Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Kószó Emese Panna / Kézműves tárgykultúra alapszak | Budapesti Metropolitan Egyetem

Kószó Emese Panna / Kézműves tárgykultúra alapszak

„Rengeteg új technológiát és módszert sajátíthattam el. Hálás vagyok a tanáraimnak, akik végigkísérték munkáimat, fejlődésemet, mindenben bátorítva engem.”

Emese Kézműves tárgykultúra alapszakunk öltözék- és kiegészítő tervezés specializációján diplomázott. Az új technikák, a kísérletezés, az innovatív alapanyagok foglalkoztatják, és az, hogy mindezek hogyan építhetők be öltözködésünkbe.

  


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Kiskorom óta közel áll hozzám a rajz és a kézművesség. A szüleim figyeltek fel rá, hogy mindig lerajzolom, ami történik velem.

Miért ezt a szakot választottad?
Szakközépiskolában textiltervezést tanultam, szitanyomó és szövő szakon. Az egyetemen szerettem volna mást területbe is betekintést nyerni. Érdekel a divat világa, régóta figyelemmel követem a hazai divatélet eseményeit és alakjait. Modellként 14 éves korom óta dolgozom, ezáltal közelebbről is megismerhettem tervezőket, részt vehettem bemutatókon és fotózásokon.

Mi inspirál?
A legkülönfélébb dolgok tudnak inspirálni, amikkel találkozom, érzések, amelyeket átélek, hangulatok, stílusok. Ezeket kutatni kezdem, majd a valós inspiráció akkor bukkan csak elő. Az újdonság, innováció különösen foglalkoztat.

Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Egyik kedvenc munkám egy másodéves pelerin tervezési feladatra készült. Inspirációként a ’80-as évek pelerinjeinek formavilágát és az oversize stílust választottam, a tervezés folyamán ezeket ötvöztem.

 


Másik kedvenc munkám a harmadéves tervezési feladatra készült.  Inspirációja egy véletlenszerűen kiosztott videó volt, melyben a Casa Gilardi ház került bemutatásra. A tervezési folyamatban az épület stílusjegyeiből, hangulatából merítettem, valamint szabászatilag dekonstrukciós megoldásokat alkalmaztam. Ennek során egy ruha és egy kabát készült el.

  


Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diploma kapszula kollekcióm alapgondolata a hagyományos ruhatervezéshez kapcsolódó szabályok megtörése a technológiával. Megjelenik benne a 3D nyomtatás kísérleti szinten, amellyel szakdolgozatom során foglalkoztam. További inspirációm David Carson - All for a few good waves - című kisfilmje, melyből a szörfös stílust emeltem át. Élénk színei a nyári tengerpart hangulatát idézik, az anyagok mozgása pedig a víz hullámzását. A kivitelezés során szokatlan anyagpárosítással dolgoztam, amely különleges megjelenést ad a kollekciónak. A ruhadarabok jól kombinálhatók, viseletük kényelmes.

   


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Sokat tanultam a tervezési feladatokból, amelyeket a 3 év alatt kellett megoldanom. Rengeteg új technológiát és módszert sajátíthattam el. Hálás vagyok a tanáraimnak, akik végigkísérték munkáimat és fejlődésemet, mindenben bátorítva engem.

Mit mondanál annak, aki most felvételizik, miért érdemes a METU-t választania?
Ajánlani tudom mindenkinek, aki elhivatott és szeretne ilyen területen tanulni. A műhelyek felszereltsége nagyon korszerű, ami megkönnyítette a munkánkat. A légkör végig nagyon barátságos volt és jó hangulatú.

Hogy érzed magad frissdiplomásként?
Nagyon jó érzés, hogy sikeresen befejeztem a 3 év alapképzést. Ez az időszak izgalmas és kihívásokkal teli volt számomra. 

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
A diplomavédésemet hosszú és munkával teli folyamat előzte meg. Nagyon izgatott voltam, hogy mindezt átadhassam a hallgató közönségnek.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Tanulmányaimat a MOME mesterképzésén folytatom. Célom az, hogy fejlesszem szakmai tudásom és új dolgokat tapasztalhassak meg kísérleteim közben.