Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Márföldi Dóra / Divat- és textiltervezés mesterszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Márföldi Dóra / Divat- és textiltervezés mesterszak

„Megtanultam, hogy a tervezési folyamatok során számos utat be kell járnunk, amíg eljutunk a megfelelő eredményig. A vakvágányoknak tűnő kísérletek pedig olyan tapasztalatokkal szolgálnak, amelyek a későbbiekben még hasznunkra lehetnek.”

Márföldi Dóra Divat- és textiltervezés mesterszakunk textilművesség specializációján diplomázott. Munkája látható volt a Határtalan Design, 14. madeinhungary + 7. MeeD kiállítás TEXHIBITION projektjén belül a Bálnában, a Heimtextilen Frankfurtban. Részt vett az Admirer Kft. párna projektjében.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Nagyon izgalmasnak találom a folyamatot, ahogy a gondolataimat a textil sokszínű formanyelvén keresztül, a különböző anyagok meghatározottságában meg tudom fogalmazni. Az autonóm projektek mellett az alkalmazott tervezéseket is szeretem, mert egy-egy minta-, vagy szőnyegterv megszületéséhez változatos, tanulságokkal teli utak vezetnek.

 


Miért ezt a szakot választottad?
Mindig vonzott a textil világa, a különböző anyagokkal való szorosabb kontaktus. A BA-s diplomamunkám is szorosan a textilhez kötődött, így egyértelmű volt, hogy textil szakra jelentkezem.

Milyen alapszakon végeztél, honnan érkeztél a METU-ra?
A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Képi ábrázolás, Esztétika szakán végeztem.

Mi inspirál?
Mint nagyon sok textiles, én is a természet jelenségeiből, formáiból merítek, e mellett a népművészet motívumai és képzőművészeti részletek is szolgálhatnak inspirációul. Tervezői szemléletmódomat döntően befolyásolja a magyar tanyavilágok zero waste életmódhoz hasonló szerveződése. 

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid?
Nehéz csak néhány projektet kiemelni, mert szinte az összes munkám kedvenc. Nagyon szerettem a jacquard szövet tervezést. Ennek során Korniss Dezső három festményének (Bölcső, Fuvolás, Tücsöklakodalom) részleteit átértelmezve hoztam létre mintacsaládokat. Külön emlékezetes a projekt, mert ez volt az első olyan feladat, ahol a gyári kivitelezést figyelembe véve terveztem. A Tücsökszárny című minta az Aste Hungaria Kft. kőszegi üzemében kivitelezésre került. Első csoportos textil kiállításon való részvételemet is ennek a tervezési feladatnak köszönhetem, mert a Tücsökszárny 2019-ben a Határtalan design kiállításon szerepelt.

  


Másik kedvenc munkám a TRANSFER volt. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum pályázatára reagálva, a 28-as villamosra terveztem üléskárpitokat. A hívó szó „Villamos, mint reklámérték” volt. Számomra a villamos architektúrája és külső- belső részletei jelentik a reklámértéket. Így ezeket ültettem át a stop motion animációk színes, gyermeki világába. A pályázatnak köszönhetően az üléshuzat mellett a múzeumshop számára termékeket is terveztem. A mintaterveim alapmotívumaiból hímzett felvarrókat kiviteleztettem, valamint mobil üléshuzatokat terveztem. Ez utóbbiaknál a különböző közlekedési eszközök ajtóit vettem alapul.

  


Nagyon izgalmas volt a második félév eco design tematikája. Számos fenntartható alternatívát kipróbáltam a különféle tervezések során. Ezek közül szeretném kiemelni a kísérleti objekt sorozatokat. A bőr mikroszkopikus részleteiből kiindulva készítettem el maroktárgyaimat. A projekt célja az élő anyagokkal történő formaképzés volt. Kétféle anyagot használtam: kókuszrostot szövettem át kerti zsázsa gyökerekkel, illetve gombamicéliumból növesztettem az objekteket. Ez a feladat alapozta meg diplomamunkám anyaghasználatát.

  


Mi volt a diplomamunkád, miért ezt a területet választottad?
Fércmű
című diplomamunkámmal a generációk folyamatosan alakuló, mégis állandó kapcsolódását jelenítettem meg a gombamicélium élő szövete segítségével. Az egyetem évei alatt szinte minden félévben foglalkoztam ezzel a tematikával. Elsősorban a kézműves tapasztalatátadás generációról generációra történő változásának megjelenítése érdekelt. Ezzel párhuzamosan a micéliummal anyagkutatási kísérletekbe kezdtem. A kutatás során megtapasztaltam, hogy a micélium egy élő, akaratomtól függetlenül növekedő anyag. Folyamatos változásával analóg a generációk közötti kapcsolatok folytonos alakulásával, így alkalmas ezek téri lenyomatként való rögzítésére. 


 


Mivel járult hozzá a METU szakmai fejlődésedhez egyetemi éveid alatt?
A METU-s éveim alatt az oktatóimmal és szaktársaimmal együtt töltött tartalmas konzultációknak, műhelygyakorlatoknak köszönhetően kialakult bennem egyfajta holisztikus textilszemlélet. Ennek köszönhetően bátran nyúlok nem szokványos anyagokhoz is. E mellett megtanultam, hogy a tervezési folyamatok során számos utat be kell járnunk, amíg eljutunk a megfelelő eredményig. A vakvágányoknak tűnő kísérletek pedig olyan tapasztalatokkal szolgálnak, amelyek a későbbiekben még hasznunkra lehetnek.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Azért érdemes a METU-t választanod, mert egy nagyon jó közegben az oktatók segítségével találhatod meg stílusodat, kedvedre kísérletezhetsz és éles tervezési feladatok segítségével szerezhetsz jelentős szakmai tapasztalatokat!

 


Hogy érzed megad friss(másod)diplomásként?
Nagyon jól érzem magam. Kipihentem az elmúlt félév fáradalmait, és várom az új tapasztalatokat.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Jó élmény volt, bár nagyon szokatlan volt az online vizsgahelyzet. Elégedett vagyok az eredménnyel, de kicsit szomorú is vagyok, hogy vége ennek a nagyon inspiráló, tapasztalatokkal teli két évnek.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?
Több egyéni és másokkal közös projekt van kilátásban. Elsősorban szeretném a micéliummal elkezdett anyagkutatási folyamatot anyag innovációig elvinni. A végzett szaktársaimmal tervezünk egy közös műhelyt, ahol a későbbiekben is alkotó közösségként tudunk tevékenykedni. E mellett bel- és külföldi pályázatokat keresek, amiken meg tudom méretni a munkáimat. Szeptembertől pedig egy új területen is kipróbálom magam, mert a METU-n óraadóként kezdek dolgozni. Nagyon várom már a hallgatókkal való együttgondolkodást. Izgalmas lesz megtapasztalni az oktatói oldalt is.