Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU x Budapest Design Week | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU x Budapest Design Week

METU X DESIGN HÉT 2022. PROGRAMOK 

 

METU TERVEZŐGRAFIKA BEST OF DIPLOMA 2022    

KÖZÖS TEREK -KIÁLLÍTÁS ÉS KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS 

Válogatás a 2022-ben diplomázott METU Tervezőgrafika szakos hallgatók diplomamunkáiból, melyek jól reprezentálják a diákok kiváló minőségű és rendkívül sokoldalú alkotásait. Az izgalmas megközelítésű, tartalmas üzenetekkel teli, innovatív ötletekkel gazdagított munkák tökéletes minőségben kerültek kivitelezésre, melyek bemutatása másoknak is inspiratív, hogy mennyire előremutató, korszerű alkotások születhetnek a képzés során a tanárok irányítása mellett. 

Közös terek (prezentációk, kerekasztal beszélgetés): 

A legmagasabb minőségben elkészült diplomamunkák prezentálása során a közös alkotás folyamatát is megismerhetjük, illetve betekinthetünk az egyetem által képviselt szemlélet részleteibe, ahol az oktató a hallgató mentoraként egyengeti a projekteket. Milyen lépései vannak egy diplomamunka elkészítésének, hogyan tudnak együtt dolgozni a diplomázók és témavezetőik? A kerekasztal beszélgetés részeként ezekre a kérdésekre kaphatunk választ és megismerhetjük ennek mind hallgatói, mind oktatói oldalát. 

 • Dátum: 2022. október 7.  18:00-19:00 megnyitó 
 • Beszélgetés: október 7. 19:00-21:00 beszélgetés 
 • Dátum: 2022. október 15. 17:00-19:00  beszélgetés 

A kiállítás október 7-15.  15:00-19:00 között látogatható 

Cím: METU MŰVÉSZETI CAMPUS közösségi tér 1077 Budapest, Rózsa utca 4-6. (bejárat a Hutyra Ferenc utca 7.felől) 

 

TALÁLKOZÁSOK TEREI, TEREINK MINTÁI 

METU TEXTIL – ISASZEGI TAPÉTAGYÁR EGYÜTTMŰKÖDÉS  

KIÁLLÍTÁS 

2022-ben indult a METU Divat és Textil tanszékének együttműködése a Böjtös Andrea vezette Isaszegi Tapétagyárral, ahol a hallgatók valódi piaci környezetben próbálhatták ki mintatervezői tehetségüket. Az első éves mesterszakos textiltervezők a tavaszi szemeszter folyamán egyedi tapéta mintakollekciót terveztek, amit a Budapest Design Week keretein belül október 7-én nyíló popup kiállításon mutatunk be. A változatos stílusban készült mintákat október 11-ig láthatják az érdeklődők. 

Dátum: 2022. október 7.  18:00-20:00 kiállításmegnyitó 

A kiállítás 2022. október 7-10-11-én tekinthető meg 15:00-19:00 között 

Cím: METU MŰVÉSZETI CAMPUS közösségi tér  1077 Budapest, Rózsa utca 4-6. (bejárat a Hutyra Ferenc utca 7.felől) 

 

FLASH! HALLGATÓI PREZENTÁCIÓS EST 

Az eseményen az érdeklődők válogatást láthatnak az néhány kiemelt hallgatói projektből. A pergő ritmust, a fokozott izgalmat a hallgatók 10 perces előadásai garantálják. 

Hallgatói Prezentációs Estek programsorozatot 2013-ban indítottuk azzal a céllal, hogy a METU művészeti szakjainak hallgatói és tanárai számára átfogóan megismerhető legyen az egyes szakterületeken végzett munka. Az esemény számos célja közül az egyik legfontosabb, hogy a hallgatók az alkotásaikat és az azokhoz vezető gondolatmenetüket, jól strukturált, tömör előadás során be tudják mutatni. 

A mostani Flash! Extra esemény, a Design Hét részeként, olyan előadásokat sorakoztat fel a formatervezés, divat- és textiltervezés, művészet- és designmenedzsment, építészet, környezetkultúra, fotográfia, tervezőgrafika, animáció és média design területekről, melyek reflektálnak az olyan fontos témákra, mint a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és az alternatív anyagok használata. 

Megvalósítás formája: ONLINE / ZOOM  

A zoom linket október 7-én tesszük közzé ezen az oldalon. 

Dátum: október 10.  18:00 


METU FOTOGRÁFIA SZAK KIÁLLÍTÁSA  

Bátaapáti alkotótábor     

A Fotoriporter specializáció képzési programjának 2013 óta része egy minden évben Bátaapátiban megrendezett workshop, amelynek  célja a község mindennapjainak megismerése és bemutatása. Az itt készült tekintélyes mennyiségű képanyag egyszerre rajzol pontos képet a hallgatók érdeklődési területéről és a község életéről. Az egyetemi kamarakiállítás az itt született legjobb hallgatói munkákból válogat. 
  
A workshop vezetője és kiállítás kurátora Hajdú D. András. 
  
Dátum: 2022. október 11. 19:00-20:00 kiállításmegnyitó  

A kiállítás megtekinthető:  2022. október 11-15. 15:00-19:00 között 

Cím: METU MŰVÉSZETI CAMPUS Korridor Galéria 1077 Budapest, Rózsa utca 4-6. (bejárat a Hutyra Ferenc utca 7.felől) 

 

AZ ÉKSZER, AMI ÖSSZEKÖT 

KIÁLLÍTÁS  

Ékszert vagy kiegészítőt tervezni komplex feladat, hiszen az esztétikai és jelentéshordozó szempontok mellett számos esetben a funkcionalitás is meghatározó. Éppen ezért gondoljuk úgy, hogy Az ékszer összeköt, hiszen részei a formatervezéstől egészen a divatelméleti diskurzusokig nyúlnak. A Budapesti Metropolitan Egyetem Kézműves tárgykultúra Divatékszer és –kiegészítő specializáció diplomakiállításán az elmúlt évek legizgalmasabb hallgatói munkáiból válogatunk. 

Dátum: 2022. október 12. 18:00-19:00 kiállítás megnyitó 

A kiállítás megtekinthető: 2022. október 12-15.  15:00-19:00  óra között 

Cím: METU MŰVÉSZETI CAMPUS közösségi tér 1077 Budapest, Rózsa utca 4-6. (bejárat a Hutyra Ferenc utca 7.felől) 

 

METU DIPLOMA SHOW 

METU x MNG Fashion Show 

KREATÍV REFLEXIÓK 

A Budapesti Metropolitan Egyetemen a divattervezők képzése tíz éves múltra tekint vissza. A frissen végzett tehetségek diploma kollekciói idén a Nemzeti Galéria tróntermében kerülnek bemutatásra. Ez a reprezentatív tér most különös jelentőséggel is bír; segít újra felfedezni azt a vibráló közösségi divatélményt, amiben a járvány miatt már két éve nem lehetett részünk. A BA és MA képzésben végzett tervezők kollekcióira éppúgy jellemző a ruhadarabokba oltott pozitivizmus és melankólia, mint az experimentális képzőművészet és a funkcionalista formatervezés összemosása.   

Dátum: 2022. Október 12. 19:00 

Cím: MAGYAR NEMZETI GALÉRIA Trónterem,  1014 Budapest, Szent György tér 2. 

A divatbemutató megtekintéséhez jegyet kell váltani a Magyar Nemzeti Galériában.  

További infó: Jegyek – Magyar Nemzeti Galéria (mng.hu) 

 

 

TALÁLKOZÁSOK TEREI  -  ÉPÍTÉSZET ÉS DESIGN  

KIÁLLÍTÁS ÉS BESZÉLGETÉSSOROZAT 

A BUDAPESTI METROPOLTAN EGYETEM ÉPÍTÉSZET ÉS DESIGN TANSZÉKÉNEK PROGRAMJA 

DESIGN: 

 • Kiálltás: 
  Az alkotóegyetemi szellemiségét szem előtt tartva a METU olyan életrevaló alkotókat képez, akik gyakorlatias, valódi, életből vett projektekben próbálhatják ki magukat. Formatervező hallgatóink az elmúlt évben számos közös projekten dolgoztak a Ludwig Múzeummal, illetve a holland Zuiver – Dutch Home bútortervező céggel. Kiállításunk ezen együttműködéséből született legjobb hallgatói munkákat mutatja be. 

 •  Beszélgetések:  
  A tervezés jövője 
  Kötetlen beszélgetésre invitáljuk az érdeklődőket, ahol a METU formatervező oktatói meghívott vendégelőadókkal és két hallgatóval mutatják be a Dutch Home Kft. & Zuiver márkával, valamint a Ludwig Múzeummal közös projekteket. Alkotóegyetemként a METU hallgatói valódi, életből vett feladatokban próbálhatják ki magukat, melyek a koncepciótervek kidolgozásától gyakran egészen a megvalósításig tartanak, programunkban ezen együttműködések részleteiről is hallhatnak az érdeklődők.  
  A beszélgetések résztvevői: Fehér Dalma (METU hallgató), Ferenczi Rita Borbála (METU hallgató), György Árpád Hunor (HEONLAB)  Kaizer Anett (METU hallgató), Megyeri Gábor (Etelburg), Paszternák Csenge (METU hallgató), Pataki Dávid (PDSIGN), Rózsa Balázs Krisztián (Dutch Home Kft.) 

 

ÉPÍTÉSZET: 

 • Kiállításmegnyitó: 
  A kiállítást Dr. Bachmann Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora nyitja meg.  

 • Prezentáció és beszélgetés: 
  Alkotóegyetem: Gondolattól a tervig 
  Hogyan születik meg az első gondolatból a végleges terv? Melyek a legfontosabb tervezési pontok? A kérdésekre – a konzultációs lépéseket bemutatva – a METU építész oktatói és a hallgatói közösen válaszolnak. 
  Bodonyi Zoltán; Huszti Nikolett – Zsidó kulturális központ 
  Kovács Zoltán; Manhertz Ingrid – Közösségi táncház 

 • Kerekasztal beszélgetés: 
  Nem csak oktató, valódi alkotó! 
  Beszélgetéssorozatunkon a METU Építészet és Design Tanszék oktatói és meghívott vendégek mutatkoznak be, akik egyetemi munkájuk mellett saját vállalkozásukba és tervezési feladataikba engednek bepillantást a hallgatóságnak. 
  A beszélgetés résztvevői: Alexa Zsolt építész (Minusplus építész iroda) Schreck Ákos (Minusplus építésziroda) és Rabb Donát (Minusplus építésziroda), Demeter Nóra (Demeter Design Studio) Csizmadi Péter (Reload építészstúdió) 

 

DESIGN TERÜLET: 

 • Dátum: 2022. október 12. 18:00-20:00  kiállításmegnyitó és kerekasztalbeszélgetés  
 • Dátum: 2022. Október 13. 18:00-20:00 kerekasztal beszélgetés 

 

ÉPÍTSZET, BELSŐÉPÍTÉSZET TERÜLET: 

 • Dátum: 2022. október 14. 18:00-20:00 kiállításmegnyitó, prezentáció és beszélgetés 
 • Dátum: 2022. október 15. 18:00-20:00 kerekasztal beszélgetés 

 

Mindkét kiálltás október 12-15.  17:00-20:00 között látogatható. 

Cím: KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT (KÉK) 1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.