Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Fotográfia BA | Budapesti Metropolitan Egyetem

Fotográfia BA Alapképzéseink

Ez neked szól...

ha érdeklődsz a vizuális kommunikáció iránt, és a kamerád segítségével szeretnéd megmutatni a világot olyannak, amilyennek Te látod. Ha fejlett a kritikai érzéked, szeretsz csapatban dolgozni, a szemed mindig a témát és a képet keresi, akkor itt a helyed! 

A szakról röviden

A fotográfia képes arra, hogy egyidejűleg legyen a tényszerűség, a reális képzelet, a fikció és az álomvilág megteremtője. A szak, a specializációk, az ott kiadott feladatok és a létrejövő alkotások a fotográfiai munka ezen sokszínűségét fedik le. Megismerkedhetsz a fotográfia vizuális formanyelvével, annak analóg- és digitális technikai eszköztárával, valamint azzal, hogy ezekkel az eszközökkel hogyan tudod a véleményedet, gondolataidat képpé formálni. Érzékeny oktatói támogatással lehetőséged lesz saját képi világod kialakítására, fejlesztésére. 

Olyan technikai tudással és kritikus szemlélettel gazdagítunk, ami lehetővé teszi, hogy bekapcsolódj a kreatívipari és a művészeti életbe. Ebben segítségedre lesznek a projekt alapú feladatok, a fotografikus képalkotás számtalan területén alkotó oktatói csapat, valamint a korszerű és akár szabadon is használható eszközpark és műterem. 

Hisszük, hogy a hallgató központú oktatás, a nyitott, konstruktív és összetartó szakmai közösség a legjobb segítség abban, hogy a szenvedélyből szakma váljon. 

Galéria

Gyakorlati lehetőségek az oktatás folyamán

Felszereltség:  

Az elmúlt években a METU beruházásai nyomán a fotográfia szak a kortárs művészeti oktatás kiválóan felszerelt intézményévé vált. Az elméleti tudás mellett eszközparkja és infrastrukturális felételei révén magas színvonalú gyakorlati oktatási hely.    

A képzés egyik legfontosabb helyszíne a korszerű eszközökkel felszerelt műterem, amelyben a felvételkészítés mellett a világítás, a stúdiótechnika, a modelles fényképezés alapvető ismereteit oktatjuk. Emellett rendelkezésre áll egy kiváló digitális labor, ahol modern számítógépekkel, szkennerrel és nyomtatóval dolgozunk, valamint az analóg labor, ahol a képkészítés klasszikus, archaikus és analóg kémiai folyamataival foglalkozunk. Minden hallgató szabadon használhatja a fotóműtermet, az analóg és digitális labort, a raktárkészletben található kamerák, felvétel- és világítástechnikai eszközök pedig ingyen bérelhetőek, elvihetőek. 

 

A fotográfia alapképzési szak jelenleg 100 nappali tagozatos hallgató napi szintű műteremi munkájának, valamint analóg és digitális labor feladatainak kiszolgálását végzi. A szak elméleti és gyakorlati oktatási színterei az egyetem 4900 négyzetméteres Rózsa utcai kampuszán találhatóak.  

Mit tanulhatsz nálunk?

 • a fotográfia vizuális formanyelvét, gondolataidat munkáidon keresztül kifejezni 

 • felvételkészítési ismereteket, kamerahasználatot, optikai hatásokat 

 • korszerű műtermi és kültéri világítási ismeretket 

 • a képfeldolgozás digitális ismereteit, retusálást, nyomtatástechnikai alapokat, a mesterséges intelligencia képfeldolgozó ismereteit 

 • az archaikus és analóg fényképkészítés labortechnikáját 

 • a fotográfia elméleti alapjait, történetét, hazai és nemzetközi trendeket 

 • kritikus szemléletet 

 • olyan tudásanyagot, amellyel bekapcsolódhatsz a hazai és nemzetközi művészeti világba 

 • az önálló munkavállalás és a csapatmunka alapjait 

 • a mesterképzéshez megkezdéséhez szükséges elméleti és gyakorlati tudást 

Első év:  

A cél a fotografikus látásmód, a vizuális nyelv és a kompozíciós ismeretek kialakítása, valamint a technikai tudás elmélyítése, az eszköz és szoftverismeret, elsősorban a műtermi fényképezés, a világítástechnika, a korszerű digitális képalkotás és utómunka, valamint az analóg technikák elsajátításán keresztül. 

Második év:  

A specializációkhoz kötődő alkotó gondolkodásmódról, az egyéni kreatív készségek feltárásáról szól szakelméleti, fotográfia tervezési és specializált technológiai feladatokkal. 

Harmadik év:  

Önálló komplex és integrált feladatok jellemzik. Éles helyzetben, a kreatívipar, a művészeti színtér valós szereplőivel együttműködésben készülő feladatokat, önálló projekteket tervezhetsz és kivitelezhetsz. 

Tantervek:

Nappali tagozaton: 

 • Alkotói fotográfia: Az autonóm művészeti, képzőművészeti gondolkodásmód, az önálló véleményt és projekteket előtérbe helyező művészeti terület. 

 • Divatfotográfia: A divatszakma és a fényképezés szimbiózisán alapuló, a művészeti látásmódot és a kreatívipari gondolkodást előtérbe helyező alkalmazott művészeti terület. 

 • Fotóriporter: Az autonóm dokumentarista fotográfia, valamint az alkalmazott hírközlő médiaipar alapvető szimbiózisán alapuló terület. 

 Levelező tagozaton: 

 • Kreatív fotográfia: A Kreatív fotográfia specializáció célja a széleskörű autonóm alkotásra és alkalmazott gyakorlati munkavégzésre egyaránt alkalmas szakemberek képzése, akik a fotográfia sajátos formanyelvének ismeretében képesek képi üzenetek, narratívák megfogalmazására a fotográfiához kapcsolódó különböző értelmezések elméleti, művészeti és kreatívipari aspektusainak figyelembevételével. 

 • A diplomában szereplő végzettség megnevezése: fotográfus tervező   

  

 A specializációk megfelelő jelentkezőszám esetén indulnak. Ezen specializációk indítását az Egyetem nem garantálja.

MIUTÁN VÉGEZTÉL NÁLUNK, elhelyezkedhetsz: 

 • fotográfusi munkakörökben a vizuális média, reklám és divatipar különböző szakterületein 

 • szerkesztőségekben fotóriporterként, haditudósítóként, divatfotósként  

 • képszerkesztőként, retusőrként, archívumszerkesztőként 

 • műtermi fotográfusként, tárgy-, portré- és enteriőrfotósként 

 • önálló alkotóként saját fotográfiai vállalkozásban 

 

 • fotográfiai tervezési ismeretek  

 • specilaizált kreatív tervezés (alkotói, konceptuális, dokumentarista, riport, divat, portré, tárgy, épület) 

 • műtermi világítástechnika, stúdiógyakorlat 

 • technológiai ismeretek (nyomtatás technika, kamera nélküli fényképezés, drónfotó) 

 • digitális technika, mesterséges intelligencia 

 • archaikus és analóg technikák 

 • fotográfia történet, elmélet, kritika 

 • filozófia, vizuális kommunikáció, művészeti interpretáció 

„Az alapok elsajátítása mellett megtanítottak fotós szemmel gondolkodni, ami hozzájárult ahhoz, hogy rátaláljak a saját látásmódomra. Remek kapcsolatokat lehet kiépíteni mind a szaktársakkal, mind a tanárokkal, amelyek sokat segítenek az elhelyezkedésben.”
VARGA DZSENIFER végzett hallgatónk

„Nem tankönyvből magyarázták el a tanáraink, hogyan kellene fotóznunk, hanem megmutatták azt a terepen, így olyan praktikákat is sikerült elsajátítanunk, amelyet az iskola falain belül lehetetlen lenne.”
BÉRES MÁRTON végzett hallgatónk

„Tulajdonképpen majdnem a nulláról építettek fel a tanáraim, meghagyva a gondolkodás szabadságát - sőt: elvárva azt!”
SOMORJAI BALÁZS végzett hallgatónk

2023-ban: 

 • Junior Príma díjat kapott Csóti Rebeka, alumni hallgatónk 

 • TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében(1989-2001). Magyar Nemzeti Galéria. Csoportos kiállítás többek közt 9 METU-s oktató alkotásaival.  

 •  A fény árnyéka. Veszprémi Művészetek Házában rendezett kiállítás Szabó Dezső oktatónk kurátori munkájának köszönhetően, amelyen más jelentős kortárs magyar művészek mellett a szak két oktatója, Eperjesi Ágnes és Szabó Dezső, valamint egykori és jelenlegi hallgatói – Nagyvárady Kitti, Déry Ágoston és Badár Tamás – munkái láthatóak.  

 • Re:Re, MODEM – Művészi újrajátszás, az újrajátszás művészete, Nemzetközi csoportos kiállítás, Hofgárt Károly (Alumni), Schuller Judit (Alumni) és Pettendi Szabó Péter oktató kollégánk részvételével. 

 • Fresh Meat, Budapest Fotó Fesztivál. Csoportos kiállítás többek közt Fügedi Zsófia és Schór Ádám hallgatóink részvételével. 

 • 41. Sajtófotó kiállítás díjazottak: Merész Márton (alumni) - különdíj. Béres Márton (alumni) - különdíj, Művészet (sorozat) kategória 1. helyezett. Ladóczki Balázs (alumni) - Művészet (egyedi) kategória 2. helyezett. Hajdú D. András oktatónk - különdíj, Társadalomábrázolás 1. helyezett.  

 
 

2022-ben, Atlas. Kiscelli Múzeum. Gerhes Gábor oktatónk kiállítása. 

2021-ben, Youngart-Porsche-METU Kortárs Képzőművészeti Pályázat nyertese Benedek Róza hallgatónk. 

2021-ben, a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj nyertese Somorjai Balázs alumni hallgatónk 

2019-ben a METU fotográfia alapképzése meghívást nyert a Visa pour L’images fesztiválra Perpignan-ba, amely a világon először tömöríti a riportfotográfiát oktató egyetemeket. A fesztiválra olyan partnereket hívtak meg, mint a Hannover Hochschule; Media, information and design in Germany; Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya in Barcelona. 

ART MARKET BUDAPEST Hasenfratz Ora Budapest a fiatal tehetségekért program különdíj; 

HELLODESIGN TALENT AWARD Kiss Richárd, Novák Márton, I.díj; 

OMDK 2017 Szabó Zsófia: I.díj; 

Béres Márton - 168 óra
Csóti Rebeka - 24.hu
Demeter Vanda - divatfotográfus 
Földi Ádám - szabadúszó 
Hirling Bálint - Pictorial Collective 
Huszár Dávid - 168 óra 
Kaszás Tamás - index.hu
Ladjánszki Máté - Népszava 
Lázár Dóra - szabadúszó 
Lázár Eszter - szabadúszó 
Merész Márton - 168 óra 
Mohos Márton - 24.hu 
Rácmolnár Milán - szabadúszó 
Schuller Judit Flóra - szabadúszó 
Somorjai Balázs - szabadúszó 
Száraz Kata - szabadúszó 
Vágó Csaba - divatfotográfus 
Varga Viktor - szabadúszó 
Vida Szabolcs - Light Art Museum Budapest 
Zucca Nicola - divatfotográfus 

Ők is nálunk tanítanak
Partnerek