Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Looking China 2017 | Budapesti Metropolitan Egyetem

Looking China 2017

Első alkalommal kapott lehetőséget hazai művészeti felsőoktatás intézmény, hogy részt vegyen a fiatal filmeseknek szóló, rangos Looking China programban, mely izgalmas fórumot teremt a kultúrák közötti kommunikációra. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első magyar egyetemként kapcsolódott be 2017 tavaszán a nemzetközi projektbe, képviselve ezzel Magyarországot is. 

A Looking China (Kan Zhongguo) egy olyan nemzetközi kezdeményezés, melyen évente több mint 20 ország közel 100 hallgatója vesz részt. A program szervezője a Pekingi Tanárképző Egyetemen működő Kínai Kultúra Nemzetközi Kommunikációs Akadémiája, támogatója pedig a Huilin Alap. A sorozat az elmúlt években a pekingi egyetem egyik fontos védjegyévé vált, mely rendkívül sokat tesz a kínai kultúra értékeinek megismertetését és népszerűsítéséért. 

A művészeti képzéseink diákjait is bevonó kéthetes filmes workshop Kínát olyan nemzetközi alkotók szemszögéből mutatja be, akik most szerzik első benyomásaikat az országról. A 2017-es Looking China Youth Film Project témája a Kézművesség, Örökség és Innováció. 

A kurátorok Egyetemünk Mozgókép Intézetének jelenlegi és végzett hallgatói közül, a pályázatok elbírálása után öt fiatalt választottak, akik április 9. és 26. között részt vehetnek a sanghaji workshopon. A látogatás során minden hallgatónak egy 10 perces rövid dokumentumfilmet kell készítenie különböző témákban, a környék kulturális örökségéről. 

A Looking China szervezői 2014 óta minden évben átadják a Golden Lenses (Arany Objektív) díjakat is, melyet a projekt alatt készült legjobb filmek alkotói nyernek el. A zsűrizés három fő szempontja: a legjobb kulturális felfedezés, legjobb művészi ábrázolás és a legjobb nemzetközi együttműködés. A díjakat szakmai zsűri ítéli oda egy filmfesztivál keretében, mely egyben a program záróeseménye is. 

A program kurátora a Magyar-Kínai Művészeti és Kulturális Egyesület.


RÉSZTVEVŐ DIÁKOK

CHILTON Flóra (végzett Filmoperatőr MA szakos hallgatónk) K. KOVÁCS Ákos (végzett Filmoperatőr MA szakos hallgatónk) LENGYEL Adél (Mozgóképkultúra és médiaismeret BA szakos hallgatónk) PAPP Máté (végzett Filmoperatőr MA szakos hallgatónk) SZABÓ Dénes (végzett Mozgóképművész MA szakos hallgatónk) 


A WORKSHOP VEZETŐJE

GŐBÖLYÖS Luca DLA habil. főiskolai tanár, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotográfia szak felelőse. 

Gőbölyös Luca jelenleg Budapesten és Kölnben él és dolgozik. Számos hazai és nemzetközi díj nyertese. Munkáit bemutatták már az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Észtországban, Romániában, Finnországban, Szlovéniában, Lengyelországban, Indiában és Ázsiában olyan helyeken, mint az Expo Chicago, a budapesti Ludwig Múzeum, a Biennial Istambul, a New Delhi National Gallery of Modern Art, a bécsi Művészeti Vásár, a berlini Walter Bischoff Galerie. Műveit számos nyilvános és magángyűjteményben is őrzik.
Looking China Youth Filmfestival megnyitó ünnepségA Looking China program filmjei

K. Kovács Ákos: The Bridge Between Us 


Chilton Flóra: The Spirit of Taichi 

Papp Máté: Disconnected 


Szabó Dénes: Like Two Eggs 


Lengyel Adél: Steaming Road 
Looking China a Facebookon


Magyar-Kínai Művészeti és Kulturális Egyesület a Facebookon