Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Menyhért-Mezei Flóra / Építőművész mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Menyhért-Mezei Flóra / Építőművész mesterszak

"A környezetem legapróbb momentumai is hatással vannak rám.  Egy-egy tervezésnél már a helyszín, a feladat, a probléma megoldása is inspiráló."

Flóra Környezetkultúra alapszakunk után idén Építőművész mesterszakunkon végzett.
Kiemelkedő művészeti tevékenységével és kimagasló teljesítményével kiváló eredményt ért el mind a belsőépítészet, mind az építészeti feladatok során. Diplomamunkájában keveredik az építészeti gondolkodás- és előadásmód a belsőépítészeti eszközök megformálásával. Az építészeti workshopok, versenyek mellett célja, minél szélesebb, sokoldalúbb szakmai tapasztalat és tudás megszerzése. Diplomamunkája látható volt a FUGA Budapesti Építészeti Központ Az építészeti tervrajz is műalkotás című tárlaton, Lovasközpont terve Pécsett az NKA25 -Támogatott művek az iparművészetben című kiállításon, a nemzetközi Four& four architecture competition különdíjasa.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Az életemben mindig nagy szerepet játszottak a művészetek különböző ágai, ami valószínűleg a szüleimnek is köszönhető. Anyukámmal zongoráztam-fuvoláztam, apukámmal pedig építettem és kertészkedtem. Nagyon szeretek rajzolni és festeni, az épületek pedig mindig is érdekeltek.

Miért ezt a szakot választottad?
A METU-n végzett Környezetkultúra alapszak után, nem volt kérdés, hogy itt folytatom-e a tanulmányaimat Építőművész mesterszakon.

Milyen alapszakon végeztél és honnan érkeztél a METU-ra?
2014-ben végeztem Egerben, a Dobó István Gimnáziumban, spec. angolos és rajz faktos voltam. Miután tudtam mi az a művészeti pálya, amit szeretnék tanulni, célirányosan készültem rá. Amikor a lehetséges egyetemek képzési listáját nézegettem, megtetszett az a kifejezés „Környezetkultúra”.

Szemlélteti azt, hogy ez nem egy szigorúan körülhatárolt művészeti ág. A nyílt nap után pedig már biztos voltam benne, hogy ez lesz az a szak, amire jelentkezni fogok. Az alapszak és a tanáraim sok mindenre megtanítottak. Miután lediplomáztam rögtön folytattam a tanulmányaimat mesterképzésen, Építőművész mesterszakon.

Mi inspirál?
Sok minden. A környezetem legapróbb momentumai is hatással vannak rám.  Egy-egy tervezésnél már a helyszín, a feladat, a probléma megoldása is inspiráló. Minden projekthez külön rajztömbjeim vannak. Ezekbe gyors skicceket készítek tintával vagy akvarellel a számomra inspiráló momentumokról, például felületekről, természeti formákról, térrészletekről, hangulatokról. Emellett fényképezni is sokat szoktam.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
A legtöbb tervezési feladatot szerettem. Mindegyik új kihívást jelentett és tanított valami mást.

Természetesen a két diplomamunkám a legkedvesebb számomra. Mind a kettő más jellegű. Alapszakos diplomamunkámként lovasközpontot terveztem Borsodivánkára. Helyszín és témaválasztásomat két szempont befolyásolta: az egyik érzelmi, ugyanis itt nőttem fel, magam is erre szoktam lovagolni. Ismerem a területet. Másrészt pedig arra szerettem volna rávilágítani, hogy a falu turisztikai adottságaiban komoly fejlesztési lehetőség rejlik. Célom a falusi építészet logikáját, arányrendszerét követő épületegyüttes tervezése volt. A hagyományos építészetet tiszteletben tartani, de a mai, modern lehetőségekkel élni. Terveztem egy főépületet szállással és istállórésszel, egy éttermet, valamint különálló épületeket, ahol a vendég együtt lakhat a lovával. Átlátható, karakteres terek kialakítására törekedtem. Az építmény hangulatát a fa tartószerkezetek adják. Az étterem és a különálló lakrészek a főépület lenyomataként jelennek meg a tájban, természetes környezetükkel együtt élnek.


 

A Kínai 4x4 workshopra egy kísérleti falu koncepcióját terveztük meg Budapestre, a nyugati pályaudvar fölötti rozsdaövezetet újraélesztve. Az alapkoncepciót közösen álmodtuk meg Dürgő Athénával, a terv részeinek kidolgozását pedig külön készítettük el.


Az általam megálmodott részre szociális lakásokat, otthonokat, éttermet és komposztáló központot terveztem. Az első épülettípus idézi a vidéki léptéket ez egy modulból áll, a második a kisvárosit – 2 modulból, és a harmadik a városi lépték- 4 modulból. A házak sávokra épülnének. Az alattuk lévő területet az itt élő emberek művelnék, illetve lehetőséget nyújtana a város lakóinak is, hogy itt kertet bérelhessenek és művelhessenek.

 

A kísérleti falu energiafelhasználásának mértéke nyomon követhető lenne. Kutatásokhoz és fejlesztésekhez nyújthatna adatokat. A területen elhelyeztem egy hangulatos éttermet, vertikális zöld válaszfalakkal. Középpontjában egy halas rész áll. Átfolyik rajta a patak. Az étteremben helyi alapanyagokat használnának.


Továbbá kialakítottam egy komposztáló központot. Célom felhívni a figyelmet a tudatosabb és észszerűbb életmódra. A komposztrendszer lehetőséget nyújt az étterem, a környező lakosok, kertek, és a piac számára, hogy a maradék szerves anyagot ide hozzák. Alternatív energetikai megoldás lehetne.


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám tervezési helyszíneként szerettem volna egy árvízveszélyes területtel foglalkozni. Izgalmasnak találtam ezt a témát. Érdre esett a választásom, egészen pontosan a régi téglagyár környékével és a Beliczay-szigettel foglalkoztam.

 

Kirándulni vágyóknak terveztem egy területet, ami a helyszín adottságaira reflektál. Egy kijelölt útvonalon keresztül különböző történeteket mesél el a látogatóknak, felhasználva ebben a gyönyörű geomorfológiai környezetben talált beton objektumokat. A terület bizonyos részei a Duna árterületét képezik, amire különböző építészeti gesztusokkal reagálok. Tervem több részből tevődik össze: 

1. A téglagyári szárító beton csontvázából táborközpontot,

 

2. a Duna parton talált beton rakodó tömbjén révészlakot merengővel,  

 

3. a Beliczay- sziget árvízveszélyes területén pedig, az azt behálózó turista utakat kiegészítve egy felső utat hoztam létre, ami áradáskor is járható, az út végén egy periszkóppal ellátott kilátóval.

 

4. A terület száraz részén pedig játékosan vesszőből font bivakokat szórtam el. 

Tervemben végig jelen van a kettősség.  Egy adott, rideg ipari jellegű dolog, amire egy finomabb, melegebb lakhatóbb teret hozok létre.Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Az egyetemnek és odaadó szaktanárainknak köszönhetően kellő bátorságot és tudást szerezhettünk. Időt nem sajnálva tanítanak, és ösztönöznek arra, hogy merjünk önmagunk lenni. Számos pályázaton, kiállításon, és workshopon vehettünk részt. Szakmailag és emberileg is gazdagabb lettem. Életre szóló barátságokkal gazdagodtam.


Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Inspiráló, barátságos, és nagyon felszerelt környezet párosul a tanárok sokrétű szaktudásával.

Hogy érzed magad a friss(másod)diplomásként?
Egyrészt kicsit szomorú vagyok, mert lezárult egy hosszú és talán a legmeghatározóbb korszaka az életemnek, másrészt boldogan és céltudatosan várom a jövőt. 

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Kellemes élmény volt.


Milyen terveid vannak a jövőre?
Szeretnék megtanulni mindent, amit csak lehet erről a szakmáról. Nem „munkának” fogom fel a szakmában való tevékenykedést, élvezem azt.