Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU díjazottak a Hagyományok Háza Kis Fekete pályázat divatbemutatóján | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU díjazottak a Hagyományok Háza Kis Fekete pályázat divatbemutatóján

Divatszínház keretében tekinthették meg az érdeklődők a Hagyományok Háza ‘Kis fekete’ című pályázatára érkezett darabok bemutatóját, amelyen több METU hallgató munkája is díjat kapott. 


METU Hagyományok Háza Kis Fekete pályázat divatbemutató


A pályázat kiírásában arra kérték az alkotókat, hogy népi elemeket felhasználva készítsenek a „kis feketéhez” illő, modern öltözékeket. A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyének pályázata immár harmadik alkalommal kerül meghirdetésre, és külön érdekessége, hogy a népi kézművesek mellett iparművészek, tervezők, designerek, crafterek és egyéni alkotók számára is nyitott. 

A pályázat évről évre nagyobb sikernek örvend nem csak az alkotók, de a nagyközönség körében is, hiszen a tervezett alkotásokat minden évben nagyszabású, egyedi látvány- és hangzásvilágú divatbemutatón tekinthetik meg a „kis feketéhez” illő, népi ihletésű öltözékkiegészítőket és modern öltözékeket. 


A Hagyományok Háza és a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszék együttműködése 


Az idei év különlegessége a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Divat és Textil Tanszékével való együttműködés. Az „Így látom én a népművészetet című kísérleti projekt a METU diákjait hívta arra, hogy a hagyományból építkezve, magyar népviseletek (pl. fekete menyasszony) alapján alkossanak modern fekete ruhákat. 

A pályázaton a METU a Kézműves tárgykultúra alapszak divat specializációs és Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatói, Abu Zant Jázmin, Ács Petra, Baranyi Regina, Egyed Orsolya, Gyurián Fanni, Halas Erika, Juhász Adél, Krutek Jázmin, Szabó-Láposi Noémi, Li Xin Yüe, Nagy Fruzsina, Pavlik Alexandra Vivien, Popovics Lilla, Sipos Gitta, Takács Tímea, Wang Jia Yu és Zhao Siqi ruhái is bemutatkoztak.  

Az alkotók munkái és leírásai megtekinthetőek a Kis fekete 2022 online katalógusában, a Divatszínház teljes élő videófelvétele pedig a Hagyományok Háza Youtube csatornáján érhető el. 


METU Kis fekete pályázat


Az eseményen a Divat és Dizájn műsora is jelen volt. A Divat és Dizájn által készített videóban Remete Kriszta, a METU Divat- és textiltervezés MA szakvezetője így nyilatkozott a pályázat kapcsán: 

“Nagyon fontosnak tartjuk az egyetemen azt, hogy a hallgatók megismerjék saját tradicionális kultúránkat. (..) 

A féléves feladat során a Hagyományok Háza különböző mesterei többször vendégeskedtek az egyetemen. Volt workshop, amikor a különböző mesterek - szövők, bőrdíszművesek, zománccal, gyöngyfűzéssel, hímzéssel, sőt, csipkeveréssel foglalkozó mesterek - effektíve bemutatták a mesterségnek különböző fogásait a hallgatóknak. 

Fantasztikus élmény volt a hallgatóknak.” 

A METU alkotói közül Abu Zant Jázmin, Baranyi Regina, Gyurián Fanni, Halasi Erika, Krutek Jázmin és Wang Jia Yu is díjazásban részesültek. 


METU Kis fekete pályázat díjazottak

Gyurián Fanni díjazott (bal oldalon) és alkotása (középen), Wang Jia Yu díjazott (jobb oldalon) 


A díjazott alkotókat a pályázat, a Divatszínház és díj megnyerésével kapcsolatos élményeikről kérdeztük. 


Interjú a METU díjazott hallgató-alkotóival 


Miért jelentkeztél a Hagyományok Háza Kis Fekete pályázatára? Beváltotta hozzá fűzött reményeidet? Meséljetek kérlek a pályázatra készített alkotásról, munkafolyamatról! 


Abu Zant Jázmin: A tavaszi félév egyik feladata volt ez a pályázat. Számomra újdonság volt ez a feladat, mivel előtte nem nagyon vetettem bele magam a népművészetbe, így ismeretlen volt ez a terep. Végül felülmúlta a hozzá fűzött reményeket, mert nagyon élveztem a folyamatot, és nem számítottam a kiemelt díjazásra sem. Így nagyon örültem, hogy lehetőséget kaptam az egyetem által erre a feladatra. 

Gyurián Fanni: Én, mint Ékszer és kiegészítő specializációs tanuló, egy mesélő tárgyat hoztam létre, mely a Magyar Népmesék közül, A Kékfestőinasra esett a választásom. Mikor megkaptam az eredményről szóló levelet, kétszer is elolvastam, hogy jól látom-e, amit látok, vagy káprázik a szemem. Amit olvastam, felülmúlta a pályázathoz fűzött reményeimet. Nagyon örültem, hogy a Divatbemutatón a kifutón bemutatják, és díjazásban is részesültem. 

Halasi Erika: Izgalmas volt újra értelmezni a kis feketét és a fekete menyasszonyi ruháról korábban alkotott képünket. 

Wang Jia Yu: Az elején voltak bizonytalanságok, de egyre jobban beleszerettem a témába és nagyon élveztem az egész tervezési folyamatot. 


Milyen élmény volt Kis fekete 2022 Divatszínházán részt venni? 


Abu Zant Jázmin: Elképesztően jó élmény volt. Ez volt az első divatbemutató, ahol részt vettem úgy, hogy a saját tervezésem is megjelent. 

Gyurián Fanni: Felejthetetlen élmény volt a számomra, egyben izgalmas volt látni, hogy ki hogyan értelmezte a feladatot. 

Halasi Erika: Maximálisan megérte! ;) Szerintem nagyon szép értéket teremt, amikor a modern művészet, alkotói kedv találkozik valami régivel. Ebből mindig valami új születik. A divatbemutató igényes volt, szuper érzés volt a második sorból nézni a szaktársaim alkotásait és a saját alkotásomat. Életre keltek a ruhák. Nekem nagyon tetszett a tánc és a zene is.  

Wang Jia Yu: Számomra egy örökre emlékezetes élmény volt. Ez volt az első divatbemutató, amin az én munkám is be volt mutatva. 


Milyen érzés volt megtudni, hogy díjazott lettél? Mit gondolsz, minek köszönheted ezt a megtisztelő eredményt? 


Abu Zant Jázmin: Nagyon meglepődtem, mert azt tudtam, hogy díjazott lettem, de azt nem, hogy kiemelt díjazott. Nagyon jó érzés volt számomra, hiszen mindenki munkája csodálatos volt. Úgy éreztem, a sok munka és idő megérte. 

Gyurián Fanni: Akkor éreztem, hogy megérte megannyit dolgozni rajta. Kifizetődött a sok idő és energia, amit beletettem! Teljesen eltöltött a hála, hogy mások elismerik a munkámat. Imádtam gondolkodni, meg tervezni a tárgyamat. Úgy gondolom, hogy szerelem projekt lett a számomra. A kellő ráfordított idő, türelem, a feladat minden szempontból való vizsgálata, körül járása, alapos tervezés, egymásra épülő kísérletezés, és a tanárommal való konzultációk elengedhetetlen alap elemei voltak az eredmény elérésének! 

Halasi Erika: Szeptember elején kaptam egy e-mailt, amiben egy szép összefoglaló volt arról, mit gondol a zsűri a ruháról.  Nagyon jól eső érzés szakmailag magas szinten álló személyektől pozitív visszajelzést kapni.  Természetesen örültem. Én magam is különlegesnek tartom az elkészült darabot. Jó anyagválasztás, különleges ujj-megoldás, fekete és fehér színek találkozásra. A folyamat során nem voltam benne biztos, hogy elégedett leszek a végeredménnyel, de az lettem. Mind a féléves prezentációhoz készült fotózáson, mind a divatbemutatón nagyon szép modellekhez kerül a ruha. 

Wang Jia Yu: Nagyon örültem neki. Örültem, hogy a sok munkának eredménye lett. Ez számomra egy visszajelzést is jelent, hogy a munkám versenyképes. A sok munkának, szorgalomnak és legutolsó sorban a konzulensemnek köszönhetem ezt az eredményt. 

 

Ezúton is szívből gratulálunk minden alkotónak és díjazottnak fantasztikus munkájukhoz, illetve köszönjük a METU oktató-mentorainak és a Hagyományok Háza mestereinek támogatását. 

 

Ismerd meg a METU képzéseit! 

2022. 11. 17.

Hírek

categories.hallgatoink

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzetközi Koordinációs Iroda, hogy a METU minél több hallgatója és munkatársa értesüljön változatos mobilitási lehetőségeinkről.

erahír

Az Erasmus+ mobilitási programot népszerűsítő rendezvényeket szervezett a Nemzet …

categories.hallgatoink
Művészet

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön arculatuk megújításához grafikai pályázatot hirdetett...

sajtihírcsempike

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete egyetemünkön& …

Művészet
Művészet
Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát

design

Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

Innovatív kiállítás mutatja be a közérdekű design világát …

Művészet
Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky György tölti be a rektori pozíciót.

kinevezés_

Jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező rektor a Budapesti Metropolitan Egyetem élén

A Budapesti Metropolitan Egyetemen 2023. október 1-től Prof. Dr. Kocziszky Györg …

Üzlet
MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Kiválósági Fesztiváljára.

success_fest

MNB Kiválósági Fesztivál

A Magyar Nemzeti Bank meghívja a gazdasági képzési területen tanulókat az MNB Ki …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzlet
A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rendezett a turizmus világnapja alkalmából

meturizmus

A jövő a felelős és regeneratív turizmusé

A Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus Intézete nemzetközi konferenciát rende …

KommunikációTurizmusÜzlet
Művészet
METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programmal.

BDW-csemp

METU a Budapest Design Week-en

Idén ősszel ismét csatlakozik a METU a Budapest Design Week-hez 4 saját programm …

Művészet
Művészet
METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COUTURE Kortárs magyar fotóművészeti kiállításon New Yorkban, a Liszt Ferenc Intézet szervezésében. ​

Ajkai Dávid

METU-s oktatónk alkotásait is kiállították New Yorkban ​

Ajkai Dávid, a METU Fotográfia szak oktatójának munkája is szerepelt a PHOTO COU …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...