünk egy kurzus keretein belül együtt dolgoznunk.


Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Én a három év alatt kevésbé használtam ki ezt az előnyt, bár utólag élnék a lehetőséggel.


Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
Az én területem talán a legszínesebb mind közül. Mindenképp érdemes nyitottnak és érdeklődőnek lenni, hiszen itt sokféle szakiránnyal és technikával találkozik az ember. Éppen ezért a média és a művészet területén belül nagyon széles skálán lehet alkotni, és a legkülönfélébb dolgokat kipróbálni, illetve kísérletezni velük.


 


Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Tulajdonképpen szinte mindennel, ami valamilyen formában kötődik a médiához és a művészethez.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Nagyon sok irányba el lehet menni, és az itt végzett hallgatókra az a jellemző, hogy a legkülönfélébb irányultságú cégeknél helyezkedtek el. Tudomásom szerint a többség filmes utómunkákkal foglalkozó stúdióknál, játékfejlesztő cégeknél, kreatív cégeknél, stb. helyezkedett el.


Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Én a filmes, vizuális effektek, digitális utómunkák elkészítésével kapcsolatos tudásomat szeretném elmélyíteni a jövőben, és tovább fejlődni ezen a szakterületen belül.

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Az én érdeklődési köröm meglehetősen leszűkült az utóbbi két évben, és kifejezetten olyan külföldi magazinokat olvasgatok, amelyek a 3D, illetve a VFX világával foglalkoznak. Ilyen például a 3D World, illetve a 3D Artist nevezetű magazin. Imádom őket. Kiállítások közül pedig mindenek előtt a minden évben megrendezésre kerülő Ars Electronica Festivalt, illetve leginkább az aktuális kortárs művészeti kiállításokat tudnám ajánlani a szakom iránt érdeklődőknek.


Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
Én leginkább Behance-függő vagyok már évek óta. Ugyanakkor bárki más számára is nagyon hasznos és inspiráló lehet, aki valamilyen más művészeti terület iránt érdeklődik. Emellett mindenki szabadon létrehozhat egy saját profilt is, feltöltheti a saját munkáit vagy portfólióját, követhet kedvenc művészeket, és az ő munkásságát is követhetik. Ezen kívül unalmas és hosszadalmas tömegközlekedések során a Pinterestet is szoktam böngészni a telefonomon.


Te mivel töltöd a szabadidődet?
Mivel imádom a filmeket, így szívesen járok moziba, ha időm engedi. Azonban a legújabb mozifilmek mellett a klasszikusokat is szeretem újranézni, vagy esetleg "újakat" felfedezni köztük.Milyen koncertet ajánlanál?
Koncertek közül Sevdaliza-t tudnám kiemelni. Az iráni születésű, de hollandiai énekesnő a kísérleti/modern popban különös helyet foglal el. Provokatív és sokszínű megjelenése mellett olyan témákat választ dalaihoz, mint például a nők helyzete, vagy a hatalom. Nem fél a megbotránkoztatástól sem, és ezt klipjeiben meg is mutatja. Különleges művészi érzékkel állítja össze klipjeit, ami engem is tud inspirálni a munkámban és szabad alkotásban.


Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Ne halogassanak semmit az utolsó pillanatokra, és idejében kezdjenek el készülni a felvételire, és a felvételi anyagaik összeállítására. Illetve ami valóban érdekli őket, és amivel szeretnének a jövőben foglalkozni, azt csinálják, gyakoroljanak, és fejlesszék magukat!


Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Szerintem a lényeg elsősorban az, hogy olyan munkákat hozzanak magukkal, amik valóban őket mutatják be, illetve az ő érdeklődési körüket, munkásságukat, "művészetüket". Média designon belül nincs különösebb technikai, vagy témabeli megkötés, szinte bármilyen alkotást magukkal hozhatnak.


Neked milyen élmény volt a felvételi?
Nagyon izgultam, ugyanakkor összességébe véve izgalmas, és érdekes élmény volt. Nagy kihívásként éltem meg, hiszen a továbbtanulásomról és a jövőmről volt szó, épp ezért rendkívül motivált voltam, úgyhogy már hónapokkal a felvételi előtt elkezdtem a készülődést és a portfólióm anyagainak a finomítását, majd összeállítását.


Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Nem, mindent ugyanúgy csinálnék.

 

ITT OLVASHATSZ MÉG MARTINRÓL:
Diploma- METU
Média design diploma + 2017