Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Mészáros Lúcia - Divat | Budapesti Metropolitan Egyetem

Mészáros Lúcia - Divat

A NAGYKÖVETSÉGRŐL
Nagyon hálás vagyok érte, hogy az eddig elért eredményeimre az egyetem is odafigyel, és ennek köszönhetően most nagykövet lehetek.

MIÉRT EZ A SZAK?
Mindig is a rajzolás volt a legönkifejezőbb elfoglaltság számomra, ez adta az alapját annak, hogy művészeti irányba tanuljak tovább. A divatipar több szegmensében is volt szerencsém kipróbálni magamat, de a tervezés vonzott a leginkább. Ebben tud szerintem legjobban összpontosulni a kreativitás és a kézügyesség.

MIÉRT A METU?
Tapasztalt és szakmailag kiváló tanároktól tanulhatunk, akik maguk is részesei a mai magyar divatnak.


 


Lúcia Kézműves alapszakunk öltözék- és kiegészítő tervezés specializációján végzett, jelenleg  Divat- és textiltervezés mesterszakunk hallgatója. Munkáival bemutatkozott a METU DIVATSHOW-n a Francia Intézetben, részt vett a Marie Claire Fashion Days 2016-os eseményén a Várkert Bazárban, cikk készült vele a PS Magazin METU-sokat bemutató sorozatában. A PS Magazin Jól áll Neked a tolerancia! divattervező pályázatán és a Hellodesign Talent Award-on is döntős volt... A sort még folytathatnánk, például azzal, hogy ki is az az Illuxtratgirl :), de beszéljen inkább Lúcia, Divat területünk nagykövete!


Mesélj arról kicsit, hogy milyen feladatokkal kell/kellett megbirkóznod az egyetemi évek alatt! Sokféle és szerteágazó kreatív feladatokkal, mint például mintatervezés, formatervezés, szabásminta szerkesztés, szabás és varrás, rajzolás és festés. 

Melyik tantárgy miben segít/segített Neked?
A tanmenet úgy épül fel, hogy az mindenképpen a végcélt, azaz a diplomát erősítse, és mindegyik tantárgy segített valamiben. De a kedvencem a divatrajz volt, ahol nagyon sokféle technikával tanultunk meg dolgozni és nemcsak kézi, de digitális eszközöket is kipróbálhattunk.

Az elméleti tantárgyak közül melyiket tartottad a leghasznosabbnak?
A leghasznosabbnak a művészettörténettel találtam, mert sok háttértudást adott a diplomadolgozathoz.


Mit találtál a legizgalmasabbnak?
A divatrajz mellett nagyon izgalmas volt a szabásminta szerkesztés! Nagyon izgalmas, hogy egy sík papírból, hogyan alakul át minden térbe és lesz testkövető.

Melyik volt a kedvenc projekted és miért?
A diploma, hiszen ekkor tudtam a legjobban kamatoztatni az addig tanultakat. A témám a divatillusztráció volt, külön öröm volt számomra, az a rengeteg gyakorlat, amit addig ebben a témában tanultunk. Nagy kihívás volt, hogy teljesen sík alkotásokból inspirálódva szerettem volna térbeli dolgokat alkotni.

 


Melyik okozta a legnagyobb fejtörést?
Talán a diplomakollekcióm  témája. Valahogy annyira kézenfekvő volt számomra, és pont  ezért féltem belevágni. De a szaktanáraim - Kovács Adél és Rákhely Zsófi - teljes mértékben támogattak. 

Mire vagy a legbüszkébb? Milyen sikerek vannak a hátad mögött?
Arra, hogy az egyetem alatt képes voltam létrehozni egy saját divatmárkát, és divatillusztrátorként neves hazai divatmagazinoknak dolgozhatok. Ezeknek köszönhetően helyet kaptam a Forbes Magazin 30 legsikeresebb 30 év alattiak listáján. Ez az egyik eddigi legnagyobb büszkeségem.


Hogyan látsz hozzá egy-egy feladat megoldásához?
Minden feladat első lépése a sokrétű kutatómunka és az ezt követő kísérletezés.

Mennyire kell együtt dolgoznod a csoporttársaiddal vagy más szakosokkal? Ki tudod használni azt az előnyt, hogy ennyiféle terület/szak van az egyetemen?
Kimondottan kerestem a lehetőségeket, hogy minél több olyan hallgatóval megismerkedhessek meg, akik más, például Fotográfia szakra járnak, hiszen szükségünk van egymásra. 

Hogyan fogalmaznád meg, miről szól a te területed?
A végtelen kreativitásról és rengetek műhelyben töltött időről. 

Mivel foglalkozik az, aki a te szakodon tanul?
Aki alapképzésben a Kézműves tárgykultúra szakot választja, kezdetben foglalkozik formatannal, mintatervezéssel és sok kreatív feladattal, ahol a logika nagyon nagy szerepet játszik. Szakosodás után pedig, öltözék specializáción megtanulunk minden fontos dolgot, ami egy kollekció megtervezéséhez és kivitelezéséhez elengedhetetlen.

Hogy látod, akik már végeztek hogyan tudnak elhelyezkedni? Mivel foglalkoznak?
Ez teljesen egyén függő, aki szeretne és van hozzá kitartása, az mindenképpen el tud/fog helyezkedni a szakmájában.

  

Mivel szeretnél Te foglalkozni a jövőben?
Folytatom tovább az illusztrátorkodást és építem a márkát, amit elkezdtem. Bízom benne, hogy nem csak hazai, de nemzetközi megbízásokat is kaphatok majd egyszer.

Milyen programokat, kiállításokat, szakirodalmat, könyvet ajánlanál, hová menjen el az, aki érdeklődik a területed iránt?
Budapest Central European Fashion Week, Marie Claire Fashion Days, Absolut Studioflow előadások a Hadikban, amit Csalár Bence szervez. Izgalmas és érdekes olyan hazai emberekkel találkozni és tőlük tanácsokat kapni, az ő történeteiket hallgatni, akik sikeresek a hazai divatvilágban. 

Milyen online felületeket böngésszen, kövessen az, akit érdekel a te területed?
A hazai és a nemzetközi magazinok jelen vannak minden social média felületen, mindenképpen érdemes követni ezeket az oldalakat. Nekem személyes kedvencem például a Dior és a Chanel instagram oldala, ahol kis videókon mutatják be, hogyan készítik a ruhadarabokat.

Mivel töltöd a szabadidődet?
Szabadidőmben is nagyrészt rajzolok. Szeretek különleges divatanyagokból inspirálódni és mindig valami újabb, vegyes technikát kitalálni. Kísérletező és kíváncsi vagyok, órákat tudok eltölteni csak azzal, hogy valami egyedi felületet és látványt alkossak.

     


Milyen koncertet ajánlanál?
Nem vagyok koncertre járós, zenét is viszonylag ritkán hallgatok. De ha nagyon úgy érzem, hogy kell valami, ami felpörget akkor szívesen „nosztalgiázok” a ’80-90-es évek zenéivel.

Milyen tanácsot adnál a most felvételizőknek?
Ha ide szeretnének jönni, akkor készüljenek fel, hogy minden adott ahhoz, hogy kibontakoztassák a saját egyéniségüket, de ez csak akkor tud megvalósulni, ha nem sajnálják rá az időt!

Mivel, hogyan készüljenek? Hogyan állítsák össze a portfóliójukat?
Minél többféle technikával készült rajzokkal. Legyen köztük, portré, csendélet, kollázsok. Én a felvételire készítettem el életem első kollekciójának divatrajzait, a mai napig nagy becsben őrzöm! 

Vegyenek-e részt, járjanak-e felvételi előkészítőre?
Ha valaki nem biztos a dolgában és viszonylag kevés ideje volt felkészülni, akkor biztosan nagyon hasznos! Azért is, hiszen már testközelből ismerheti meg a tanárokat és az iskolát.

 


Neked milyen élmény volt a felvételi?
Izgalmas! Talán másodszor jártam egyedül Budapesten és rossz kerületi Rózsa utcába mentem, így több mint fél órát késtem a rajz alkalmasságiról, de szerencsére beengedtek! 

Csinálnál-e valamit másképp, ha most állnál a pályaválasztás, felvételi előtt?
Semmit! A felvételim után én több évet halasztottam az egyetemen, de úgy érzem, hogy anélkül nem lennék ott ahol most. Ha valaki Kézműves tárgykultúra vagy a Divat- és textiltervezés szakra szeretne járni, nagyon tudom ajánlani, hogy próbáljon meg minél több szakmai gyakorlatra szert tenni vagy az egyetem előtt, vagy az egyetemi évek alatt. Nem baj az sem, ha érettebb, amikor elkezdni a tanulmányait, mert akkor még könnyebb globálisan látni ennek a hatalmas iparnak a működését és a lépcsőfokait.