Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Ludwig Múzeum x METU – LUMI tér megnyitó | Budapesti Metropolitan Egyetem

Ludwig Múzeum x METU – LUMI tér megnyitó

2022. április 30-án megnyílt a LUMI tér, a Ludwig Múzeum családbarát közösségi tere, amely a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatóival és hallgatóival kooperációban valósult meg. 


A METU és a Ludwig Múzeum kooperációjával megvalósított LUMI tér.

Fotó: Szabó Zsófia 


LUMI tér tervezése és kivitelezése a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Ludwig Múzeum tavaly aláírt együttműködésének egyik közös projektje volt, melynek célja egy gyerekfoglalkoztató és pihenő sarok kialakítása volt a múzeum első emeleti kiállítóterének végében.  

 

A projektre az egyetem Művészeti és Kreatívipari Karának Formatervező művész mesterszakos hallgatói egy kurzus keretében készítettek terveket. A feladattal egy teljes csoport foglalkozott az előző félév folyamán, és a múzeum az itt született tervek alapján választotta ki a győztes alkotót, akivel ezután a kivitelezésen is közösen dolgoztak. A tér megvalósítására a ‘Családbarát múzeum’ cím elnyerésével járó 1 millió forintos jutalom adott lehetőséget, amelyet a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság ajánlott fel a múzeum számára. 

 

A METU és a Ludwig Múzeum kooperációjával megvalósított LUMI tér.

Fotó: Szabó Zsófia 


A LUMI tér április 30-ai megnyitóján Csizmadi Péter DLA, a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kar dékánja és Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója is köszöntőt mondott, majd az érdeklődők a projektben résztvevők beszélgetésén, illetve a Kiterjesztett Jelen című kiállítás interaktív tárlatvezetésén is részt vehettek. 


A METU és a Ludwig Múzeum kooperációjával megvalósított LUMI tér megnyitója.

Fotó: Szabó Zsófia 


A sok kiváló terv közül Paszternák Csenge, a Formatervező művész MA szak jelenlegi hallgatójának munkája nyerte el leginkább a múzeum tetszését. A nyertes terv elkészítéséért Csenge 100 000 Ft jutalomban részesült, a közeljövőben pedig egy másik METU-s alkotó, André Péter pályázatának egyes elemei is megvalósulhatnak majd. 

Hatalmas meglepetésként ért a dolog, szinte el sem hittem. Ez volt az első valós tervezési feladatom, ahol volt lehetőségem elérni egy nagyobb terv megvalósítását, és az, hogy az én munkámat választották hatalmas sikerélmény volt számomra. Ekkor még nem is sejtettem, hogy mekkora feladat vár rám. - osztotta meg Csenge az eredmény kapcsán. 


A LUMI tér tervezője, Paszternák Csenge, METU Formatervező művész MA szakos hallgató.

Paszternák Csenge, METU Formatervező művész mesterszakos hallgató | Fotó: Szabó Zsófia 


A megnyitó után Csengét nyertes munkájáról kérdeztük, illetve György Árpád Hunor szakvezetővel közösen a METU Formatervező mesterképzéséről beszélgettünk. 

“Igazából a munka oroszlánrésze a kiválasztást követően kezdődött meg. Folyamatos egyeztetés mellett kellett átterveznem a korábbi munkám a Ludwig Múzeum igényeinek megfelelően. Hatalmas tapasztalat volt számomra az egész feladat, hiszen az újratervezést követően kezdődött meg az anyagbeszerzés, majd a kivitelezési munkálatok, melyek szintén kihívást jelentettek. Végül a megvalósítási folyamat minden lépését végigasszisztáltam, rengeteget tanultam a megrendelőkkel és kivitelezőkkel való kommunikációról. Ami az egyik legnagyobb feladatnak bizonyult számomra, az a rengeteg különböző vélemény, és igény kielégítése a tervezett térrel kapcsolatban, sok kompromisszum megkötése által. “mesélte Csenge a felkészülésről. 

Csenge szerint a METU Formatervező művész mesterképzését többek között az teszi különlegessé, hogy a a hallgatók tervezéseik során valós megrendelők igényeire kereshetnek megoldásokat. 

“Hatalmas lehetőségnek tartom, hogy a féléves munkáinkat az oktatóink mellett aktívan működő cégek, intézmények felé is prezentálhatjuk, hiszen így még több visszajelzést és útmutatást kaphatunk. Nagyon hálás vagyok, hogy lehetőségem adódott egy ekkora volumenű projektben részt venni, számomra már most jó döntésnek bizonyult belevágni a mesterképzésbe.” 

György Árpád Hunor, a Formatervező művész MA szakvezetője a gyakorlatias oktatás és szakmájukban aktív oktatók hozzáadott értékét emelte ki. 

“Legfőbb ereje a képzésnek az, hogy szakmájukat aktívan űző, abban kiváló eredményeket elérő oktatói gárda módszereit megismerve tudnak a hallgatóink saját tervezői szemléletet felépíteni. 

Ebben a folyamatban az aktuális félévek feladatain keresztül, minden segítséget megkapnak a hallgatók, ahogyan ezt a LUMU kapcsán Megyeri Gábor és Pataki Dávid formatervező művészektől megkapták.” 

A METU művészeti képzéseinek másik kiemelkedő jellegzetessége, hogy a hallgatók és az oktatók közötti viszony partneri, az oktatók mentorként segítik a hallgatók munkáját. 

“Igyekszem feltárni előttük minden olyan szakmai tapasztalatot, ami az eddig elvégzett munkáim kapcsán felhalmozódott, bízva abban, hogy önálló tervezői szemléletük hasznos eszközökkel bővülhet.” - mesélte György Árpád Hunor szakvezető. - “Jóllehet egy összetett mondat nem elég egy mentorálás folyamatának leírására, mégis úgy érzem, hogy az oktatótársaim velem együtt mindent megtesznek azért, hogy ez minden kurzuson megvalósulhasson.” 

A szakvezető minden olyan alkotónak ajánlaná a Formatervező művész mesterképzést, aki szereti a tárgyak kimeríthetetlen, változatos világát és aki ebben a világban szeretne újat, egyedit alkotni. 


Tudj meg többet a Formatervező művész mesterképzéséről ide kattintva,  vagy ismerd meg a METU művészeti képzéseit! 

2022. 05. 13.

Hírek

Szakváltás egyetemen belül vagy egyetemek között

A szakváltás egyetemen belül, de akár egyetemek között is megtörténhet, ám néhány dologgal érdemes tisztába kerülni a cselekvés előtt!

szakvaltas-egyetemen-belul

Szakváltás egyetemen belül vagy egyetemek között

A szakváltás egyetemen belül, de akár egyetemek között is megtörténhet, ám néhán …

Művészet
Megrendelések vs. szerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Földi Ádám, a METU Fotográfia BA alumnusa volt.

metu-muvesz-leszek-podcast-05-csempe

Megrendelések vs. szerelemprojektek – egy fotóművész szemszögéből

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Földi Ádám, a METU Fotográfia BA …

Művészet
Művészet
Csomagolástervezési pályázaton vettek részt a METU tervezőgrafika alkotói

Az R-Water Kft. két márkájának csomagolástervezésére írt ki pályázatot a METU tervezőgrafikus hallgatói számára.

metu-rwater-csomagolastervezes-csempe

Csomagolástervezési pályázaton vettek részt a METU tervezőgrafika alkotói

Az R-Water Kft. két márkájának csomagolástervezésére írt ki pályázatot a METU te …

Művészet
Milyen egyetemre menjek?

Honnan tudom, hogy szeretem-e az adott szakot — egyáltalán milyen szakmák vannak? Íme az útmutató, ami megmutatja, milyen egyetemet válassz.

milyen-egyetemre-menjek-csempe

Milyen egyetemre menjek?

Honnan tudom, hogy szeretem-e az adott szakot — egyáltalán milyen szakmák vannak …

Művészet
METU filmes sikerek a Bujtor István Filmfesztiválon

Venczel Zsolt METU alkotó filmje nyerte meg kisjátékfilm kategória díját a Bujtor István Filmfesztiválon.

bujtor-istvan-filmfesztival-2022-csempe

METU filmes sikerek a Bujtor István Filmfesztiválon

Venczel Zsolt METU alkotó filmje nyerte meg kisjátékfilm kategória díját a Bujto …

Művészet
Művészet
Hol buliznak a művészek?

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Czeglédi Zsombor, a METU Media design BA alumnusa volt.

podcast04-1

Hol buliznak a művészek?

A METU Művész leszek! podcast negyedik vendége Czeglédi Zsombor, a METU Media de …

Művészet
Üzlet
Value Methodology Associate oklevélben részesültek a METU hallgatói

A METU Értékelemzés tantárgyát teljesítő hallgatók Value Methodology Associate (VMA) minősítést szereztek.

vma-oklevel-csempe

Value Methodology Associate oklevélben részesültek a METU hallgatói

A METU Értékelemzés tantárgyát teljesítő hallgatók Value Methodology Associate ( …

Üzlet
Pályaválasztási tippek: Minek tanulj tovább?

Miben vagy jó? Minek tanulj tovább? A pályaválasztás legfontosabb eleme az önismeret. Tippeket adunk az egyetemválasztáshoz.

palyavalasztas-minek-tanuljak-tovabb-csempe

Pályaválasztási tippek: Minek tanulj tovább?

Miben vagy jó? Minek tanulj tovább? A pályaválasztás legfontosabb eleme az önism …

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...