Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU díjazottak a Hagyományok Háza Kis Fekete pályázat divatbemutatóján | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU díjazottak a Hagyományok Háza Kis Fekete pályázat divatbemutatóján

Divatszínház keretében tekinthették meg az érdeklődők a Hagyományok Háza ‘Kis fekete’ című pályázatára érkezett darabok bemutatóját, amelyen több METU hallgató munkája is díjat kapott. 


METU Hagyományok Háza Kis Fekete pályázat divatbemutató


A pályázat kiírásában arra kérték az alkotókat, hogy népi elemeket felhasználva készítsenek a „kis feketéhez” illő, modern öltözékeket. A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyének pályázata immár harmadik alkalommal kerül meghirdetésre, és külön érdekessége, hogy a népi kézművesek mellett iparművészek, tervezők, designerek, crafterek és egyéni alkotók számára is nyitott. 

A pályázat évről évre nagyobb sikernek örvend nem csak az alkotók, de a nagyközönség körében is, hiszen a tervezett alkotásokat minden évben nagyszabású, egyedi látvány- és hangzásvilágú divatbemutatón tekinthetik meg a „kis feketéhez” illő, népi ihletésű öltözékkiegészítőket és modern öltözékeket. 


A Hagyományok Háza és a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszék együttműködése 


Az idei év különlegessége a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divat és Textil Tanszékével való együttműködés. Az „Így látom én a népművészetet című kísérleti projekt a METU diákjait hívta arra, hogy a hagyományból építkezve, magyar népviseletek (pl. fekete menyasszony) alapján alkossanak modern fekete ruhákat. 

A pályázaton a METU a Kézműves tárgykultúra alapszak divat specializációs és Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatói, Abu Zant Jázmin, Ács Petra, Baranyi Regina, Egyed Orsolya, Gyurián Fanni, Halas Erika, Juhász Adél, Krutek Jázmin, Szabó-Láposi Noémi, Li Xin Yüe, Nagy Fruzsina, Pavlik Alexandra Vivien, Popovics Lilla, Sipos Gitta, Takács Tímea, Wang Jia Yu és Zhao Siqi ruhái is bemutatkoztak.  

Az alkotók munkái és leírásai megtekinthetőek a Kis fekete 2022 online katalógusában, a Divatszínház teljes élő videófelvétele pedig a Hagyományok Háza Youtube csatornáján érhető el. 


METU Kis fekete pályázat


Az eseményen a Divat és Dizájn műsora is jelen volt. A Divat és Dizájn által készített videóban Remete Kriszta, a METU Divat- és textiltervezés MA szakvezetője így nyilatkozott a pályázat kapcsán: 

“Nagyon fontosnak tartjuk az egyetemen azt, hogy a hallgatók megismerjék saját tradicionális kultúránkat. (..) 

A féléves feladat során a Hagyományok Háza különböző mesterei többször vendégeskedtek az egyetemen. Volt workshop, amikor a különböző mesterek - szövők, bőrdíszművesek, zománccal, gyöngyfűzéssel, hímzéssel, sőt, csipkeveréssel foglalkozó mesterek - effektíve bemutatták a mesterségnek különböző fogásait a hallgatóknak. 

Fantasztikus élmény volt a hallgatóknak.” 

A METU alkotói közül Abu Zant Jázmin, Baranyi Regina, Gyurián Fanni, Halasi Erika, Krutek Jázmin és Wang Jia Yu is díjazásban részesültek. 


METU Kis fekete pályázat díjazottak

Gyurián Fanni díjazott (bal oldalon) és alkotása (középen), Wang Jia Yu díjazott (jobb oldalon) 


A díjazott alkotókat a pályázat, a Divatszínház és díj megnyerésével kapcsolatos élményeikről kérdeztük. 


Interjú a METU díjazott hallgató-alkotóival 


Miért jelentkeztél a Hagyományok Háza Kis Fekete pályázatára? Beváltotta hozzá fűzött reményeidet? Meséljetek kérlek a pályázatra készített alkotásról, munkafolyamatról! 


Abu Zant Jázmin: A tavaszi félév egyik feladata volt ez a pályázat. Számomra újdonság volt ez a feladat, mivel előtte nem nagyon vetettem bele magam a népművészetbe, így ismeretlen volt ez a terep. Végül felülmúlta a hozzá fűzött reményeket, mert nagyon élveztem a folyamatot, és nem számítottam a kiemelt díjazásra sem. Így nagyon örültem, hogy lehetőséget kaptam az egyetem által erre a feladatra. 

Gyurián Fanni: Én, mint Ékszer és kiegészítő specializációs tanuló, egy mesélő tárgyat hoztam létre, mely a Magyar Népmesék közül, A Kékfestőinasra esett a választásom. Mikor megkaptam az eredményről szóló levelet, kétszer is elolvastam, hogy jól látom-e, amit látok, vagy káprázik a szemem. Amit olvastam, felülmúlta a pályázathoz fűzött reményeimet. Nagyon örültem, hogy a Divatbemutatón a kifutón bemutatják, és díjazásban is részesültem. 

Halasi Erika: Izgalmas volt újra értelmezni a kis feketét és a fekete menyasszonyi ruháról korábban alkotott képünket. 

Wang Jia Yu: Az elején voltak bizonytalanságok, de egyre jobban beleszerettem a témába és nagyon élveztem az egész tervezési folyamatot. 


Milyen élmény volt Kis fekete 2022 Divatszínházán részt venni? 


Abu Zant Jázmin: Elképesztően jó élmény volt. Ez volt az első divatbemutató, ahol részt vettem úgy, hogy a saját tervezésem is megjelent. 

Gyurián Fanni: Felejthetetlen élmény volt a számomra, egyben izgalmas volt látni, hogy ki hogyan értelmezte a feladatot. 

Halasi Erika: Maximálisan megérte! ;) Szerintem nagyon szép értéket teremt, amikor a modern művészet, alkotói kedv találkozik valami régivel. Ebből mindig valami új születik. A divatbemutató igényes volt, szuper érzés volt a második sorból nézni a szaktársaim alkotásait és a saját alkotásomat. Életre keltek a ruhák. Nekem nagyon tetszett a tánc és a zene is.  

Wang Jia Yu: Számomra egy örökre emlékezetes élmény volt. Ez volt az első divatbemutató, amin az én munkám is be volt mutatva. 


Milyen érzés volt megtudni, hogy díjazott lettél? Mit gondolsz, minek köszönheted ezt a megtisztelő eredményt? 


Abu Zant Jázmin: Nagyon meglepődtem, mert azt tudtam, hogy díjazott lettem, de azt nem, hogy kiemelt díjazott. Nagyon jó érzés volt számomra, hiszen mindenki munkája csodálatos volt. Úgy éreztem, a sok munka és idő megérte. 

Gyurián Fanni: Akkor éreztem, hogy megérte megannyit dolgozni rajta. Kifizetődött a sok idő és energia, amit beletettem! Teljesen eltöltött a hála, hogy mások elismerik a munkámat. Imádtam gondolkodni, meg tervezni a tárgyamat. Úgy gondolom, hogy szerelem projekt lett a számomra. A kellő ráfordított idő, türelem, a feladat minden szempontból való vizsgálata, körül járása, alapos tervezés, egymásra épülő kísérletezés, és a tanárommal való konzultációk elengedhetetlen alap elemei voltak az eredmény elérésének! 

Halasi Erika: Szeptember elején kaptam egy e-mailt, amiben egy szép összefoglaló volt arról, mit gondol a zsűri a ruháról.  Nagyon jól eső érzés szakmailag magas szinten álló személyektől pozitív visszajelzést kapni.  Természetesen örültem. Én magam is különlegesnek tartom az elkészült darabot. Jó anyagválasztás, különleges ujj-megoldás, fekete és fehér színek találkozásra. A folyamat során nem voltam benne biztos, hogy elégedett leszek a végeredménnyel, de az lettem. Mind a féléves prezentációhoz készült fotózáson, mind a divatbemutatón nagyon szép modellekhez kerül a ruha. 

Wang Jia Yu: Nagyon örültem neki. Örültem, hogy a sok munkának eredménye lett. Ez számomra egy visszajelzést is jelent, hogy a munkám versenyképes. A sok munkának, szorgalomnak és legutolsó sorban a konzulensemnek köszönhetem ezt az eredményt. 

 

Ezúton is szívből gratulálunk minden alkotónak és díjazottnak fantasztikus munkájukhoz, illetve köszönjük a METU oktató-mentorainak és a Hagyományok Háza mestereinek támogatását. 

 

Ismerd meg a METU képzéseit! 

2022. 11. 17.

Hírek

Művészet
Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallgatók tervezési projektjeit, valamint egy építészet jövőjéről szóló filmet mutat be.

fugametcsemp

Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallga …

Művészet
Művészet
Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs gyártója tartott gyakorlati bemutatót az építészeti piacon kimagasló eszközökkel, technológiákkal.

ercoutohir

Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs …

Művészet
Művészet
Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjai.

metcsempehír

Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és kö …

Művészet
Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális láthatóságának növelése A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) adott otthont a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) közösen szervezett Kárpát-medencei Rektori Konferenciának és kerekasztal beszélgetésnek 2024...

aláírós

Kárpát-medencei Rektori Konferencia a Budapesti Metropolitan Egyetemen

Cél a kárpát-medencei értékek globális …

Művészet
Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mesterszakos hallgatói, az őszi féléves Tervezés kurzus keretében olvasást népszerűsítő animációs rövidfilmeket készítettek a Pagony kiadó számára...

pagobyhír

Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mestersz …

Művészet
A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

foto20240502

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan …

KommunikációTurizmusÜzlet
A METU oktatóinak előadása a XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

A METU oktatóinak előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

médiakonfeneciahircsempe

A METU oktatóinak előadása a XII. Nemzetközi Médiatudományi Konferencián

A METU oktatóinak előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett …

KommunikációTurizmusÜzlet
Üzlet
A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálásStratégiai megállapodást kötött a METU és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók SzövetségeA Budapesti Metropolitan Egyetem - mint az ország legnagyobb magánegyeteme - hosszútávú együttműködésről írt alá megállapodást a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével...

1232131525

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletformálás

A környezetvédelem kulcsa a tudás és szemléletf …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...