Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Máhr Zsófia / Tervezőgrafika alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Máhr Zsófia / Tervezőgrafika alapszak

„Nincs monotonitás. Minden új feladat egy újabb kihívás.”

Máhr Zsófia Tervezőgrafika alapszakunkon diplomázott. Az alkotás a lételeme, amióta az eszét tudja, így nem volt kérdés, hogy merre induljon pályaválasztáskor. Munkáit láthattuk már a METU Graphic Passage-on a Széchényi Könyvtárban is.

Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Egészen kiskorom óta imádok alkotni. Óvodában engem csak a rajzasztalnál lehetett megtalálni, ahol egymás után gyártottam a rajzaimat. A betűk is nagyon érdekeltek, anyukámtól ki is követeltem, hogy minden betűt tanítson meg nekem „lerajzolni”. Így hát nagycsoportos koromban elkezdtem írni egy mesekönyvet az akkori pintyeimről, amit több éven keresztül gondosan vezettem. Minden történethez illusztrációt is készítettem. A nagy álmom akkoriban az volt, hogy a könyv egyszer majd kiadásra kerül. Nos, természetesen ez nem így történt, de valahányszor ezt a „művemet” előveszem, mindig eszembe jut, hogy jó helyen vagyok. Nekem ezzel kell foglalkoznom.

  

További képek


Miért ezt a szakot választottad?
Minden alkalommal, amikor valaki megkérdezi tőlem, hogy mit tanulok, a következő párbeszéd zajlik le:
- Mit tanulsz?
- Tervezőgrafikát.
- De jó... És az mi?
És én ekkor elkezdem sorolni, hogy mi mindennel foglalkozunk.
- Arculattervezés, kiadványtervezés, tipográfia, illusztrálás, csomagolástervezés, webdesign... és még sok minden más.

Úgy gondolom, hogy a tervezőgrafika az egyik legösszetettebb szakma, vagy legalábbis művészeti ág. Nincs monotonitás. Minden új feladat egy újabb kihívás.

Mi inspirál?
Bármi tud inspirálni, az utcán, természetben látott dolgok, vagy mások alkotásai. Ám amikor lefekszem aludni és a napi gondok elcsitulnak, váratlanul szoktak ötleteim támadni. Csak emlékezzek rájuk reggel...

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért? 
A kedvenc munkám egyértelműen a Münchhausen vidám kalandjai című könyv illusztrálása volt. Valójában ezen feladat során alakult ki az az egyedi, saját stílus, amivel azóta is dolgozom és a diplomamunkám is ebből ered. A mesék olyan abszurdak és mozgalmasak, hogy nagyon jól ki tudtam bontakozni és sikerült visszaadnom a történetek hangulatát.

  

További képek


Másik kedvenc projektem műhely órán készült. Imádom a linómetszést, ez az az elfoglaltság, ami leginkább ki tud kapcsolni és csak az alkotással foglalkozom. Feladatunk egy kishatározó készítése volt, melyen belül én az egzotikus állatok bemutatását választottam.


  

További képek


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Lokitoyo című diplomamunkám Afrika ősi mondáit dolgozza fel. Mindig is érdekelt Afrika kultúrája és hagyományai, emellett szeretek mozgalmas, eseménydús történeteket ábrázolni.

A történeteket a kontinens különböző országaiból gyűjtöttem össze, így széleskörű betekintést nyerhet az olvasó Afrika mesés világába. Ezek a mondák egyszerű, tanulságos történetek. A jó mindig megkapja méltó jutalmát, a rossz pedig a büntetését. Középpontban legtöbbször egy konfliktus áll: gyakoriak a véres összecsapások és a gyilkosság. Ezt a hangulatot tükrözik az illusztrációk is. Színhasználatom nagyon erőteljes, a piros és a fekete szín dominál. Ezeket egészíti ki a kék, sárga és a fehér. A történetek főszereplői leginkább állatok, akik emberi tulajdonságokkal rendelkeznek. Őket sematikusan, ugyanakkor főbb jellemvonásaikat kiemelve ábrázoltam. Összesen 20 dupla oldalas illusztráció található könyvemben, melyekhez kisebb kiegészítő rajzok is tartoznak. A könyv japán hajtással készült, amely nemcsak érdekesebbé, de egyben izgalmasabbá teszi az összképet. Diplomamunkám tartozéka egy védő tok: a cím kivágásával a fekete háttérből kiemelkedik a színes borító, ezáltal a Lokitoyo felirat is.


 

 

 

További képek


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Minden előképzettség nélkül kerültem a METU-ra, így konkrétan mindent itt tanultam meg. Itt sajátítottam el a szoftverek használatát és különböző technikákkal ismerkedtem meg, amelyeket szívesen használok a munkáimhoz.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Mert ez egy olyan iskola, ahol nincs korlátok közé zárva a fantáziád, itt kibontakozhat a saját stílusod. Persze emellett a tanárok is segítenek mindenben.

Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Nagyon jó érzés, megérte a rengeteg munka. Viszont nincs idő gólörömre, már a védés utáni napon azon kezdtem agyalni, hogy mi legyen a következő alkotásom. 

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Ahogy közeledett a védés napja, egyre inkább lámpalázas lettem. Éppen ezért nagyon sokat készültem a prezentációra. Ahogy kiálltam a bizottság elé, hirtelen elszállt a félelmem és csak az előadásomra koncentráltam. Így nagyon jól sikerült a védésem és pozitív visszajelzéseket kaptam, úgyhogy erre a napra mindenképp büszkén emlékszem vissza.

Milyen terveid vannak a jövőre?
A következő két évben még a METU hallgatója leszek, ugyanis felvételt nyertem mesterszakra is, aminek nagyon örülök. Egy ideig még biztosan alkalmazott grafikusként fogok tevékenykedni. A továbbiakban célom, hogy illusztrátorként dolgozhassak, valamint, hogy saját termékeket gyártsak és létrehozzak egy saját kis márkát. Legnagyobb vágyam szabadon alkotni.