Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Mészáros Lúcia / Divat- és textiltervezés mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Mészáros Lúcia / Divat- és textiltervezés mesterszak

„Nagyon szeretek létrehozni új dolgokat. Jó érzés, amikor megtervezek valamit papíron és utána el is tudom készíteni, majd pedig továbbadni valakinek.”

Mészáros Lúcia Kézműves tárgykultúra alapszakunk után Divat- és textiltervezés mesterszakunkon diplomázott. Nagy fába vágjuk a fejszét, ha fel szeretnénk sorolni, hogy Lúcia hol, mikor és milyen formában szerepelt egyetemi évei alatt. 2018-19-es Divat nagykövetünkként számtalan nyílt napon, workshopon adott elő. Munkáival bemutatkozott a METU DIVATSHOW-n a Francia Intézetben, a 2107-es pozsonyi Fashion Live-on, részt vett a Marie Claire Fashion Days 2016-os, 2017-es és 2018-as eseményén is a Várkert Bazárban, cikk készült vele a PS Magazin METU-sokat bemutató sorozatában. A PS Magazin Jól áll Neked a tolerancia! divattervező pályázatán, a Gombold újra!-n és a Hellodesign Talent Award-on is döntős volt. Alapszakos és most mesterszakos diplomakollekciója is szerepelt a Marie Claire és a Glamour magazinban, de számos nemzetközi divatanyagban is viszont láthatóak ruhadarabjai. Kiállított Velencében, Pécsett, Bauhaus inspirálta munkái is szerepeltek több helyen, a Nemzeti Galériában, a LUMU-ban. Öltözékei helyet kaptak a METU LOOK fachion edition kifutóján is. A sort még folytathatnánk, például azzal, hogy ki is az az Illuxtratgirl :), de beszéljen inkább Lúcia, a Forbes30/30-asainak egyike.


  

  


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Már óvodában eldöntöttem, hogy divattervező szeretnék lenni. Később pedig tudatosan készültem erre a pályára.

Miért ezt a szakot választottad?
Szerencsém volt hosszabb ideig a divatiparban dolgozni, de valahogy mindig a tervezés része vonzott. Nagyon szeretek létrehozni új dolgokat. Jó érzés, amikor megtervezek valamit papíron és utána el is tudom készíteni, majd pedig továbbadni valakinek.

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
A METU Kézműves tárgykultúra alapszakának öltözék- és kiegészítő tervezés specializációján szereztem meg az alapszakos diplomámat. 


 


Mi inspirál?
A részletek. Nagyon szeretem megfigyelni akár más tervezők munkáiban, vagy bármilyen tárgyakon a részleteket. Apró dolgok, amelyek nélkül nem lenne igazán egyedi és különleges semmi sem.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Szinte minden kisebb-nagyobb feladatban találtam egy-egy kedvenc mozzanatot, mert eltérő módon fejlesztettek. Volt ami a térlátást, volt ami a kézügyességet vagy a precizitást. De az egyik legmeghatározóbb munkám az alapszakos diplomakollekcióm volt, amire azóta egy márkát is alapozni tudtam.

Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
A diplomakollekcióm fő gondolatának az értékmegőrzést és újragondolást választottam. A kollekciót nem az aktuális divatirányzatoknak szeretném megfeleltetni, hanem egy klasszikus, modern jegyekkel ellátott munkát szeretnék kiadni a kezemből. Olyan értelemben klasszikus, hogy hosszabb időn át értékes maradhasson és a modern, újító részletektől váljon érdekessé. Inspirációm a nagy múltú Windsor-ház, ami számomra szép példája az értékmegőrzésnek és a folyamatos megújulásnak.

  

  


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Szerintem nem is kell többet elmondjak annál, hogy a Forbes magazin 30 legsikeresebb 30 év alattiak listáján kaptam helyet.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
A legmagasabb szakmai színvonalat kapja. Olyan tanároktól tanulhatunk, akik aktívan részesei a mai magyar divatnak.


  

  


Hogy érzed magad a friss(másod)diplomásként?
A tanulmányaim alatt is végig dolgoztam és építettem a karrieremet, most még több idő jut arra, hogy a saját márkáimmal foglalkozzak.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Sok segítséget és hasznos tanácsot kaptunk a szaktanárainktól (Konsánszky Dóra, Szilágyi-Csüllög Móni és Juhász Nóra) így teljesen pozitív élményekkel éltem meg a védést. A szakmai elbírálók pedig érdeklődve figyelték a prezentációmat.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Folytatom a tanulmányaim ideje alatt elindított vállalkozásaimat, az illuxtrat és illuxtratgirl márkákat.