Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Kézműves tárgykultúra BA - Formatervezés specializáción | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kézműves tárgykultúra BA - Formatervezés specializáción Alapképzéseink

Ez neked szól...

Ha egyaránt érdekel a formatervezés és a kézművesség szemlélete és ha szeretnéd elsajátítani ezen alkotási megközelítésekhez tartozó tervezési folyamatokat és kézműves eljárásokat, akkor nálunk a helyed! 

A szakról röviden

A múlt értékeinek megőrzésével, a jelen eszközeivel a jövő kihívására készítünk fel. Célunk, hogy az évszázadok alatt felhalmozott kézműves tárgyalkotási tudást, és a formatervezéshez szükséges alapismereteket elsajátítsd, modern, és akár saját fejlesztésű technológiákkal párosítva alkalmazd a kor igényei szerint. A kisebb részletezettségű használati tárgyaktól, a bonyolultabb formatervek felé haladva ismertetjük meg veled a formatervezés és az ahhoz kapcsolódó kézműves tárgyalkotás művészetét. A képzés jó alapot ad arra, hogy a diploma birtokában a mester szintű formatervező képzésünkbe is be tudj kapcsolódni. 

Tervezhetsz és készíthetsz olyan egyedi, és kis sorozatban előállítható használati tárgyakat, amelyek alapját képezhetik portfóliódnak. 

Gyakorlati lehetőségek az oktatás folyamán

Képzésünk egyediségét az adja, hogy a klasszikus formatervezési metódusok folyamatait a kézművesség sajátosságaival együtt ismerheted meg, ezzel saját szemléleted, alkotói megközelítésed és kellő elszántsággal, akár saját márkád felépítését is elkezdheted már az egyetemi évek alatt. 

A képzést mindkét területen aktívan alkotó oktatók támogatják, rálátást biztosítva azokra a fontos pontokra, amik kellhetnek ahhoz, hogy egyedi hangra találj.  

A szakmai fejlődésedet kiegészítő és segítő programokkal, kiállításokkal, műhely és üzemlátogatások szervezésével erősítjük a képzést és igyekszünk elmélyíteni a szakma műveléséhez szükséges gyakorlati tudást. 

Mit tanulhatsz nálunk?

 • Kiemelten gyakorlatorientált, mesterségre fókuszáló feladatokon keresztül a különböző használati tárgyak létrehozásához szükséges anyagok és technikák alkalmazását   
 • Társadalmi érzékenységet és magas fokú mesterségbeli tudást   
 • Anyag és technológiai ismereteket   
 • Kreatív problémamegoldási képességet   
 • Munkáid reprezentálását online és offline felületeken   
 • Projekt alapú gondolkodást   
 • Ergonómiai ismeretek  


Milyen módszereket / szakmai szoftverek kezelését sajátíthatják el a hallgatók a képzés során?   

 • Kortárs innovatív technológiák,    
 • 3d modellező programok,   
 • Tervezésmódszertani sokszínűség: Design thinking (Tervezői gondolkodás), Kísérletezésen és a készítésen alapuló tanulás, myBRAND módszertan   
 • Hagyományos és innovatív modellezési lehetőségek: 3d nyomtatás, lézervágás, fa, kerámia, gipsz és egyéb anyagok    

Tantervek:

Végzettségeddel elhelyezkedhetsz formatervező irodáknál alkalmazott tervezői beosztásban, és formatervezéshez köthető kereskedelmi cégeknél asszisztensi beosztásban, vagy saját vállalkozást indíthatsz az egyetemen elindított branded alapján. 

Ők is nálunk tanítanak