Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Kovács Patrícia Krisztina / Kereskedelem és marketing alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kovács Patrícia Krisztina / Kereskedelem és marketing alapszak


Hogyan mutatnád be magad a világnak? 

 Meg nem értett költő, életvidám színész. Egy olyan lány vagyok, aki szeretne mindig többet mutatni magából, mint amennyit társai be tudnának fogadni. Egy olyan személy, akiben egyszerre van jelen minden elem, és aktuális érvényesülésük kiszámíthatatlan. A lényem maga egy paradoxon. És állítólag jó a humorom. 


Miért a METU-ra jelentkeztél anno?  

Gimnáziumi tanulmányaimat illetően sok-sok évvel ezelőtt hibát követtem el az első választásomkor. Nem hallgattam a belső megérzéseimre és nem figyeltem kellőképp a körülöttem lévő légkörre. Amikor 2018-ban egy nyílt nap keretein belül életemben először beléptem a METU kapuin, elfogott egy olyan átható "én ide hazajöttem" érzés, ami azonnal meggyőzött arról, hogy ezt az egyetemet kell választanom továbbtanulásom helyszínéül. Az előadások, amiken részt vettem nem csupán emocionálisan hatottak rám a továbbiakban, hanem tudtam, itt meg fogom kapni azt az oktatást, azt a színvonalat, amire mindig is vágytam. Az oktatók, akikkel akkor találkoztam bár ma nem tanáraim, mégis éreztették velem, bárki is fog a jövőben tanítani engem, nem kerülhettek rossz kezekbe. 

A gyakorlatorienált, színes és interaktív myBRAND oktatás, a pozitív és barátságos légkör, az segítőkészség, ami mind az oktatókra mind a hallgatókra jellemző voltak a legfontosabb tényezők, amik megfogtak. "A METU nyitott, folyamatosan fejlődő hely, ahol nem akarnak belőled valakit csinálni, hagynak, hogy úgy bontakozz ki, ahogy neked jó." Ezzel tudok leginkább azonosulni. Nehezen élek korlátok között, nem szeretem, ha megfosztanak attól a jogomtól, hogy önmagam lehessek. Nem szeretek beállni a sorba, és bólogatni amikor mások. 


Melyik a kedvenc helyed az egyetemen?  

Nehéz kiválasztani egy helyet, jelenleg minden apró szeglete hiányzik az egyetemnek, bármit megadnék azért, hogy újra azokban a székekben üljek, azokban a termekben. Szívemhez talán, ami legközelebb áll, az a hátsó udvarrész. Minden egyetemi napom ott kezdődött, és ott is ért véget. Sok barátommal találkoztam ott, megvitattuk az élet nagy dolgait, vizsgákra készültünk, eseteként sírtunk, de annál gyakrabban nevettünk. Azon a helyen egyikünk sem foglalkozott az idő múlásával, a problémákkal, akkor és ott csak mi voltunk egymásnak és ez volt a gyönyörű benne. 


Mesélj kicsit a szakodról! 

A Kereskedelem és marketing szakot minden olyan diáknak ajánlanám, akit érdekel a közgazdaságtan, azonban nem tudja még pontosan, hol szeretne elhelyezkedni a későbbiekben. A megszerzett tudás hasznosítása nagyban függ ezen tudás milyenségétől, gondolok itt arra, hogy milyen specializációt választ az adott hallgató. Én Reklám és PR specializáción vagyok, és úgy gondolom, ha marketinges, ha reklámszakember vagy akár könyvelő szeretnék lenni, mindenhol meg fogja állni a helyét a tudásom.  

Véleményem szerint nincs más egyetem jelenleg a piacon, aki ilyen szintű szakmai tudást tudna átadni a hallgatóinak, mint a Metropolitan Egyetem. A már sokszor említett gyakorlatorientált oktatás is egyedülálló, itt tényleg az életre készítenek fel mind szakmailag, mind emberileg. Minden hozzá fűzött reményemet beváltotta az egyetem, sőt, túl is teljesítette azokat. 


Miért pont ezt a szakot választottad? 

Amikor a nagy döntés előtt álltam, teljesen el voltam veszve és nagyon féltem. Féltem, hogy rossz döntést fogok meghozni, és aggódtam, mert a volt osztálytársaim jelentős része már tudta, hogyan tovább. Amikor már feladtam volna és hasraütésszerűen választottam volna egyetemet, akkor jött az a nap, amikor utolsó reményként ellátogattam a METU nyílt napjára. Eddigi életem legjobb döntése volt ez. Utam a kereskedelem és marketing szak előadására vezetett. Ott vált bizonyossá számomra, hogy igen, ez az én szakom! Ez az, ami érdekel, ez az a szakma a későbbiekben, amiben el tudnám magamat képzelni. Mondanom sem kell, a mai napig egyszer sem bizonytalanodtam el döntésemben.  


Melyik a kedvenc tantárgyad és miért? 

Jelenleg a reklámpszichológia a kedvenc tantárgyam, mivel a szívemhez nagyon közel áll az emberi működés megismerésének vágya, leginkább pszichológiai szinten, valamint a reklámipar működése is izgalmas számomra. Ez az óra pedig tökéletes ötvözete ezeknek a területeknek. A tartalmi színességet kiegészíti oktatóm (Marschall József) fantasztikus humora, és a tanítási módszerei. Sosem unatkozom az órán, egyszerűen imádom. 


Milyen jó tanácsot adnál egy most felvételizőnek?  

Saját hibámból tanulva azt tudnám tanácsolni, hogy semmiképp se essen kétségbe. Tudom, nagy a nyomás és az elvárás, mind a szülők, a család, a barátok és a gimnázium részéről. 18 évesen azt sugallják, tudnod kell, mivel szeretnél felnőttként foglalkozni. De ez nem így van! Rengetegen járnak hasonló cipőben, és a stressz nem megoldás semmire. Járjanak nyitott szemmel, legyenek résen és ne zárkózzanak el semmi újtól. Ne annak tanuljon tovább, amit a szülei szeretnének, csak és kizárólag magára hallgasson és a vágyait kövesse. Inspirációért pedig látogasson meg egy-két egyetemi nyílt napot. 


A vírushelyzet miatt, idén sokkal nagyobb hangsúlyt kap az online tanulás. Repüljünk vissza kicsit az időben: meséld el röviden a METU-hoz kapcsolódó kedvenc offline élményedet! 

Idővel minden emlék megszépül, még akkor is, ha akkor és ott ezeket az élményeket nem úgy éltem meg. Nem is tudtam mekkora kincs a barátaim mellett ülni egy előadáson, csapatban dolgozni egy gyakorlaton, vagy fáradtan rántott sajtot enni az ebédlőben. Kiborulni egy vizsgán vagy ZH-n a hátsó udvaron, napfényben sütkérezni azokon a színes székeken, kupaktanácsokat tartani a kék lakókocsiban. Nincs kedvenc élményem, ezen tapasztalások összessége az, amit imádok és most hiányolok. 


Pozitív tapasztalás számodra az online tanulás?  

Eleinte voltak kétségeim az online oktatást illetően, azonban ezek a kétségek hamar elszálltak. Attól tartottam, hogy nem fogom tudni így elsajátítani az adott tárgyak anyagát, viszont oktatóim olyan helytállással remekelnek ezekben a nehéz időszakokban, hogy voltak esetek, amikor úgy éreztem, az oktatás ezen formájában jobban megértettem az anyagot és mélyebben rögzült a tudásom, mint néhány offline helyzetben. Leginkább a vizsgázást szeretem ebben a felállásban, kevesebb stressz ér a felkészülés közben és a tudásomról történő számadás közben, mivel itthoni, nyugodt és békés környezetben van erre mind lehetőségem. Véleményed szerint ki a szakmád szuperhőse, kit tekintesz példaképednek?  

Egyértelműen Papp-Váry Árpád. Tudása és karrierje elképesztő, motiváló nagyszerű szakember.  


Miben látod a METU szupererejét?  

A METU egy olyan szuperhős, aki hagyja, hogy mindenki az legyen, aki akar lenni. Nem skatulyáz be senkit, nem előítéletes, nem bélyegez meg senkit a kinézete, a vallása, a gondolkodása miatt. Ez a szabadság teszi jobbá és boldogabbá a világot. 


Milyennek képzeled a METU szuperhősét?  

Egy magas, barna hajú, jó kiállású fess fiatalember lenne, igéző kék szemekkel, elragadó casual stílussal.  


Neked ki a kedvenc szuperhősöd?  

Kedvenc szuperhősöm Vasember. Teljes mértékben azonosulni tudok a személyiségével, különösen szeretem azt a fajta humort, amivel ő rendelkezik. Példaképem ugyanakkor nem lehet ő, sem semmilyen másik szuperhős, nekem ez túlságosan klisés. Egyetlen példakép számomra az én apukám. Rengeteg erőt és motivációt tudok meríteni az életéből és abból, hogy a kilátástalan, borzalmas napokon is mosolyog és szeretettel fordul családja felé. Ő az én hősöm! 


Mi lenne a 3 szupererő, amit választanál magadnak?  

Láthatatlanná válás: sokszor hasznos lenne, ha kellemetlen helyzetben vagyok, vagy ha meg szeretnék tudni valami olyat, amit a jelenlétemben nem mondana el más.  
Időutazás, de csak a múltba: szeretném látni a kiskori énem külső szemmel, és szeretnék újra találkozni családom már elhunyt tagjaival. 
Az idő megállítása: nem sok időre, csak pár percre, régebben dolgozatok írásánál gondolkodtam ezen, hogy milyen jó lenne lelesni a megoldásokat másokról, amíg áll az idő. Ma már nyilván nemesebb célokra használnám. 


Miért jelentkeztél nagykövetnek?  

Szerettem volna visszaadni abból a rengeteg jóból és törődésből, amit eddig az egyetemtől kaptam, ez volt a legfőbb motivációm. Szerettem volna valahova tartozni és hasznosnak érezni magam egy szuper csapat tagjaként. Korábban már nagyon sokat hallottam arról, milyen kreatív és összetartó minden évben a nagyköveti team, ezért úgy éreztem, egy hatalmas lehetőségtől és rengeteg élménytől fosztanám meg magamat, ha nem jelentkeznék.

  

Milyen oktató helyett mentor élményed van? 

Itteni tanulmányaim során többször fordult már elő az, hogy az oktatóim jobban hittek bennem és a képességeimben, mint én valaha. Legkedvesebb élményeim ezzel kapcsolatban a gazdasági matematika és piackutatás tantárgyakhoz kapcsolódik. Eleinte úgy éreztem, túl magasak az elvárások, képtelen leszek teljesíteni az adott feladatokat. Akkor Tóth Orosz Andrea és Hinek Mátyás tanáraim olyan szintű lelki támogatással fordultak felém, amit el sem tudtam képzelni, hogy létezik a való életben. Az a bizalom, amit tőlük kaptam - mind a munkámat, mind a tudásomat illetően - segítettek nekem a lehető legmagasabb érdemjegy megszerzésében a félév végi megmérettetések terén. Nem tudnék közülük választani kit helyeznék a dobogó legfelső fokára. 


"Metropolitan. Az alkotóegyetem." Mit jelent ez számodra?  

Az alkotás az az állapot, amikor a teljes valóm egy célt szolgál: a kiteljesedésem. Egy olyan elme- és lélekállapot, amikor csak én vagyok és a gondolataim, amiket különböző eszközökkel adok át az embereknek. Egyfajta szabadság, amit sok más egyetem sosem tudna biztosítani számomra. Szabadság, kiteljesedés és kreativitás. 


 Milyen élményed kapcsolódik a METU alkotóegyetemességéhez? 

Minden egyes csoportos feladat, amikor önállóan kell feldolgoznunk és előadnunk a tárgyhoz kapcsolódó témákat ilyen helyzetek. Akkor én vagyok az alkotó, nincs különösebben megkötve a kezem, úgy és annyira kreatívan oldom meg a feladatokat, ahogy csak szeretném. 


 Van-e olyan célod, amit a METU segített elérni?  

Sosem voltak barátaim, 6 éves koromtól kezdve kinéztek a társaim. Egy célom volt, legalább 1 barátot szerezni. Sokszorosan túl lett ez az álmom teljesítve. 


Volt olyan nehéz pillanatod, amikor valakitől kaptál impulzust, ami átsegített rajta?  

Minden egyetemistának és diáknak vannak nehéz pillanatai, persze nekem is voltak. Viszont annyira kimagaslóan nehéz helyzet még nem gördült elém, ami megmaradt volna és erős történet született volna belőle. 


Van olyan oktatód, akivel szívesen beszélgetnél személyesen pár kérdés erejéig?  

Marschall Józseffel beszélgetnék a reklámipar szépségeiről. 


Milyen alkotói utazásod volt a METU-n?  

Legkiemelkedőbb ilyen utazásom a 4. félévemben történt, piackutatás órákon. A teljes reménytelenség gondolatával és a meg fogok bukni érzésekkel tömött leányzó -, aki voltam - 12 hét alatt átalakult egy magabiztosan prezentáló hallgatóvá, aki társainak segédkezett vizsgaidőszakban megérteni és elsajátítani a tárgyat. Nagyon különleges és jó érzés volt ráeszmélni, hogy igenis ez nekem megy, meg tudom csinálni, képes vagyok rá! 


Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? 

Legkedvesebb szabadidős tevékenységem az írás. Jelenleg verseket írok, viszont később szeretnék regényeken is dolgozni. Ebből tudok a leginkább töltekezni.  


Van-e olyan könyv, film, kiállítás, előadás, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe? 

Leginkább pszichológiával kapcsolatos könyveket olvasok, így kicsit szűkebb az a kör, akiknek ajánlok, viszont akit érdekel a téma mindenképp olvassa el Bagdy Emőke, Buda László, Kádár Annamária, Pál Ferenc: Fejben dől el? című könyvét. Ha nem feltétlen a tanulás céljából néz valaki filmet, akkor egyértelműen a The Gentlemen hosszú idők óta az első olyan film (véleményem szerint) amit kötelező mindenkinek látnia. 


Mi a kedvenc zenei műfajod, zenekarod, előadód? 

Nincsen kedvenc zenei műfajom, a legtöbb stílust szeretem és hallgatom is. Kedvenceim közé tartoznak: Imagine Dragons, Post Malone, Rilés, Little Mix, és G-Eazy. 


Mi volt eddig a legmeghatározóbb élményed az egyetemen? 

A 2019-es gólya tábor, ahol házfelelős voltam. A jelentkezésemtől kezdve, egészen a tábor utolsó napjáig rengeteg csodás emlékkel és élménnyel gazdagított. Fantasztikus, új és jó embereket ismerhettem meg, valamint mivel annak idején és a saját gólya táboromban nem tudtam részt venni, így külön fontos volt számomra ez az élmény. 


Hogy érzed, fogják-e segíteni az egyetemi évek a karrierterveidet? 

30-as éveim végén szeretnék csak és kizárólag könyvírással és -kiadással foglalkozni, ehhez viszont szükségem lesz egy erős és biztos anyagi háttérre, aminek megszerzésében a METU-s éveim és itt megszerzett tudásom biztosan fog segíteni.