Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility „Minden alkalmat meg kell ragadni a tanulásra” | Budapesti Metropolitan Egyetem

„Minden alkalmat meg kell ragadni a tanulásra”

A mai nappal útjára indítjuk Kérdezd a mentort! sorozatunkat, melyben minden nagykövetünk feltehet négy kérdést, egy általa választott oktatónak, akit mentornak is tekint saját életében. Első mini-interjúnkat Fekete Nóra, Marketing mesterszakos hallgató, készítette Papp-Váry Árpád dékánnal. Az interjúból kiderül, hogy miért fontos a józan paraszti ész, és hogy miért kell arra bíztatni a hallgatókat, hogy szóljanak, ha valamivel nem értenek egyet. 

 


Fekete Nóra: Mi az oka annak, hogy a piacon elismert szakemberként, mégis inkább az oktatás irányába fordultál erőteljesebben? 
 

Papp-Váry Árpád: Valószínűleg az, hogy marketingoktatónak mindig jobb voltam, mint főállású marketingesnek vagy reklámszakembernek. A METU-n háromszor is megválasztottak az Év oktatójának több száz tanár közül, ezzel szemben reklámügynökségi kreatívként közel sem tudtam ilyen eredményeket felmutatni. Persze jó volt látni egyes ötleteim megvalósulását, és remek főnökeim, mentoraim voltak, akiktől sokat tanultam. De egy idő után nem éreztem azt, hogy ezt akarnám csinálni napi 10-12 órában. Addig mellette tanítottam, amikor szabadidőm volt, aztán a PhD megszerzésekor megfordítottam: mintegy 15 éve már elsősorban oktatok, kutatok, könyveket és cikkeket írok, szervezem a METU-n a kereskedelem és marketing alapszakot és a marketing mesterszakot. E mellett persze dolgozom a piacon is – mert sok esetben épp arra az akadémiai megalapozottságú, de gyakorlati megközelítésre van szükség, amit én képviselek. Bár a marketing világa összetett és az elmúlt években csak még bonyolultabb lett, ettől még a lényege a JPÉ, azaz józan paraszti ész.  

 

Mi motivált a tanításban? 

Voltaképp már 18 éves korom óta folyamatosan oktattam – először történelmet a Közgáz Egyetem Studium Generale diákszervezetében. Mivel ott is több ízben az én előadásomat választották meg a legjobbnak a diákok, sőt egy évig az úgynevezett szekciót is vezethettem, azaz én lettem a töri felvételi előkészítőt tartók feje, valószínűleg ott dőlhetett el, hogy később oktatással és oktatásszervezéssel fogok foglalkozni. Már csak azért is, mert a diákszervezetet imádtam, de a tantárgyakat tekintve sokáig nem találtam a helyem az egyetemen. Aztán beültem a marketing előadásra és azt mondtam, hogy ez kell nekem. Nagy lökést adott az is, hogy a végzés évében társaimmal megnyertük a Kreatív szaklap által megszervezett Országos Diákreklámversenyt – ezért is javaslom mindig a tanítványaimnak, hogy ha van lehetőségük, akkor induljanak el ilyen megmérettetéseken. 

 

Mit gondolsz, mitől lehet igazán sikeres egy marketinges? 

A legfontosabb szerintem az, hogy mindig kíváncsi maradjon. Szoktam mondani, hogy a marketing nem más, mint pszichológia és matematika. Egyrészt ismerni kell az emberi lelket, másrészt pedig folyamatosan mérni kell az eredményeket. Minden tudást, ami csak ehhez kötődik, magunkba kell szívni, minden alkalmat meg kell ragadni a tanulásra. Ennek rengeteg formája lehet: a klasszikus órai oktatás mellett ott vannak könyvek, a konferenciák, a szakmai folyóiratok vagy éppen az egyre jobb blogok és vlogok is.  

 

Vannak olyan kulcsfontosságú készségek, vagy képességek, amiket elengedhetetlennek tartasz, hogy valaki igazán kiemelkedő marketingessé váljon?  

A kulcs mindössze annyi, hogy soha ne higgyük el, hogy mindent tudunk róla. Akik ebben a félévben járnak a kurzusaimra, megerősíthetik, hogy amikor bemutatkozom első órán, ezzel kezdem. Megmutatom ugyan, hogy írtam már hat könyvet és több száz cikket a brandingről, közel tíz éve vagyok a Magyar Marketing Szövetség alelnöke, dolgoztam marketing problémákon vagy harminc teljesen különböző iparágban, de ettől még a mottóm Szókratésztól kölcsönözve: „Egyvalamit tudok biztosan. Azt, hogy nem tudok semmit.” A marketing világa különösen olyan, hogy minél többet tud róla az ember, annál inkább rájön arra, hogy mennyi mindent nem tud róla. Ezért is szoktam mondani a diákoknak, hogy nyugodtan szóljanak, ha valami olyat mondok, ami nem úgy van, hiszen biztos vagyok benne, hogy egyes területeit jobban ismerik a témának, mint én.  

2021. 03. 09.

Hírek

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” program záró konferenciáját múlt héten rendezte meg a Budapesti Metropolitan Egyetem a prágai Metropolitan Egyetemen.

v4

A METU SZERVEZÉSÉBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIÁRA KERÜLT SOR PRÁGÁBAN

A Budapesti Metropolitan Egyetem által létrehozott „Joint Special Course” progra …

Üzlet
myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által  közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont – legutóbbi Pénzmúzeumi látogatás után – március 3-án a METU főépületében rendezték meg a tavaszi ösztöndíjas szakmai találkozót...

mybrand-centre-for-excellence-szakmai-talalkozo-kep

myBRAND Centre For Excellence Kiválósági Mentorközpont tavaszi szakmai találkozója a METU-n

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem által &n …

Üzlet
Művészet
METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Csomagolástervezési Világversenyén.

csomagolastervezesi-vilagverseny-kep

METU-s alkotók a WPO csomagolástervezés világversenyén

Négy METU-s hallgató is figyelmet kapott a WPO 2022 WorldStar Student Award - Cs …

Művészet
Művészet
Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csoportokban két, különböző léptékű téralkotást kellett létrehozniuk.

terben-zajlott-pillanatok-metu-projekt-het-kep

Sikeresen lezajlott a METU projekt hét

ikeresen lezajlott a 3 napos METU Projekthét, mely során a diákoknak kisebb csop …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit.

geovizio-csizmadia-norbert-kep

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk.”

- állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a tér …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs filmek között pedig Petri György versének adaptációja, a Reggeli győzött.

BeleznaiMarkAgape

Kihirdették az első METUSCOPE magyar online filmszemle szakmai díjazottjait

A rövidfilmkategóriát a nemzetközi sikereket is elérő Agapé nyerte, az animációs …

Művészet
Művészet
Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Museum GROW című pop-up kiállítása.

grow

Narancshéjból készült ruhát nézhetünk meg a Budapestre érkező GROW kiállításon

Március 13-25. között Magyarországra látogat az amszterdami Fashion for Good Mus …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzlet
A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus várja a geopolitika, a világrend alakulása, a pénz jövője iránt érdeklődő hallgatóinkat.

uj-kurzus-a-metun-csempe

A gazdasági integráció geopolitikája a 21. században: megatrendek és megarégiók új kurzus a Budapesti Metropolitan Egyetem képzésein

A Budapesti Metropolitan Egyetemen új szabadon választható gyakorlati kurzus vár …

KommunikációTurizmusÜzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...