Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Megrendelések vs. szerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből | Budapesti Metropolitan Egyetem

Megrendelések vs. szerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből

Megrendelések vsszerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből 

 

METU Művész leszek! podcast 5. epizódjában a fotóművész Földi Ádámmal beszélgettünk, aki a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia alapszakán végzett. Azóta fotóművészként rengeteg műfajban jelentet meg képeket és olyan híres művészekkel készített fotósorozatot, mint a színésznő Eke Angéla, vagy éppen a Blahaluisiana énekesnője, Schoblocher Barbara. Ádám Földi METU Fotográfia alumnus


Ádám a portrét és a csendéletet tartja a specialitásának. Hamar világossá tette a beszélgetésben, hogy őt a fotózásban elsősorban az emberek érdeklik, az a folyamat, ahogyan megismeri őket, mielőtt elkészíti az őket megmutató képeket. 

Sokan, miután elvégzik az egyetemet, és így, vagy úgy munkát találnak, idővel elhagyják az életükből az autonóm alkotói projekteket. Ádám nem ilyen: egyik legutóbbi projektje például a modellrepülős szubkultúráról szól. 

„Először vizuálisan fogott meg a repülés. Aztán kimentem modellező repterekre, és ott elmesélték, hogy mi van ennek a hátterében, hogy kihalóban van a szubkultúra. (…) Ez egy magánprojekt. Egy olyan projekt, ami foglalkoztat és lefoglal, hogy az alkalmazott fotográfián túl is tudjak alkotni és lefoglalni a maradék energiáimat.” 


Ádám Földi METU Fotográfia alumnus

Kép forrása: www.adamfoldi.com 


És akkor vannak a „kötelező” munkák. Ádám szabadúszó fotós, aki több ügynökségnek is dolgozik, és azon fotósok közé tartozik, akik megválogathatják, és meg is válogatják a munkáikat. 

„Muszájból szerintem nem érdemes semmit csinálni, mert az kiül a homlokodra. De az elején, amíg megtalálod az erősebb meg a gyengébb oldaladat, szerintem mindent ki kell próbálnod.” 

Ádám leggyakrabban divatfotózással foglalkozik. Aki látott már divatfotóst akcióban, több, mint valószínű, hogy elsősorban a szinte stroboszkópként villogó vakura és a halk géppuskaként zakatoló kamerára emlékszik, sok fotós akár több száz képet is lő egy fotózás alkalmával, hogy abból utólag kinyerje a legjobb pillanatokat. Ádám ennek az iránynak az ellenkezőjét képviseli, általában maximum 20-30 fotót készít, és az idő nagyrészében beszélget, igyekszik megismerni a fotó alanyát. 

„Én nem durrogtatok, hanem általában többet beszélgetek, meg figyelek, mint egy kívülálló, hogy elkapjam azoknak az embereknek azokat a részleteit, amiket én meg szeretnék mutatni, vagy megismertem. Úgyhogy nincsen sorozatfotózás. Abban szerintem nincs felelősség, mert ha rákönyökölsz a gombra, akkor előbb-utóbb bárkinek kijön valami jó.” 

Ádám első generációs fotós a családban, teljesen „kívülről jön”, ha úgy tetszik. Több egyetemen, és rengeteg OKJ-s képzésen lehet ezt tanulni - hogy miért pont a METU-t választotta, Ádám így mesélt: 

„Azt éreztem, hogy a METU-n van akkora szabadság meg sokszínűség, hogy viszonylagos türelemmel tudjak itt tanulni. Más intézmény nyílt napján azt éreztem, hogy itt nincsen választásod, hanem muszáj elmenni alkotói irányba - mert amikor felvételizel, akkor nincs olyan lehetőséged, hogy engem például a divat érdekel, hanem meg kell felelned az adott intézmény képi világának. Itt viszont abszolút nem éreztem ezt, és ez tök nagy szabadságot adott. 

A másik, hogy szinte minden félévben voltak új tanáraink, és ezáltal minden vendégtanártól azt tanulhattuk meg, amikben ők egyenként a legjobbak, és ez nekem nagyon inspiráló volt.” 

 

A beszélgetés nagy részében Ádám arról mesélt, hogy mi kell ahhoz, hogy fotósként az ember jól tudjon érvényesülni a szakmájában, meg egyáltalán hogyan is kell megszerezni azokat az első megrendeléseket. 

Ha kíváncsi vagy, hogyan jutott el Ádám odáig, hogy ma már válogathat a jobbnál jobb megrendelések közül, hallgasd meg a teljes adást a Spotify-on, Apple podcast-en, vagy Google podcast-ten! 

 

Ha pedig más pályakezdő alkotókra is kíváncsi vagy, a felsorolt platformok valamelyikén iratkozz fel a Művész leszek! podcast csatornára! 


 


Ismerd meg a METU művészeti képzéseit! 

2022. 09. 23.

Hírek

Művészet
METU alkotói sikerek a 11. Friss Hús Fesztiválon

Az elmúlt időszak legsikeresebb Friss Hús fesztiválon 2023-ban öt METU alkotó filmje is szerepelt.

friss-hus

METU alkotói sikerek a 11. Friss Hús Fesztiválon

Az elmúlt időszak legsikeresebb Friss Hús fesztiválon 2023-ban öt METU alkotó fi …

Művészet
BC4LS - Fenntarthatósági Design Verseny

BC4LS A BC4LS egy virtuális és fizikai tudásközpont, amelynek fő célja, hogy reflektáljon korunk egyik legnagyobb kihívására, a hosszú távú fenntarthatóságra, pozicionálja Budapestet és Magyarországot a nemzetközi kulturális életben, valamint globális szellemi erőteret hozzon létre és működtessen...

bc4ls-kep

BC4LS - Fenntarthatósági Design Verseny

BC4LS A BC4LS egy virtuális és fizikai tudás …

ÜzletMűvészet
Sikeresen lezajlott az EcoFashion4V4 Hackathon

Sikeresen lezajlott 2023 május 26-án az EcoFashion4v4 Hackathon design-üzleti fenntarthatósági verseny, melynek során két METU-s csapat, a LOTUS és a BIOVIBES is különdíjat nyert el nagyszerű munkájával...

eco-fashion

Sikeresen lezajlott az EcoFashion4V4 Hackathon

Sikeresen lezajlott 2023 május 26-án az EcoFashion4v4 Hackathon de …

ÜzletMűvészet
Művészet
METU-s sikerek a HUGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyen

Sikeresen lezajlott a 2023-as HUGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákverseny, mely során több METU-s alkotó is díjazásban részesült csomagolástervével...

hungaropack

METU-s sikerek a HUGAROPACK Student Csomagolástervezési Diákversenyen

Sikeresen lezajlott a 2023-as HUGAROPACK Student Csomagolástervezé …

Művészet
MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont látogatása a Budapesti Értéktőzsdére

Az MNB és a METU által közösen létrehozott MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont ösztöndíjasai május 5-én a Budapesti Értéktőzsdére látogattak...

mnb-mybrand-excellence

MyBrand Centre for Excellence Kiválósági Mentorközpont látogatása a Budapesti Értéktőzsdére

Az MNB és a METU által közösen létrehozott M …

Üzlet
Határon túli magyarok is részt vesznek az év legjelentősebb protokoll versenyén

A Budapesti Metropolitan Egyetem nagyszabású nemzetközi protokoll versenyt rendez, immár tizenegyedik alkalommal.

metu

Határon túli magyarok is részt vesznek az év legjelentősebb protokoll versenyén

A Budapesti Metropolitan Egyetem nagyszabású nemzetközi protokoll versenyt rende …

Üzlet
A Budapesti Metropolitan Egyetem a Dubai GETEX-en

A Globális Oktatási és Képzési Kiállításon (GETEX) járt a METUAz idei év áprilisa eseménydús volt a METU számára, hiszen sok más neves felsőoktatási intézmény mellett, Egyetemünk is kiállított a Dubaiban megrendezésre kerülő GETEX rendezvényen...

getex-dubai

A Budapesti Metropolitan Egyetem a Dubai GETEX-en

A Globális Oktatási és Képzési Kiáll&i …

Művészet
METU-s alumni hallgatóink kiemelkedő eredményei a 10. Savaria Filmszemlén

10. Savaria FilmfesztiválA Savaria Filmakadémia Egyesület idén május 10-12. között rendezte meg immár 10...

savaria-filmszemle

METU-s alumni hallgatóink kiemelkedő eredményei a 10. Savaria Filmszemlén

10. Savaria FilmfesztiválA Savaria Filmakadémia Egyesület id& …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...