Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility KOCSIS EMESE / KÉZMŰVES ALAPSZAK | Budapesti Metropolitan Egyetem

KOCSIS EMESE / KÉZMŰVES ALAPSZAK

„A sokszínű technika, a műhely felszereltsége nagyon sok lehetőséget és könnyebbséget adott a kivitelezések során. A tanáraink tanácsai, és kitartásuk teret nyitottak nekünk, hogy szakmailag fejlődjünk, és ha néha napján még szenvedünk is, akkor se adjuk fel.”


Emese Kézműves alapszakunk öltözék- és kiegészítő tervezés specializációján végzett. Munkáival bemutatkozott a METU DIVATSHOW-n a Francia Intézetben, részt vett a Marie Claire Fashion Days 2016-os eseményén a Várkert Bazárban, cikk készült vele a PS Magazin METU-sokat bemutató sorozatában.
 

 


Miért ezzel a területtel foglalkozol?
Számomra ez a legszínesebb és legkreatívabb terület. Itt élhetem ki igazán magam, itt lehetek igazán az, aki vagyok és mutathatom meg másoknak is. Tele van kihívásokkal, különböző és új szemléletmódokkal, egyediséggel és persze a folytonos pörgéssel.


Miért ezt a szakot választottad?
Szeretem az egyszerűséget, az anyagfelületeket, azok tapintását, és azt, hogy hogyan lesz egy anyagból kész ruhadarab. 14-15 évesen a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolába textil szakra vettek fel, ami még inkább erősítette bennem, hogy ezen az úton haladjak tovább.


Mi inspirál? 
Az emberek furcsasága, hibái, politika, a hétköznapokból kiemelt kis részletek, az építészet, saját skiccek, zene, képzőművészet és még sorolhatnám. Nincs konkrét dolog, ami igazán inspirál, mert bármiből kitudok ragadni egy-egy esztétikus részletet és a tervezésbe beilleszteni. Viszont a hangulatom mélyen befolyásolja azt, hogy honnan indulok el.


Melyek voltak a kedvenc egyetemi munkáid és miért?
Nehéz választani mi is volt igazán a kedvencem, mert minden egyes féléves munka során új technikákkal és szemléletmódokkal ismerkedhettem meg.  Lehetett az inspiráció egy felület, vagy akár egy természeti forma vagy a Bauhaus építészete. Az utóbbiban viszont azt szerettem, hogy olyan anyagokkal és színekkel dolgoztam, amelyek egyáltalán nem jellemzőek rám.
 

 Mi volt a diplomamunkád? Miért ezt a témát választottad?
Diplomamunkám a társadalomkritika és a divat összekapcsolódásáról szól, hogy a divat és a politika közötti szakadék hogyan kezd megszűnni. A diplomamunkám a szakdolgozatom továbbgondolása, ami már az én véleményemről szól. A társadalomkritika beemelése a divatba nemzetközileg egyfajta stílusirányzattá vált, viszont a magyar designerek köreiben nincs jelen ez az eszme. Kutatásaim során fontosnak tartottam, hogy ezt az eszmét követve a magyar designerek köreiben is elterjedjen ez az álláspont, és hogy véleményt nyilvánítsanak. Továbbá fontos volt számomra, hogy ne egy globális problémát mutassak be, hanem egy lokális aktuálpolitikát, ami mai abszurd politikánkat mutatja be. Ezért is esett a választásom a ’2020: Gyulaháza Odyssey’ diplomacímre, ami egy 2020-ban Gyulaházán átadásra kerülő űrközpontra, (egy 2000 fős faluban) annak valós fejlesztési terveire reflektál. Maga a két különböző világ egy 2000 fős falu és a végtelen űr összekapcsolódása is egy abszurdum.

Ez tetszett benne igazán, hogy egy futurisztikusan abszurd világot hoztam létre a diplomamunkámban, ahol a kritika, a humor és a véleményem van jelen és formálta ezt a világot.
 

 


Mivel járult hozzá a szakmai fejlődésedhez a METU az egyetemi évek alatt?
Utolsó év alatt formálódtam igazán, hogy milyen világot szeretnék képviselni, és továbbfejleszteni. A sokszínű technika, a műhely felszereltsége nagyon sok lehetőséget és könnyebbséget adott a kivitelezések során. A tanáraink tanácsai, és kitartásuk teret nyitottak nekünk, hogy szakmailag fejlődjünk, és ha néha napján még szenvedünk is, akkor se adjuk fel.

Hogy érzed magad a frissdiplomásként?
Huh, hát nehéz erre válaszolni, hiányzik a pörgés, ami napi szinten jelen volt.

Milyen élmény volt a diplomavédésed?
Én nagyon rosszul voltam, már az ájulás kergetett, főleg, hogy aznap olyan kánikula volt, hogy két ventillátorral fújtak minket. Izgalmakkal teli volt, hogy ne szédüljek ki védés közben.

Milyen terveid vannak a jövőre?
Tanulmányaimat tovább folytatom itt a METU-n Divat- és textiltervezés mesterszakon. Szeretnék Erasmussal kimenni külföldre, más kultúrákat megismerni és inspirálódni. Az MA tanulmányaim alatt szeretnék a diplomatémámhoz kapcsolódóan egy olyan brandet kiformálni, ami az aktuálpolitikát beemeli a tervezés folyamatába. Idővel szeretnék külföldön egy nagyobb divatmárkánál tervezőasszisztensként tevékenykedni, ahol sok tapasztalatot szerezve tudom tovább alakítani márkámat, hogy ne csak hazai, hanem külföldi érdeklődőkkel is megismertessem magam.