Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility „Minden alkalmat meg kell ragadni a tanulásra” | Budapesti Metropolitan Egyetem

„Minden alkalmat meg kell ragadni a tanulásra”

A mai nappal útjára indítjuk Kérdezd a mentort! sorozatunkat, melyben minden nagykövetünk feltehet négy kérdést, egy általa választott oktatónak, akit mentornak is tekint saját életében. Első mini-interjúnkat Fekete Nóra, Marketing mesterszakos hallgató, készítette Papp-Váry Árpád dékánnal. Az interjúból kiderül, hogy miért fontos a józan paraszti ész, és hogy miért kell arra bíztatni a hallgatókat, hogy szóljanak, ha valamivel nem értenek egyet. 

 


Fekete Nóra: Mi az oka annak, hogy a piacon elismert szakemberként, mégis inkább az oktatás irányába fordultál erőteljesebben? 
 

Papp-Váry Árpád: Valószínűleg az, hogy marketingoktatónak mindig jobb voltam, mint főállású marketingesnek vagy reklámszakembernek. A METU-n háromszor is megválasztottak az Év oktatójának több száz tanár közül, ezzel szemben reklámügynökségi kreatívként közel sem tudtam ilyen eredményeket felmutatni. Persze jó volt látni egyes ötleteim megvalósulását, és remek főnökeim, mentoraim voltak, akiktől sokat tanultam. De egy idő után nem éreztem azt, hogy ezt akarnám csinálni napi 10-12 órában. Addig mellette tanítottam, amikor szabadidőm volt, aztán a PhD megszerzésekor megfordítottam: mintegy 15 éve már elsősorban oktatok, kutatok, könyveket és cikkeket írok, szervezem a METU-n a kereskedelem és marketing alapszakot és a marketing mesterszakot. E mellett persze dolgozom a piacon is – mert sok esetben épp arra az akadémiai megalapozottságú, de gyakorlati megközelítésre van szükség, amit én képviselek. Bár a marketing világa összetett és az elmúlt években csak még bonyolultabb lett, ettől még a lényege a JPÉ, azaz józan paraszti ész.  

 

Mi motivált a tanításban? 

Voltaképp már 18 éves korom óta folyamatosan oktattam – először történelmet a Közgáz Egyetem Studium Generale diákszervezetében. Mivel ott is több ízben az én előadásomat választották meg a legjobbnak a diákok, sőt egy évig az úgynevezett szekciót is vezethettem, azaz én lettem a töri felvételi előkészítőt tartók feje, valószínűleg ott dőlhetett el, hogy később oktatással és oktatásszervezéssel fogok foglalkozni. Már csak azért is, mert a diákszervezetet imádtam, de a tantárgyakat tekintve sokáig nem találtam a helyem az egyetemen. Aztán beültem a marketing előadásra és azt mondtam, hogy ez kell nekem. Nagy lökést adott az is, hogy a végzés évében társaimmal megnyertük a Kreatív szaklap által megszervezett Országos Diákreklámversenyt – ezért is javaslom mindig a tanítványaimnak, hogy ha van lehetőségük, akkor induljanak el ilyen megmérettetéseken. 

 

Mit gondolsz, mitől lehet igazán sikeres egy marketinges? 

A legfontosabb szerintem az, hogy mindig kíváncsi maradjon. Szoktam mondani, hogy a marketing nem más, mint pszichológia és matematika. Egyrészt ismerni kell az emberi lelket, másrészt pedig folyamatosan mérni kell az eredményeket. Minden tudást, ami csak ehhez kötődik, magunkba kell szívni, minden alkalmat meg kell ragadni a tanulásra. Ennek rengeteg formája lehet: a klasszikus órai oktatás mellett ott vannak könyvek, a konferenciák, a szakmai folyóiratok vagy éppen az egyre jobb blogok és vlogok is.  

 

Vannak olyan kulcsfontosságú készségek, vagy képességek, amiket elengedhetetlennek tartasz, hogy valaki igazán kiemelkedő marketingessé váljon?  

A kulcs mindössze annyi, hogy soha ne higgyük el, hogy mindent tudunk róla. Akik ebben a félévben járnak a kurzusaimra, megerősíthetik, hogy amikor bemutatkozom első órán, ezzel kezdem. Megmutatom ugyan, hogy írtam már hat könyvet és több száz cikket a brandingről, közel tíz éve vagyok a Magyar Marketing Szövetség alelnöke, dolgoztam marketing problémákon vagy harminc teljesen különböző iparágban, de ettől még a mottóm Szókratésztól kölcsönözve: „Egyvalamit tudok biztosan. Azt, hogy nem tudok semmit.” A marketing világa különösen olyan, hogy minél többet tud róla az ember, annál inkább rájön arra, hogy mennyi mindent nem tud róla. Ezért is szoktam mondani a diákoknak, hogy nyugodtan szóljanak, ha valami olyat mondok, ami nem úgy van, hiszen biztos vagyok benne, hogy egyes területeit jobban ismerik a témának, mint én.  

2021. 03. 09.

Hírek

categories.hallgatoink

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzetközi Koordinációs Iroda, hogy a METU minél több hallgatója és munkatársa értesüljön változatos mobilitási lehetőségeinkről.

erahír

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzet …

categories.hallgatoink
Művészet

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön arculatuk megújításához grafikai pályázatot hirdetett...

sajtihírcsempike

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön& …

Művészet
Művészet
Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát

design

Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát …

Művészet
Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky György tölti be a rektori pozíciót.

kinevezés_

Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky Györg …

Üzlet
MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Kiválósági Fesztiváljára.

success_fest

MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Ki …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rendezett a turizmus világnapja alkalmából

meturizmus

A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rende …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programmal.

BDW-csemp

METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programm …

Művészet
Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...