Košice Fashion Week - Mészáros Lúcia

Mészáros Lúcia Kézműves tárgykultúra alapszakon, majd Divat- és textiltervezés mesterszakunkon diplomázott hallgatónk diplomakollekciójával pályázott és bejutott a Košice Fashion Week Mentoring programjába, ahol elnyerte a Legígéretesebb tervező díját.

A program a European Fashion Accelerator (EFA project) szervezésében valósult meg november 7-9. között, a bejutás kiemelkedő szakmai eredmény, hiszen a V4-ek országaiból két-két fiatal tervezőt választottak ki. A program magában foglalja a divatszakmából érkező szakemberekkel közös workshopokat, előadásokat, tanácsadást, valamint a divatbemutatón való részvételt is.
Lúcia diplomakollekciójáról Best of METU Diploma sorozatunkban készült interjúban is olvashattok, most pedig beszámolt nekünk kassai élményeiről.

  


"Még nyáron szólt az egyik barátnőm, Domokos Dóra a Clique Design Stúdió alapítója, hogy idén is indul a Kosice Fashion Weeken megrendezésre kerülő European Fashion Accelerator mentorprogram, ahova sulis diplomákkal lehet jelentkezni. Kicsit szomorú voltam, mert már a jelentkezés előtt tudtam, hogy ez ütközni fog a Budapest Central European Fashion Weekkel, de mindenképpen szerettem volna magamat kipróbálni ezen a versenyen, így jelentkeztem.

Erre a mentorprogramra a V4-ek országaiból lehetett jelentkezni, és országonként 2-2 hallgató jut be a legjobb 8-ba. Pár hét múlva kaptam is a visszajelzést, hogy sikerült bejutnom. Természetesen nagyon örültem és izgatott lettem, mert az egyik legjobb barátnőm, akivel a METU-n ismerkedtünk meg, aki két éve végzett előttem, Virág Anita is részt vett, mint tervező (AWA Clothes) a Kosice Fashion Weeken, így végül együtt tudunk lenni ezen a pár napon. Anita nagyon sokat is segített nekem kint.

Nagyon profi szervezésű volt az egész divatesemény, és az előadások is nagyon színvonalasak voltak. Első nap rögtön ruhapróbával indult a program. Mivel az elsők között fittingeltem, így volt egy kis időnk bejárni a várost is. Kora délután már készültünk a bemutatóra, járópróba volt a modelleknek és a tervezőknek is, mivel minden tervezőnek ki kellett mennie a saját kis showja után. A bemutató 18:00-kor kezdődött, és számomra is meglepő volt, hogy mennyire sokan megjelentek az eseményen, ahhoz képest, hogy egy csütörtöki napon volt. Minden tervezőnek egy kedves kis oklevéllel készültek a szervezők.

Pénteken egész nap workshopokon vettünk részt. A program fő irányvonala az volt, hogy iskola után hogyan építsünk fel/ki jól működő csapatokat, amik erősítik a munkánkat és amiben jól érezzük magunkat. Egy korábbi interjúmban, amit a Marie Clairenek adtam, nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy szerintem a divat egy kőkemény csapatmunka, most igazából ehhez kaptunk tanácsokat. Fontos pont volt, hogy először magunkat ismerjük meg és a saját korlátainkkal legyünk tisztában, hiszen csak így tudunk őszintén és hitelesen nyitni mások felé pl. ha munkatársakat keresünk. De több előadás is volt az online marketingről és a social média felületek használatáról.

A nap legnagyobb meglepetése az volt, amikor az utolsó workshopunk vége előtt a főszervező Karolina Bosakova és egy kedves házaspár jelent meg azzal a hírrel, hogy szeretnének átadni egy díjat. Ennek a díjnak az volt a lényege, hogy annak a kollekciónak ítélték oda, amit a kifutóról egyből az üzletekbe is el tudtak képzelni, azonnal árusítható. Ezt a "The most promising designer" díjat nekem sikerült elnyernem. A kedves házaspár Nizzában működtet egy butikot és kimondottan közép-kelet-európai márkákat menedzselnek.

Tőlük és a mentorprogramtól kaptam a lehetőséget, hogy segítenek abban, hogy árusítható legyen a kollekció néhány kiválasztott darabja és eljusson hozzájuk Nizzába. Izgatottan várom a folytatást , és nagyon szépen köszönöm a sok segítséget oktatóimnak: Konsánszky Dórának, Csüllög Móninak, Juhász Nórának, Farkasné Oszkó Erzsébetnek (Zsókának), Németh Lászlóné Jutkának, Imre Andinak és Dobos Emesének!