Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility METU Art Diploma díj 2021. | Budapesti Metropolitan Egyetem

METU Art Diploma díj 2021.

Sokak örömére a 2021-es diplomaátadó ünnepséget nem online keretek között tartották meg a Metropolitan Egyetemen, hanem személyesen vehették át okleveleiket a végzős hallgatók. 

Az eseményen a Művészeti és Kreatívipari Kar hallgatói közül 6-an átvehették az ART Diploma díjat is. A Metropolitan Egyetem 2016-ban a művészeti mesterképzéseken diplomázó, legjobb eredményt elért hallgatók tanulmányi, szakmai, közösségi munkája elismerésére Art Diploma díjat alapított. Az ART Diploma díj odaítélésénél fontos szempont a hallgató szakmai teljesítménye az oktatásban, és részvétele a különböző külső szakmai pályázatokon, fórumokon, mellyel az egyetem jó hírnevét erősíti. A díj odaítéléséről - szakmai javaslatra - a rektor és a Művészeti és Kreatívipari Kar dékánja hozza meg a döntést. 

A 2021-es évben ART Diploma díjat elnyert hallgatókkal beszélgettünk. 

 

Fenyővári Bernadett   -  Design és Művészetmenedzsment mesterszakos hallgató 


Mit szóltál mikor megtudtad, hogy elnyerted a díjat?  

Az államvizsgán az érdemjegyek felsorolása után a bírálók kiemeltek, mint a nap vizsgázója. A csoporttársaimtól hallottam, hogy a másnapi vizsgán is elhangzott a nevem a METU Art díj kapcsán.  

Az igazat megvallva már a nap vizsgázója kijelentéstől is rettenetesen zavarba jöttem, de természetesen nagyon örültem neki. Amikor megkaptam a METU Art díj elnyeréséről az értesítő e-mailt, szintén valami hasonlót éreztem, rettenetesenmegilletődtem, de közben boldogság és büszkeség öntött el. A pályázati anyag összeállítása, mely az elmúlt két év legfontosabb eseményeinek és eredményeinek összegyűjtését jelentette, izgalmas és nosztalgikus is volt egyben. 


 

Mesélnél kicsit arról, hogy mit nyújtott neked a Design és Művészetmenedzsment mesterképzés? 

 Az alapszakon közgazdász diplomát szereztem, így elég nagy ugrás volt számomra művészeti karon folytatni a tanulmányaimat. Az első félév számtalan kihívást tartogatott, ugyanis korábban sohasem foglalkoztam filozófiai és esztétikai szövegek feldolgozásával, sem azzal, hogy ezekre reflektáljak. 

Mindig is nagyon szerettem múzeumokba és kiállításokra járni – nem viccelek, tényleg nagyon –, ahol a legkülönbözőbb műalkotásokkal találkoztam, a képzés óta azonban egészen más szemmel járom körbe ezeket a tereket. A számos – ezen a szakon megismert – filozófiai és esztétikai gondolatnak köszönhetően már a műalkotásokat egy egészen új kontextusban tudom vizsgálni és akár összetett kritikát is meg tudok fogalmazni, ami a korábbi egyszerű tetszik/nem tetszik véleményformáláshoz képest hatalmas fejlődés.  

A nehezen megélt online oktatás átvészelésében rengeteg segítséget kaptam azoktól a csoporttársaimtól, akikkel kialakítottunk egy szoros baráti kört (köszi Tabik!) 

 

Bemutatnád a számodra legfontosabb projektjeidet/ illetve a kedvenc projektedet az elmúlt két évből? 

A szakdolgozatom témáját, mely a pandémia hatására virtuális térbe kényszerült színházi élményt vizsgálta, nagyon szerettem. Már az első hazai fertőzöttek megjelenésekor kíváncsian figyeltem, hogy hogyan fog reagálni a hazai kulturális élet az új helyzetre, majd az első korlátozásoktól kezdve napi szinten foglalkoztam a témával. Nagyon sok izgalmas kísérlet született, örülök, hogy ebben a kutatási témában mélyedtem el, emellett az ide vágó számos elméleti publikációknak köszönhetően befogadóként is változott a színházi élménnyel való kapcsolatom, sokkal mélyebb lett. 

Sajnos, csak az első félévben volt lehetőségünk fizikailag is bejárni az iskolába. Itt szeretném kiemelni, az egyik kedvenc élményemet, ami a társművészetek tantárgyhoz kapcsolódott. Ezen az elvonulós délutánon egy előre meghatározott korszakot jártunk körül meghívott vendégek és előadók segítségével, különböző művészeti ágak alkotói és filozófiai esztétikai kérdéseinek bemutatásával, boncolgatásával. Korábban nem találkoztam hasonló kezdeményezésessel, őszintén remélem, hogy a jövő diákjainak is lesz lehetősége hasonló programokon részt venni. 

 


Imreh Abigél  -  Tervezőgrafika mesterszakos hallgató 

 

Mit szóltál mikor megtudtad, hogy elnyerted a díjat? 

Elsősorban, hálás vagyok tanáraimnak a jelölésért, igazán meglepett és egyben nagyon örültem, hogy engem jelöltek. A díj elnyeréséről szóló értesítőt nyaralásom alatt kaptam meg, ez pedig csak tetőzte a hangulatomat. 

 

Mesélnél kicsit arról, hogy mit nyújtott neked a Tervezőgrafika mesterképzés? 

A mesterképzés alatt számos olyan tudásra tehettem szert, ami a későbbiekben biztos alapot képez majd a szakmám során. Megtanultam - sok tervezőgrafikailag elengedhetetlen szabály, technika mellett - kreatívan a korszellemhez illeszkedve alkotni, olyan feladatokban próbálhattam ki magam, ahol nemcsak a funkcionalitás, hanem az egyediségre való törekvés is számottevő volt. 

 

Bemutatnád a számodra legfontosabb projektjeidet/ illetve a kedvenc projektedet az elmúlt két évből? 

Két legfontosabb egyetemi projektem a Verzió filmfesztiválra készített alternatív plakátterv, illetve nevesebb tervezőgrafikusokból összeállított naptártervezés feladat. Mindkét projektben fontos művészeket ismerhettünk meg, majd azok alkotói stílusából merítve készíthettük el saját terveinket. Míg a plakáttervezés alatt a művészfilmek nyújtottak inspirációt, addig a naptárnál a tervezők műveinek színvilága, formai megfogalmazása segítette a munkánkat. 

Kedvenc projektem a Kapucinus sörcímkék tervezése volt, ahol a sörfőzde  és a Metropolitan Egyetem Tervezőgrafikai tanszékének kollaborációjaként lehetőségünk nyílt újratervezni a főzde három címkéjét, valamint a teljes arculatot is, amit majd prezentálhatunk. A feladat sokszínűsége, a termékek humoros és ötletes elnevezése mind hozzájárult a lelkes tervezéshez. 
A Kapucinus sörcímke tervek és a Naptár projekt 

 

Venczel Zsolt - Operatőr művész mesterszakos hallgató 


Mit szóltál mikor megtudtad, hogy elnyerted a díjat? 

Nagyon örültem neki, de az igazat megvallva maga a jelölés esett igazán jól, az hogy a tanáraim ilyen bizalmat fektettek belém és felterjesztettek a díjra. Az, hogy végül meg is kapom nagy eredmény számomra. 

 

Mesélnél kicsit arról, hogy mit nyújtott neked a Operatőr mesterképzés?  

Rendező-dramaturg specializáción tanultam, és az alapképzésen megszerzett tudást úgy érzem jobban el tudtam mélyíteni, főleg az írás és rendezés terén.  

 

Bemutatnád a számodra legfontosabb projektjeidet/ illetve a kedvenc projektedet az elmúlt két évből?  

A Covid miatt sajnos az elmúlt két évben főleg elméleti, illetve írásos feladataink voltak, így leginkább a diplomafilmemet tudnám kiemelni, amit szerencsére sikerült most augusztusban leforgatni, és elkezdődhetnek az utómunkálatai. Ez egy fikciós rövidfilm, amelynek Akarsz-e játszani? a címe. Ez a film az eddigi legnagyobb kihívás számomra, és egyben azamiben a legjobban is hiszek. 

 Werk fotók a diplomafilm készítéséről 

 

Kapui Kevin - Építőművész mesterszakos hallgató 


Mit szóltál, amikor megtudtad, hogy elnyerted a díjat? 

Különösen nagy megtiszteltetés, hogy én is a díjazottak között lehetek. a METU Art díj nemcsak a diplomamunkára fókuszál, hanem a szakmai fejlődés, közösségi munka és szakmai pályázatokon való részvétel is fontos. 

Mesélnél kicsit arról, hogy mit nyújtott neked az Építőművész mesterképzés? 

Az elmúlt két év, számomra ismét megmutatta az építészetben rejlő szépséget, a végtelen lehetőséget és kreativitást. Nemcsak szakmai szempontból fejlődtem, hanem emberileg is fontos tulajdonságokkal gazdagodtam. Több országos szakmai pályázaton, versenyen is indultam, mentoraim ösztönzésére. Ezekben végig mellettem álltak, támogattak és rengeteget segítettek. Hálás vagyok Nekik és annak, hogy az egyetemen kiteljesedhettem mint önálló, alkotó művész. 

Bemutatnád a számodra legfontosabb projektjeidet/illetve a kedvenc projektedet az elmúlt két évből? 

Több projekt is közel áll a szívemhez. Az egyik a „microhome” elnevezésű pályamunkám, amellyel indultam a 2021-es Országos Művészeti Diák Konferencián és Építészet kategórián belül én is helyezést értem el. Munkámban konzulensem, Z. Halmágyi Judit, végigkísérte az alkotási folyamatot, és a szigorú karantén korlátozások ellenére egy különleges alkotói utazáshoz vezetett. A másik projekt, amelyet szeretnék megemlíteni, a diplomamunkám, amelyben Molnár Bea volt a konzulensem. Úgy érzem az alkotói hangomat diplomamunkámban tudtam legjobban érvényre juttatni. Egy kollektívház-rendszert terveztem, amely egy fenntarthatóbb jövőt vázol fel. Komplex építészeti programot dolgoztam ki, amelyben nemcsak a Római-parti Postás üdülővel foglalkoztam építészeti szempontból, hanem városi léptékbe helyezve fontos következtetésekre jutottam. Az épület lakásként, közösségként és egyszerre munkahelyként lett kialakítva, összeköttetésben állva a budapesti hulladékudvarokkal, amelyek az épületben lakó alkotóközösség alapanyagait biztosítják, megteremtve ezzel egy jól működő upcycling lehetőségét. A tervben egy applikációnak a lehetőségét is felvázoltam, amelynek közösségnevelő hatása mellett gyakorlati haszna is van. Minden projekt egy-egy mérföldkő volt számomra. Érdekes visszanézni a távolból rájuk. Sok új kihívást tartogattak számomra, és végül minden feladatból született egy önálló alkotás, amellyel tudom, hogy létrehoztam valamit, és közben én is több lettem vele. 
Microhome 


Feng Ya Xian - Divat és textiltervezés mesterszakos hallgató 


Mit szóltál mikor megtudtad, hogy elnyerted a díjat?  

Nagyon örültem neki, hiszen ez egy nagy megtiszteltetés. Számomra a díj egy nagy elismerése a tanulmányaimnak és a mesterszakon végzett munkámnak.   


Mesélnél kicsit arról, hogy mit nyújtott neked az Divat és textiltervezés mesterképzés?  

Itt a METU-n alapoztam meg a szakmai tudásomat. A mesterszakon kibővítettem és kiszínesítettem a szakmai portfóliómat és új technikákat is elsajátítottam. Rendkívül jól felszerelt műhelyekkel és nagy tudású oktatókkal segített a METU nekem kibontakozni. Olyan gyakorlatias feladatok is voltak, amik a későbbi pályakezdésre készítenek fel és ez egy rendkívül hasznos dolog szerintem.  

Nagyon jó élményeim vannak erről az öt évről, amit itt töltöttem. Mindig jó lesz visszaemlékezni a műhelyben töltött időkre.  


Bemutatnád a számodra legfontosabb projektjeidet/ illetve a kedvenc projektedet az elmúlt két évből?  

Nehéz kiválasztani kedvenc projektet, hiszen minden projektben van valami, amiért fontos volt számomra. Ha muszáj kiemelni párat, akkor a Ludwig múzeumos projekt biztosan köztük lenne. Ez a projekt egy időszakos kiállításra, a Pattern and Decorations-re készült, egy textiles szaktársammal kellett közösen dolgoznunk. Ennél a feladatnál tanultuk meg, hogy hogyan kell csapatban dolgozni úgy, hogy két ember sajátosságából egy közös, harmonikus végeredmény szülessen.  

Egy másik kedvenc projektem a kollekciótervezés és a brandépítés volt. Ez egy rendkívül életszerű feladat volt, hiszen fontos, hogy ne csak tervezzünk, hanem a brandet is építsük mellette. 

Illetve kihagyhatatlan még a diplomakollekcióm, hiszen a témaválasztás egyéni volt, ezért olyan témát választottam, ami közel áll hozzám. A kínai kultúrámnak a feldolgozása és a saját identitás keresésem is egyben a kollekcióm, ami a Yehenara nevet kapta Özvegy Ci Xi császárné után. Ez volt a legidőigényesebb feladat és a legnagyobb kihívás számomra az itt töltött öt évem alatt, rendkívül sok energiát áldoztam a projektbe, de nagyon büszke vagyok a végeredményre és így visszatekintve minden percet megért. 2021. 09. 13.

Hírek

A regionális divat körforgása- ERASMUS BIP program a METU-n

Erasmus BIP programot szervezett a Budapesti Metropolitan Egyetem ’Circularity in Regional Fashion’ / ’Körforgás a regionális divatban’ címmel, a Sapientia EMTE és az AMD Berlin egyetemek részvételével

bib csemp 05.29

A regionális divat körforgása- ERASMUS BIP program a METU-n

Erasmus BIP programot szervezett a Budapesti Metropolitan Egyetem ’Circularity i …

KommunikációÜzlet
Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

protokollhircsempe

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Viselkedéskultúra Protokoll Verseny

Nagy sikerrel zajlott az idei, immár 12. Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs és Vi …

KommunikációÜzlet
Művészet
Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallgatók tervezési projektjeit, valamint egy építészet jövőjéről szóló filmet mutat be.

fugametcsemp

Az építészet jövőjével kapcsolatos kérdéseket feszegeti a METU és FUGA kiállítása

2024. május 16-án nyílt meg a METU és FUGA kiállítása, amely belsőépítész hallga …

Művészet
Művészet
Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs gyártója tartott gyakorlati bemutatót az építészeti piacon kimagasló eszközökkel, technológiákkal.

ercoutohir

Az építészeti világítás csúcs eszközei és technológiái jelentek meg a METU x ERCO Meetup-ján

A METU belsőépítészeti Meetup-ján az ERCO, az építészeti világítás szakmai csúcs …

Művészet
A jövő protokoll szakemberei versenyeznek májusban

Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll versenyt rendez a METUImmár tizenkettedik alkalommal rendezi meg nagyszabású Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll versenyét a Budapesti Metropolitan Egyetem...

veresenyfot

A jövő protokoll szakemberei versenyeznek májusban

Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra &eac …

Művészet
Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjai.

metcsempehír

Íme, az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és közönségdíjasai!

Három kategóriában kerültek átadásra az első METUSCOPE Filmszemle szakmai- és kö …

Művészet
Kopátsy Sándor aforizmái ihlették a METU új, hallgatói kiállítását

Kopátsy Sándor, Kopp!  - Aforizmák című kötete a 2021-ben a Pallas Athéné Könyvkiadó által kiadott életműsorozat ötödik, különleges darabja...

uj-kopp-hir_

Kopátsy Sándor aforizmái ihlették a METU új, hallgatói kiállítását

Kopátsy Sándor, Kopp!  - Aforizmák című kö …

Művészet
Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mesterszakos hallgatói, az őszi féléves Tervezés kurzus keretében olvasást népszerűsítő animációs rövidfilmeket készítettek a Pagony kiadó számára...

pagobyhír

Animáció mesterszakos hallgatóink készítettek animációs rövidfilmeket a Pagony kiadónak

A Budapesti Metropolitan Egyetem elsőéves Animáció mestersz …

Művészet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...