Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Maruzsa Alexandra / Turizmus és vendéglátás alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Maruzsa Alexandra / Turizmus és vendéglátás alapszak


Hogyan mutatnád be magad a nagyvilágnak? 

Én egy olyan lánynak tartom magam, aki mindig nyitott, és szívesen veszi az új akadályokat. Szeretem magam kipróbálni új dolgokban, és szeretek közben új embereket megismerni. Szeretek csapatban dolgozni, mert ilyenkor mindig valami csodálatos ötlet születik, aminek a kivitelezése folyamatos izgalmakkal jár. 


Miért gondoltad annak idején, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem lesz a neked való iskola? 

Először nem ismertem az egyetemet, de az Educatio kiállításon volt alkalmam találkozni a lelkes diákokkal, akik azonnal megszeretették velem. Már ott éreztem, hogy ez szerelem első megismerésre! Elmentem a nyílt napra is, ott teljes mértékben elvarázsolt az egyetem, szóval másodjára is beleszerelmesedtem. Innentől nem volt kérdés, hogy melyik egyetemen szeretnék tanulni, nagyon-nagyon érdekelt a turizmus, és azon belül is a rendezvényszervezés, mivel ez itt adott volt, már csak azon kellett izgulnom, hogy felvesznek-e. 


Mesélj kicsit a szakodról! 

Turizmus és vendéglátás szakon tanulok. Mivel a turizmus elég szerteágazó terület, így nagyon sok ember érdekelt lehet benne. Itt szerintem az a jó, hogy elkezded ezt tanulni, és ha valamiért közben mégsem érzed annyira magadénak az adott területet, átmehetsz egy másik részterületre, és nem kell feladnod vagy azt érezned, hogy elpazaroltad a befektetett idődet. Turizmus mindig volt, van és lesz is. Most a világjárvány kicsit nehezíti a dolgot, és kihívás elé állítja a szakmát, de ez innentől csak jobb lesz. Nem tudni, hogy emiatt nehezebb lesz az elhelyezkedés vagy épp könnyebb attól, hogy akik eddig dolgoztak ebben a szakmában, inkább pályát módosítanak.  Én szerintem itt bárki megtalálhatja a magának megfelelő területet, legyen az egy utazási iroda, szálloda, vendéglátás, esetleg rendezvényszervezés. Annyi lehetőség van, és ha nem tetszik az egyik, akkor mindig van egy másik. 


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Valamikor a középiskolás éveim alatt jött a megvilágosodás, hogy én rendezvényszervező szeretnék lenni, és itt volt erre a legnagyobb lehetőségem. Tanulmányaim alatt sok olyan tréningen, programon tudtam részt venni, kipróbálni, amit magamtól nem biztos, hogy megtettem volna. 


Melyik a kedvenc tantárgyad? 

Nem meglepő, de a rendezvényszervezés volt. Két félévben is tanulhattam, és azt gondoltam én már sok mindent tudok róla, de a tanár úr milliónyi új dolgot tanított.  


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek?  

Szerintem elsősorban hallgasson a szívére, és azt tanulja, amit szeretne, ne azt, amit mások szerint kellene. 


Miért ajánlanád egy most felvételiző diáknak a Metropolitan-t?  

Az egyik ok, az maga az oktatás, ami sokkal, de sokkal másabb, mint más egyetemeken. Valamint a tanárok hozzáállása miatt. Itt odafigyelnek a diákokra és meghallgatnak minket, sőt segítenek is, és igyekeznek a mi érdekeinket nézni. A tanárok és a diákok egyaránt segítőkészek. 


Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

A tanáraink a lehető legtöbb gyakorlati tudást próbálják átadni nekünk.  Sokszor "Oktató helyett mentor"-ként viselkednek, és tényleg segítik kialakítani a szakmai pályánkra vezető utat, akár tanácsokkal vagy esetleg konkrét munkalehetőségekkel. 

Talán a konzulensemet mondanám, Behringer Zsuzsanna tanárnőt. Rengeteg dologban segített az egyetemi éveim alatt. Nemcsak a szakdolgozat megírása alatt támogatott és segített, hanem bármikor meghallgatott, és igyekezett a legjobb tudása szerint segíteni. Nagyon sokat tanultam tőle, és sok dologban kipróbálhattam magam neki és a többi tanáromnak köszönhetően. 


"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Azt, hogy azt a sok gyakorlati tudást, amit tanítanak, azt ki is tudjuk próbálni az órák során. Illetve rengeteg lehetőséget biztosít arra, hogy tanórán kívül is kamatoztathassuk a megszerezett tudást. 


Mit jelent számodra az alkotás szó?  

Rendezvények megvalósítását. 


Milyen élményed kapcsolódik az alkotóegyetemességhez? 

Amikor részt vettem a Kreatív Gondolkodás Fejlesztő Tréningen, akkor több olyan szakról is tanulhattam, aminek magamtól utána se néztem volna. Nagyon érdekes volt belelátni ezekbe a szakokba, és nagyon sok újat tanultam belőlük. Az egyik kedvenc ilyen napom volt, amikor a kommunikációról tanultunk, és megtanítottak minket interjút készíteni, majd meg is vágni a videót.  


Melyik a kedvenc helyed a METU-n?  

Leginkább a folyosók hiányoznak, itt találkoztunk mindig a szaktársakkal, barátokkal. Itt zajlanak a gyors információ cserék a ZH-król. Itt ismertük meg egymást, amikor a terem előtt várakoztunk a következő órára. A vizsgák előtt itt biztattuk egymást, majd sírtunk vagy nevettünk együtt. Itt találkozunk mindig az első tanítási napon, és az utolsó napokon is itt búcsúzunk egymástól. 


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

A legjobban a Turizmus Műhelyes órák hiányoznak. Hetente, kéthetente tartottuk és nagyjából 1-2 órásak voltak. Mindig sok érdekességet tanultam, illetve nagyon jó barátságok születtek ez idő alatt. Rengeteget tanulhattunk a tanároktól, és számos izgalmas feladatban vettünk részt. 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Pozitív benne, hogy nem kell korán kelni, de amúgy nekem nagyon hiányoztak a jelenléti órák. Az oktatók próbálták minél élvezhetőbbé, interaktívabbá tenni, elég nehéz dolguk volt az biztos, és én nem igazán élveztem így az órákat. Remélem, nemsokára sikerül visszaállnunk a jelenléti oktatásra, mert az annyival több pluszt tud adni. 


Miben látod a METU szupererejét?  

Az oktatáshoz való hozzáállása, és az oktatás minősége.  


Milyennek képzeled a Metropolitan szuperhősét?  

Biztos valami narancs-fekete ruhában lenne, talán még köpenye is lenne. Nagyon okos lenne, hogy segítse a hallgatókat felkészülni a vizsgára, és persze erős is! Ott lenne az összes bulin, hogy szórakoztatni tudja a diákokat. Illetve a tanároknak is segítene amikor kifog rajtuk a technika.  


Mi lenne a 3 szupererő, amit választanál magadnak?  

Teleportálás, hogy beutazhassam az egész világot. Nem tudom, hogy mi a pontos neve, de szeretnék olyan képességet, amivel látom az emberek álmait, és tudok is segíteni valóra váltani őket. Talán még a halhatatlanság, hogy mindenben kipróbálhassam magam, és tudjak még több dolgot tanulni. 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Nagyon szeretek olvasni, főleg fantasyt, mert egy kicsit kiragad a szürke hétköznapokból. Szeretek túrázni, kirándulni a barátaimmal. Imádok utazni, új helyeket megismerni. 

 

Mi a kedvenc zenei műfajod, zenekarod, előadód? 

Szeretem a pop zenét és a könnyebb rock zenét. 


Milyen egyetemi aktivitásokban vettél eddig részt? 

Turizmus Műhely, MHT, Kreatív Gondolkodást Fejlesztő Tréning, Start-up Lab, Rúdtánc, Tánc, Jóga, Túrázás. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

Talán, amikor bekerültem az MHT csapatába, mert akkor igazából egy család részese lettem. Itt mindig van mindenkinek egy kedves szava a másikhoz, és a vezetőnk is mindig odafigyel ránk és érdeklődik, hogy épp kivel, mi történik. Emellett rengeteg izgalmas programon vehettem részt, és szerezhettem tapasztalatot a rendezvényeken.  


Hogy érzed, fogják-e segíteni a METU-s évek a karrierterveidet? 

Szerintem igen, rengeteg dolgot tanultam és tapasztaltam. 


Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Igazából szerettem volna kipróbálni magam a lehető legtöbb területen, a Turizmuson belül, az egyetemi évek alatt, hogy mire végzek, tudjam merre is akarok tovább haladni. Az MHT-nak köszönhetően számtalan rendezvényen vehettem részt, ahol beleláthattam egy kicsit a háttérmunkálatokba. Illetve az egyik kedves tanárom, még előző szemeszterben, segített nekünk szakmai gyakorlati helyeket keresni, ahol lehetőségem lett volna, hogy esküvőszervező gyakornok lehessek, csak a vírus miatt ez nem valósulhatott meg.